Hova menjünk lakni? Alcsútdobozi bolyongás

Olvasónk, Ági körülnézett Alcsótdobozon, és megállapította, ott sem rossz az élet. Sőt, ennyi eladó ház között még jót is talál az ember. Kár, hogy pénzünk nincs rá.

Zsámbékon jó

Hol a legjobb lakni gyerekkel?

Fotó: zolakoma
Fotó: zolakoma

Milyen a kórház/szülészet (ha van) védőnő-, terhesgondozás-, gyerekorvos-, játszótér-, bölcsi-, ovi-helyzet a településen/városban? Milyen a színvonala, a választék?

Kórház az ugye nincs, mert "kicsiny" falu. A védőnők váltogatják egymást (nyugdíj, szülés stb.), de eddig mindegyik normális volt... (mert tudjuk, van olyan, aki nem véd, inkább támad:)

Gyerekorvos: az sincs. Parás anyukák beteges gyerekkel ne ide tervezzenek. Amúgy két falunyira van nagyok oké gyerekorvos, privátban járunk hozzá 2000-ért évente egyszer. Hiába na, a vidéki levegőn nem beteges a gyerek.

Egyedi vonások, amelyek gyerekszempontból megemlíthetők, és amik kifejezetten erre a településre/városra jellemzőek? Mi a legjobb, ill. mi a legrosszabb, mi hiányzik nagyon itt?

Nincs semmi extra.

Gyerekközösségek. Vannak? Maguktól szerveződnek, vagy vannak olyan szervezett programok, amelyekre el lehet menni?

Baba-mama klub, de leginkább a reggeli kiflibeszerzésen alakulnak spontán az ilyesmik:)

Extra programok az ünnepek alatt? (Karácsony, Húsvét, Gyereknap, stb.)

Mindig van, az önkormányzat gondoskodik a programokról a faluban, de a suli és az ovi is színes programokat csinál a gyerekeknek. Hagyományőrzésre nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek nevelésénél. (www.alcsutdoboziiskola.hu illetve www.haromharsovoda.hu)

Milyen a település/város összképe? Mi a helyzet a tisztasággal, az akadálymentességgel, a parkokkal? (Ha vannak.)

Alapvetően tiszta és rendezett a környék. És hát parkban verhetetlen, mert itt van a híres Alcsúti Arborétum. Megunhatatlan hely a bolyongásra, és persze minden évszakban gyönyörűséges.

Mennyire integrálódtak az új beköltözők? Az őslakosok mit gondolnak az újonnan érkezőkről?

Hát szerintem befogadók, ez az én tapasztalatom, de én nyitott személyiség vagyok. Hallottam, hogy volt aki pont az ellenkezőjét érezte. Talán meg kell találni a megfelelő hangot. Még amit tapasztaltam, hogy szeretnek segíteni szinte bármiben... és persze okos tanácsokat adni.

Mennyit és miért jár be az ember Budapestre, ill. a közeli nagyobb településre? (Esetleg a gyerek miatt vagy egyébként is?)

Én szerencsés vagyok, mert itthon dolgozom, úgyhogy én havi 1x megyek munkaügyben Bp-re. Közeli város van egy pár, távolságuk szerint növekedő sorrendben: Bicske, Tatabánya, Székesfehérvár, Budapest. Én Bicskére heti-kétheti rendszerességgel megyek nagybevásárolni.

Megbántad vagy nem, hogy szakítottál a „nagyvárossal”?

Hat lóval sem mennék vissza... bár én mindig is vidéken akartam a gyerekeimet nevelni, hasonló szabadságban, mint amilyenben én is felnőttem.

Összegzés: Bár nincs szuper játszótér meg bébi angol meg zeneovi, azt gondolom, a Váli völgy minden szépsége és szabadsága a családé lehet, és számomra az többet ér az előbbieknél.

Ági

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek