SZÜLŐSÉG

4 dolog, amit tudnod kell, ha 40 után szeretnél szülni

2011. július 17., vasárnap 10:11

Habár nyilvánvaló, hogy a gyerekvállalásnak megvan a maga természetes és normális ideje, két magyar orvos most azokat a nőket emelte ki, akik nem a húszas-harmincas éveikben szeretnének szülni. Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista és Dr. Papp Zoltán szülész-nőgyógyász professzor összegyűjtötte, mikkel kell számolnia annak, akik középkorú anya szeretne lenni.

1. A kezelés sikere inkább a petesejt állapotától függ, nem annyira az életkortól

A terhesség kivitelezése technikailag nem lehetetlen. A meddőségi klinikák szakmai és technikai felkészültsége lehetőséget ad arra, hogy lombikbébi beavatkozással sikerüljön teherbe esni. A kihívást nem az eljárás technológiai része jelenti. Vizsgálatok kimutatták, hogy például a donor petesejttel végzett IVF kezelések sikerességének kimenetele sokkal inkább a donor sejt állapotától, mintsem a fogadó édesanya korától függ.

„Az USA-ban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a 24 évnél fiatalabb recipiensek, akik donáció (azaz felajánlás) útján kaptak petesejtet, 57%-os arányban fogantak meg és szültek egészséges gyermeket, míg ez az arány 45 éves korban 51%, 50 éves korban pedig 43%-os volt” – mondta Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics meddőségi és endoszkópos specialistájától, aki hozzátette, hogy külföldön már nem olyan szokatlan ennyi idős korban gyermeket vállalni, mint hazánkban.

2. Nagyon fontos az általános fizikai és lelki állapot

Középkorú anyák

A XXI. század 50. évében járó nők - főleg celebek, elutasítják, hogy öregnek titulálják őket. Emma Thompson 40 évesen adott életet első gyermekének, Marcia Cross pedig 44 éves korában szülte meg ikreit, de megemlíthetnénk Nicole Kidmant, Halle Berry-t, Brooke Shields-et, Susan Sarandont is, akik 40 év fölött adtak életet gyermeküknek. Ők mind olyan nők, akik sok éves tapasztalattal rendelkeznek, de tudják, hogy még rengeteg áll előttük. Hazánkban egyedülálló példa Fehér Anna színésznő, aki nemrég 53 éves korában egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Mivel a középkorú nők általános egészségi állapota nem hasonlítható össze a 20-30 éves társaikéval, ezért ezekben a várandósság megfelelő gondozása meghatározó fontosságú. Fontos azonban minden esetet egyénileg kezelni, hiszen sok esetben akár a 20-30 éves hölgyeknél is előfordulhat olyan egészségügyi probléma, amely nem teszi lehetővé a gyermekvállalást.

„A szakembereknek mérlegelniük kell a jövendőbeni édesanya általános fizikai és lelki állapotát. Mindig fontos szempont az anya, valamint a születendő gyermek egészsége, illetve a családi és szociális környezet függetlenül attól, hogy a leendő édesanya 50 évnél fiatalabb, vagy idősebb” – mondta Dr. Vereczkey, aki hozzátette, hogy napjainkban már hazánkban is elérhető a PGD/PGS technológia micro-array CGH módszerrel, amely jelentősen növelheti a 40 év feletti nők gyermekvállalási esélyeit.

3. Tudni kell a magzati kockázatokról

„A 40 évesnél idősebb nők terhességeinél tudni kell a magzatok genetikai betegségének többletkockázatáról is. Elsősorban a számfeletti kromoszóma-rendellenességek gyakoribbak az anyai és az apai életkor előrehaladtával” – tájékoztat Dr. Papp Zoltán szülész-nőgyógyász professzor, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika igazgatója. Ez a kockázat terhesség alatti genetikai vizsgálattal, elsősorban amniocentézis útján nyert magzatvízmintából történő kromoszómavizsgálattal kivédhető.

4. Az anyai kockázat is növekszik

Az idősebb életkorú nők esetében növekszik az anyai kockázat is. A szövetek nem olyan rugalmasak, mint 20 évvel korábban, a méhizomzat is nehezebben húzódik össze a szülés után. Több a vérzéses szövődmény, jó, ha közelben van a szülésnél a kismedence hashártya mögötti területeiben is jártas nőgyógyász operatőr. A gyermekágyas időszak is nehezebb, a tejelválasztás gyakran lassabban indul be, de ezek a problémák is kezelhetők jól szervezett ellátással.

„Összességében elmondható, hogy bár a biológia nem úgy tervezi, hogy a nők 40. életév után is szüljenek, az orvostudomány eredményeinek birtokában és jól felkészült szakmai csapattal a háta mögött nyugodtan vállalhatnak terhességet az érettebb korú nők is. Mi a biológiai előírásokat felül tudjuk írni, a párokat ne az életkoruk, hanem egymáshoz való viszonyuk, életkörülményeik és vágyaik irányítsák – összegyzett Dr. Papp Zoltán.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.17 17:41:56Paramami

  ??? A természet nem úgy tervezi??? A cikk egybemos két dolgot: Van, akinek nem sikerül 40 felett teherbe esnie. 20 évesen lehet, hogy sikerült volna, lehet, hogy nem. A mostoha nagymamámnak pl. soha nem sikerült anno, pedig alig múlt húsz, amikor próbálkozni kezdett.

  Van olyan 40 feletti nő, aki simán teherbe esik, még ha nem akarja, akkor is. Ez hogy a fenébe lenne természet ellenes? Neki tovább tart a termékenysége, teljesen természetes módon. Amikor nem volt orvostudomány és védekezés, akkor az volt a természetes, hogy ezeket az utódokat a nők megszülték. Nem volt más választásuk.

  Nem értem ezt az óriási hisztit a 40 feletti terhességek körül, az én családom tele volt 42, 44 évesen szült nőkkel, a világháború előtt, nem örültek neki, de ez volt, kész. Természetesen.

 • 2011.07.17 22:12:03taglagyarimegallo

  "A XXI. század 50. évében járó nők" számomra azokat a nőket jelenti, akik majd negyven év múlva, 2050-ben fognak az utcákon tipegni, akárhány évesek is lesznek majd akkor. Nem ez az egyetlen fájdalmas hiba a cikkben, de ez a legdurvább. Kár, mert a megfogalmazás silánysága sokat levesz a cikk tartalmának hitelességéből, ha arra gondolok, hogy a szerző nem is biztosan értette jól a feldolgozandó anyagot.

 • 2011.07.17 23:18:40csimpilimpi

  ja, ez a cikk tényleg nagyon - hmm - fura. idén leszek negyven, és ugyan nem szeretnék már szülni, de kíváncsi lettem, mi is az a 4 dolog, amit tudnom kellene, ha mégis. elkezdtem olvasni, és kiderült, hogy az első dolog, amit feltétlen tudnom kell, az az, hogy "a kezelés sikere inkább a petesejt állapotától függ, nem annyira a kortól". először nem is értettem. hogy milyen kezelés? aztán persze rájöttem: a meddőségi. mondjuk nálam szó se lenne róla (tavaly szültem a harmadikomat, pöccre ment mindegyikkel teherbe esnem, inkább az okoz komoly fejfájást, hogy hogy is védekezzek most már), meg - mint ahogy paramami is megjegyezte - sok más negyvenéves nőnél se, de értem, hogy sok másnál meg igen. nade ezt talán valahogy fel kellett volna vezetni, meghát mégse az első helyre tenni. persze lehet cikket írni a negyven feletti nők meddőségi kezelésének nehézségeiről is, de akkor ez alapján kellen címet adni, meg a bevezetőt is eszerint kéne megírni....

 • 2011.07.18 09:13:45Borstörő

  A címből ítélve én totál másra számítottam a tartalmat illetően... Igazából semmi újdonságot nem mondott sztem.
  Azért én kitértem volna arra, hogy vajon mi oka lehet annak, hogy a nők egyre később vállalnak gyereket, és egyre kevesebbet...

 • 2011.07.18 11:57:23Borcsika

  Én azt hittem naivan, hogy ebben a cikkben most megmondják a tuttit. Ehhez képest egy nagy BS.

 • 2011.07.18 22:20:53R2D2 & C3PO

  Én csak azt nem értem, hogy a 40 fölötti nőknél miért van egyáltalán ab, ha képtelenek megfoganni...

  Biztos a valami természetellenes módszer az oka. ;-DDD

 • 2011.07.19 08:45:30Csiken

  @egyszeru asszony: hat ez tenyleg gaz, megtalaltam a cikket:[link]

 • 2011.07.19 14:32:12Borstörő

  Na erre én is kitértem más aspektusból:[link]

  De a lényeg, hogy falra bírnék mászni a kor-témától! :-DDDD

 • 2011.07.20 21:05:13akkorisajuditvoltam

  Borstörő, amit te keresel, ez a cikk:)
  [link] meg ez[link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta