Top 5 iskolakezdő elemózsia

Készítsd el előző este a másnapi útravalót, így senki sem indul üres gyomorral és a zsebpénz sem a büfére megy el. A szeptemberi iskolakezdés a tankönyvek és tanszerek beszerzése mellett újabb fejtörést okoz, ha szülő vagy: mit csomagolj a gyerekednek, ha nem a menzán ebédelne vagy éppen az órák után még különórára is megy? Kiválogattuk a legjobb megoldásokat, amikkel könnyebb lesz a visszarázódás a szorgos hétköznapokba.

A reggeli rohanásban arra is kell, hogy idő jusson, hogy a család napközbeni étkezéséről gondoskodj, ha még nem elég nagyok a gyerekeid, hogy ezt maguk végezzék. Az alábbi receptek inkább csak ötletadóak, hogy a szokásos szendvics-alma páros mellett még mivel indíthatod útnak őket (halkan megjegyezzük, magadat is, mert ezekkel te sem maradsz éhen).
A lényeg, hogy gyors, finom és egészséges legyen. A kidscooking.about.com nyomán.

1.  Tonhalas tésztasaláta

Remélhetőleg  ez a hideg tésztasaláta a gyermeked top 10 ebédjeiben is benne lesz. Neked minden bizonnyal, mert már előző este elkészítheted, így reggel már csak csomagolni kell. Tonhal helyett szardíniakonzervvel is szervírozhatod, az is kiváló omegazsírsav-forrás, és a srácaid észre sem veszik majd a különbséget.

Készítheted makaróni tésztából vagy akár pennéből, az is hosszú és csöves szerkezetű. Ha csak lehet, olívaolajban eltett halkonzervet válassz, ne a sima növényi olajosat. Ráadásul most nem kell leöntened az olajat, mert az adja meg a saláta megfelelő állagát. Ha a két fő összetevő (a villával apróra tört tonhal és a kifőtt, leszűrt tészta) megvan, nincs más dolgod, mint egy kevés apróra vágott hagymát (lehet póré, az kevésbé csíp és illatos), gondolatnyi majonézt, mustárt, frissen facsart citromlevet belekeverni, majd csipetnyi sóval és leheletnyi frissen őrölt borssal ízesítened, majd másnapig a hűtőben érlelned a kombót. Az egész művelet fél óránál tovább nem tarthat.

2.  Rizslabdák paradicsomos mártogatóval

A gyerekek szeretni fogják ezeket a kívül ropogós, belül krémes rizsgolyókat, amiket akár a sütőben vagy olajban is megsüthetsz. Mi az előbbi megoldást azért javasoljuk, mert akkor kevesebb felesleges zsiradékot tartalmaz a fogás, és még konyhád sem lesz kellemetlenül olajszagú. Az extra meglepetés, hogy a belseje zöldségeket rejt, amiket így már mindenképpen meg fognak enni, ha amúgy húzódoznának is a gondolatától is. Előre is elkészítheted, ugyanolyan finom hidegen és melegen is, tízóraiként vagy akár ebédre köretként is megteszi.

Egy családi adag elkészítéséhez nem kell más, mint kb. negyed kilogramm vegyes zöldségkeverék (lehet friss vagy mélyfagyasztott is), egy közepes, enyhén felvert tojás, egy gerezd fokhagyma, egy teáskanál Worcestershire szósz, 1-1,5 csészényi meleg, főtt rizs, egy marék reszelt sajt, két marék ropogós rizspehely (vagy cukormentes kukoricapehely is megteszi, mivel nálunk a rizspehely nem túl gyakori) kevés só és bors az ízesítéshez, olajspray a sütéshez. A mártáshoz egy bögre vegyes gyümölcskonzerv (nem cukrozott lében eltéve), Kb. 0,5 dl paradicsompüré és egy kávéskanál almaborecet szükséges. Tedd a zöldségkeveréket, a tojást a Worcestershire szószt turmixgépbe, majd pürésítsd össze. Tedd át a masszát egy tálba, add hozzá a rizst, a sajtot, a sót és a borsot. Keverd össze alaposan. Melegítsd elő a tűzhelyet kb. 190 oC fokra. A rizses masszából gyúrjál kézzel evőkanálnyi méretű labdákat, majd hempergesd a rizs(vagy kukorica)pehelybe. Olajspray-vel fújj ki egy tepsit, helyezd rá a labdákat, azokra is fújj egy kevés olajat, majd süsd az egészet kb. 15 percig, amíg enyhén meg nem barnulnak. Ha kész, hagyd hűlni 3 percig. A mártás összetevőit is turmixold össze, majd kínáld a ropogós rizslabdák mellé.

3.  Sajtos-sonkás mini-frittata

Mire használhatod még a muffinsütődet, ha nem édességet csomagolnál a gyerekednek az iskolába? Természetesen kipróbálhatod ezt az ínycsiklandó receptet, így mindenki jól jár: te időt nyersz, ő pedig finom és tápláló tízóraihoz jut. Mint eddig is, ezt is megcsinálhatod előzőleg, de legjobb frissen sütve, ha van időd és energiád reggel kicsit korábban kelni (ami amúgy is összejön, ha nem szeretnéd késéssel kezdeni a napot). Egy 12 adagos muffinsütőnyi mennyiséghez szükséged lesz 6 darab tojásra, egy kis pohár tejre, csipetnyi sóra, leheletnyi frissen őrölt borsra, 1 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöldre (tarthatsz otthon egy-egy adagot a mélyfagyasztóban is), néhány szelet sovány sonkára (vagy éppen pulykakolbászra, de ezt kicserélheted valamilyen zöldségfélére is) és egy maréknyi reszelt cheddar sajtra. Melegítsd elő a sütőt 190 oC fokra. A muffinforma mélyedéseit fújd ki olajspray-vel (ha nincs, akkor tollecsettel is kikendheted vékonyan). Keverd össze a feltört tojásokat, a tejet, a fűszereket, majd add hozzá a felkockázott sonkát. Oszd el sajtot úgy, hogy mindegyik frittatára ugyanannyi jusson és szórd bele a formába. Öntsd bele a tojásos keveréket a muffinformába, rá a sajtra. Süsd 10-14 percig, amíg fel nem fújódik és aranybarna nem lesz a massza. Majd vedd ki a sütőből és hagyd hűlni 5 percig tálalás (vagy csomagolás) előtt. (Ha nagyobb a család, dupla adagot is süthesz, el fog fogyni.)

4. Almaszeletek mogyorókrémmel és magvas müzlivel

Ha egy kis édességre vágynak a csemeték, ez az egészséges összetevőket tartalmazó tízórai biztosan ízelni fog nekik (de előtte nem árt otthon próbálkozni, nehogy csúfos véget érjen). A felszeletelt almakarikákat kend meg (földi)mogyorókrémmel, majd szórd meg magvas müzlivel. Kicsit ragadós, ezért extra adag szalvétát is szervírozz mellé! Az elkészítése ennyi, receptet nem mellékelünk, mert amíg elolvasod, már kész is a cucc.

5. Humusz (csicseriborsókrém)

Jól ismert recept és ízek, de eddig nem jutott volna eszedbe ezt csomagolni az uzsonnásdobozba? Pedig miért is ne?! Nem csak barnakenyérrel passzol, hanem sárgarépa-, kígyóuborka-, kaliforniaipaprika- vagy szárzellercsíkokkal is. Azért előtte egyeztess a gyerekeddel, hogy mi is ez, nehogy a furának tűnő színe, állaga miatt érintetlenül visszahozza!
A krém elkészítéséhez szükséged lesz egy nagy üvegnyi leszűrt csicseriborsó-konzervre (vagy előzőleg megfőzheted te is a beáztatott szemeket), két gerezd fokhagymára, két evőkanál frissen facsart citromlére, 1-2 evőkanál földimogyorókrémre (a szezámpaszta – tahini – helyett ez is jó), egy evőkanál olívaolajra, egy csipet sóra és leheletnyi cayenne borsra. Tedd a hozzávalókat egy turmixgépbe, majd pürésítsd össze alaposan. Kész is. Máris tálalhatod vagy csomagolhatod. Jó étvágyat!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek