Az örökbefogadott gyerekeket nem számolják

Félreértés vagy sem, aki a népszámlálási ívek kérdéseit összeállította, a 15. pontnál csúnyán mellélőtt. Hova álljanak az örökbefogadott gyerekek? Hát a belgák mellé, úgy tűnik.

M. Kinga Gy. Kingaként jött világra. Ebben nincs semmi különös. Ha férjhez megy, könnyen meglehet, hogy X. Y. Kingaként él tovább. Az már technikailag inkább érdekes, hogy amikor a szüleihez került, akkor az új vezetéknév mellé új anyakönyvi kivonatot, TAJ-számot, adószámot, személyi igazolványt, útlevelet is kapott. Ha úgy tetszik, új személyiség született, a régit el kell felejteni A Hivatalnak. A szülőknek nem, ők mindig is tudni fogják, ahogyan Kinga is tisztában van vele, hogy örökbefogadás útján került a családjába. S azt, hogy ez az ő családja, senki nem vitatja. Sem a rokonok, sem a szomszédok, sem az orvosok, sem a pedagógusok, senki. Csak a Hivatal.

Éppen ezért könnyen meglehet, hogy csupán félreértés, hogy az, aki a népszámlálásra összeállította a kérdőívet, ezt írta a 15. pontba:

"Élve született gyermekeinek száma (....): Figyelembe kell venni azokat a vér szerinti gyermekeket is, akik máshol, más családban vagy állami gondozásban élnek, elköltöztek, vagy meghaltak. Nem szabad figyelembe venni az örökbe fogadott és a nevelt gyermeket. Ha a személynek nincs élve született gyermeke, a kitöltést a 17. 1. kérdéssel kell folytatni."

Vagyis Kingáról akár meg is feledkezhet A Hivatal. Kingát ugyanis nem fogja ,"bevallani" az örökbeadó szülő. Vagy azért nem, mert mondjuk a családja sem tud róla, hogy van egy gyermeke, akit elhagyott, vagy azért nem, mert úgy érzi, hogy Kingát ő rábízta egy gondoskodó családra, a kislány már nem hozzá tartozik. Az örökbefogadó szülőknek pedig nem vallhatják be, mert nincs is gyermekük. Van egy lányuk ugyan, aki ott játszik mellettük, akit szeretnek, akiről gondoskodnak, aki a szemük fénye, és akinek papíron ők a szüleik, de valahogy mégsem tartoznak össze. Szembeköpték őket.

Az egyik, nyílt örökbefogadással foglalkozó alapítvány azt fontolgatja, hogy minden családjának levelet küld, hogy a szülők sajátjukként vallják be az örökbefogadott gyermeküket, hiszen a sajátjuk is, annak ellenére, hogy nem ők szülték, nemzették őket. Az ötlet valójában támadhatatlan: a népszámlálásban mindenkinek nyilatkoznia kell, és ezt meg is teszik. Az, hogy rosszul értelmezték a kitöltési útmutatót, és az örökbefogadott gyermeküket is sajátjuknak tekintették, az egyszerű tévedés. Hiszen ők, az örökbefogadó szülők szerepelnek az anyakönyvi kivonatban is a vér szerinti szülők helyén. Akkor hát ki vitatná el ezt a jogukat?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek