Nyári terhesség és minden, amit tudni kell róla

Bár már nincs sok hátra a nyárból, az előrejelzés szerint még azért számítani lehet forró augusztusi és szeptemberi napokra. Jobb későn, mint soha alapon összegyűjtöttük, mit érdemes tudni azoknak, akik a következő hónapokban fognak szülni.

Bejónak és Linának.

Nem a ruha teszi

A nyári terhességben az egyik legjobb dolog, hogy aránylag kevés új dologból megúszhatja az ember a ruhatárat. (Gondoltam én ezt tavaly, de aztán mégis vastag farmert húztam júliusban, szeptemberben meg téli anorákot vettünk a kicsinek, no comment.) Idén azért valamivel kegyesebb velünk az élet, úgyhogy bőven meg lehet csinálni azt, hogy az ember szimplán valamivel lejjebb tolja a csípőjén a gumis derekú nyári szoknyát, felülre meg jöhet egy szellős ing (én a férjemét is hordtam) vagy egy kényelmes top. Bár anyáink jellemzően furán néznek amikor nem csadort vagy otthonka-szerű sátorponyvát húzunk mikor már látszik a has. Érezzük csak magunkat kényelmesen, és legyünk rá büszkék!

Tipp: a nyári leárazásokon érdemes körülnézni, nekem egy leértékelt 42-es Zara nyári nadrág volt a kedvencem, aminek csak a szárát kellett felhajtani, és kész is volt a terhesnadrág!

50+

Nem az ötven feletti várandósokra gondolunk, hanem a napvédelemre: a terhesség alatt megnövekedett ösztrogénszint miatt a napon sokkal gyakrabban jelenhetnek meg a bőrön apró, barna foltszerű elszíneződések. 50-es faktorszámú naptejet használva nem csak ezen melazmák ellen védekezhetünk hatásosan, de a napallergiák vagy a leégés ellen is véd, az meg ugye közismert, mekkora szerepe van a napfénynek a ráncok kialakulására. És ne feledd: az UVA a felhőkön is átszűrődik.

Tipp: most vegyél fényvédőt, mert most le vannak árazva, viszont jól nézd meg a lejárati időt! Érdemes most beruházni az amúgy nagyon drága, de kiváló gyerekeknek szánt napvédő termékekbe is, jövő nyáron már kelleni fog!

Országomat egy üveg vízért!

Kell is, mert nem csak a hőség miatti izzadást kell pótolni - ami sokaknál amúgy is erőteljesebb a várandósság alatt -, hanem a babának is szüksége van rá. A dehidratáltság rosszabbá teszi a vizesedést, és még a méhösszehúzódások gyakoriságát is növelheti. Oké, tiszta sor, hogy amúgy is naponta százszor megy ilyenkor az ember a mosdóba, de akkor is meg kell, hogy legyen a napi 2-3 liter víz. Vagy enyhe koffeinmentes tea, pici citrommal/naranccsal ízesebbé tett víz, de jó az is, ha sok dinnyét vagy uborkát eszel.

Tipp: ha előre kikészíted magadnak reggel a meginnivaló adagot és akárhová mész, viszed magaddal, biztos lehetsz benne, hogy már csak a súlya miatt is inni fogod!

Ödémák ellen

Sokan küzdenek a már említett vizesedéssel, és ez jellemzően a nyári hónapokban a legrosszabb. Ellenszere a vízfogyasztás, a helyes cipő választása, de az is, hogy pihenj sokat, ne fogyassz sót (tehát emiatt is inkább kerüld az előre elkészített kajákat, ha nincs erőd főzni és nincs nagyi a közelben, inkább olyan házhoz szállított ételekből rendelj, mint amilyen pl. a Marsbéli Bolt), és amikor csak lehet, tedd fel a lábad.

Tipp: szóval minél több víz. Nagyon kétségbeesettek, ha az orvosuk is egyetért, fogyasszanak több petrezselymet, esetleg igyanak kevés petrezselyemteát, mert az vízhajtó hatású – de mindezt csak óvatosan, mert ebben az állapotban a vízhajtás nem a legjobb amit a szervezeteddel és a benne növekvő kis élettel tehetsz!

Ne menj messzire – de menj valahova

Akinek van lehetősége elutazni még a szülés előtt egy közös hétvégére, tegye meg! A lényeg, hogy ne menjen túl messzire. Ha eleged van a városi hőségből, utazz le a Balatonra, vagy a nagyihoz, de még az is elég jó, ha kimész a helyi strandra és lazítasz egész nap! Pár órás repülőút még belefér, de előtte természetesen mindig konzultálj a nőgyógyászoddal. minden útra készíts be magadnak néhány vészhelyzeti orvosságot, legyen nálad B-vitamin, és persze az orvos száma, hogy bárhonnan felhívhasd. Tudakold meg, ha éppen akkor ő is nyaral, hogy ki helyettesíti és neki mi a száma, ha pedig parázol, keress egy kórházat is ott, ahova utazol.

Tipp: legyen kiváltva az Európai Egészségbiztosítási Kártyád, mert akkor akárhol is szülnél az EU-n belül, biztosan fedezve vannak a költségeid :)

Uszoda, természetes vizek: mit szabad, mit nem?

Jó hír azoknak, akik nem bírják a nyarat fürdés nélkül: fürdeni, úszni szabad! Ez persze csak akkor áll, ha az orvosod is rábólint, úgyhogy mindenképpen kérdezd meg pancsolás előtt, de az alapvető szabály, hogy csak addig szabad a vízbe menni, amíg zárt a méhszáj. Onnantól kezdve viszont nem, úgyhogy akkortól irány a part! A magyar vízminőségi szabályok igen szigorúak, így nyugodtan fürödhetsz uszodában is, nem lesz baj. Kivételt képez az, ha esetleg túl erős klórszagot érzel, mert arra sajnos már volt példa, hogy elmérték az uszodában az adagokat. Bízz az ösztöneidben is, ha nem kívánod, ne menj be, ha amúgy is érzékeny vagy a szagokra és ez sem esik jól, hagyd inkább és tusolj egyet.

Tipp: A legjobb persze, ha természetes vizekben tudsz fürdeni, a Balatonnak nem csak a vize jó minőségű idén nyáron, de a hangulat is teljesen egyedi.

Kényelmes cipő

Nem csak a ruha kell, hogy kényelmes legyen, de a cipő is. Hagyd most az amúgy egyértelmű választásnak tűnő flipflopokat, és válassz olyan cipőt, ami tartja a bokád és támasztja a sarkad. Várandósan nem csak borulékonyabb az ember, de sokkal több súlyt is cipel, így figyelni kell a jó cipőválasztásra.

Tipp: kényelmetlen cipőben már a lábad is könnyebben vizesedik, úgyhogy a jó cipő erre is megoldás lehet!

Ne rohangálj!

Minél kevesebb a szociális kötelezettség, annál boldogabb a leendő mama. Ne próbálj meg most találkozni minden családtaggal, rég látott rokonnal és barátnővel – vagy szervezd úgy, hogy ők látogassanak meg téged és ez neked a lehető legkisebb munkával járjon. hozzanak ők sütit vagy szendvicseket, na nem mintha te nem tudnád megcsinálni, de hagyd, hogy kényeztessenek a körülötted lévők!

Tipp: ha egyszerre találkoznál több barátnőddel, szervezz(enek neked) baby showert! Ez egyszerre közössé teszi a babavárás örömét és köszönti a leendő anyukát, ráadásul egy kiváló alkalom betárazni a barátnők gyerekeinek kinőtt babaruháiból!

A lényeg tehát, hogy érezd jól magad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek