SZÜLŐSÉG

Jó helyek, rossz helyek: játszóterek közelről

2011. július 25., hétfő 08:36

A játszótérre amíg nincs gyerek, egyfajta jelentéktelen területként tekint az ember, vagy nézi a sok „szerencsétlent”, ahogy küzd a gyerekével. Aztán, amikor gyermekünk féléves lesz, elkezdünk kilátogatni a legközelebbi gyereklegeltetőre, rádöbbenünk, hogy az egyik legfontosabb állomás lehet csemeténk első pár évében. Illetve a miénkben is.

Vidámság és Bermuda-háromszög

A játszótér a közparkok Suzuki Ignis-e. Amíg nincs gyerek, addig egyfajta jelentéktelen területként tekint rá az ember, vagy nézi a sok „szerencsétlent”, ahogy küzd a gyerekével. Aztán, amikor gyermekünk féléves lesz, elkezdünk kilátogatni a legközelebbi gyereklegeltetőre, rádöbbenünk, hogy az egyik legfontosabb állomás lehet csemeténk első pár évében. Illetve a miénkben is. Ami első pillanatra félelemmel tölti el az embert – mármint, hogy kötelező bájcsevejeket kell intéznünk, miközben figyeljük Danika minden mozdulatát, körülbelül egy hét után természetes lesz, sőt jó eséllyel jó barátságokat is köthet az ember, felnőtt fejjel. És a kölök is itt szerezheti első haverjait, akivel aztán sülve-főve együtt lesznek, és rángatják ki egymás kezéből a rózsaszín gyerekbabakocsit, hangos „Enyém!” felkiáltással. Ehhez azért szerencse is kell, hiszen vannak jókedvet és interakciót Bermuda-háromszögként elnyelő játszóterek. Az ilyen helyeken nem köttetnek komoly barátságok, nincsenek nagy közös homokozások, és a szülők sem rohannak egymás karjaiba, ha összetalálkoznak. Az ilyen játszóterek körül a boltosok is mogorvák, száraz a kakaós csiga, és nem tudnak visszaadni ötezresből. Vannak elit helyek is, ahol igazgatótanácsi tagok osztják meg egymással a tőzsdei tapasztalataikat, a gyermekük játszós ruhája többe került, mint a halandók havibére.

Ha tehát szerencsénk van sikerül megtalálnunk azt a helyet ahol jól érzi magát a gyerek, és nem utolsó sorban mi is.

Mitől jó egy játszótér?

Egy játszótérnek több funkciót kell egyszerre ellátni: normális közösség legyen, és olyan játékok, amikkel biztosítva lesz aztán az esti jó alvás, szívesen játszik velük a kicsi, legyen biztonságos (ma már szerencsére nehéz olyat találni, amely ne felelne meg a szükséges előírásoknak). Ezen utóbbi szempont azért is fontos, hogy az olyan kalandvágyó apukák, mint én is, életben maradjanak. El lehet-e képzelni kínosabb szituációt, mint amikor az ember egy akkorát esik a hintáról – miközben a gyerek szépen játszik a homokozóban, hogy azt bármely youtube-sztár megirigyelné? Próbáltam rekonstruálni az akciót utólag, de nem igazán sikerült. Hál istennek pár csodálkozó gyereken és a röhögéstől könnyező feleségemen más nem látta a szerencsétlen esetet.

Gyerek- és szülőtípusok a játszótéren

Általában a gyerekek kevés kivétellel egész normálisak szoktak lenni, vagy ha nem, akkor szinte egyből tetten érhető viselkedésükben a szülői magatartás. A szülőknél azonban nagyobb a szórás: a kimért, szótlan, öltönyben érkező apukáktól a trécselő, fennhangon káromkodó anyukákig. Tekintsük át azt a pár szülői alaptípust, mellyel az ember összefuthat!

Bio-anyu: jellemzően tűvékony, tilt mindenféle édességet a gyereknek, és előfordul nála az önigazolás állandó keresése.

Palacsintával-érkező-anyu (vagy fagyival-érkező-apu): ő a játszótér sztárja, ilyenkor sajnos megnövekszik a négyzetméterre jutó sírás-könyörgés, ugyanis hirtelen minden gyermek egy emberként követeli az édességeket. És bár az ember azt gondolná, hogy az ilyen szülők gyermekei és ők maguk is nagyobb testsúllyal rendelkeznek, mint a palacsintát hanyagoló társaik, ez nem feltétlenül igaz. Előfordul azonban, hogy az ilyen anyukák nagyon sokat beszélnek, teljesen felesleges dolgokról.

Az „ANYA” típus: Ő látszólag mindig tökéletes. Csak annyira neveli a gyerekét, amely feltétlenül szükséges, legalább kettő, de inkább négy gyereke futkározik a játszótéren, mindig van kivel beszélgetnie, és csak ritkán mutatkozik idegesnek. Ennek az APA megfelelője is jelen van néha. Ő együtt szalad, focizik a srácokkal, fejel, nevet, szépek a fogai, forgatja a körhintát órákon át a tűző napon, de ez nem fárasztja ki, és mindenkit ismer.

Azanti-ANYA” típus: Gyakorlatilag nem foglalkozik a gyermekével. Úgy gondolja, hogy a játszótéri lét az ő kikapcsolódását kell, hogy szolgálja. Végre megszabadulhat így a gyerektől egy kicsit. És emiatt is talán, de állandóan a játszón vannak, így a gyermekét tulajdonképp más jóérzésű anyukák nevelik fel.

Az ultraliberális szülő: Az ő gyerekének mindent szabad, mert meggyőződése szerint a tiltással a gyermek lelkének szabad szárnyalása, és kreativitása csorbulna. Meg kell tanulnia a gyereknek időben, hogy hogyan érvényesítse  az érdekeit, hogy aztán, ha nagyobb lesz, ne jelentsen problémát számára akár a legjobb barátját is elbocsájtani a cégvezetésből.

A gyerekével állandóan veszekedő szülő: Nem telik el öt perc konfliktus nélkül. Erre a típusra jellemző a folytonos elégedetlenség. Az ilyen anyukák keresik egymás társaságát, és aztán órákon keresztül – a gyerekekkel való perelés szüneteiben – képesek szidni tulajdonképpen mindent, ami szóba kerül.

A mindentől féltő anyu: nem igen kell hosszasan ismertetni őt, érdekesség, hogy bár burokban neveli a gyereket, az mégsem feltétlenül ügyetlen, vagy nyámnyila. Ami viszont valószínű, az ő gyermeke lesz a legbrutálisabb kamasz.

Ha nem ismertél magadra a fenti jellemzésekből, ne keseredj el, ugyanis a legtöbbünkben mindegyik típus jelen van egy kicsit. Játszótérre járni pedig jó a szülőnek, mert leereszthet egy pár percre, sőt a szokásosnál több fantáziával már-már a homokos tengerparton érezhetjük magunkat a homokozóban. A gyereknek pedig azért, mert itt tanulnak meg sok mindent, ami kell a későbbi boldogulásukhoz a bölcsiben, az oviban, és az iskolában egyaránt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.25 13:02:01tündérborsó

  uuuuuuuuuutálok játszótérre járni, de néha erőt veszek magamon. a gyerek miatt. egy éves korában vittem először. fél évesen mi a fenét csinál ott?
  nem akarok barátkozni a többi anyával, még csak csevegni sem akarok. vannak barátaink.
  inkább mindig máshova megyünk, együtt intézzük a dolgokat, bolt, posta, gyógyszertár, belváros, terek, kedvenc kávézó/söröző bármi. szerintem sokkal többet tapasztal ezáltal a világból és ugyanúgy szocializálódik.

 • 2011.07.25 23:14:23mosomasa

  tündérborsó! Ez elég korlátolt hozzáállás. A játszótérre járó szülőknek is vannak barátai, hidd el. :D

 • 2011.07.25 23:39:03Hűűhaa

  Nagyon jó cikk :) 3 leírásban tuti magamra ismertem.
  A mindentől féltő anyu, amikor valamiben veszély rémlik az tuti, bár remélem nem lesz brutális a gyerek 16 évesen.
  Bizonyos dolgokban ultraliberális vagyok és rendszerint olyanban amitől mások agybajt kapnak. Pl: nem érdekel ha a kölyök koszos lesz, végül is ezért mentünk.
  Hát kaját veszek, de se bio, se palacsinta, inkább keksz, abból jut Mindenkinek :)

  Tündérborsó egyet kell értsek mosomasával.
  Aki lejár a játszóra annak is vannak barátai, csak lehet épp nem egy élethelyzetben vannak, azért ritka, hogy egy baráti társaságon belül Mindenki egyszerre szül és azonos korú gyerekkel játszhat a gyerekünk.
  Ami a bevásárlást és gyógyszertárat illeti ott nem szocializálódik, hanem megbetegszik, leköhögik, összetapperolják, tudod a kedves minden lében kanál öreg nénik. Arról nem beszélve, hogy szét unja magát szerencsétlen. Persze azt is kell intézni, de utána jár Neki a szabad levegő és a mozgás, kortársakkal.
  A kedvenc kávézó és söröző meg kimondottan nem egy ilyen kisgyereknek való és kizárt, hogy megfelelő figyelmet kapjon, esetleg egy cukrászda.

 • 2011.07.26 09:07:13tündérborsó

  szerintem meg pont az a korlátolt hozzáállás, ha valaki nem viszi a gyereket sehova, csak az otthon-tanácsadó/orvos-játszótér háromszög között tobzódnak.
  nem neveljük burokban, nem akartuk hogy csak az itthon megszokott mikrokörnyezetben legyen x évig, aztán a bölcsiben meg az oviban folyamatosan beteg legyen.
  nincs autónk, ezért mindenhova busszal ill. gyalog megyünk, és egy cseppet sem unatkozik. hiszen annyi érdekes látnivaló dolog van az új helyeken, annyi érdekes ember. és valami furcsa módon sehol sem tapetolták még össze az öreg nénik.
  a kedvenc sörözőbe már egy hónaposan elvittük, hehe, és nem csak mi visszük oda, sok kisgyerekes fiatal pár jár, amíg az apák isznak egy sört, a kölkök tudnak játszani a nagy udvaron.
  a játszótereken iszonyú zsúfoltság van, várni kell a hintára sok esetben. na ne már.

  nagyon okos, érdeklődő gyerek. valszeg nem csináljuk olyan rosszul.

 • 2011.07.26 12:01:19MrsCamelot

  Utálok játszótérre járni, mióta két gyerek van (3 és 5) még jobban. Én biztos az izgulós vagyok, mert ha nem magamat sajnálom azért, hogy mit keresünk itt, akkor azért izgulok, hogy melyik esik le. DE: a játszótér a mai világban szükséges dolog, nagyon fejleszti a gyerekek mozgását, ezt az utcán sétálva, téren futkározva nem tudja pótolni. Egy faluban lakunk, de időnként tudatosan bevisszük őket a közeli város szuper játszótereire, hogy kipróbálhassák magukat.
  Kedves Tündérborsó, a gyerekeknek mozgás kell, kihívás, meg kivárni a hintát. Tanul belőle. A sörözőben/kávézóban pedig ráfújják a füstöt, na ettől viszont kivagyok. Persze, csecsemővel nincs is jobb, mint egy kávézó teraszán üldögélni, magazint olvasni, miközben ő békésen délutáni álmát alussza a kocsiban, de ez a kegyelmi időszak nem tart túl sokáig.

 • 2011.07.26 13:10:57tündérborsó

  mozog ő eleget, itthon, az udvaron, a mamánál. labdázik, tolja a motort, sőt még hintája is van. nahát.
  a füstöt meg senki nem szokta ráfújni a gyerekekre, nem mindenki suttyó paraszt.
  a játszótér egy mesterséges, szükségesnek beállított dolog. a gyerek legyen kreatív, ne csak a mászókán másszon. érdekes, mikor mi voltunk gyerekek nem volt eu-s szabvány csodajátszótér, csak némi hinta meg csúszda meg mászóka, oszt bicikliztünk meg fára másztunk meg fociztunk soha nem ültünk a tv előtt. a mai kölykök meg akkor mozoghatnak és csinálhatnak egy ketrecben valamit amikor anyuka elviszi.
  nagyon nem szeretem ezt a korlátok közé szorított játékot. gyerek most játsszál, merténaszondom.

  én meg megmutatom és elmagyarázom neki a világot. nem a játszóterezés a fő program.

 • 2011.07.26 13:19:05bejo

  Bpbelvárosban a játszótér szinte az egyetlen hely, ahol a gyereket szabadon lehet legeltetni, és a játszótér ketrecmivolta tulajdonképpen áldás.
  Én nem utálom kifejezetten, illetve vannak napjaim, amikor egyáltalán nem érdekel a többi ember és olyankor gyakorlatilag túlélem a dolgot, a gyerek igényli, hogy lemenjünk, ott lehet markolózni :)
  Van, amikor meg kifejezetten jól esik a csevegés. Szerencsére találtam egy-két szülőt, akivel lehet normálisan beszélgetni.
  Amúgy meg ha dolgunk van, hurcoljuk mindenfelé magunkkal, ahogy tündérborsó is írta.
  A bölcsődében sokkal többet fejlődött cociális szempontból, mint a játszótéren.

 • 2011.07.26 13:34:38tündérborsó

  végre vki egyetért :)
  ok, a pestieket megértem, szerencsére pécs sokkal élhetőbb város.
  a bölcsiben meg az oviban úgyis kiterelik őket az udvarra, unalomig mászókázhat még, de amíg itthon van velem neki is jobb, ha nem vagyok frusztrált. inkább megyünk felfedezőútra.
  múlt nap fél óráig nézegettünk egy óriáshangyát. :)
  hány szülő teszi ezt meg?

 • 2011.07.27 00:07:53MrsCamelot

  A természet és a gyerekek egy másik poszt lehetne! A kisfiam másfél éves koráig Budapesten laktunk, neki a madár addig egyenlő volt a galambbal. A falusi kislánynak bezzeg van kakukk, szarka, meg feketerigó, stb:) De idilli környezet ide vagy oda, még a faluban sem csatangolhat manapság egy gyerek 5 évesen, hogy kipróbálja magát, és azt látom, hogy a városi, játszóteres gyerekek megtanulnak olyan mozgásokat, amiket ő nem. Az oviban sajnos sokkal gyengébb a játszótér, mint az újonnan felszerelt nagyobb helyeken. Szóval ezért néha erőt veszek magamon:)

 • 2011.07.27 09:40:34winter

  tündérborsó

  Nem tudom mekkora a gyerkőc de szerintem egyszer vidd el egy szupi játszótérre és lesd meg a reakciót !

  Nekem az a tapasztalatom, hogy a gyerek imád játszótérre járni, pedig nekünk is van otthon csúzdánk is és hintánk is !!!

 • 2011.07.27 21:36:33tündérborsó

  winter: 14 hónapos a gyerkőc. voltunk már szuper játszótéren, ahol iszonyú zsúfoltság volt, hintázott majd leült és elmolyolt egy kupac kaviccsal :)
  lehet, hogy később jobban fogja élvezni, jelenleg nem hozza lázba, a hintát imádja, amúgy meg sétálgatni szeret és mindent megnézni :)

 • 2011.07.28 14:17:21Hűűhaa

  Tisztelet Tündérborsó!

  Minden 14 hónapos gyermek érdeklődő és okos és nyitott! Minden gyermek jár busszal, hivatalba és ügyeket intézni, minden gyermeknek elmondja az anyukája, hogyan működnek ezek dolgok és igen minden Anyuka bűvöli a hangyákat órákon keresztül, mert ezt szeretik a gyermekek, ezek hozzátartoznak a mindennapi élethez, bárkiéhez, mindenkiéhez.
  Kocsmába 50 éve hordták az emberek a gyereket, mert akkor az volt a társadalmi élet központja, előtte meg a fonó, de csak télen, nyáron nem értek rá :)
  Szóval semmi különleges dolgot nem nyújtasz a gyermekednek és nem szervezel Neki való programokat!

 • 2011.07.28 14:18:00Hűűhaa

  Az én gyermek mindig korának megfelelő programban részesült, azokon felül amiket Te nyújtasz a kicsidnek. Ha kocsmára futja, gondolom Te is megtudnád fizetni neki.
  Babaúszás, zenebölcsi, koordinációs mozgás fejlesztés, baba angol. Közös apró túrák hasonló korú gyermekekkel és családjukkal. Medence parti az udvaron. Nemzetiparkok túra ösvényein, ahol képes magyarázatok vannak az ott élő állatokról, vadasparkok, állatkertek, .............és rengeteg játszótér, ahol megtanult türelmesen várni a hintára, mert már tudja, hogy nem ő a világ közepe és megtanult segíteni a kisebbeknek, barátokat szerezni, nyitott kedves, jól és gyorsan kommunikál köt barátságot, így már 4 évesen bátran engedem óvodába, biztos nem lesz gondja. Mehet focizni, angolra és népi táncra, mert meg van az alap és szereti, mert csak azt kell megtennie amihez kedve van! Úszni utál.

  Ezzel szemben a Te kölyköd majd kér egy korsó sört az oviban, hajrá életem!

  Ki is a korlátolt?

 • 2011.07.28 18:35:54tündérborsó

  hűűhaa: nos, én láttam már nem túl okos 14 hónapost, tudod, nem minden gyerek egyforma. és ami a felnőttnek hétköznapi dolog, az a gyereknek élmény, egy egyszerű bevásárlás is. a nyiladozó kis értelmének minden új, minden élmény. és egy szóval sem mondtam, hogy nem járunk össze a kisgyermekes családokkal, nem kirándulunk sat. csak annyit írtam a játszóteres poszt kapcsán, hogy a mi életünkben nem a játszótér van a középpontban, és a gyerek korának megfelelő programokon túl csinálunk "felnőttes" dolgokat is. visszük mindenhova.
  ha már a sznobkodásnál tartunk, akkor elmondhatom, hogy voltunk wellness-szállodában és élményfürdőben is pl.
  a mindenféle fejlesztő szirszarok meg teljesen feleslegesek egy egészséges és időre született gyerek számára.
  valószínűleg nem fog angol bölcsibe sem zeneibe járni, mert nem tudjuk megfizetni, helyette apával tanulnak majd angolul, velem meg zenét hallgat. fontosabb a közös élmény. már pocakban "vittem" koncertekre, imádja a zenét, egyszer halász juditot énekelünk, máskor tankcsapdára "pogozunk". és élvezi. nahát.
  a meglehetősen degradáló kocsma kifejezést pedig a tulajok nevében is kikérem magamnak. ha a pécsi értelmiségnek megfelel a hely szelleme, akkor talán az én gyerekem pszichés fejlődésének sem árt ha néhanapján eltölt a teraszán egy fél órát.

 • 2011.07.28 19:03:14oliv08

  tündérborsó: neked annyi, most már mondhatsz bármit :)

  a városban nálunk 2 játszótér van, egyik olyan szemetes, hogy nem merem letenni a gyereket a földre. Járunk a másikra, reggel kutyafuttató, du. jönnek a tinik hintázni. Egy darab babahinta van, kell is várni rá. Kettő laphinta, még nem aktuális egyik gyereknek sem. Úgyhogy túrják a homokot meg a kavicsot. Kicsit mindig cipelem a nagy után. Mászókára még a nagy sem tud felmászni, mert kicsi hozzá, pedig ősszel lesz óvodás. Csúszdát szeretik. Ennyi. Ált. nagyobb gyerekek járnak és nem játszanak az enyéimmel, mert még kicsik. Ha ritkán van 2-3 éves gyerek, azzal remekül elvan.
  Biztos van ahol kimondottan babajátszótér van, de úgy láttam, inkább az óvodásoknak buli a játszótér.

 • 2011.07.29 16:01:12Hűűhaa

  Kedves Tündérborsó, ne forgasd ki a szavaimat légy szíves, én sem teszem ezt a Tiéddel. Nem azt "mondtam", hogy a gyereket nem érdekli a mindennapi világ, csak azt, hogy ne vágj fel vele, mert ez mindenhol így van. Senki nem hal éhen mert gyereke született, bevásárol,főz, mos takarít és igen ebben részt vesz.Eddig nem írtad, hogy Te más programokat is szervezel, csak a bevásárlást és a kocsmázást Istenítetted a játszót ócsároltad. Pécsi értelmiség erre vagy arra a kocsma az kocsma :)jó város, életem ott, remek gyermek programok vannak és jó lehetőségek a mozgásra.
  Ha visszaolvasod, hogy Te korlátoltnak neveztél a játszótér fontosságával kapcsolatosan, rájössz, hogy nem sznob vagyok, csak jeleztem, hogy nem eresztettünk gyökeret a játszón.

 • 2011.07.29 16:05:47Hűűhaa

  Képzeld az is együtt töltött idő az egész családnak, mert együtt teszik. A mai világ pedig teljesítmény orientált, ha tetszik ha nem és erre kell felkészíteni a gyereket. Bármilyen furcsa, manapság már az ép és egészséges időre születetteket is hordják fejlesztésre, akár 6 hónapos kortól, mert a mozgás koordináció jó fejlődése, kihat az egész életére, tehát csak olyanról nyilatkozz, amiről már legalább tájékozódtál valaha. Ja és képzeld, nagyon szeretik a picik ezt a heti 1-2 40 perces foglalkozást :)Remekül el lehet kerülni a diszlexiát, diszgráfiát, pl. azoknál a gyerekeknél akik túl korán állnak fel és kihagyják a mászás folyamatát, ami nagyon fontos. De gondolom ez Neked mindegy, a lényeg: "Ó az én gyerekem egyből felállt és elindult, kihagyta a mászást, olyan ügyes". Aztán majd jönnek a suliba az olvasási gondok és nem értik miért.

 • 2011.07.29 18:50:59tündérborsó

  hűűhaa: nem értem miért vagy ennyire ellenséges velem, és ezt a kioktató hangnemet az anyámtól sem tűröm.
  miből gondolod, hogy nekem mindegy, és nálunk ez volt a helyzet. "Ó az én gyerekem egyből felállt és elindult, kihagyta a mászást, olyan ügyes".
  képzeld, az én gyerekem mindent úgy és akkor csinált ahogy a nagykönyvben le van írva. pedig nem hordtam még csak tornára sem. és gyógypedagógus kollégám mondta, hogy az egészséges gyerekeknek nincs szükségük korai fejlesztésre.
  ha nem bánod, nem kötöm az orrodra a napirendünket sem az össze programot amin részt vettünk, hogy megfeleljünk az elvárásaidnak.
  én pl. anno nem másztam, mégis semmi bajom nem volt az iskolában, sőt, már tudtam olvasni mire mentem. úgyhogy ne általánosíts, mert azt nem szeretem.

 • 2011.07.30 08:30:46Hűűhaa

  Az ellenségeskedést Te kezdted, a legelső hsz-eddel. :) Kicsit odavágott és nem csak én értelmeztem így ;) Próbáltam az irányba terelni a témát, hogy értsd, aki játszótérre megy és fontosnak tartja, annak is vannak barátai. Ő is foglalkozik a gyermekével és próbáltam elmondani, hogy szüksége van a rá kicsinek, mert egy idő után már nem lesz neki elég a busz, a bevásárlás, a gyógyszertár, vágyni fog a hasonló korú gyermekek társaságára, napi szinten és amíg nem jár bölcsibe, oviba, ezt így lehet megoldani.
  Ha kioktatónak éreztél és megbántottalak, bocsáss meg, nem állt szándékomban, segíteni szerettem volna, hogy talán elgondolkozol majd, rajta, hanem is most, de fél év múlva. Minden jót Neked és a Badádnak.

 • 2011.07.30 09:24:53tündérborsó

  senki lelkébe nem akartam belegázolni, pusztán csak a posztra reagáltam. persze valszeg később többet fogom vinni a játszótérre is, de még kicsi hozzá, nem is szereti annyira, szívesebben nézegeti a focizó nagyfiúkat :)
  nem vagyok rossz anya, mert utálom a játszóteret és rosszul vagyok a semmiről cseverésző anyáktól, és mert olyan helyre is viszem, ahol mérnek alkoholt. mások vagyunk, valszeg 10 év múlva máshogy gondolkodom, de 27 évesen nem csak a gyerek igényeit veszem figyelembe, nem akarok csak és kizárólag anya lenni.

 • 2011.07.30 12:53:37levibéjb

  Egy semmiről cseverésző anya vagyok, akitől rosszul kell lenni. Na, hogy ezt is itt kell megtudnom... :)

 • 2011.08.01 00:36:59Intizar

  Hm, nahát, ugyan eleget legeltettem kölyköket játszótéren, de azért elég mesterséges dolognak tartom ezt. Meg a "gyerekek számára" kifundált programokat is. (Jó barátnőm mondta, mikor még picik voltak a fiai: igazi kreativ, fejlesztő játék, tudod, az mi? Hát üres flakon. Nem elméletből mondta, hanem tapasztalatból. Azoknak a srácoknak a legnagyobb és leggazdagabb gyerekszobájuk volt, amit életemben láttam.) Jó az, persze, ha más nincsen, de sokkal jobb, ha a gyerek a "valódi életben" vehet részt. Én csak azon csodálkozom, hogy ezt valaki városi életmód mellett meg tudja oldani. Lehet, hogy nem is tart ez igy örökké.

 • 2011.08.05 15:36:14Barnamaci

  Tündérborsó!

  Lehet, hogy a gyerekedre nem fújják a füstöt a kocsmában, de hogy ott már magától a levegőtől is rosszul lehet lenni, az biztos! Biztos hogy az ottani levegő olyan tiszta? :-) Én sem vagyok nagy játszótér párti, de a gyerekek imádják, és igen is fontos a mászás, a mindenféle ketyere kipróbálása. Én látom az enyéimen, 1 éves koruktól jártunk külföldre egyrészt olcsóbb másrészt tényleg a legjobb parkok-játszóterek vannak, ahol mászhat kedvére, van hely, nem üti meg magát ha leesik, és igen, nagyon meglátszik a mozgásukon! Márpedig a mozgás sokmindent fejleszt az agyban is, ez már köztudott, később a tanulásban is óriási szerepe lesz. A nem játszóterező gyerekekkel szemben 2-3 évvel vagyunk fejlettebbek mozgásban, a gyerekorvos szerint, és a 3 évesem sok 6 évest leköröz. Nem okosabb mint más gyerek, viszont hagytam kedvére :-)

 • 2011.08.18 21:08:22tündérborsó

  ismét jelezném, hogy nem kocsma, hanem egy belvárosi kávézó nagy terasszal, virágokkal. ha a mekibe vinném gondolom nem hőbörögne senki :)
  a mozgásfejlődével pedig semmi gond, a nagymamáknál nagy kert van, igazi fákkal, ahova fel lehet mászni,a dédinél macskák amiket üldözni lehet egész nap a jó levegőn, tyúkok amiket etetni lehet. és igen, visszük játszótérre, de ha lehet, nem én. :)
  nemár

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta