Egy éves kora előtt nincs szüksége a gyereknek tehéntejre

Jó hír: nem vagy egyedül. Szinte minden anya (nem csak az első, de bőven a második gyerekkel is) stresszel azon, hogyan etesse a gyerekét az anyatej/tápszer után vagy mellé. Hozzátáplálási útmutatónkkal ezt az akadályt legalább könnyedén veszed: lesz időd izgulni máson.

(Hozzátáplálás, az első lépés)

(Másodjára: gyümölcsök, zöldségek, allergiák)

Valahol a 8. hónapban járunk, gyermekünk gyönyörűen megeszi már a komplett ebédet, uzsonnára pedig falja a gabonás gyümölcspépet. Itt az idő hát, hogy az elkövetkező egy hónapban ismét valami újat mutassunk neki. Csecsemőétrendünkben harmadik étkezésként gabonás (anya)tejpépet kínálunk a babának esténként, majd várjuk a csodát.

Előny vagy hátrány

Biztosan nektek is feltűnt már az üzletek babarészlegeit elárasztó tejpépkavalkád. A hihetetlen választék a szülőknek abból a teljesen természetes igényéből fakad, hogy szeretnék visszanyerni éjszakai nyugalmukat.

A gabonás tejpép igen laktató, de éppen ezért Janus-arcú táplálék. Sok baba nyugtalanul alszik túlságosan teli gyomorral (és feltehetőleg bébivaddisznókkal álmodik). A másik tényező, ami miatt az éjszakai nyugalom gyakran csak hiú ábránd marad: a gyermek megállíthatatlan növekedése, ami rengeteg energiát emészt fel, még éjszaka is. Szerintem különösen éjszaka: van hogy ébredés után ránézek a fiamra, és olyan érzésem támad, a sötétben megint nőtt vagy húsz centit.

Melyik gabonaterméket válasszuk?

Rögtön az elején mindenkit igyekeznék lebeszélni róla, hogy sztracsatellás vagy más ízesítésű ún. tejpépet vásároljon az üzletekben. Ezek olykor tetemes mennyiségű cukrot és ízesítőanyagot tartalmaznak, amire a gyermeknek semmi szüksége. Másik nagy hátrányuk, hogy tejpor - vagy jobb esetben 2-es tápszer - van bennük. Léteznek már HA-tápszeralapú tejpépek is.

Sokkal jobb alternatíva, ha vásárolunk egy doboz csecsemőknek készült teljes kiőrlésű natúr gabonapelyhet, amit a baba szokásos tápszerével vagy vízzel, esetleg anyatejjel mi magunk keverünk össze.

Az esti gabonapép nagyobb mennyiségű gabonát tartalmaz, ezért ha még nem vagyunk túl a gluténkóstoltatás időszakán, kezdetben gluténmentes gabonából készítsük (pl. rizs, kukorica, köles), később adhatjuk zabból, tönkölyből, kölesből, búzadarából.

Elkészítés

Attól függ, milyen gabonaterméket veszünk le a polcról.

Az arányok valahogy így alakulnak: 200 ml víz/tápszer (esetleg anyatej), 20 g gabonapehely. Ezt kiegészíthetjük gyümölcslével vagy gyümölcspürével, ha ízesíteni szeretnénk.

Ha a pépet vízzel kevertük el, akkor fél órán belül szoptassuk meg a babát, ill. adjuk oda neki az esti tápszeradagot! Így ugyanis együtt emésztődik a gyomrában a gabona a tejjel, és a tápanyagok „kiegészítik” egymást.

Tejmizéria

Az allergiamegelőzés és a táplálékintolerancia megelőzése terén sok minden változott az elmúlt néhány évben. Egyes kutatók szerint fél éves kor után fölösleges halogatni az allergén fehérjékkel való nagy találkozást, sőt feltételezik ún. időablakok létét (4-6 hónapos kor között), amikor a táplálékfehérjék bevezetése ideális lehet. Az egyes élelmiszerekre vonatkozóan azonban még nagyon keveset tudunk.

A „korai találkozás” jegyében a dortmundi Forschungsinstitut für Kinderernährung javaslata szerint - anyatej hiányában - gabonás tejpépet készíthetjük 3,5%-os pasztőrizált tehéntejjel (legkorábban a 7. hónapban). Ezt a magyar csecsemőtáplálási protokoll és táplálkozástudományi tanácsadónk nem ajánlja. A tehéntej összetétele 1 éves kor alatt nem fedezi a csecsemő tápanyagszükségletét, ezen kívül plusz fehérjebevitelt jelent a baba számára, amire a tápszer és az anyatej mellett semmi szüksége. Abban nagy az egyetértés, hogy innivalóként, nagy mennyiségben 1 éves kor alatt ne kínáljuk a babának!

Kevés joghurt, túró, sajt főzelékbe való keverését a hazai protokoll már 8 hónapos kortól megengedi (mi így oldjuk meg a tehéntejjel való „korai találkozást”). A kis mennyiség sajnos nincs közelebbről meghatározva. A tejtermékek fehérjebevitel szempontjából 1 éves kor alatt épp olyan fölöslegesek, mint a feldolgozatlan tehéntej, a sajtban ráadásul rengeteg a só és a zsír.

Ebéd & uzsonna

A baba ebédjét tovább színesíthetjük egy kis édesköménnyel, spenóttal (ügyeljünk a nitráttartalomra!). A marha- és a csirkehús mellett helyet kaphat az étrendben a sertéshús is.
Uzsonnára ehet a baba további idénygyümölcsöket, pl. sárgabarackot, egy kis banánt, áfonyát.

Folyt. köv. a tízóraira kínált friss gyümölccsel. Átélünk majd egy kis korszakváltást is, gyermekünk ugyanis a következő posztban „junior” korba lép!

Forrás:
FKE Dortmund: Einführung von Beikost
Ingeborg Hanreich: Essen und Trinken im Säuglingsalter. IHV: Wien, 2010
Ingeborg Hanreich-Britta Macho: Rezepte und Tipps für Baby Beikost. IHV: Wien, 2010

Oszd meg másokkal is!
Mustra