Girlpower - 5 harcias anya, aki szimbólum lett

Nem újdonság, hogy egy anya bármire képes a gyerekéért, akár ölni is, ha rákényszerítik. Alapjáraton persze sokkal inkább a gyengéd gondoskodás és az odaadó szeretet jut eszünkbe az anyaság fogalmáról – de mi van akkor, ha egy anya elsősorban uralkodó, akinek a mindennapi feladataihoz tartozik, hogy életről és halálról dönt?

A Mother Nature Network válogatásából szemezgetve olyan harcias anyukákat gyűjtöttünk össze, akik anyaként folyamatosan a saját és a gyerekeik érdekeit tartották szem előtt, olykor a gyilkosságtól sem riadva vissza. 5+1: királynők, és egy harcias környezetvédő.

Olümpiasz, Nagy Sándor makedón király és hadvezér anyja

III. Alexandrosz, azaz Nagy Sándor makedón király, a történelem egyik legnagyobb hadvezére és hódítója állítólag anyjától is örökölte messze földön híres vagányságát. II. Philipposz makedón király szám szerint 4. feleségének már az ókorban is meglehetősen rossz híre volt, a történetíró Plutarkhosz egyenesen azt állította róla, hogy vallási meggyőződésből kígyókkal aludt. Amikor férje újabb feleséget hozott a házhoz, Olümpiasz önkéntes száműzetésbe vonult, és csak a férje elleni merényletet követően tért vissza (egyesek szerint ebben is benne volt a keze).

Ezután nemes egyszerűséggel meggyilkoltatta az új feleséget és annak csecsemőjét, hogy biztosítsa fia helyét a trónon, és állítólag a volt férje egy másik gyerekét is megmérgeztette. Azt, hogy valóban ilyen kegyetlen volt-e Olümpiasz, nehéz megmondani - mondja a pennsylvaniai King's College történésze, Brian Pavlac. A történelem nagyasszonyait egyébként is szeretik különösen kegyetlennek és gonosznak beállítani.

Kleopátra egyiptomi királynő

Az anyaság kiemelkedő szerepet töltött be az ambiciózus és a kudarcot nem ismerő Kleopátra uralomra törésében. Julius Caesarral és Marcus Antonius-szal folytatott kapcsolata és a tőlük született gyerekei (Caesartól egy, Antonius-tól három) megalapozták politikai befolyását Rómában és szabad kezet biztosítottak neki az egyiptomi uralkodáshoz. A trón megtartásához viszont szüksége volt egy férfi társra, akit meg is talált Caesartól származó fiában, Caesarion-ban („kis Caesar”). 22 év uralkodás után, 39 évesen halt meg, miután Octavianus legyőzte őt és Antoniust.

Medici Katalin francia királyné, 3 király anyja

Medici Katalinról nem igazán mondható el, hogy túl szerencsés körülmények között kezdte volna pályafutását: idegenként érkezett a francia udvarba és egy olyan herceghez ment feleségül, aki egy másik nőt szeretett. Kezdetben olyan személynek számított, akit bármikor elmozdíthattak volna – mondta Brian Pavlac. De 10 évvel később fordult a kocka: Katalin örökösöket kezdett szülni. Férje, II. Henrik halálakor egyik fiuk mindössze 15 évesen lett király, hogy aztán 1 évvel később gyorsan meg is haljon: ezután a 10 éves IX. Károly következett, aki mellett Katalin régensként szőtte a szálakat. Harmadik fiát, III. Henriket szintén megbízható tanácsadóként segítette. Bár nem volt egy politikusgéniusz, mindent megtett a fiaiért és azért, hogy együtt tartsa a családját.

Mária Terézia

A többek közt az osztrák főhercegnői címet is viselő magyar és cseh királynőt legendásan sok, egész pontosan 16 gyerekkel áldotta meg az ég - gyakorlatilag 20 éven keresztül folyamatosan állapotos volt. Bár Medici Katalinhoz hasonlóan kezdetben rá sem építettek túlzottan, 1740-ben határozottan vette a kezébe az irányítást, reformjaival jelentős mértékben átalakította – többek közt – az egészségügyet és az oktatást.

I. Izabella kasztíliai királynő

Az Egyesült Államok történetében Kolumbusz Kristóf útjainak támogatójaként tartják számon, de nagy szerepet játszott a Spanyol Királyság egyesítésében is. Férjével együtt keménykezű uralkodóként és a spanyol inkvizíció elrendelőjeként vonult be a történelembe. Mindeközben 6 gyereket szült.

+1: Erin Brockovich

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni a 2000-es Erin Brockovich című film révén világhírűvé vált jogi asszisztenst, akit az említett moziban Julia Roberts alakított. A történet, amelyen a film alapult, még a kilencvenes évek elején esett meg: Brockovich és főnöke egy kaliforniai kisvárosban, Hinkleyben figyelt fel arra, hogy egy áramszolgáltató mérgező anyagokkal szennyezi a város vizét, ez pedig összefüggött az ottani tömeges megbetegedésekkel. Az egyedülálló anyuka végül addig példátlan, 333 milliós kártérítést harcolt ki a város károsultjai számára. Néhány hónapja egyébként felröppent a hír, hogy a cég a gyanú szerint megint toxikus anyagokat enged a környezetbe, Brockovich pedig ismét vízmintákat vesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek