SZÜLŐSÉG

Örökbefogadnál? Íme a komplett szakirodalom

2011. szeptember 13., kedd 08:18

Mint az már kiderült, komolyan foglalkozunk az örökbefogadással, a fogadni vágyók nehézségeivel és boldogságával. Most összegyűjtöttük azokat az olvasnivalókat, amelyekkel érdemes megismerkednie mindenkinek, aki az örökbefogadáson gondolkodik.

Két típusa van annak, aki örökbefogadásra készül: az egyik, aki mindent elolvas, mindent tudni akar a folyamatról, a várható nehézségekről, fórumozik, kérdez, kérdez és kérdez a már gyakorló családoktól. A másik pedig aki sodródik, aki megelégszik azzal, ami van.

Én az első kategóriába tartoztam, talán ezért is fájt annyira, hogy közel sincs annyi könyv, amennyit ez a téma megérdemelne. S itt nem a csöpögős, romantikus regényekre gondolok, abból több tucatot látni a boltokban, hanem igazán fontos olvasmányokra. Olyanokra, ami először nekünk, leendő szülőknek segít, majd azokra, amelyekkel könnyebben elmesélhető a gyerek története neki is, másoknak is. Csokorba gyűjtöttem, én milyen könyveket találtam a témával kapcsolatban.

Ungvári Bélyácz Betti: Égbõl pottyant boldogság, illetve Tündérkert mese

A szerzõ a saját gyermekének is írta meg a történeteket, éppen ezért sikerültek olyan jól. Számos örökbefogadó család polcán megtalálható, mint a szülõk mondják, nem is véletlenül, hiszen nagyon hasznos kötet.  A Családháló.hu-nak így nyilatkozott Ungvári Bélyácz Betti:

,,Fontos látni, hogy az örökbe fogadott gyermekek komoly veszteségként élik meg, amikor kiderül, hogy ők nem kellettek szüleiknek. Ennek a veszteségnek a feldolgozásához segíthetik hozzá őket a mesék végén található feloldások - magyarázza az írónő, hozzátéve, hogy minden gyermekben ott marad a kérdés, hogy az eredeti szülő miért ment el. Ehhez járul hozzá a gondolat: vajon ti nem fogtok elmenni? Ezzel a problémával foglalkozni kell, ezeknek a gyerekeknek hatványozottan szükségük van a biztonságra, hiszen az örökbe fogadó szülők szeretete nem jelent önmagában teljes feloldást. Az ember hajlamos elfelejtkezni róla, hogy mi mások vagyunk, de ez egy probléma, amit kezelni kell, még akkor sem ha alapvetően egy nagyon jó és szép dolog történt velünk."

A Tündérkerti mese egy Tündérpár és egy embergyerek egymásra találásáról szól, s míg az Égből pottyant boldogság kicsi gyerekeknek mesél a különleges „hazaérkezésről", a Tündérmese már felvet fontos kérdéseket az örökbefogadással kapcsolatban.

Az Égből pottyan boldogság a kicsiknek szól. A mű - Pál Rita grafikus gyönyörű rajzaival kiegészítve - egy gerlepárról szól, akiknek a fészkébe  belepottyan egy rigótojás. A tojásból kibújó fióka, Pelyheske új otthonra lel  náluk.

(Ára: 1290 forint)

Részlet a Tündérkert mese ajánlójából: Liliána, akit „egy fehérruhás lány" bíz a Tündérpár gondjaira, már kérdez. Őt foglalkoztatja már saját kis története, és megfogalmazza első kérdéseit. Szívszerinti anyukája, Szilla pedig őszintén és egyszerűen felel a kérdésekre, segítve ezzel Lilikének abban, hogy feldolgozza  az őt ért veszteséget. A Tündérkerti Tündérmesét nagyobbacskáknak ajánlom, olyan korúaknak, akiknek már vannak kérdései érkezésükről, családba kerülésükről.

(Ára: 1690 forint)

A kötetekről bővebben: http://orokmesek.hu/

Marie-Claude Monchaux: Nekem két születésnapom van

A legtöbben a Sehányéves kislány című kötete miatt ismerik a szerzőt. Ez a mű inkább a legkisebbeknek való, azoknak, akik még nem érdeklődnek az után, hogy miért hagyták el a szülei, visszajönnek-e érte. A könyv nagyon szépen illusztrált és nekem az különösen tetszett, hogy minden részletre figyeltek benne. Míg például a Sehányéves kislányban az anyukának szép arca van, Andris történetében, a Nekem két születésnapom van címűben az anya arcát a haja takarja. A gyerekek tudni szeretnék ugyanis, hogy hogy néznek ki a vér szerinti szülei, ahogy arra is kíváncsiak, miért döntöttek úgy, hogy nem ők nevelik fel. Ezt még azok is szeretnék tudni, akik annyira dühösek, hogy titkolják, tagadják a kíváncsiságukat. Ha viszont egy könyvben látnák egy örökbeadó anya arcát, tudat alatt könnyen azonosíthatnák vele a saját édesanyjukét. Nemrég újra kiadták, ennek ellenére könyvesboltban még nem láttam.

(A neten az ára 1600-1800 forint)

Gólyamesék

A Gólyahír Egyesület kötete. Az elején a civil szervezet működése, célja található meg, aztán szívszorító történetek következnek.

Megrendelhető az egyesület honlapján: http://www.golyahiregyesulet.hu/golyamesek.php.

(Ára 2300 forint)

Fazekas Erzsébet: Örökbefogadás

Antikváriumokban érdemes keresni vagy előjegyeztetni, mert újonnan már régen nem kapható. Mindennek mondható, csak csöpögős sztorinak sem, sokkal inkább a bürokratikus nehézségekre, az ellentmondásokra világít rá. Az akadékoskodó ügyintézőkből, a kijátszható szabályozásról is szó esik benne. A mű nem most íródott, van, ami azóta megváltozott és olyan is, ami nem...

(elvileg itt megvan, az oldalon feltüntetett ára 997 forint)

Bogár Zsuzsa: Az örökbefogadás lélektana

Az Ágacska Alapítvány kiadásában idén nyáron jelent meg a kötet, sajnos még nem jutottam hozzá, hogy elolvassam. Íme az ajánlójából egy részlet: ,,Épp azért a könyv sok esetben nem ad konkrét tanácsokat, vagy válaszokat arra, hogy az egyes helyzetekben melyik a jó megoldás, a különböző választási lehetőségek közül melyik a legideálisabb. Helyzetekről, és a helyzetekhez kapcsolódó lehetséges lépésekről van benne szó. Felvázolva a lépések, döntések előnyeit és hátrányait. A célom az, hogy a rengeteg információ alapján, amit ezzel a könyvvel átadni kívánok, minden örökbefogadásra váró találja meg a saját útját. Azt az utat, amelyről azt gondolja, hogy képes lesz bejárni, kétségek, szorongások nélkül. Mert az a gyermek, aki családra vár, csak akkor fogja jól érezni magát abban a családban, és akkor lesz valóban boldog, ha nem árnyékolják be az életét a szülők félelmeiből eredő feszültségek."

A mű a konyv@agacska.hu címen rendelhető meg.

(Ára: 2200 forint körül)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.09.13 10:41:23badabum

  Bakker muszály minden 2. írásnak errôl szólnia?
  Kicsit pihizzen a poszt író:)

 • 2011.09.13 12:34:59levibéjb

  Tényleg rém unalmas már.

 • 2011.09.13 13:31:01MrsCamelot

  Tényleg szuper, hogy a sok unalomig lejáratott téma után (együtt aludjunk vagy ne, császár vagy ne, szoptassunk vagy ne, Suttogó vagy hordozókendő, stb.) végre egy igazán hiánypótló sorozat. Mert sokan járnak ebben a cipőben és sajnos sokszor leszegett fejjel, pedig büszkék lehetnénk rájuk. Könnyű a témát unalmasnak találni annak, akinek hipp-hopp összejöttek a gyerekek. Mint nekem is. Ettől még örömmel olvasom.

 • 2011.09.13 15:11:13Pakinyanya

  Pontosan hetente egyszer, minden kedden jelenik meg írás az örökbefogadásról. A címből kiderül, hogy ez a téma. Nem kell rákattintania annak, aki unalmasnak találja vagy nem szereti a témát. Szomorú vagyok, hogy ez a legtöbb esetben kivált ilyen hozzászólásokat, hogy unalmas, meg akinek nem lehet vér szerinti gyereke, annak ne is legyen, mert a természet így akarta, stb. Részemről az örökbefogadást gyönyörűnek tartom és számomra a világ legnagyobb boldogsága, hogy részesülhettem benne.

 • 2011.09.13 21:54:19levibéjb

  Az a szomorú, hogy szerinted - urambocsá' - ha valaki unalmasnak találja, hogy állandóan ezt tolják ide, az egyenlő azzal, aki szerint "akinek nem lehet vér szerinti gyereke, annak ne is legyen".

  no comment

 • 2011.09.14 08:08:43Pakinyanya

  Levibéjb: nem, én nem ezt mondtam, hogy egyenlő. Rendszeresen olvasom ezeket a cikkeket és előfordult már ilyen hozzászólás is örökbefogadós cikk alatt. Itt valóban nem szerepelt ilyen vélemény.

 • 2011.09.14 08:50:45badabum

  Én assszondom jobb örökbe fogadni mnit 10évekig szopni a mesterséges úton....... akinek nem lehet ne erôltesse, fogadjon örökbe.
  Boldoggá tesz egy gyereket és magát is.
  Én nem tudnék örökbefogadni de minden tiszteletem azoké akik megteszik ezt.

  DE a téma azt gondolom "réteg" téma....ezért írtam hogy unalmas....persze a gyerekekrôl és a várandóságról is végesek a témák de az nagyobb %-ban érinti a népeket.

  No ezt most jól megmagyaráztam!

 • 2011.09.14 23:54:57akkorisajuditvoltam

  úgy gondoltam, jobb egy "rendes" sorozatot csinálni az örökbefogadásról, mert így szisztematikusan fel lehet építeni. és jól látjátok, ez a sok összefoglaló már valóban a vége. ettől függetlenül lesz még ilyen témájú írás, de inkább ad-hoc jelleggel, mintsem sorozatban, viszont Andris történetét (http://divany.hu/poronty/2011/08/12/andris_4_eves_nem_kell_senkinek_-_orokbefogadnatok/) tuti folytatjuk. van mit mesélni. jót is, rosszat is.
  j.

 • 2011.09.15 09:46:15tirza

  Annyira jó, hogy van egy hölgy aki ENNYIT tud az örökbefogadásról.

  És bemutatja nekünk a KOMPLETT szakirodalmat: 3 db mesekönyvet és 3 db másmilyen könyvet.

  BAZDMEG, még magyarul is több "szakirodalom" van, bár a legtöbbje szart sem ér.

  Ahogy ez a sorozat sem ér szart sem, én megünneplem a napot ha vége lesz.

 • 2011.09.15 14:17:57Dizzy Gilespie

  Aki blogot látogat, elvileg olvas is. idézném: "hanem igazán fontos olvasmányokra. Olyanokra, ami először nekünk, leendő szülőknek segít, majd azokra, amelyekkel könnyebben elmesélhető a gyerek története neki is, másoknak is"
  a cím félrebezető, de ha már bmegolsz, olvasd el a cikket is, liba.

 • 2011.09.18 14:21:01tirza

  Ha valaki cikket ír, tanuljon meg először írni. (persze az sem lenne hátrányos ha tudná, hogy MIRŐL ír, de hát ez úgy tűnik nem elvárható):

  CÍM:

  Örökbefogadnál? Íme a KOMPLETT szakirodalom.

  2-3.sor

  "Most összegyűjtöttük AZOKAT AZ OLVASNIVALÓKAT amelyekkel érdemes megismerkednie mindenkinek aki az örökbefogadáson gondolkodik."

  tényleg jogos, amit írsz - 9-11. sor:

  "OLYANOKRA, ami először nekünk, leendő szülőknek segít, majd azokra, amelyekkel könnyebben elmesélhető a gyerek története neki is, másoknak is."

  Végül is tényleg igazad van, írni sem kell tudni, a témához sem kell érteni. A címnek még véletlenül SE legyen köze a cikkhez (nem KOMPLETT és nem SZAKirodalom - ááááááááá). A lényeg, hogy valaki kiélje bármilyen témában az íráskésztetését. Hogy a témához nem ért? És SEMMI köze hozzá (mi a faszom ez a NEKÜNK, leendő szülőknek? milyen leendő szülőknek??? Katának akinek NINCS örökbefogadott gyereke???) Ja, de mindez érdekel? A lényeg, hogy írjon:

  "Csokorba gyűjtöttem ÉN milyen könyveket találtam a témával kapcsolatban."

  És ne is jegyezze meg senki, hogy esetleg kedves Kata ugyan keresgéljen már többet/jobban.

  Tartom magam szavamhoz és MINDEN ilyen cikknél bazzmegelni fogok. Jogosan.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta