Az anyák felének fogalma sincs a helyes táplálkozásról

Egy brit felmérés szerint a  nyolchónapos gyerekek háromnegyede fogyaszt az egészségesnél sokkal több sót.

Fotó: Aaron E. Silvers
Fotó: Aaron E. Silvers

Children of the 90's nevű kísérletsorozat által gyűjtött anyagból készítették el most azt a kutatást, amely a nyolchónapos gyerekek sófogyasztását vizsgálja. A kilencvenes évek elején, tizennégyezres mintán fölvett adatokat elemezve a Bristoli Egyetem táplálkozástudósai arra jutottak, hogy a gyerekek aggasztóan nagy hányada (75%) fogyaszt a kelleténél több sót. Mint kiderült, a fokozott sóbevitel főleg a túl sok kenyérnek, konzerv tésztának és tehéntejnek köszönhető, de a gyerekek a szükségesnél nagyobb mértékben kapnak olyan sós ízesítőket is, mint például az élesztőkivonat. Ahogy a Guardian megírta, a túlzott sófogyasztással nemcsak az a baj, hogy árthat a gyerekek még fejlődésben levő veséjének, hanem az is, hogy elrontja a gyerekek ízlését, akik hozzászoknak a sóhoz, és később jóval nagyobb mennyiségben igénylik majd az ételeikben - emelték ki a tanulmány készítői.

Az anyák felének fogalma sincs a helyes táplálkozásról

A Magyar Gyermekorvosok Társasága a közelmúltban elkészítette étrendbeli ajánlását, melyet a védőnőkön és a gyermekorvosokon keresztül terjesztenek majd. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke hangsúlyozta: a helyes táplálkozás nem csak ízlésbeli, életmódbeli kérdés, hanem a fejlődésben, bizonyos betegségek megelőzésében is óriási a szerepe, és egy életre rögzülnek a helyes választások. Az anyák fele azonban nem tudja, mit jelent az 1-3 évesek helyes táplálása. Nem elég megetetni, jóllakatni a kicsit, hogy tele legyen a hasa, és szép, kövér legyen. A gyerek nem kis felnőtt, ha fogai kibújtak, akkor sem eheti ugyanazt, mint a család többi tagja.

De az anyák többsége tájékozatlanság, kényelemszeretet, időhiány miatt nem főz külön a gyereknek, így a kisgyermek szervezete nem képes alkalmazkodni a szükséges átmenethez, amely korosztálya és a felnőttek étkezése között húzódik. Az 1-3 évesek 65 százaléka nem korosztályának megfelelő ételt fogyaszt, holott ma már kiváló bébiételek és gyermekitalok állnak rendelkezésre, és kis módosítással a felnőtteknek készített ételt is "babásítani" lehet. Az anyák többsége nem figyel erre, ezért a megengedettnek négyszerese a korosztály sófogyasztása, a kicsik 30 százaléka eszik szinte naponta virslit, felvágottat, olykor még rántott húst is.

A kicsik 62 százaléka kap naponta többször is tehéntejet, holott ebből már fél liter fedezi a napi fehérjeszükségletet. Ha nem szoptatják a babát, akkor is az anyatejhez legközelebb álló tejalapú tápszer fogyasztása javasolt - magyarázza a szakember.

Olvassátok inkább bejo sorozatát a hozzátáplálásról, amelyben nem csak a tutit mondja meg, de a helyes tápálkozás és étrend kialakításában is segít.

Oszd meg másokkal is!
Mustra