Van, aki rajzol, van aki matricát kap minden menet után- Vesszen a pelenka!

Közhely, hogy nyáron könnyebben leszokik a gyerek a pelusról, hiszen akár egész nap pucér fenékkel szaladgálhat. Mondjuk ezen a nyáron jellemzően fáztak a pucér fenekek, nálunk mégis ez az évszak hozta meg a pelenkás korszak végét: a gyerek lement a nagyihoz egy hétre és mire mi utánamentünk a hétvégén, már nem hordott pelenkát.

De nem mindenkinek ennyire könnyű a dolga. Íme néhány tipp és történet, biliközelből.

A motiváció

"Amikor Palkó a vécébe kakil, minden alkalommal kap egy matricát a gyűjtőfüzetébe. Így megvan számára a kellő motiváció, és ennek segítségével könnyű volt levenni a pelust. Ehhez persze kellett, hogy az utóbbi 3-4 hónapban sokat volt napirenden a téma" – meséli Katrin. Van, aki rajzol minden "menet" után, és van, aki egész történeteket talál ki, a lényeg, hogy a gyerek lássa a dolog fontosságát.

Foglald le

"Felhalmoztam egy rakás könyvet a bili mellé, így Balázst is könnyebben bírom rá arra, hogy megvárja, amíg a kaki kijön, ne pedig csak azt mondja, nem sikerül, és aztán elszaladjon játszani. De volt olyan is, amikor feltettem fejére a biciklis sisakot és beültem elé tekerni" – mosolyog Adél. Valóban fontos az, hogy a gyerek meg tudjon ülni nyugodtan egy helyben, mert sokuknak nincs türelme kivárni azt, amíg megjön az áldás. Figyelj rá és foglald le az örökmozgót egy percre!

Pisilős baba

Kaphatók olyan babák, amelyek élethűen imitálják a kérdéses testi folyamatokat: "Zsuzska hároméves szülinapjára kapta ezt a babát a nagyitól, aki már teljesen ki volt akadva, hogy unokája még mindig pelenkás. Nem gondoltuk volna, hogy így lesz, de bejött: Zsuzska boldogan etette-pelenkázta a babát, és egy hónap múlva maga kérte, hogy most már őt se pelenkázzuk" – meséli még mindig hitetlenkedve Panni.

Rutin

"Én kifejezetten figyeltem, Ancsi mikor végezte a nagydolgát, és ehhez igyekeztem kialakítani a napirendünket is. Ez nálunk azt jelenti, hogy délutánonként kicsit kevesebb időnk van a játszótéren, viszont nem kell pánikszerűen hazarohannunk amikor itt az idő" – említi Edina. Az, hogy a nagydolog rutinná váljon, leginkább az odafigyelésen múlik. Érdemes rászánni az extra időt és energiát!

"Ádi, miért kakiltál a nadrágodba?! Nem is kakiltam. De hisz ott van! Ja, hát beleugrott!"

A pelenka elhagyását követő jópár hétben könnyen előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek. Mindig legyen nálunk csereöltözet, nehogy úgy járjunk, mint Judit: "Egyszerű hétvégi áruházlátogatás volt. Bence egyszercsak beguggolt az egyik kiállított asztal alá – ahonnan hamarosan orrfacsaró bűz kellett szálllongani. Bence ekkorra már jó egy hónapja szobatiszta volt, így hát nem volt nálam sem popsitörlő, sem tiszta ruha. Húsz percen keresztül szárítgattam a kimosott farmert a vécé kézszárítójával, azután bugyi nélkül, enyhén nedves nadrágban mentünk haza. Nagy élmény volt."

Fenntarthatóság

A kedvet meg lehet tehát hozni mindenféle izgalmakkal,  de hogyan tovább? "Amint elkezdtek az ikrek a vécére járni, elővettem a kifejezetten erre tartogatott »nagyfiús« alsónadrágokat: innentől a Verdás bugyik és a dínós alsónadrágok lettek a srácok büszkeségei" – meséli Emi. Ne lankadjon a pozitív ösztönzés az első napok után, és főként ne hagyd, hogy a gyerek nyomás alatt érezze magát. A kakilás ugyanis könnyen válhat kiváló zsarolóeszközzé. "Netti ha valamit akar, addig nem hajlandó a vécére ülni, amíg meg nem kapja. Ez azért ijesztő, mert egyszer három napig csak a bokorba volt hajlandó pisilni..."

Oszd meg másokkal is!
Mustra