SZÜLŐSÉG

A szoptatás csökkenti a gyereknél kialakuló asztma kockázatát

2011. július 27., szerda 08:48

A szoptatásnak bizonyítottan rengeteg előnye van, a legújabb kutatások szerint pedig az asztma tüneteinek kivédése is ezek közé tartozik.

Holland kutatók több mint 5000 óvodáskorú vagy annál fiatalabb gyerek körében végeztek felmérést azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig táplálták őket anyatejjel, és milyen mértékben vannak jelen náluk az asztma tünetei – írja a Los Angeles Times.

A kutatási eredményeket a légzéssel foglalkozó European Respiratory Journalban tették közzé. Mint kiderült, azok a gyerekek, akik sohasem szoptak, sokkal hajlamosabbak voltak az asztmás légzésre, köhögésre, és jóval gyorsabban kifulladtak, mint azok a társaik, akiket 6 hónapig szoptattak. Azoknál, akiket csak rövid periódusokban tápláltak ilyen módon, sokkal gyakrabban fordultak elő asztmás tünetek 1-3 éves korban.

Tizenéves korban megszűnhet a védelem

Az asztmamegelőzés és a szoptatás közti kapcsolat egyébként nem újkeletű: 10 évvel ezelőtti kutatások is kimutatták, hogy minél tovább táplálták a csecsemőket anyatejjel, annál nagyobb védettségük volt az asztma ellen. Ami még mindig kérdéses, az az, hogy az anyatej pontosan hogyan biztosítja az említett védelmet. A legújabb vonatkozó tanulmány szerzői szerint a dolognak ahhoz lehet köze, ahogy a szoptatás az immunrendszerre és a belekre hat. A cikk arra is kitér: a szoptatás bizonyos előnyei idővel megszűnhetnek, az említett védelem nem mindig tart ki a tinédzserkorig.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta