SZÜLŐSÉG

Luca 3 éves, és lyukas a foga - tippek fogmosás-hiszti ellen

2011. július 29., péntek 14:43

Ki ne szeretne tökéletes, egészséges fogakat? Mindenki tudja, hogy a fogápolást gyermekkorban kell elkezdeni, de valahogy ez a fontos részlet mégis olyan gyakran kimarad. Figyelj oda, mert rajtad áll gyereked mosolya!

Luca még nincs három éves és lyukas a foga

A fiamnak mindig elrettentésül szoktam mondogatni, és bár azt még nem érti, mit jelent a lyukas fog (szerencsére Luca sem), érzi a hangomból a dolog komolyságát. Luca szülei sem aggódnak emiatt, szerintük 1. Luca utál fogat mosni, de 2. úgyis tejfog. Én viszont aggódom a fiam fogainak az épségéért, mert látom magam körül, hogy felnőttként mennyien szenvednek a rossz fogak miatt. Mi a gyerek pizsamáján lévő dinoszaurusz-képet használtuk első ösztönzésként, miszerint szép fogaiért a dínó is minden nap mos fogat.

A fogorvosi ajánlás szerint a gyerekek fogápolását az első fogacska kibújásakor kell kezdeni. Érdemes beszerezni az ujjra húzható pici fogkefét, és az esti rituálé részévé tenni a fogmosást, hogy a gyerek minél hamarabb hozzászokjon. Másfél-kétéves kortól aztán már tényleg oda kell figyelni a sorra kibújó fogakra, és minimum egyszer rendes fogkefével kell tisztítani őket. Legkésőbb hároméves kortól pedig be kell iktatni a napi kétszeri alapos fogmosást.

Ez lenne hát az ideális élethelyzet. Na de mi van akkor, ha a gyerek nem akar fogat mosni? Olyankor jönnek a trükkök.

1. Fogmosódal

Találj ki egy dalocskát, amit minden fogmosáskor énekelsz a gyereknek: így ő is tudni fogja, mennyi van még hátra a fogmosásból, és ha jól csinálod, tetszik is neki a dolog. Mi először a "Lassan jár a csigabiga" c. dalt énekeltük, "lassan jár a sika-mika" átiratban. Jópár hétig nagy sikerem volt vele.

2. Aki nem mos egyszerre...

Az is beválik, hogy ha egyszerre most fogat az egész család. Amikor a gyerek látja, hogy Anya is, Apa is mos, ő is csatlakozni szeretne, és szép lassan a játékos utánzásból berögzült jó szokás válik.

3. Asztapaszta

A fogkrémen sok múlik. Van, amelyik gyereknek az epres jön be, másnak a mentolos, a fruttis vagy a gyümölcsös gumibogyószörp-ízű, a lényeg, hogy az életkorának és adottságainka megfelelően válasszunk. Az íz mellett fontos ugyanis a fogkrém fluoridtartalma, nem lehet túl sok, ki kell, hogy tudja köpni. Jól nézzünk körül az üzletek polcain.

4. Túl sok fogkrém

Sok gyerek azért nem szeret fogat mosni, mert túl sok a fogkrém a szájában. Bőven elég egy pici borsónyit tenni a fogkefére, így ha habzik sem lesz vele tele a kicsi szája. Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy a fogkrém nagy része így is-úgy is a gyerek gyomrába kerül.

5. Szép vagy, szép vagy, szebb a napnál

A fogmosásra nem csak az erővonalak miatt  nehéz rávenni a kicsit, hanem azért is, mert nem is mindig érti, milrt is van erre szükség. Nekik jól beválhat a tükrös módszer. "Egyszer leültettem Pannát a tükör elé fogmosás előtt, és megmutattam, mit csinálok. A magyarázatra nem annyira figyelt, viszont annyira tetszett magának, hogy azóta nincs harc összeszorított szájjal minden este" – mesélte Adél.

+1: a tuti tipp: az elektromos fogkefe

A jó fogkefe kiválasztásán sok múlik. Edináék is sokat küszködtek: "próbáltunk mindent: van Bob Mesteres, Elmo-s, elefántos fogkefénk, de ha sztrájk van, lehetett az a fogkefe bármilyen, Trisztán nem hagyta, hogy megmossam a fogait. Aztán vettem egy elektromos fogkefét, a legolcsóbbat egy drogériában, és azóta konkrétan nincs gond a fogmosással. Azzal van, hogy utána végig akarja mosni az összes vonat fogát is."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.29 20:24:57badabum

  Mi az hogy nem akar?
  Én nemtom de nálunk az van amit én akarok....nincxs demokrácia a kölkeknek.
  Ha meg az első fogtól megszokja hogy turkálod a száját azzal a szőrös izével akkor mire magának kell mosni természetes lesz neki.

 • 2011.08.02 15:47:17Mialee

  Kislányom 14 hónapos, egy éves kora óta mosunk fogat - együtt, azóta nekem is megvan a napi minimum 2 :D
  Persze nem tökéletesen mos fogat, és nem is engedi mindig, hogy én mossam meg neki, leginkább csak nyammog a fogkefével, de nekem már ez is elég. Hadd szokja, szerintem ez fontosabb, mint a kemény 4 darab fog erőszakkal, sírás közbeni megpucolása. És élvezi, szereti, rögtön mosolyog, ha nyújtom felé a fogkefét. Szerintem eddig jól csinálom.

  "Mi az hogy nem akar?
  Én nemtom de nálunk az van amit én akarok....nincs demokrácia a kölköknek."
  egyetértek

 • 2012.01.10 15:00:54szilvianyu

  4 éves a fiam és ÉN mosom a fogát reggel-este. ha én kész vagyok, tőlem szöszölhet tovább egyedül. de JÓL megmosni ő még nem tudja.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta