Amikor a mese segít – Burattino és a Mesegítők

Tizenhárom gyerek. Morcosak, vidámak, nagyot nevetősek. Imádnak az Állatkertbe járni, strandolni, és kedvencük az ofőlátogatás, amikor meglátogatják az osztályfőnököket (szerencsések, kettő van nekik), és estig beszélgetnek, főznek, játszanak. Zsé a legjobb tanuló, de közben nagyon vagány, mindenki felnéz rá, N. sztorijai pedig mindig úgy kezdődnek: "lebilincselő, kalandos történetet" mesél majd.

Ez ez ő történetük.

Olvasd el az elsősök történetét is a Meseutcán !

Burattino második osztály
Burattino második osztály

Burattino Iskola halmozottan hátrányos gyerekek számára alapított intézmény. Odaadó tanárai nem csak tanítanak, de az életre nevelnek, sőt, ahogyan videóikból kitűnik, a humortól sem rettennek vissza (elképesztő).

Ezért örültünk kifejezetten, amikor a Népmese Napja alkalmából a Meseutca kifejezetten a Burattino számára kezdeményezett adománygyűjtést, és ehhez szeretnénk most az utolsó pillanatban csatlakozni.

Hogy miért? Hát értük:

A Burattino második osztályába hét fiú és hat lány jár. Többen közülük tanulási nehézségekkel küzdenek, van figyelem- és magatartászavaros gyerek is, a legtöbben közülük szociálisan hátrányos helyzetűek. Az osztály lókötője N., akinek nagy dumája és komoly lendülete van. Bármilyen kérdésre nagyon részletesen és tudományos körülírással válaszol. Ha olvas valamit az csakis „lebilincselő, kalandos történet” lehet, ha elesik kirándulás közben az „rettentő szerencsétlenség, mely során a fa gyökere a lábát fenyegető veszélyként” jelent meg.

Burattino, második osztály
Burattino, második osztály
Zsé a legjobb tanuló. Talpraesett, szorgalmas, jól tanul és mégis vagány. Lány létére bokszol és focizik, nyert már versenyen is. Erősebb a fiúknál is, így köztük is nagy a tekintélye, de ugyanakkor nagyon kedves és segítőkész. Heten vannak testvérek, anyukájuk most várja a nyolcadik gyermeket, egyedül neveli őket. Zsé viselkedésén látszik, hogy sokat segít anyukájának a kisebb testvérek körül.

Jé az osztályban a legbalhésabb. Magas, jó testfelépítésű fiú, de sokat balhézik, ráadásul nem csak a többi osztálytársával, de a nagyobb fiúkkal is – nem érzi, hogy a fél fogukra sem elég. Édesanyja egyedül neveli őt és öccsét, új kapcsolatából most fog születni még egy fiúcska. Mióta az anyuka állapotos, Jé érzelmei sokkal hullámzóbbak.
A Burattino másodikosai és egy pedagógus asszisztens
A Burattino másodikosai és egy pedagógus asszisztens

Amikor megkérdeztük, melyik a kedvenc órájuk, egyértelműen a játékórára voksoltak. Osztályfőnökeik, Lóri (Telegdy Lóránt) és Juli (Csapi Júlia) szerint az óra nekik is nagy kedvencük: "ilyenkor végig játszunk, így a gyerekek észre sem veszik micsoda szabálytanulás, figyelemfejlesztés, memóriafejlesztés folyik." De az osztályban nagyon szeretik a néptáncot is – ez az osztály különlegessége. A Burattinoban ugyanis vannak plusz órák, amelyek az osztályfőnökök képzettségéhez igazodnak, így minden osztálynak van valami olyan dolog, amit csak ők tudnak - lehet ez zene, tánc, kézművesség, természetbúvárkodás, stb.

Egy átlagos másodikos osztály. Csak nekik kevesebb a lehetőségük. Ezért szeretnénk nekik és iskolájuknak segíteni.

Tedd meg Te is, ha van rá módod! 

Mesegítő: meseolvasás és adománygyűjtás

Időpont: 2011. szeptember 29. (csütörtök), 13.30

Helyszín: Burattino Alapítványi Iskola, Budapest XXI., Táncsics M. u. 27–29.

Felolvasnak:  Berg Judit, Darvasi László, Finy Petra, Nádori Lídia, Parti Nagy Lajos és Závada Pál

Moderátor: Edinger Katalin

A rendezvény ingyenes. Kilépéskor tetszőleges összegű adománnyal támogathatod az iskolásokat!

Amennyiben nem tudsz elmenni, adományod eljuttathatod a következő gyűjtőhelyekre:

Pesten: NOHA stúdió (Újlipótváros, Pozsonyi út 12.)

Budán: ANNO mesebolt (Krisztinaváros, Krisztina tér 7.)

Gyűjtés: 2011. szeptember 14-től 28-ig, hétköznap: 10.00-19.00 között.

A Meseutca munkatársai a helyszínre szállítják az összegyűlt adományokat.

Aminek örülnénk: könyv, pénzadomány, valamint használható, jó állapotú játékok és tanszerek (füzet, toll, ceruza, radír, tolltartó, vonalzó, színes hajtogató, rajzlap stb.).

A Meseutca minden alsó tagozatosnak ajándékoz egy mesekönyvet.



Oszd meg másokkal is!
Mustra