A szoptatás csökkenti a gyereknél kialakuló asztma kockázatát

A szoptatásnak bizonyítottan rengeteg előnye van, a legújabb kutatások szerint pedig az asztma tüneteinek kivédése is ezek közé tartozik.

Holland kutatók több mint 5000 óvodáskorú vagy annál fiatalabb gyerek körében végeztek felmérést azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig táplálták őket anyatejjel, és milyen mértékben vannak jelen náluk az asztma tünetei – írja a Los Angeles Times.

A kutatási eredményeket a légzéssel foglalkozó European Respiratory Journalban tették közzé. Mint kiderült, azok a gyerekek, akik sohasem szoptak, sokkal hajlamosabbak voltak az asztmás légzésre, köhögésre, és jóval gyorsabban kifulladtak, mint azok a társaik, akiket 6 hónapig szoptattak. Azoknál, akiket csak rövid periódusokban tápláltak ilyen módon, sokkal gyakrabban fordultak elő asztmás tünetek 1-3 éves korban.

Tizenéves korban megszűnhet a védelem

Az asztmamegelőzés és a szoptatás közti kapcsolat egyébként nem újkeletű: 10 évvel ezelőtti kutatások is kimutatták, hogy minél tovább táplálták a csecsemőket anyatejjel, annál nagyobb védettségük volt az asztma ellen. Ami még mindig kérdéses, az az, hogy az anyatej pontosan hogyan biztosítja az említett védelmet. A legújabb vonatkozó tanulmány szerzői szerint a dolognak ahhoz lehet köze, ahogy a szoptatás az immunrendszerre és a belekre hat. A cikk arra is kitér: a szoptatás bizonyos előnyei idővel megszűnhetnek, az említett védelem nem mindig tart ki a tinédzserkorig.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek