SZÜLŐSÉG

Az érvényesülés nem az IQ-n múlik - mitől leszel életrevaló?

2011. augusztus 10., szerda 07:32

Ha megpróbálnánk megfogalmazni a családi élet, a gyermeknevelés célját, talán sokak számára valami olyasmi lenne, hogy egyfelől szeretné biztonságban, épségben felnevelni gyermekét, másfelől ha lehetséges, szeretné megtanítani neki, hogyan lehet boldog.

Ezért olyan fontos a szülőknek, hogy már a várandósság és a szülés élménye megalapozza a későbbi jó kapcsolatot, hogy olyan iskolát sikerüljön találni, ahol mindent megadnak a gyereknek a későbbi boldoguláshoz, és persze ugyanerre törekszik a szülőpár otthon is.

Azzal együtt, hogy a pszichológia az utóbbi években különösen nagy hangsúlyt helyez a boldogság feltételeinek a megtalálására, természetesen nincs egyszerű recept.

Sok múlik a hozott adottságokon, a veleszületett temperamentumon, amihez aztán jól, vagy kevésbé szerencsésen illeszkedik a család és a külvilág, és végül sok-sok bonyolult egymásra hatás eredményeként alakul ki, kivé is válunk. Ezzel együtt is sokat tehet a szülő azért, hogy a gyerek megtanulja jól érezni magát a bőrében, jól beilleszkedni a társadalomba.

Az érvényesüléshez érzelmi intelligencia kell

Az EQ összetevői

Az érzelmi intelligencia komplex képességek összefoglaló megnevezése. Ide tartozik:

Az önismeret

Az ambíció, a törekvések, a szívósság

Az önkontroll, a vágyak és indulatok kézben tartása, a hangulatváltások fékentartása

Az empátia, a képesség arra, hogy mások lelkiállapotában eligazodjunk, az érzelmeikkel tisztában legyünk és a közös hangnemet megtaláljuk

Képesség a belátásra, változásokra, konzekvenciák levonására

A személyiség fejlesztésére tett igyekezet

A kutatások azt mutatják, hogy ahhoz, hogy megtaláld a helyed az életben,sokkal fontosabb az ún. érzelmi intelligencia, mint az általános intelligencia, amit az IQ tesztek mérnek.

Az érzelmi intelligencia olyasmit jelent, hogy értjük magunkat és másokat az érzelmek és szükségletek szempontjából, és tudunk is ezekre reagálni. Aki jó érzelmi intelligenciával rendelkezik, az el tudja viselni önmagát. Ez fejleszthető képesség, a család segíthet a kialakításában azzal, hogy érzelmileg biztonságos közeget nyújt, ahol tudja a gyermek, bármit is tesz, a szülők szeretetét nem vesztheti el.

Hozzájárul az érzelmi intelligencia fejlődéséhez a mese hallgatása (nem nézése TV-ből!), a játék, később pedig mindenféle művészeti tevékenység. Utóbbi az élmények átélését és magát az alkotást jelenti, semmiképp sem azoknak a műveknek kötelező átkínlódását, amiket ismerni „illik”.

A visszajelzéssel ne spórolj, mert az árt a gyereknek

A gyermek életében mindenképp van egy életkor, amíg a külső visszajelzések rendkívül fontosak számára. A kisiskoláskorban különösen nagy súlyt kap a teljesítmény létrehozása, és mások általi elismerése, de persze már a kisebb gyermek is azonnal szalad a friss rajzzal a szülőhöz dicséretre várva.

A kamaszon nem látszik, hogy adna apja vagy anyja véleményére, legalábbis sokan így értelmezik a serdülő tüskésségét. Holott éppen a fokozott sértődékenységből sejthető, hogy nagyon is húsbavágó minden, ami a szülőktől érkezik. A felszínes dicsérgetést valószínűleg elutasítja, azonban nagyon igényli, hogy képességeit őszintén, mélyen elismerjék. Fontos tehát, mikor milyen visszajelzést kap a gyermek.

Művészet megtalálni az egyensúlyt az őszinteség, és aközött, hogy ne sértsük meg a gyermek érzékenységét. Találkoztam olyan klienssel, aki harminc éves kora fölött is emlékezett, hogy kiskorában anyja egyszer leszólta rajzát.

Kettesről hármasra javítani munka - értékeld!

A gyermek minden életkorban sérülékeny, így fontos az óvatosság. Azonban nem teszünk jót, ha a gyermek teljesen átlagos képességeit állítjuk be emberfelettieknek, mert zavart fog benne kelteni, mikor látja, hogy az iskolában és más közegekben másként értékelik. Tehát mondhatjuk, hogy tetszik a rajz (ami tényleg tetszik, hiszen ő festette, belőle mutat meg valamit), de ne állítsuk, hogy nagy festőművész lehet belőle, ha erre semmilyen jel nem utal. És fontos, hogy ne csak az objektív eredményre reflektáljunk, hanem inkább a befektetett energiára. Őszinte dicséretet érdemel, ha kettesről hármasra javított kémiából, ha e mögött munka áll.

A legfontosabb persze az, hogy mi magunk fogadjuk el őt olyannak, amilyen, hiszen ezzel tanítjuk meg legjobban, hogy ő is ezt tegye magával és környezetével. Ne féljünk, elkényeztetett gyermek nem abból lesz, akit túlzottan szerettek szülei, hanem aki fontos területeken érzelmi nélkülözést szenvedett, és ezt máshonnan (például érdemtelenül szerzett dicséretből, figyelemből) kénytelen pótolni.

Bujdosó Karolina,
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.08.10 09:17:28Pista bá

  ezen cikk bölcs megállapításainak hatására önfejlődtem

  azt hiszem, ezeket a dolgokat egyikünk se gondolta volna magától ;)

 • 2011.08.10 09:30:19szilfan

  Baromi jó cikk, minden szavát igazolni tudom, tapasztalatból.
  És ez az, amit nekem sose hisznek el a föltörekvő pénzarisztokrácia tagjai, akik a közös vacsora és beszélgetés helyett vagyonokért agyontaníttatják a gyerekeiket és fölöslegesen szerteágazó, túl magas követelmények elé állítják őket. Minden évfolyamunkban van legalább egy-két anorexiás kislány meg súlyosan deviáns fiú (fővárosi elitgimnáziumról van szó).

 • 2011.08.10 09:51:23eMJe

  Rég nem újdonság, nagy a lemaradás, de jobb későn, mint soha

 • 2011.08.10 10:12:18Van_mikrohullámú_sütőtök?

  A helyes értékítéletet, a morális határok kialakítását hiányolom amitől valamire azt mondjuk, hogy "jó" meg "rossz".

  A mai világban már nem jó irányba húzó erő egy banda, ha némi összetartás van nem a legfeljebb csíny kategóriában, sokkal inkább már-már bűncselekményében van.

  Azt kell megtanítani, hogy hogyan tudja megállapítani mi a helyes viselkedés, hozzáállás, továbbá meg kell őket tanítani tanulni.

 • 2011.08.10 10:22:07Check

  Engem csak egy szó ütött meg: a kliens. ("Találkoztam olyan klienssel, aki harminc éves kora...") Nem ember, vagy páciens... Vajon mennyire empatikus bárki egy kliensével? Nem a szavakon akarok lovagolni, de igenis számít, hogy nyilvános helyen minek nevezed a másik embert. És azt már meg se kérdezem ezek után, hogy hogyan áll a szerző az EQ-val?

 • 2011.08.10 10:47:49Aggie

  @Check: engem sokkal jobban zavar, ha paciensnek hívnak, mert nem érzem magam betegnek. Kliens sokkal inkább vagyok, az olyan egyenrangú. Szegény szüleimenk köszönhetően (akik szintén nem kaptak elég szeretet) évekig próbáltam megérteni, hogy miért nem bírom elviselni magam. Aztán rájöttem, hogy ők nem viseltek el, nem ilyen gyereket akartak...
  Sajnálom, hogy nem kötelező gyerekvállalás előtt egy ilyen tanfolyamot elvégezi vagy néha-néha meglátogatni egy pszichológust, mert nagyon sok diszfunkcionálisan működő családnak nagy segítség lenne - a mienknek midenképpen az lett volna...

 • 2011.08.10 10:50:30Rui Blaaz

  Az EQ a hülyék találmánya.
  Mindenki szeret kitűnni valamiben, de ha az IQ-tesztet bár ne töltötted volna ki, a kreativitásod a távkapcsolóig terjed (esetleg még egyedül tudsz büfizni), a műveltséged pedig egy vastag fekete könyvre korlátozódik, még mindig ott van az EQ, mert olyaaan aari vaaagy, ezt a hat szomszéd hülye is megmonhassa.
  House MD pl. egy igazi példakép, szociopátiájának kialakulása pedig nem csodálható, annyi idegesítő, hazug senkiházival találkozik nap mint nap. :-)

 • 2011.08.10 11:12:37akkorisajuditvoltam

  @Aggie, az örökbefogadásos sorozat olvastakor benne is ugyanez merült fel, és nem diszkriminációból, hanem mert túlságosan sok sérült gyerek növöget. nem most, ez persze mindig is így volt, de én most élek, most látom, most sajnálom és próbálok, amennyi telik, segíteni. amúgy pénteken lesz erről egy durva poszt, olvasd majd el.
  j.

 • 2011.08.10 11:47:38vicsigabi

  kétlem, hogy az öcsémnek olyan nagy érzelmi intelligenciája lenne. Sikereit is sokkal inkább a haveri körének köszönheti, ami pénzben nagyon jól kifejezhető. Érzelmi szinten viszont inkább nyomoréknak nevezném... És nem ő az egyetlen, aki agresszióval, talpnyalással és gerinctelenséggel sokkal nagyobb anyagi sikereket és hatalmi pozíciókat tud elérni (mint EQ-val és IQ-val).
  Hogy melyik az életrevalóbb, azt sajnos nem tudom eldönteni....

 • 2011.08.10 11:50:05savrola

  @Rui Blaaz! Ezek szerint a hülyék feltaláltak valamit, amire egy teljes szakma épít. Lehet, hogy mégsem olyan hülyék?

 • 2011.08.10 11:55:07Art Mooney

  Check 2011.08.10 10:22:07

  a "kliens" a segítő szakmában használt szakszó, mindenféle érzelmi töltetet nélkülöz. deal with it.

 • 2011.08.10 12:09:52maim

  Szerintem a cikkben elmondottak mellett fontos megtanítani a gyereknek,hogy ki a jó barát és ki nem,hogy a kapcsolatrendszerén keresztül ne leépüljön,hanem épüljön."Jó erkölcsöt megrontanak
  gonosz társaságok".Valamint,hogy tudjon nemet mondani,akkor is ha ez ciki(pl droggal kínálják,vagy cigivel,piával.)

 • 2011.08.10 13:33:23Pista bá

  a páciens ("türelmes" - a páciens nem ugrál, kussol, csihad) mennyivel jobb, mint a mellérendelt kliens (ügyfél)?

 • 2011.08.10 13:35:17Pista bá

  sőt, a kliens még fölé is van rendelve - lásd kliens-szerver (a szerver kiszolgáló)

 • 2011.08.10 13:51:52Almandin

  @vicsigabi: Nekem is ez a véleményem. A mai világban az életrevalóság inkább azon múlik, kinek milyen kapcsolatai vannak, és mennyire képes gátlástalan lenni. Az empatikus készség fejlettsége inkább gátló tényező, mert akkor nem tud könnyen keresztülgázolni másokon. Tehát a cikk megállapításai nem reálisak. Inkább az lehetne a címe: Hogyan neveljünk jólelkű és stabil lelkiállapotú embert a gyerekből?

 • 2011.08.10 15:01:58szilfan

  Rui Blaaz
  No látod, hát nálad is kimaradt az érzelmi nevelés nagy része, de még talán nem késő, mert a hozzáállásodból azt gondolom, fiatalka vagy még. Aki semmibe veszi az EQ-t, az sajnos valószínűleg maga sem dúskál benne. Pedig hosszú távon bizony jót tesz, és a magas IQ sem akadály az EQ növelésében. Ne ess abba a tévedésbe, hogy a cinikus okosság maga az intelligencia. House MD pedig kurvára szenved attól, hogy nem tudja elfogadtatni magát, ha nem tűnt volna föl. Plusz kissé gyerekes fiktív sorozathősöket példaképül venni.

  vicsigabi
  Rövid távon és csak anyagi szempontból hát hogyne-hogyne: gecinek lenni sokkal egyszerűbb, mint nem. Egészen az első letöltendőig. Ahol aztán már nem lesz haver meg kapcsolat, aki kihoz, sőt, mégy egy kiló narancsot se küld be...

Blogok, amiket olvasunk

MÁS TÉSZTA 1453: egy új konyha születése

Csodálatos, dekadens, részletgazdag, kifinomult. Bizánc falain innen és túl

KERTÉSZ Így harcolj a parlagfű ellen

Nincs növény, amitől többen szenvednének, mint a parlagfű. Hazánkban 1920-ban jelent meg. Profi tippek a harchoz

OTTHONTÉRKÉP Trump eladó háza: parasztbarokk

Remek mulatság végignézni a képeket. Pénz=/=ízlés. De legalább nagyon sokba kerül...
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta