SZÜLŐSÉG

Vasárnapi szubjektív: kukikról, kendőzetlenül

2011. július 31., vasárnap 14:08

Áron két és fél éves. A nyáron lekerült a pelenka, és a gyerek boldogan fedezte fel a testének általa eddig ismeretlen tájékait. Nevezetesen a kukiját. Szó szerint boldogan. Én meg őrlődöm aközött, hogy ez természetes folyamat, és hagyjuk a gyereket, mert máskülönben szexuálisan frusztrált lesz, meg aközött, hogy mindez ciki és, hát, nem is túl gusztusos.

Olvasónk, jellaella beszámolója következik.

Ebédlőasztalnál ül a család. Fehér abrosz, rántotthús, ecetes fejessaláta. Áron körbenéz, mosolyog, majd így szól: "Anyu, nagy a kukim!"

Hasonló történetek bármelyik családban előfordulnak, ahol 3-4 éves fiúgyerekek vannak. A felfedezés időszaka ez számukra, és a szülők/nagyszülők tiltása vagy esetlen magatartása csak tetézi az izgalmat. Nem könnyű jól kezelni ezt a helyzetet, pedig készültem rá előre.

Ebben a korban a gyerekek minden felfedezésnek örülnek – és szeretik ezt az örömöt másokkal is megosztani. Ők még nem érzik azt, hogy az intim szférájuk másra nem tartozik. Nem csak a fiúk fedezik fel önmagukat, de valahogy – legalábbis az én tapasztalataim alapján – a lányok valahogy diszkrétebben kezelik, amikor doktorbácsisat játszanak. Persze lehet, hogy rosszul látom.

A gyerekek testérzete már a születésüktől fogva meghatározó. Nem véletlen mondják, hogy  a szülés után azonnal csupasz bőrre kell tenni az újszülöttet, de minél többet vannak ringatva, simogatva, megérintve, annál jobb nekik. Később ezt ők tudatosan is megélik: így élvezik ők a futkorászást, ugrálást, pocsolyába lépést, a víz csapkodását, a sarazást, és megannyi más felfedezhető izgalmat.

Arról nem is beszélve, hogy 3-4 éves kor körül kezdik észrevenni, hogy a másik – más. Hogy a fiúknak kukijuk van, a lányoknak meg nunijuk (nevezzék a családon belül bárhogy), és hogy az, hogy valaki fiú vagy lány, az megváltoztathatatlan, sőt, a kuki és a nuni a legfontosabb  különbség.

Fontos viszont tudni, hogy ez a kíváncsiság tudományos, nem pedig szexuális gyökerű. Így hiába akad ki édesanyám, hogy a gyerek kíváncsiskodik a fürdőszobában, mikor és hogyan máshogy tanulja meg ezeket a fontos különbségeket? És hát természetes, hogy ha Áron a hugival fürdik, akkor észreveszi, hogy Lénának nem úgy néz ki ott (és bár ő még pont nem tart ott, hogy mindezt tudatosan is lássa, mint különbség, én azért készülök).

Ami nagyon zavar, az az, amikor Áron nyilvánosan markolássza, fogdossa a kukiját. Persze utánaolvasva tudható, hogy ez szimplán örömszerzési céllal működik (hm, csakúgy, mint a nagyoknál), így a legtöbb, amit a szülő tehet, hogy megpróbálja a gyerek kezét elterelni valamivel (én játékot adok neki, ha tiszta a keze, ennivalót, vagy bármit, amivel éppen valami munkára foghatom), illetve megpróbálom megértetni vele, hogy a "lenti" dolog magánügy, és mint olyan, senki másra nem tartozik rajta kívül.

Hát, nem mondom, hogy könnyű. De azt gondolom (remélem), hogy ezen is túl lesz olyan hamar, mint a többi testtájéki felfedezésen.

jellaella

.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.08.01 14:18:50tündérborsó

    egyik a nap a párom fürdés után egy szál törölközőben ült le a kanapéra, a gyerkőc persze ott sündörgött körülötte, majd egyszer csak szétnyitotta a törölközőt és megpiszkálta kicsit azt a valamit apa lába között :D mert az elég érdekes, és neki nem olyan van :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta