Top 10 terhességi para - és a megnyugtató tények

Amint megtudják, hogy gyereket várnak, a nők legnagyobb része elkezd aggódni. Vajon egészséges lesz-e, eleget eszem-e, jól van-e, majd jön a miért rugdos – miért nem-mantra, aztán az utolsó hetekben a szüléspara... Tulajdonképpen az egész gyerekvállalósdi egyetlen, hatalmas stresszteszt. Vannak ezek között jogos és vannak alaptalan félelmek, így hát most bemutatjuk a tíz leggyakoribb félelmet, és meg is okoljuk, miért ne félj.

1. Elvetélek?

Nyugi. A legtöbb terhesség egészséges kisbaba világrajövetelével végződik. Bár a terhességek 20%-a valóban vetéléssel ér véget, ezek jellemzően a terhesség első néhány hetében történnek, amikor az anyának még fogalma sincs arról, hogy egyáltalán terhes. Onnantól, hogy az orvos megállapította a terhességet és meghallod a kicsi szívverését, a vetélés valószínűsége 5% alá csökken. Ezzel együtt ne felejtsd el te magad is csökkenteni a veszélyt: tedd le a cigit, ne igyál alkoholt és csökkentsd a kávéfogyasztást.

2. Olyan hányingerem van, hogy nem tudok enni. A kicsi biztos éhes marad!

Nem marad éhen. Az emberi szervezet - hamar rájössz majd- rendkívül jól van kitalálva: hiába nem eszel eleget, a szervezeted odaadja mindazt, amire a magzatnak szüksége van. Jellemzően ezért is bukkan fel sok várandós nő életében a kívánósság a terhesség alatt: valamilyen tápanyagot hiányol olyankor a szervezet. Egyél sokszor, keveset, igyál sokat, és hányás esetén ne feledkezz meg a folyadékpótlásról.

Ha tudod, ilyenkor kifejezetten jó, ha szeded valamelyik magzatvédő vitamint. A legtöbbünknek úgy a 16. hét környékén végleg elmúlik a hányingere és végre elkezdhetünk tápláló, egészséges ételeket fogyasztani. Jobb is, mert a baba ilyenkor kezdi meg a legkomolyabb növekedést.

3. Nem teszek elég jót a gyerekemnek

Annyira sulykolja mindenki belént a tökéletes képet, hogy már magunk is elhisszük: nekünk is tökéletesnek kell lennünk. Pedig az elég jó épp elég.

A terhesség elején az orvosod el fogja neked mondani a legfontosabb tudnivalókat, mit szabad és mit nem, ha pedig nem mondja, kérdezz rá és ne szégyelj jegyzetelni. A terhesség nem betegség, a gyerekvárás pozitív és jó dolog, legalábbis annak kéne lennie. Ne hagyd, hogy aggódó gondolataid elvegyék tőled a gyerekvárás örömét. Ne próbálj másoknak megfelelni, inkább figyelj oda magadra és a babára. Ne feledd: anyáink ennél jóval kevesebb odafigyeléssel lettek túl ezen a kilenc hónapon – és nézz magadra, milyen jól sikerült a dolog.

3. Beteg lesz a babám

Ez az, amitől mindenki fél. Rágjuk a körmünket a Down-szűrés eredményére várva, izgulunk az ultrahang előtt, és stresszelünk, ha a buszon megnyomják a hasunkat. Az újszülöttek kevesebb, mint 4 százaléka jön a világra valamiféle rendellenességgel, és ebben a 4%-ban nem csak a súlyos rendellenességek vannak benne, hanem azok az apró hibák is, mint amilyen egy lábujj deformitása vagy más olyan gond, ami a szülés után kezelés nélkül is meggyógyul magától. Szedj folsavat a teherbeesés előtt és terhesvitamint utána, és máris sokat tettél a kicsi egészségéért. Még egy kis odafigyelés és az esélyek még kisebbek.

4. Túl korán jön majd

A szülések elenyésző hányada koraszülés, és gyakran genetikai a háttere.Koraszülésnek a 34. hét előtti érkezést nevezzük, a korán jött babák legnagyobb része a 34-36. hét között születik. Amikor a kicsi túl korán kezd mozgolódni, az orvosok igyekeznek lassítani a folyamatot. Ilyenkor minden egyes nap győzelem, ha pedig eléred a 36. hetet, már nincs is miért aggódni. Sok nyugalom, kiegyensúlyozott táplálkozás és a terhesvitaminok itt is sokat nyomnak a latban.

5. Soha nem tudok majd lefogyni

Egy átlagos testalkatű nő 12-17 kilót hízik a terhesség hónapjai alatt. A szerencsések már a szoptatás alatt ledobják magukról a felszedett kilókat – sőt többet is. Nekik a másik irányból lesz gondjuk a ruhatárukkal. De az se aggódjon, aki jóval többet hízott, mint amennyit az orvos javasolt: hacsak egészségügyileg nem indokolt a súlygyarapodás visszaszorítása, egy picit elengedheted a gyeplőt. Most amíg még van időd, elkezdheted megtervezni, hogyan fogod leadni majd...

6. A szex sose lesz már a régi

Sokan félnek attól, hogy ha "ott lent" valami ekkora kijön, akkor a szex már soha nem lesz olyan, mint volt. Hát ez nem igaz. A hüvely rendkívül rugalmas és hamar visszaáll az eredeti méretére, és ez gátmetszés estére is áll. A felmérések szerint a nők 70%a a szülést követő hatodik hónapra visszanyeri szexuális étvágyát – de ha te abban a bizonyos harmincban vagy, akkor is az a legvalószínűbb, hogy hamarosan helyreáll a rend. Az is lehet, hogy csak egy kis kettesben eltöltött idő hiányzik a pároddal.

A síkosító jól fog jönni amíg szoptatsz, mert a szoptatás alatt nehezebben nedvesedik a hüvely, de alapvetően amint az orvosod megengedi és te is készen állsz rá, mehet a menet.

7. A szülés túl fájdalmas lesz

Az a legjobb, ha felkészülsz a szülésre: döntsd el, mi számodra a legfontosabb a szülésben: a természetesség élménye, a fájdalomnélküliség, az, hogy minél előbb túl legyél rajta? Mindenkinek más és más a fontos. Ezek megválaszolásával viszont már jöhet a következő lépés: az orvos- és/vagy a kórházválasztás. Itt hasonló elven működik a dolog: először te döntsd el, mit szeretnél. Ebben benne van az is, hogy legyen ahogyan lesz:) De érdemes átgondolni, ki lesz az orvosod, melyik lesz a kórház, járj utána, milyen lehetőségeid vannak az érzéstelenítésre, stb. Ebben sokat segít Kórházfigyelő rovatunk az oldal tetején jobbra, ahol részletesen olvashatsz a kórházakról.

A lényeg, hogy ragaszkodj ahhoz a gondolathoz, miszerint minden rendben lesz. És akkor tényleg rendben lesz.

8. Valami cikis dolgot csinálok majd a szülőszobában

Hidd el, senki nem akad ott ki semmin. Nem nézik, szőrtelenítve van-e a lábad vagy brazil -e a fazon közötte, és az sem zavarja majd a szülőszobán lévőket, hogy sikítasz vagy kiabálsz. Vigasztaljon a tudat, hogy ők ezt naponta úgy hússzor átélik. Ha netán valaki bekakil a szülőágyon, azt is könnyen túlélik – abból se te leszel az első, sőt, az utolsó sem. És valószínűleg fel sem tűnik majd neked.

9. Császáros lesz a gyerek

Sokan előre azt kérik, hogy a baba császárral jöjjön a világra. A szülések durván egyharmada végződik császármetszéssel, és egyre többen vannak, akik tervezett császárral kívánják megszülni a gyereket. Bármi is történjék, a kórházban jó helyen vagy – ők mind azért vannak ott, hogy rád és a babára vigyázzanak. Érdemes azért utánaolvasni mind a természetes, mind a császármetszéses szülés hátterének, hogy tudd, mi történik körülötted, lélekben pedig készülj fel, és készítsd fel a babát is az eseményre. Ha hiszel ebben, hát akkor beszéld meg vele a kijutási stratégiát.

10. Nem vagy egyedül

A szülőszobán, hacsak úgy nem döntesz, nem leszel egyedül. Ha párod nem tart veled, szinte mindenhol bemehet veled valaki, aki lehet családtag, barátnő vagy akár bába – válaszd ki, ki a legjobb segítő, és készüljetek fel előre, a nagy napon pedig fogd a kezét, míg elmondja, hogy minden rendben lesz.

Hiszen minden rendben lesz.

Ha nincs vége a félelemnek

Sok kismama a konkrét félelem eloszlása után (pl. a kromoszómavizsgálat eltérést nem mutat, minden labor lelet negatív) újabb és újabb okot fogalmaz meg, amellyel a félelmeit, a szorongását fenntartja. Ilyenkor felmerül a gyanú, hogy ezek hátterében más okot, leggyakrabban az anyává válástól való elfojtott, tudattalan félelmet és szorongást kell keresni.

Megannyi kérdés

Gyakran okoz félelmet az, hogy a gyermek születésével a párkapcsolat a régi formájában megszűnik, és az új helyzethez sokszor a szülők és a környezet által táplált félelem társul.

  • Most már nem te vagy a fontos, hanem a gyerek.
  • Sose leszel olyan jó anya, mint a te anyád!
  • A te boldogságod mostantól csak a gyereked boldogsága!
  • A sorban az első a gyerek, a párkapcsolat is ezt szolgálja.
  • A szexuális élet másodlagossá (gyakran feleslegessé) válik.
  • A gyermek körüli gyakran felesleges túlugrálás mellett az apa szerepe elhalványulhat, kirekesztettnek érezheti magát, indulatossá, sértődékennyé válhat.
  • Az anyává vált kismama elfelejtheti, hogy ő nő, és már nem akar tetszeni se magának se senkinek, eldeformálódhat, elhízhat.
  • A szülés utáni hangulatzavar, a depresszió jegyei is komolyan veendők!

A legfontosabb: sose add át magad a passzív, kitartó szenvedésnek, amely feléli az élethez szükséges energia-tartalékokat. Ha kérdésed, gondod van, fordulj szakemberhez!

Oszd meg másokkal is!
Mustra