SZÜLŐSÉG

A játszók, ahol nem lehet játszani – a legrosszabb játszóterek Budapesten

2011. október 6., csütörtök 19:20

Biztos ti is ismertek játszótereket, amelyeken nem gyerekek játszanak, de kutyák kakilnak, tinédzserek füveznek vagy hajléktalanok alszanak... ahol nőnek egyedül tilos az átjárás, és ahol a játszóterek alapkoncepciójától eltérően semmiképp nem ajánlott a gyerek feltűnése.

Összeszedtünk párat a fővárosban, de biztosak vagyunk abban, a rossz játszótér sajnos nem kerület-, sem Budapest-specifikus – ha van a közeledben antijátszótér, írj!

Gutenberg tér
Gutenberg tér

A listára elsőként érkező játszóterek mind a VII-VIII. kerületből érkeztek, elképesztő, hogy a legzsúfoltabb városrészek mennyire gyengén állnak zöld- és játszófelületetek terén (Teréz- és Erzsébetvárosban például öszesen 5-5 darab játszótér van). Ami van, annak egy része szemmel láthatólag pusztán a városházi statisztika javítását célozza, és ezeken persze nem tilos a dohányzás,a biztonsági őr nem feltétlen a látogatóval van, és a frissen EU-konform játékok hamar megadják magukat a tömeg nyomásának.

Mátyás tér

Igen, ez az a hely, ahol még fotózni is csak lopva lehet, sőt, néha még azt sem. Ez esett meg például velünk, amikor erre jártunk, de a játszótérkereső lelkes és harcedzett játszótér-gyűjtői is inkább hajtottak tovább a 99-es buszon, mintsemhogy ki mertek volna szállni. Az amúgy eredetileg szépen felújított tér közvetlen közeléből ugyan már jópár éve eltávolították az igazi kocsisort, a környék házai még mindig sokmindenről tudnak mesélni. Csakúgy, mint a téren üldögélők.

Nem ajánljuk.

Ferdinánd-híd

Ó, azok a gyönyörű gondolatok a Podmaniczky utca sétálóutcává varázslásáról... (mert ilyenek is voltak) hát, valószínűleg soha senki nem is gondolta komolyan. Viszont ide álmodott az önkormányzat egy olyan játszóteret, ahol hintázni csak akkor szabad, ha nem jön a troli (különben Pistike konkrétan beszállhat a buszba, ha nyitva van az ablak), ahol a kutyáknak a térre több joguk van, mint bármilyen gyereknek, és ahová csak olyanok viszik a gyerekeiket, akik végső kétségbeesésükben menekülnek a három hete ebédre érkezett anyós elől. És ők is sietve távoznak.

Nem ajánljuk.

Ferdinánd híd
Ferdinánd híd

Almássy tér

Egy újabb klasszikus a 7. kerület gyöngyszeme. Az egykor szebb napokat látó szabadidőközponttal szemben lévő tér szintén gyönyörűen fel volt újítva pár évvel ezelőtt, de a környékbeli hadak, és főleg a nem rendeltetésszerű használat igen megviselte az eszközöket és magát a teret. Bár eredetileg nagyon jó játékok voltak, a Játszótérkereső oldalán Zsuzsi így fogalmaz az Almássyról: "Rettenetesen szemetes, és nincs igazán karbantartva. A körbekerített 'sün' kerítése például teljesen szét van szaggatva, így nem csak ronda, de balesetveszélyes is."

A téren állandóak a szotyihalmok, nem ritka az emberi ürülék, pedig a környéken sok a gyerek, lenne kinek itt játszania... Talán érdemes lenne beruházni egy-két biztonsági őrbe. Persze nem biztos, hogy az segítene.

Bátraknak ajánljuk, de ők se kössenek bele senkibe!

Almássy tér
Almássy tér

(még több fotó itt)

Lövölde tér

Tizenöt (húsz?!) évvel ezelőtt a környékbeli iskolásokkal messze elkerültették a Lövölde teret, mondván, ott egyszer lelőttek valakit. Hogy ki lőtt, mikor és hogyan, az soha nem derült ki, de így lehet, hogy a Lövölde tér nem csak attól ismert, hogy Tereskova itt tette ki bugyismelltartós képét óriásplakáton, vagy hogy Kern András megénekelte. A 2004-ben teljesen felújított játszótér amúgy nem is annyira rossz hely, de ha még van a lábadban pár méter, vidd inkább a gyereket a Benczúr-kertbe.

Lövölde tér
Lövölde tér

Városligeti játszótér

Itt mondjuk nem is annyira a játszótér a gáz, sőt, a városligetibe érdemes programszerűen is elvinni a gyereket a távolabb lakóknak, viszont maga a Liget... Az már durva. Mind a mai napig előfordul, hogy fiatal lányokat-nőket rántanak ott be a bokorba, és olyankor csak a fizikai- és lelkierőn, na meg persze az arrajárók erején és közbeavatkozási hajlandóságán múlik, történik-e baj.

Főútvonalak mentén közlekedve ajánljuk.

Klauzál tér

Egy újabb csoda: hogyan lesz a gyönyörűen felújított és biztonsági őrökkel telepakolt játszótérből pár hónap alatt ciki romhalmaz? Hát valahogy úgy, ahogyan a Klauzál téren történt. Borzi így fogalmazott a játszótérkeresőn (ahol amúgy egy csomó fotó is van a játszóról): "Nagyon jó játszótér lenne, de sajnos nem tud szép maradni, mert az itt élő emberek által előidézett változások miatt folyamatosan pusztul." És akkor még szépen fogalmazott.

Bátraknak. Más gyerekére szólni tilos, vagy futás.

Klauzál tér
Klauzál tér

EPILÓGUS

Ha jó játszótereket szeretnél találni, kattints a Játszótérkeresőre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.07 00:16:28nadjasurrealist

  Nehru part-játszótér- horror, cigarettacsikkek, életveszélyes játékok, bokorban szexuális életet élő hajléktalanok ez meg a 9. kerület belvárosi része lenne

 • 2011.10.07 07:22:37zizi77

  MOM-Park melletti játszótér sem semmi. Négykézláb szedegettem a sörösüvegek szilánkjait, amik között a gyerekek kúsztak-másztak. Persze 10 anyukából 1 jött segíteni, a többi úgy nézett rám, mintha hülye lennék. Ez is bekerített hely és este bezárják, mégis tele van csikkel, meg szilánkkal. Fel se fogják ezek a barmok, hogy milyen veszélyes a gyerekekre az amit szétdobálnak.

 • 2011.10.07 09:54:27c-ke

  már az én időmben sem volt jó kisgyereknek lenni a fővárosban, ma meg még rosszabb - akkor még legalább lehetett az utcán labdázni és biciklizni - kevés autó volt. Engem négy éves koromig a ferdinánd-hídra vittek, akkor még csak három hinta volt azt kész.
  később a belváros közepére költöztünk, akkor már ott volt a jókai tér (sok agresszív gyerek...) vagy messzebb a deák tér. Nagyobbnak lenni már nagyon jó volt, rengeteg olcsó mozi, és nagyon-nagyon olcsó jégpálya mind a közelben.

 • 2011.10.07 11:00:13sapka

  szerintem ezt a marhaságot, hogy a városligetben nőket-lányokat rángatnak bokorba, ne nagyon terjesszük.
  a liget mellett dolgozok, van, hogy a nap levezetéseként a ligeten keresztül megyek haza, vagy alkalmanként itt futok.
  tájékoztatásul elmondanám a cikk írójának, hogy engem még soha nem rángattak be a bokorba (tudom, bizonyára csúf és rút vagyok, ezért nem), azt sem láttam volna, hogy mást rángattak be a bokorba, sőt, olyanról sem hallottam, hogy valaki ismerősét berángatták volna a bokoroknak közepébe.
  elég gyakran járok a városligetben, nem kihalt, mert félelmetes lenne közlekedni, lenni benne,sőt félelemtől reszkető, remegő nökkel sincs tele (de lehet, hogy őket már berángatták a bokorba?)

 • 2011.10.07 21:18:40aladdin

  csatlakozom sapkához, sokat járok oda kutyával és gyerekkel, sose hallottam hasonlót.

 • 2011.10.08 11:14:58Farkasokkal táncoló

  Nem keveritek ti össze a Városligetet a Népligettel?
  Én is voltam a Városligeten játszóterezni a kölyökkel, semmi de semmi kifogásolnivalót nem láttam.

 • 2011.10.08 22:50:46Rabyn

  Azért én elgondolkodnék a helyetekben azon, hogy ezek a játszóterek vajon mért mentek tönkre?
  Miért nem vigyáztak rá az ott lakók?
  A 11, 3, 2, 12, szóval a budai kerületekben mért nem mennek tönkre a játszóterek? Szintén szépek vannak a 10. bizonyos részein és a 17. kerületben is.
  Jaa, hogy körbe vannak kerítve, kamera van és őrzik őket? Az már más...

 • 2011.10.09 21:47:28Gunoda

  Kálvária tér, 8. kerület. Lepukkant, kutyás, és bármikor beleléphetsz valamelyik drogos eldobott tűjébe. A téren üldögélő társaság veszedelmes. Az egész alulmúlhatatlan. Sajnos, hozzánk pont ez a játszótér van legközelebb. A kislányom még csak 4 hónapos, de akkor sem viszem ki ide, ha nagyobb lesz. A környéken viszont elég nehéz normális játszóteret találni, sajnos.

 • 2011.10.09 21:49:12Gunoda

  Ja, és kifelejtettem a Horváth Mihály téri Micimackó játszóteret, ami a 100 holdas pagonyra akarna hasonlítani. Ha nyitva lenne. Mivel zárva tartják, itt nincs rongálás. De más sem. :((

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta