SZÜLŐSÉG

Az oxytocin nem is olyan hatásos?

2011. augusztus 1., hétfő 07:44

A vajúdás meggyorsítását segítő oxytocin injekció, a Pitocin feleslegességéről írt a napokban a The New York Times. Egy tanulmány szerint ugyanis a szer mindössze annyit ér, hogy valamelyest lerövidíti a vajúdás hosszát – de a császármetszések számát nem csökkenti, és a szülészek, valamint segítőik munkáját sem könnyíti meg, holott a szernek eredetileg ez is nagy előnye az állítások szerint.

A lassú vajúdás veszélyeztheti mind a magzat, mind az anya egészségét, a folyamat elakadása pedig a császármetszés leggyakoribb oka. Pitocint azért adnak a kismamáknak, hogy hasonlóan az oxytocinhoz - ami egy természetes agyalapi hormon - a méh összehúzódását ingerelje, ezáltal lerövidítse a vajúdást, így a szülésnél kevesebb külső segítségre legyen szükség.

Nem lesz kevesebb a szülészek munkája

Viszont alig pár héttel ezelőtt készült egy tanulmány, amelyik azt állítja, hogy nem biztos, hogy a gyógyszer kellően hatékony. Az angliai Nottingham egyetemi kórház kutatói 1338 átlagos egészségi állapotú nőt vizsgáltak meg a vajúdás korai szakaszában. Összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak ilyen készítményt, a Pitocin átlagosan két órával tette rövidebbé a vajúdást. A császármetszések és a segítség nélküli szülések számára viszont nem volt hatással függetlenül attól, hogy a Pitocint a folyamat melyik szakaszában kapták a kismamák.

Arra nem mutatott jel, hogy akár a gyermekekre, akár az anyákra a gyógyszer káros hatással lett volna, de a vizsgált minta nem volt elégséges ahhoz, hogy kiderüljön, az újszülöttek halálozási arányát a Pitocin használata befolyásolta-e.

"Jobb módszerekre van szükségünk a lassú vajúdás kezelésére" - nyilatkozta Dr. George J. Bugg szülész, az esszé vezető szerzője. "Ez egy valódi probléma, és mi évekig olyan módszerre támaszkodtunk, ami valójában nem is működik."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta