SZÜLŐSÉG

Nő vagyok, nővel élek, és gyereket szeretnénk

2011. július 23., szombat 19:00

Megtaláltam az igazit! - áradozott a barátnőm. Jó volt ezt hallani, hiszen már évek óta egyedül él, pontosabban előbb egy nyúllal, aztán egy macskával osztotta meg az albérletét. De most végre sínre került az élete. Nagyrészt. A szóban forgó igazi ugyanis nő, akivel közösen családot szeretnének.

Ez persze a barátnőm családjának a torkán azért nehezen megy le. Ők egy jóképű pasiról álmodoztak, aki a tenyerén hordozza a lányukat, aki lesi minden gondolatát, mellesleg jól keres és jó apa. Igen, a gyerekkérdés is bökkenő, hiszen bizonyos kor után a szülők jogosan szeretnének nagyszülők lenni.

Örökbefogadás?

A kérdést én vetettem fel naivan. Pár perc alatt kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű. Azonos nemű párok ugyanis nem fogadhatnak örökbe. Két férfit együtt én sem tudnék elképzelni gyereket nevelni, de ez csak az én hülyeségem. Egy apa miért ne lehetne kiváló szülő anya nélkül is?

Mi a mesterséges megtermékenyítést választottuk

Korábban a Díványon foglalkoztunk az azonos nemű párok gyerekvállalási szándékaival. Egy női pár egyik tagja rávilágított, hogyan próbálják megoldani ezt a csöppet sem egyszerű problémát. "Nőknél van ugye a „hagyományos” út: felszedni egy pasit és reménykedni a megtermékenyülésben, ezt érthető okokból a leszbikusok többsége nem választaná szívesen. Aztán megkérhetsz egy ismerőst is, de ehhez tökéletesen meg kell, hogy bízz az illetőben, mivel az elkövetkezendő évek során bármikor bejelentheti az igényeit biológiai apaként. Természetesen az örökbefogadás is opció, de egyrészt rendkívül macerás, hiszen amúgy is sok évig tart a procedúra, ráadásul az egyedülállók hátrányban vannak a házaspárokkal szemben. Közösen meg ugye melegek nem fogadhatnak örökbe. Másrészt, ha lehet saját gyerekem, én inkább azt választom".

Talán ennél is nehezebb és bonyolultabb, ha két férfi vágyik közös gyerekre. Íme egy elgondolkodtató kérdés interjúalanyunktól. "Én biztos vagyok benne, hogy az államnál jobb szülő lehetnék. Számomra érthetetlen, hogy ha meg van az egzisztenciám, ha átmennék mindazon a szigorú vizsgán, amin amúgy itthon a heteró örökbefogadók is át kell essenek, akkor miért nem fogadhatnék örökbe én is, pusztán mert akármilyen a szexuális beállítottságom?"

A nőknek könnyebb

"Egyedül is örökbefogadhatsz" - ajánlottam egy kiskaput, de mint kiderült, ezt is átgondolták már. A dolog működhetne is, csak egy a baj: ha mondjuk a barátnőm fogadna örökbe és vele történne valami, akkor a párja nem tarthatna igényt a gyerekre, hiszen ő hivatalosan nem szülő, nem is létezik. Nehéz ügy, vannak meleg párok, akik egymás között is vitáznak erről. S igazából nem is egyszerű igazságot tenni. Mondjuk nekem nem is kell, nem én vagyok a törvényhozó.

Most az egyszer azt mondom, hogy szerencsére, mert nem tudom, hogy igent vagy nemet mondanék. A kiskapu azonban másnál működik. A barátnőm ismerőse mesélte, hogy ők is ezt játszották ki. Mivel senki nem firtatta azt, hogy a nő melyik nemhez vonzódik, csak azt, hogy miért nincs stabil kapcsolata, nem is kellett hazudnia a pszichológusnak.

A látszat a fontos

"Egyre kellett figyelni" - mondta Éva, akinek nem ez a saját neve, de nem meri vállalni az egyébként elég ritka keresztnevét. "Amikor környezettanulmányra jönnek, ne legyen itthon a párom. A szomszédokat meg úgysem faggatja senki, hogy kivel élek együtt. Igaz, Zsófival nem is élünk együtt a szó klasszikus értelmében, mivel más városban dolgozik, így csak hétvégénként találkozunk és akkor sem csókolózunk, nem öleljük egymást nyilvánosan, és nem alszunk egy ágyban. Nagyon nehéz megállni, de nem szeretnénk, ha ez összezavarná. Eddig működik a dolog."

Éva szerint a férfiaknak ebben az esetben nehezebb. "Szerintem a gyámhivatalban eleve nagyot néznének, ha egy férfi azzal állítana be, hogy egyedülállóként szeretne örökbefogadni. A nőknek ráadásul az az esélye is megvan, hogy teherbe esnek egy pasitól és aztán a barátnőjükkel nevelik a gyereket. Ha erre nem képesek, azaz nem akarnak lefeküdni egy férfival, akkor meg ott a donorbank és a mesterséges megtermékenyítés."

Európában néhány helyen lehetséges

Európában nem sok helyen, de Hollandiában engedélyezik, hogy ne csak heteroszexuális párok nevelhessenek gyereket. Persze ellenzők is, érvelők is akadnak szép számmal. Az utóbbiak arra hivatkoznak, hogy az, hogy melyik nemhez vonzódunk, nem szokás vagy tanulás kérdése, ez genetikailag kódolt üzenet. Ezért is történhet meg az, hogy egy férfi vagy egy nő évekig él látszólag boldog kapcsolatban, aztán egyszer csak félrelép, de nem is akárkivel. S akkor rájön, hogy neki ez jelenti a mámort, de nem biztos, hogy el is meri hagyni a családját. Ezért fel sem tudják becsülni, hogy mennyien járnak ebben a cipőben.

Mi lesz itthon?

Abból kiindulhatunk, hogy egy gyereknek nehezebb feldolgoznia, hogy neki miért két anyja vagy két apja van. Pszichológusok szerint viszont ez egyre kevésbé lesz fontos, ugyanis ma már annyira természetes az, hogy egyedülálló anya vagy apa neveli a gyerekét, hogy idővel ez a forma is létjogosultságot nyer majd.

Mint a HVG írta tavaly novemberben, felmérések szerint a magyar társadalomnak mintegy egynegyede támogatja az egyneműek házasságát, az örökbefogadást pedig körülbelül 18-25 százalék. Az arány azonban változik, ha arra gondolunk, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatra 2005-ben huszonöt, 2009-ben már ötvennyolc százalék mondott igent. A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság szerint a meleg pároknak is joga van a gyerekneveléshez, vagyis az örökbefogadáshoz. Hogy ez Magyarországon hány embert érint, még a szakértők sem tudják.

A kérdés továbbra is áll

Melyik fontosabb a gyereknek: hogy apja és anyja legyen, vagy hogy szerető szülők neveljék fel? Lássuk be, a kettő néha nem ugyanaz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.23 19:34:05tbk74

  "Nő vagyok, nővel élek, és gyereket szeretnénk"
  Oszt kivel? Egy csimpánzzal?

 • 2011.07.23 19:35:20Kynsi

  Szerintem semmi gáz azzal, hogy valaki meleg, tőlem házasodhatnának is, DE gyereket nem engednék örökbe fogadni nekik, fel kéne már ismerni hogy a gyerek nem a szűlőért van hanem a szűlő a gyerekért...
  bár itt hozzá teszem ha rajtam múlna nagyon sok ember nem vállalhatna gyereket /aztán lehet elég hamar kihalna így az emberiség, vagy éppen sokkal jobbá válna, de sajna(szerencsére) senki nem ad nekem tejhatalmat tehát ez sosem fog kiderülni./

 • 2011.07.23 21:05:36victor vacendak

  De miért örökbefogadás? Sperma bank, aztán a terhesség élménye? Vagy csak arcoskodni, de a szüléssel járó szenvedés az már túl sok?
  Tényleg nem értem.

 • 2011.07.23 21:20:32bájgúnár

  már hiányoltam hogy kedvenc témátokkal nemjöttetek idáig elő.Kétnaponta kellenek az ilyen hírek.
  Holnap a Jóskáról meg a Pistiről irjatok hogy milyen nagy a szerelem és miért nincs férfi tampon meg intimbetét!

 • 2011.07.23 21:55:08betörési kísérlet

  "A dolog működhetne is, csak egy a baj: ha mondjuk a barátnőm fogadna örökbe és vele történne valami, akkor a párja nem tarthatna igényt a gyerekre, hiszen ő hivatalosan nem szülő, nem is létezik."

  Aki ilyen jogi analfabéta, az tényleg ne akarjon gyereket nevelni (nemi identitástól teljesen függetlenül)!

  Gyámrendelésről, közokiratról nem mesélt nekik soha senki?

 • 2011.07.23 21:56:07házisárkány

  Érdekes, egy heteroszexuális párnál senki nem vizsgálja, hogy alkalmasak-e a gyereknevelésre. Ha biológiailag képesek összehozni, megtehetik. Csak egy példa. Ma láttam egy hölgyet, a kb. egyhónapos gyereke mellett cigizett vígan, nem zavarta, hogy a babára megy a füst. Gyanítom, hogy a terhességét is végigbagózta. Szerintem ez többet árt a gyereknek, mintha két nő vagy két férfi nevelné - egészségben, szeretetben, törődésben.

 • 2011.07.23 21:59:10Kelly és a szexi dög

  Ajánlom a hot dog sütővasat!

 • 2011.07.23 22:19:06victor vacendak

  @házisárkány: megnyugtatlak, örökbefogadáshoz heteró párokat is alaposan lekáderezik. És ne légy naív, ne gondold azt, hogy a melegek jobb szülők lesznek. Mindnekiből lehet jó szülő és rossz szülő, ezt nem determinálja a nemi hovátartozás. Aki eljut odáig, hogy már csak az örökbefogadás marad, az általában egés zmásként áll egy gyerekhez, mint az, akit csak felcsináltak.

 • 2011.07.24 00:22:00rokafogtacsuka

  @Kynsi: Tejhatalmat? Hihi. Bocsi.

 • 2011.07.24 00:33:53MikeMyers

  fránya természet, de nehéz rajta kifogni

 • 2011.07.24 01:17:13tundrazuzmo

  Két hülye, egy pár. Ezen kívül nem sok minden szépség lehet a kapcsolatukban. Házasodjanak meg egy-egy férfival, és lesz gyerekük, ilyen egyszerű ez a dolog. Teccettek volna biológiakönyvet olvasni a sok melegjogi liberálbaromság helyett.

 • 2011.07.24 02:42:56$pi$

  tundrazuzmo: ha azt hiszed, hogy a házasságtól lesz a gyerek, akkor bizony neked is elkelne némi "biológiakönyv" olvasás. ;)

  házisárkány: Képzeld, ha felmerül, hogy a család nem képes gyermeket nevelni, akkor még el is szokták venni tőlük. A sajátjukat is.

  victor vacendak: Sperma bank? Én bevállalom ötezeré! ;)

 • 2011.07.24 08:33:13seahawks

  ennek a spinének is csak egy jó dugás kell, hogy helyrejöjjön az elmeállapota.
  gyereket akarsz kicsibém?
  nem kell sok hozzá, csak menj el egy spermabankba, ha már nem szeretsz kefélni...:)
  én abszolút támogatom a melegek házasságát, de gyereket szerintem se fogadhassanak örökbe. az már nem az ő életük.

 • 2011.07.24 08:43:30klacus

  Minek neked gyerek. Azért hogy továbbtenyészd az életképtelen, és természetellenes életmódod?

  Kár lenne a gyerekért.

 • 2011.07.24 08:52:08klacus

  "ma már annyira természetes az, hogy egyedülálló anya vagy apa neveli a gyerekét, hogy idővel ez a forma is létjogosultságot nyer majd..."

  Nevelődik is a gyorséttermeken nevelkedett szép új világ. Ezért leszünk tele frusztrált, problémamegoldásra képtelen, életképtelen emberekkel.

  Az ember tudniillik egy társas lény, a legkisebb egység pedig a család, aki ezt tagadja az szerintem azonnal adja vissza a pszichológusi diplomáját, mert csak kárt okoz. A családi minta adja meg a világnézet meghatározó részét, ha ez torz vagy hiányos, akkor ugyanilyen ember lesz a végeredmény. Tessék végignézni pár történelmi példát, középkor újkor mesterséges nevelései hova vezettek? Egyébként is mint háromgyerekes apa felháborodom minden feminista vonalú általánosításon. A levezetés szerint egy apa a jelek szerint képtelen érzelemgazadagon nevelni a gyermekét, családi közegben? Ez szerintem egy olyan kissességi alapon húzódó véleményalkotás eredménye, amely nagyban torzítja mind az emberek véleményét, mind a valódi állapotokat. Szégyen és gyalázat!

 • 2011.07.24 09:49:04Coyote82

  A gyerek érdekében ellenzem a dolgot. Sorry.

 • 2011.07.24 10:15:55mildi

  a gyereknek a ti hozzáállásotok ártana a legtöbbet. mert leribizitek, buzizzátok a szüleit, akik szeretetben felnevelnék. nem lesz meleg attól, hogy meleg pár neveli fel, de lelki nyomorék a jóakaró környezete miatt simán.
  előbb adnék örökbe egy homokos párnak gyereket, mint itt a hozzászólok közül bárkinek.

  @victor vacendak, házisárkány a heteroknál nem az örökbefogadásra gondolt...
  hanem arra, h bárki szülhet/csinálhat gyereket, qrvára nem nézi senki, hogy alkalmas-e szülőnek.
  amúgy igen. igazad van.

 • 2011.07.24 12:07:43aha, persze

  Nahát, ezt a témát még sosem tárgyalta ki az internetes közönség. Nem született még ezer ilyen cikk. Hála Istennek, megvan ennek a hiánynak a pótlása is. Végre.

  Javaslatok további hiánypótlásra:
  - Férfi vagyok (haha!), férfivel élek (haha!), gyereket szeretnék
  - A videójátékok eőszakossá teszik a gyermekem?
  - A vegetáriánus étkezés egészséges/egészségtelen

 • 2011.07.24 13:40:33eddiebaby

  Egyszerűen elképesztő, hogy emberek ennyire agresszívan reagáljanak a homoszexualitásra. Mintha pl. a leszbikusoknak egy hóbort, vagy egy felvett szokás lenne, hogy leszbikusok. Pont olyan ez, mint a cigányság-kérdéskör megközelítése: primitív, ostoba, erőszakos. De az is elképzelhető, hogy olyan ez, mint az Amerikai szépségben az egyébként homoszexuális Apuka, aki véresre verte a fiát, amikor azt hitte, hogy az egy másik férfivel hált.

 • 2011.07.24 13:47:21Tomi1973Wien

  reszemrol ellenzem a dolgot. felolem nosuljenek / menjenek ferjhez, de az egyeduli orokbefogadast es a meleg parok orokbefogadasat / gyerekneveleset ellenzem.

 • 2011.07.24 18:58:16randomburvi

  "reszemrol ellenzem a dolgot. felolem nosuljenek / menjenek ferjhez, de az egyeduli orokbefogadast es a meleg parok orokbefogadasat / gyerekneveleset ellenzem."

  persze..inkább nevelje az állam, éljen árvaházban, csak nehogymá buzik nevelhessék,vagy éppen egy egyedülálló anyuka/apuka szeretetben, mi?

  Ennyi szemellenzős embert...szánalmas.

 • 2011.07.24 21:39:54Kynsi

  @rokafogtacsuka:
  akié a tej azé a hatalom:P
  /ez akár valami feminista dumának is elmenne/
  na jó az az l tényleg lemaradt:)

 • 2011.07.25 15:51:10tea fan

  victor vacendak

  Közöd?
  Ez valami verseny, vagy mi a rosseb, hogy aki szül, az "anyább"?

  Aki ellenzi, hogy az azonos nemű párok örökbefogadhassanak, gondolkodjon el egy kicsit azon, hogy az egészséges heteroszexuálisok közül BÁRMILYEN utolsó féregnek lehet saját vérszerinti gyereke, őket senki sem vegzálja, nem kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak - na, kinek a gyermeke sérül jobban?
  [link]

 • 2011.07.25 15:58:21tea fan

  tundrazuzmo

  Senki nem válik leszbikussá azért, mert túl sok "melegjogi liberálbaromságot" olvasott. Éppenséggel nálad jóval tájékozottabb, értelmesebb biológusok sem állítanak olyat, hogy a homoszexualitás természetellenes, már csak azért sem, mert az állatvilágban is létező jelenség.

  klacus

  "A családi minta adja meg a világnézet meghatározó részét, ha ez torz vagy hiányos, akkor ugyanilyen ember lesz a végeredmény."

  Tévedés. Nem egy országban már többezer azonos nemű szülőpár nevel gyermeket, és folyamatosan vizsgálják őket pszichológusok és egyéb szakemberek. Ezen szülők gyermekei UGYANOLYAN arányban válhatnak maguk is homoszexuálissá, mint a heteroszexuális szülők gyermekei, magyarán, a gyermek NEM válik attól homokossá, hogy homokosok a szülei. Az egyetlen különbség az, hogy az azonos nemű szülőpárok gyermekei maguk is toleránsak.
  Egyébként, én ismerek néhány homoszexuálist, és mindannyian heteroszexuális szülők gyermekei. Ha a gyerek "eltanulja" a szüleitől a szexuális irányultságukat, akkor hogy születhet heteroszexuális párnak homoszexuális gyermeke, hm?

 • 2011.07.25 16:00:24tea fan

  seahawks

  Hihetetlen, vazze, hogy még mindig ott tartunk, hogy a leszbikus azért leszbikus, mert nem dugták meg eléggé. Egy jó francot.

 • 2011.07.25 16:04:23tea fan

  klacus

  "Ezért leszünk tele frusztrált, problémamegoldásra képtelen, életképtelen emberekkel."

  Persze, persze. Nem ám azért, mert némelyek nem állítanak semmiféle korlátot a gyermek elé - mint egy ismerősünk unokája elé, aki ötévesen úgy beszélt a nagyanyjával, hogy "fogd be a pofád" -, nem azért, mert a lelkiismeretes munkának nincs becsülete, neeem.

 • 2011.07.30 13:38:13vg21

  Ha valakinek vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy az "apa+anya" modell a kikezdhetetlen záloga a boldog és egészséges gyerekkornak, ajánlom figyelmébe a következő blogot:[link]

  Sajnos hiába vehetik el a gyereket a szülőktől, ha "nem alkalmasak" a gyereknevelésre, ez leginkább csak súlyos bántalmazást követően derül ki, de ha épp nem folyik vér vagy nem törik csont, aligha derülnek ki ilyesmik a hatóság számára.

  Szerető szülőket nem olyan könnyű "találni", ha épp azonos neműek, szerintem sokkal jobban járhat valaki, mint egy bármilyen áron kötött heteroszexuális házasságban.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta