SZÜLŐSÉG

Hozzátáplálás: a tuti sorozat arról, mivel etesd a babát

2011. július 26., kedd 07:25

Bár a lenti útmutató némileg eltér a magyar ajánlástól, az elmúlt hónapok írásaiból kiderült, érdemes Bejo-ra hallgatni hozzátáplálásügyben. Megkértük hát, írjon komplett étrendet hozzátáplálandó babáknak.

Előző részek:

Hozzátáplálás 1. – az első falatok

Hozzátáplálás 2. – pár szó a tudományról

Hozzátáplálás 3. – a gyerekorvos

Hozzátáplálás 4. – mit tud erről a védőnő?

Hozzátáplálás 5. – gluténbevezetés

Hozzátáplálás 6. – allergiamegelőzés

Hozzátáplálás 7. – igény szerinti táplálás

Hozzátáplálás 8. – alapvető tudnivalók

Hozzátáplálás 9. – bébiétel: főzzek vagy jó az üveges?

Adott egy 6 hónapos kor körüli csecsemő hozzátáplálásra éretten. A következő hetekben lépésről lépésre felépítjük a baba étrendjét az első év végéig. Ehhez segítségünkre lesz a dortmundi Gyermektáplálkozási Kutatóintézet által ajánlott sorrend, amit egy ábrával is igyekeztem illusztrálni. Az itt bemutatott rendszer végeredményben akkor is értelmes egészet alkot, ha a pépek, vagy esetleg a hozzávalók sorrendjét némileg felcseréljük. Az ebédre adható vasban és cinkben gazdag zöldség-burgonya-húspéppel kezdjük.

Nagyításért kattints a képre!
Nagyításért kattints a képre!

1. lépés: Zöldségpép

Először néhány kanálka édeskés zöldségpéppel kezdjük a próbálkozást. Ez lehet a béta-karotinban gazdag sárgarépa vagy sütőtök, a pasztinák, vagy esetleg a cukkini.
Elkészítés: 10 dkg (= 1 közepes méretű sárgarépa) megmosott és meghámozott, durvára vágott zöldséget néhány evőkanál vízben, lefedett edényben vagy gőzpárolóban puhára párolunk. Ezután hozzáadott vízzel, vagy főzőlével pürésítjük. Ehető hőmérsékletűre hűtjük.

Néhány tipp az előkészítéshez és a tároláshoz:

- A zöldséget ugyan alaposan meg kell mosni, de az áztatás nem tesz jót, így ugyanis az értékes vitaminok nagy része is kiázik az alapanyagokból.

- Ha apróra vágjuk a zöldséget, hamarabb megfő ugyan, de ilyenkor szintén nagyobb mennyiségű vitamin távozik a főzővízbe.

- Ha 6 hónapos kor előtt kínáljuk az első kanál pépeket, fokozottan ügyeljünk rá, hogy ellenőrzött minőségű élelmiszert vásároljunk! A sárgarépa adott esetben nagyobb mennyiségű nitrátot tartalmazhat, ezért féléves kor előtt a biztonság kedvéért inkább üveges változatban kínáljuk!

- A maradékot együk meg mi magunk vagy dobjuk ki! A kórokozók elszaporodása miatt nem szerencsés a bébiételeket újramelegíteni.

- A hozzátáplálás megkezdésekor a szorulás teljesen normális jelenség. Szorulásra amúgy is hajlamos babáknál azonban a sárgarépa tovább növelheti a „kínokat”.

- Ha még nem vagyunk túl a gluténkóstoltatáson, belekeverhetjük az ajánlott mennyiségű gabonát a főzelékbe is!

2. lépés: Növényi olaj

A kiválasztott zöldségfélét 4 nap után 100 grammonként 1 teáskanál értékes növényi olajjal dúsíthatjuk. Az olajat mindig melegítés után keverjük az ételhez!

Az olaj energiával és fontos telítetlen zsírsavakkal látja el a babát a sejtnövekedéshez, valamint segíti a zsírban oldódó vitaminok (pl. A-, E-, D- és K-vitamin) felszívódását más élelmiszerekből. Választhatunk kukoricacsíra-, napraforgó-, ill. repceolajat. Az ún. esszenciális zsírsavak aránya, melyeket a szervezetünk magától nem képes előállítani, az utóbbiban a legideálisabb, szerencsére egyre több üveges bébiétel is ezt tartalmazza.

3. lépés: Burgonya

Újabb 4 nap elteltével 5 dkg fehérjében és C-vitaminban gazdag burgonyával (=1 kisebb burgonya) dúsíthatjuk a fenti zöldségpépet.

4. lépés: Hús

Következő összetevőként a cinkben és vasban gazdag zsírszegény színhúsokkal ismertetjük meg a babát. Kezdetben 20 g, később 30 g mennyiség elegendő egy főzelékbe. A húst mindig főzzük át teljesen!

A húsok közül a vörös húsok (borjú, marha) tartalmazzák a legtöbb vasat. A húsban lévő vasat lényegesen magasabb százalékban (20-25 %) képes az emberi szervezet hasznosítani, mint a növényi táplálékban lévőt (2-7%).

Ezen kívül segíti a vas felszívódását a növényi táplálékból, ha egy időben magas C-vitamin tartalmú zöldséget, gyümölcsöt vagy gyümölcslevet fogyasztunk (pl. C-vitaminban gazdag almalé, bogyós gyümölcs, paprika, burgonya), a gyümölcsök fruktóztartalma is hozzájárul a jobb hasznosuláshoz és a húsokból és halakból származó fehérje is.

Csökkenti a vas felszívódását, ha egyidejűleg tejtermékeket, tojást, korpát és fekete vagy zöld teát fogyasztunk.

4. lépés: C-vitamin tartalmú gyümölcslé

Az előbb leírtak miatt kerül a komplett főzelékbe végül 3 evőkanál magas C-vitamin tartalmú (= 30-40 mg/100ml) babáknak való gyümölcslé, amit az olajhoz hasonlóan a pürésítés, ill. melegítés után keverhetünk a pépbe. Kezdetben a kevésbé savas almalé a legjobb választás.

Ezt a gyümölcslémennyiséget vízzel felhígítva innivalóként is kínálhatjuk az ebéd mellé.

Fűszerezés

A baba ételeit az első életévben sózni, cukrozni egyáltalán nem szükséges. Kb. 3-szor annyi ízlelőbimbója van, mint egy felnőttnek, tehát minden ízt sokkal intenzívebben érez. Egy csecsemőnek, aki gyakorlatilag még semmit sem kóstolt, minden íz új és érdekes, számára még nincs olyan, hogy sótlan a pép. Nagyban befolyásolhatjuk a természetes ízek iránti szeretetét és az egészségét, ha nem fűszerezzük túl az ételeit.

A következő részben megismerkedhetünk az uzsonnára kínált gabonás g yümölcspéppel, és további tippekkel, hogy hogyan színesítsük a baba ebédjét.

bejo

Forrás:
FKE Dortmund: Einführung von Beikost
Ingeborg Hanreich: Essen und Trinken im Säuglingsalter. IHV: Wien, 2010
Ingeborg Hanreich-Britta Macho: Rezepte und Tipps für Baby Beikost. IHV: Wien, 2010
EUFIC: Vas - a legelterjedtebb hiánybetegség. FOOD TODAY 09/1999
Dr. Sohár Pálné: Természetes eredetű ártalmas anyagok az élelmiszerekben. In: Dr. Rodler Imre (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Medicina: Budapest, 2005. 480-482. oldal

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.07.26 13:18:57badabum

    A kép mindent visz:)) a pufi szakértő pofi a háttérben, nagyon ok....no és az aprólékosan körbe kóstolt alma?

  • 2011.07.26 17:23:16Próbafőző

    Jó poszt. Milyen bébiital vagy gyümölcslé az amiben nincs cukor? Pasztinákot hol lehet venni, én is szeretem, de itthon még sehol se láttam.

  • 2011.07.26 21:55:59bejo

    Szia Próbafőző!
    Pasztinákot én egy bio kertészetből rendeltem, szerintem öko gazda fronton biztosan találsz valahol. Illetve nálunk itt Bp-en a Hunyadi téri piacon is simán elő szokott fordulni nénikéknél.
    Amúgy pedig nem is gondolná az ember, szinte az összes üveges főzelékben megtalálható :)
    Gyümölcslében kerüld az -óz végződést, a koncentrátumból visszahígított, ill. gyümölcslé koncentrátumot tartalmazó lötyiket és akkor nagyon nem nyúlhatsz mellé.

  • 2011.07.27 07:41:29Próbafőző

    Köszi. Gyümölcslé frontotn szétnézek, sajnos a legtöbb sűrítménybő van. Ja, még egy pár kérdés: 8 hónapos kortól miért van minden papiban só és bors?

  • 2011.07.27 08:40:46bejo

    hát, ezt ne tőlem! :)
    elvileg nagyon pici só van csak az üveges bébiételekben (egy felnőtt, ha megkóstolja, talán észre sem veszi). Ha már só, akkor legyen jódozott, de igazából tök fölösleges.
    Talán tréningezni szeretnék a junior gyereket bele a nagyvilágba, mintha ejj, nem érnénk rá arra még.
    A borsot meg érdemes elkerülni...
    Bár az étkezés az egy csudálatos társas-kultúrális dolog is egyben, nem csak szabályrengeteg, a csecsemő viszont nem kis felnőtt.

  • 2011.08.23 10:38:32mosomasa

    Napraforgó-, kukorica- és repceolaj. Csak ezeket szabad adni? Mi a helyzet az olívával?

  • 2011.08.23 11:53:46bejo

    mosomasa: lehet olíva is, de a másik három jobb választás zsírsavösszetétel szempontjából. Az olívában arányaiban a legtöbb a telített zsírsav (amiből a legkevesebbet akarunk bevinni) és a legkevesebb a többszörösen telítetlen zsírsav (amiből meg a legtöbbet). És az olíva elég "aromás" olaj is, nem biztos, hogy a kicsi szeretni fogja az ízét.
    Ha olívát adsz, akkor ne hidegen sajtoltat és a többiből se, mert bár a hidegen sajtolt olaj "értékesebb", de több benne a szennyeződés is.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta