Itt az olcsóbb megoldás, ha öko szülő akarsz lenni

Nem vagy gazdag, de akkor is a legjobbat akarod a babádnak? Mi sem egyszerűbb: a környezetbarát gyerekcuccok biztonságosak, és a legtöbb esetben olcsóbbak is eldobós, vegyipari társaiknál.

Fotó: Charlotte Morrall
Fotó: Charlotte Morrall

A kisbabák komoly károsanyag-terhelésnek vannak kitéve: nem elég, hogy az anyatejbe kiválasztódik minden méreg, amit az óvatlan mama megeszik, belélegez és magára ken, de a babakozmetikumok, ruhák és pelenkák is tele vannak veszélyes anyagokkal, amik ráadásul nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak le, és szennyezik a környezetet. A legnagyobb bajok a kencékkel vannak.

Paraffint ne!

A krémek, kenőcsök gyakori anyagai a paraffinolajok és a vazelin, ezek kőolajszármazékok, és nem szívódnak be a bőrbe. Bizonyos értelemben óvják, persze, ahogyan a reklámok mondják: vízhatlan réteget képeznek a gyerek bőrén, és egyúttal eltömítik a pórusokat. Azért kell olyan sok a hagyományos popsikrémből, hogy legalább ezt a mechanikai védelmet biztosítsa. És akkor még nem szóltunk a mesterséges illatosítószerekről...

Azok a természetes zsiradékok, amiket élő anyagokból nyernek, mint a mandulaolaj, a shea vaj, a jojobaviasz, vagy akár egy sima közérti szűz olívaolaj, mélyen beszívódnak, táplálják a bababőrt, és képessé teszik arra, hogy jól bírja a pelenkázást, pisiben ázást.

A természetes olajokból sokkal kevesebb is elég, így bár literre-kilóra drágábbak, mint a vegyipari rémalkotmányok, valójában nem kerül számottevően többe, ha ezeket a sokkal megbízhatóbb anyagokat használod.

Az öko gyereknevelés kellékei

Korábban már összegyűjtöttük, szülőként hogyan lehet csökkenteni a család ökolábnyomát.

Zöld pelenka

A mosható textilforma mellett használhatunk természetes anyagból készülő ökopelenkát. Ez vegyszermentes előállítása és 100%-os biológiai lebomlása miatt jó. A biopelenkák többsége világosbarna színű, mert a gyártás során nem fehérítik klórral. Használat után bátran eldobhatóak, akár a kertben is gyorsan és hasznosan komposztálódik.

Bio gyerekruha

A bio babaruhákat bio körülmények között termesztett alapanyagokból állítják elő. Az ilyen, megkülönböztetett jelzésű ruhák varrásához természetes cérnát használnak. A bioanyagok nem irritálják a bababőrt, nem károsak a környezetre, és egyre inkább megfizethető áron juthatsz hozzájuk.

Bio bébiétel

A bio babaételek nem tartalmaznak konyhasót, kristálycukrot, mesterséges aromákat és génkezelt adalékokat. A növények, gyümölcsök, s a fél éves kortól a babának adható gabonakészítményekaz immunrendszer számára alapvető fontosságú vitamint, energiát és ásványi anyagot tartalmaznak.

Öko babaszoba

Ragasztott pozdorjalapok helyett fából készült bútorokkal rendezd be a babaszobát, és padlózatként is faburkolatot használj! A legjobb, ha a bababútorokat kezeletlenül veszed, és viasszal, vagy tiszta lenolajjal kezeled. Ezek, sok más ipari felületkezelővel szemben, teljesen ártalmatlanok az egészségre. Végezd el ugyanezt csiszolás után, az ajtókon és fakeretes ablakokon is! A szoba falára vas-oxiddal színezett mészt vagy természetes gyanta alapú festéket használhatsz. A teljesen allergiamentes légkör érdekében a korábban használt műanyag alapú festéket minden esetben kapard le!

Kölcsönözd, örököld, vedd meg használtan

A textíliák hemzsengnek a vegyszerektől, kezdve az alapanyagok előállításához használt növényvédő szerektől a festékeken át a molyriasztókig - ezek mind nagyszerűen be is tudnak szívódni egy kisgyerek bőrébe. Minél többször mostak egy ruhát, annál kevesebb benne a vegyszermaradék, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy örömmel elfogadod a rokonok, barátok kinőtt babaruhácskáit, vagy ha ez nem elég, akkor turkálóban vásárolsz. Ez ráadásul kíméli a pénztárcádat is.

Bizonyos dolgokra csak rövid ideig van szükség, ezeket érdemes szemrebbenés nélkül kölcsönkérni valakitől - én például nagy hasznát vettem a szülés utáni néhány hétben a mellbimbóvédőnek, amit a tulajdonosa is mindössze egy hónapig használt. Azóta már egy harmadik csajnak tesz jó szolgálatot.

A kölcsönzés nagy beruházások előtt is fontos segítség: ha például hordozóeszközt szeretnél venni, de nem tudod, hogy kendőt, mei tai-t vagy csatos hordozót vegyél, vagy hogy melyik márka, típus fekszik neked, érdemes pár száz forintért kikölcsönözni egyet, hogy kipróbálhasd - több bolt is tart ilyen kölcsönkészletet. Így biztosra mehetsz, és nem fogsz ott állni leforrázva a negyvenezer forintos hernyóselyem hordozókendőddel, hogy talán mégis egy csatos kellett volna...

A pelenka: az alfa és az omega

Egy gyerek, mire szobatiszta lesz, körülbelül 4000 papírpelenkát tud megtölteni. Ez 500-800 kiló veszélyes hulladék, és átlagos pelenkaáron számítva több mint 200 ezer forintos tétel. A pelenkák aztán, műanyagtartalmuk és a bennük lévő vízmegkötő polimerek miatt örökre részei maradnak a tájképnek.

Mosható pelenkából  viszont elegendő egy kb. 30 darabos készlet ahhoz, hogy kényelmesen-urasan elpelenkázd a gyerekedet, amíg bilire nem szokik. Ez, ha újonnan szerzel be mindent, és csúcsmárkákat választasz, akár százezer forintos beruházást is jelenthet - és ezzel vége is a pelusköltségnek. Használtan persze ezek is jóval olcsóbbak.

A textilpelus ma már jóval menőbb kivitelekben kapható, mint húsz éve: vannak csillivilli, színes és puha nadrágpelenkák, menő pelenkakapcsok, virágos-bolyhos vízzáró nadrágok. Számos gyártó kínál százféle modellt, és több magyar manufaktúra is létezik. Van olyan műhely, ahol egyedi igények szerint is varrnak pelenkát, rendelésre. Számos kiegészítőnek is van mosható verziója: kapni popsitörlőt, melltartóbetétet is.

Mindenben veri a papírpelenkát

Egy ilyen nadrágpelenkát száznál is többször újra lehet mosni, és a nedvszívóképességük sokszor nagyobb, mint az átlagos papírpelenkáé. Nem kell, sőt a vízzáró műanyag réteg miatt nem is szabad őket vasalni, csak negyven fokon kimosni és kiteregetni. Igaz ugyan, hogy a mosáshoz vizet kell használni, de ne legyenek illúzióid: a papírpelenka gyártása is rengeteg vizet igényel, ráadásul a gyártás során olyan veszélyes anyagok szabadulnak fel, mint a dioxin, az egyik legsúlyosabb rákkeltő vegyület.

Egy ilyen pelus három gyereket végig tud szolgálni, tehát ha a tieid felcseperedtek, akkor odaadhatod a pelenkákat egy rokonnak, vagy el is adhatod. A csúcsmodellek újonnan 3000 forint körül mozognak, használtan még simán kapni értük 1800-2000 forintot.

Érdemes egy-egy márkából egyszerre egyet-egyet venni és kipróbálni, mert a gyerek alkatától és a szülők ízlésétől függően változhat, kinek melyik válik be.

Le is bomolhat

Van olyan helyzet is, amikor nem lehet pelust mosni, például egy nyaraláson - ilyenkor használhatsz környezetbarát, lebomló papírpelenkát.  A Tudatos Vásárlók adatbázisában kikutathatod a márkákat, lelőhelyeket.

Ezekkel a módszerekkel összességeben sok százezer forintot takaríthatsz meg. Ha még hozzávesszük, hogy ez mennyivel jobb a babának és a környezetnek, amiben majd élni fog - a környezetbarát babázás előnyei felbecsülhetetlenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra