SZÜLŐSÉG

Itt az olcsóbb megoldás, ha öko szülő akarsz lenni

2011. július 16., szombat 10:31 |

Nem vagy gazdag, de akkor is a legjobbat akarod a babádnak? Mi sem egyszerűbb: a környezetbarát gyerekcuccok biztonságosak, és a legtöbb esetben olcsóbbak is eldobós, vegyipari társaiknál.

Fotó: Charlotte Morrall
Fotó: Charlotte Morrall

A kisbabák komoly károsanyag-terhelésnek vannak kitéve: nem elég, hogy az anyatejbe kiválasztódik minden méreg, amit az óvatlan mama megeszik, belélegez és magára ken, de a babakozmetikumok, ruhák és pelenkák is tele vannak veszélyes anyagokkal, amik ráadásul nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak le, és szennyezik a környezetet. A legnagyobb bajok a kencékkel vannak.

Paraffint ne!

A krémek, kenőcsök gyakori anyagai a paraffinolajok és a vazelin, ezek kőolajszármazékok, és nem szívódnak be a bőrbe. Bizonyos értelemben óvják, persze, ahogyan a reklámok mondják: vízhatlan réteget képeznek a gyerek bőrén, és egyúttal eltömítik a pórusokat. Azért kell olyan sok a hagyományos popsikrémből, hogy legalább ezt a mechanikai védelmet biztosítsa. És akkor még nem szóltunk a mesterséges illatosítószerekről...

Azok a természetes zsiradékok, amiket élő anyagokból nyernek, mint a mandulaolaj, a shea vaj, a jojobaviasz, vagy akár egy sima közérti szűz olívaolaj, mélyen beszívódnak, táplálják a bababőrt, és képessé teszik arra, hogy jól bírja a pelenkázást, pisiben ázást.

A természetes olajokból sokkal kevesebb is elég, így bár literre-kilóra drágábbak, mint a vegyipari rémalkotmányok, valójában nem kerül számottevően többe, ha ezeket a sokkal megbízhatóbb anyagokat használod.

Az öko gyereknevelés kellékei

Korábban már összegyűjtöttük, szülőként hogyan lehet csökkenteni a család ökolábnyomát.

Zöld pelenka

A mosható textilforma mellett használhatunk természetes anyagból készülő ökopelenkát. Ez vegyszermentes előállítása és 100%-os biológiai lebomlása miatt jó. A biopelenkák többsége világosbarna színű, mert a gyártás során nem fehérítik klórral. Használat után bátran eldobhatóak, akár a kertben is gyorsan és hasznosan komposztálódik.

Bio gyerekruha

A bio babaruhákat bio körülmények között termesztett alapanyagokból állítják elő. Az ilyen, megkülönböztetett jelzésű ruhák varrásához természetes cérnát használnak. A bioanyagok nem irritálják a bababőrt, nem károsak a környezetre, és egyre inkább megfizethető áron juthatsz hozzájuk.

Bio bébiétel

A bio babaételek nem tartalmaznak konyhasót, kristálycukrot, mesterséges aromákat és génkezelt adalékokat. A növények, gyümölcsök, s a fél éves kortól a babának adható gabonakészítményekaz immunrendszer számára alapvető fontosságú vitamint, energiát és ásványi anyagot tartalmaznak.

Öko babaszoba

Ragasztott pozdorjalapok helyett fából készült bútorokkal rendezd be a babaszobát, és padlózatként is faburkolatot használj! A legjobb, ha a bababútorokat kezeletlenül veszed, és viasszal, vagy tiszta lenolajjal kezeled. Ezek, sok más ipari felületkezelővel szemben, teljesen ártalmatlanok az egészségre. Végezd el ugyanezt csiszolás után, az ajtókon és fakeretes ablakokon is! A szoba falára vas-oxiddal színezett mészt vagy természetes gyanta alapú festéket használhatsz. A teljesen allergiamentes légkör érdekében a korábban használt műanyag alapú festéket minden esetben kapard le!

Kölcsönözd, örököld, vedd meg használtan

A textíliák hemzsengnek a vegyszerektől, kezdve az alapanyagok előállításához használt növényvédő szerektől a festékeken át a molyriasztókig - ezek mind nagyszerűen be is tudnak szívódni egy kisgyerek bőrébe. Minél többször mostak egy ruhát, annál kevesebb benne a vegyszermaradék, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy örömmel elfogadod a rokonok, barátok kinőtt babaruhácskáit, vagy ha ez nem elég, akkor turkálóban vásárolsz. Ez ráadásul kíméli a pénztárcádat is.

Bizonyos dolgokra csak rövid ideig van szükség, ezeket érdemes szemrebbenés nélkül kölcsönkérni valakitől - én például nagy hasznát vettem a szülés utáni néhány hétben a mellbimbóvédőnek, amit a tulajdonosa is mindössze egy hónapig használt. Azóta már egy harmadik csajnak tesz jó szolgálatot.

A kölcsönzés nagy beruházások előtt is fontos segítség: ha például hordozóeszközt szeretnél venni, de nem tudod, hogy kendőt, mei tai-t vagy csatos hordozót vegyél, vagy hogy melyik márka, típus fekszik neked, érdemes pár száz forintért kikölcsönözni egyet, hogy kipróbálhasd - több bolt is tart ilyen kölcsönkészletet. Így biztosra mehetsz, és nem fogsz ott állni leforrázva a negyvenezer forintos hernyóselyem hordozókendőddel, hogy talán mégis egy csatos kellett volna...

A pelenka: az alfa és az omega

Egy gyerek, mire szobatiszta lesz, körülbelül 4000 papírpelenkát tud megtölteni. Ez 500-800 kiló veszélyes hulladék, és átlagos pelenkaáron számítva több mint 200 ezer forintos tétel. A pelenkák aztán, műanyagtartalmuk és a bennük lévő vízmegkötő polimerek miatt örökre részei maradnak a tájképnek.

Mosható pelenkából  viszont elegendő egy kb. 30 darabos készlet ahhoz, hogy kényelmesen-urasan elpelenkázd a gyerekedet, amíg bilire nem szokik. Ez, ha újonnan szerzel be mindent, és csúcsmárkákat választasz, akár százezer forintos beruházást is jelenthet - és ezzel vége is a pelusköltségnek. Használtan persze ezek is jóval olcsóbbak.

A textilpelus ma már jóval menőbb kivitelekben kapható, mint húsz éve: vannak csillivilli, színes és puha nadrágpelenkák, menő pelenkakapcsok, virágos-bolyhos vízzáró nadrágok. Számos gyártó kínál százféle modellt, és több magyar manufaktúra is létezik. Van olyan műhely, ahol egyedi igények szerint is varrnak pelenkát, rendelésre. Számos kiegészítőnek is van mosható verziója: kapni popsitörlőt, melltartóbetétet is.

Mindenben veri a papírpelenkát

Egy ilyen nadrágpelenkát száznál is többször újra lehet mosni, és a nedvszívóképességük sokszor nagyobb, mint az átlagos papírpelenkáé. Nem kell, sőt a vízzáró műanyag réteg miatt nem is szabad őket vasalni, csak negyven fokon kimosni és kiteregetni. Igaz ugyan, hogy a mosáshoz vizet kell használni, de ne legyenek illúzióid: a papírpelenka gyártása is rengeteg vizet igényel, ráadásul a gyártás során olyan veszélyes anyagok szabadulnak fel, mint a dioxin, az egyik legsúlyosabb rákkeltő vegyület.

Egy ilyen pelus három gyereket végig tud szolgálni, tehát ha a tieid felcseperedtek, akkor odaadhatod a pelenkákat egy rokonnak, vagy el is adhatod. A csúcsmodellek újonnan 3000 forint körül mozognak, használtan még simán kapni értük 1800-2000 forintot.

Érdemes egy-egy márkából egyszerre egyet-egyet venni és kipróbálni, mert a gyerek alkatától és a szülők ízlésétől függően változhat, kinek melyik válik be.

Le is bomolhat

Van olyan helyzet is, amikor nem lehet pelust mosni, például egy nyaraláson - ilyenkor használhatsz környezetbarát, lebomló papírpelenkát.  A Tudatos Vásárlók adatbázisában kikutathatod a márkákat, lelőhelyeket.

Ezekkel a módszerekkel összességeben sok százezer forintot takaríthatsz meg. Ha még hozzávesszük, hogy ez mennyivel jobb a babának és a környezetnek, amiben majd élni fog - a környezetbarát babázás előnyei felbecsülhetetlenek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.16 22:16:55Próbafőző

  Gratulálok, szuper cikk és videó!!!

 • 2011.07.17 10:07:55KaPé

  Aki ezt a cikket írta, még sosem tett tisztába hasmenéses gyereket.

 • 2011.07.17 10:32:17sakwa

  KaPé, a te szövegértésed Lady Gaga művészi érzékével vetekszik. Ha rendesen elolvasod ezt a cikket, hidd el, megleled a megoldást a hasmenéses gyerek tisztába tételére is - és ha ezeket a biocuccokat használod, jó eséllyel jóval hamarabb túllesz a kis lurkó a fosós óráin.

 • 2011.07.17 10:33:15tollseprű

  Költségkiszámolóka:[link]

 • 2011.07.17 10:50:12tollseprű

  ETC, nézd meg a linkem, ott eléggé bele van kalkulálva minden ;).

 • 2011.07.17 10:51:35etc111

  A mosható pelenkával kapcsolatban érdemes még 1-2 dolgot megjegyezni: ha kb 30 kell belőle akkor mindegyiket kb 130-szor kell kimosni. Az kb 260 adag mosás. Ez kb 13 ezer liter víz, 235KWh és kb 26kg mosószer.

 • 2011.07.17 11:26:48Goompah

  "akár százezer forintos beruházást is jelenthet - és ezzel vége is a pelusköltségnek"

  Aha, a víz, a villany és a mosószer meg ingyen van.

 • 2011.07.17 11:28:50Pierr Kardán

  Szerintem 30 db hagyományos textilpelenkán nem 1 gyerek nő fel, hanem akár 3-4 is. Nekünk 2 gyereket szolgáltak ki a textilpelenkák, még ma is használhatóak :-))

  Mondjuk az tény, hogy már akkor is stresszeltek bennünket azzal, hogy mennyi víz kell a pelenkák mosásához, meg mennyi mosószer, ami tönkreteszi a környezetet.

  Ebből azt a következtetést vonom le, hogy a zöldeknek mindig az nem jó ami van, ha textil, akkor az a káros, ha eldobható, akkor az a káros. Tessenek eldönteni, hogy mi káros, mert így kiröhögtetik magukat!!!

 • 2011.07.17 12:06:26Foxhunter

  Jó lenne, ha valaki végre írna egyszer egy értelmes cikket ebben a témában, az olyan hülyeségek kihagyásával, hogy "vegyipari (pelenka) társaik" és "vegyipari rémalkotmányok". Mégis milyen a vegyipari pelenka? Mit gondol a cikkíró, a mosható pelus vízzáró részét melyik ipari ágazat készíti? Meg a számításoknál mindenki hajlamos elfeledkezni a mosható pelus bagatell mosási költségeiről, mint azt más is említette.

  Ha valaki tud normális lebomló pelust ajánlani, az kérem tegye meg, eddig csak a DM-est találtam, ami már a gyereken elkezdett lebomlani, kifolyik belőle a legkevesebb pisi is és nagyon könnyen kiszakad, szanaszét hullajtva a nedvességszívó részt. A cikkben szereplő adatbázis-link nem az adatbázisra mutat, hanem egy cikkre, de hiába is tenné, mert semmi adat nincs ott, ahol kellene, hogy legyen (http://tudatosvasarlo.hu/cikk/zold-pelenkak).

 • 2011.07.17 12:24:2268nyara

  "A pelenkák aztán, műanyagtartalmuk és a bennük lévő vízmegkötő polimerek miatt örökre részei maradnak a tájképnek." Amíg ilyen mondatokat sikerül kiizzadni magukból a zöldeknek, addig csak kiröhögtetik magukat, még ha igazuk is lenne az alapkérdésben.

 • 2011.07.17 12:29:38dedalon74

  Mosódió, vagy patakban a mángorló használatát ajánlom az otthon, vagy a biciklin szülő homo erectusoknak.
  Mondjuk az erdőben a farkasok is tisztára nyalják...

 • 2011.07.17 12:43:36Goompah

  "Tessenek eldönteni, hogy mi káros, mert így kiröhögtetik magukat!!!"

  Addig nem tudják eldönteni, amíg utána nem néznek, melyik cégtől jött az adott hónapban a szponzorpénz.

 • 2011.07.17 13:25:45Zuzimama

  Tapasztalataim szerint az öko-cuccok mindig drágábbak, mint a sima "környezetromboló" társaik. Nem akarok előjönni ezzel, de van akinek a hagyományos pelenka megvásárlása is nehézséget okoz.

  Nem tudom ki látott már kilóra mért pelenkát? Külföldről érkezik raklapokon, körbe zsugorfóliázva, majd kilóra szétmérik. Sokkal olcsóbb, mint bármilyen pelenka, de gyűrött és a vízzáró rétege már felszívott valamennyi nedvességet, tehát úgy néz ki, mintha már használatba lett volna véve.
  És van aki csak ezt bírja megvenni, öko- meg mosható pelenkáról álmodni sem mer.

  Nem azt mondom, hogy nem fontos a földünk védelme, de mindig lesz olyan réteg, aki egyszerűen nem tud ezzel foglalkozni. Mondjuk az a réteg szerintem ezt a cikket el sem fogja olvasni.

 • 2011.07.17 14:17:22mamasoul

  Tény1.: a mosható pelus szép, cuki, aranyos! Gyönyörű színekben, mintákban,patentokkal, fantasztikus puha frottír öko bélésekkel árulják őket darabjukat 2500-4500 Ft-ig.
  Tény2:ez rohadt drága! 100 e. ft-ot pelenkába fektetni manapság röhejes.
  Tény3:persze az öko környezetkímélő, de a legfontosabbat a gyerek fenekét nem kíméli. Hiába van hiper-szuper elnyelő magja, kivehető betéttel, azért a gyerek feneke a pisiben és egyebekben ázik. Soha nem annyira nedvszívó, mint eldobható társai.
  Tény4: Nekem 3 gyerekem van, iszonyú sok idő megy el rájuk is és minden másra. Rohadt sokat mosok, mert egy 5 fős családra napi 3x megy a mosógép. Ha véletlen van olyan nap, amikor esetleg nem kell a mosógép felé mennem - szárnyalok, repülök.....ki a fenének van ideje még + erre is figyelni, hogy "jaj, ma ki kell mosnom 5-10 textil pelust is, mert akkor nem jut majd a fenekére 2 nap múlva. Ha nem mosom minden nap, ott fog rohadni, büdösödni - még az áztató vízben is.

  Szóval, amíg a cside-csoda pihe-puha mosható pelenkák darabja nem fog 50 Ft-ba kerülni, addig a nagyarányú ökoszülősdit ne várja senki.
  És igen, a fenti hozzászólónak igaza van, minden ami öko drágább sokkal. Érvényes ez az öko fa parkettára, a csodás fa bútorokra, a gyerekruhákra, és egyéb felszerelésekre is. Nevetséges! Igazából ez is a fogyasztásra lett kitalálva. Bizonyos réteg megteheti, bizonyos réteg nem.

 • 2011.07.17 14:31:59mamasoul

  Ja, és a bio bébiétel külön sztori! Kóstolta már bármelyik öko mama a csemetébe tolt bio bébiétel? Mert én igen, több fajtát is, a Hipp -biótol kezdve a még drágábbakig és förtelmesek! Ízetlen szarok, (már bocsánat) mert valóban semmi károsat nem tartalmaz, de hiányolja az összes "ÍZ-esítésre" évezredek óta használt fűszert is, mint pl. a sót vagy cukrot
  Nálam a gyerekek kisbabaként is a legjobban a házi főztöm összeturmixolt változatát szerették a legjobban. Hogyan szoktassunk egy gyereket ízekre, ha ezekből az ételekből pont az hiányzik?! És akkor csodálkozunk, hogy később nem esznek mást és meg vannak vezetve az egyensoron gyártott egyenízű hamburgerekkel és társaikkal.
  A mama főztje már nem bió?:) És én sem használok génkezelt vagy mesterséges aromákat, mily meglepő!

 • 2011.07.17 20:30:44ildiko78

  mamasoul (és mindenkinek):
  1: három gyerekem van a legnagyobb négy és fél éves, a legkisebb hat hónapos, az első kettő eldobható pelusba csomagolása szerény számításaim szerint kb. fél millió pénzbe került, a harmadik mosható pelust hord
  2: kb 20 pelusunk van, ennek egy része használt, betétet varrtam az itthon talált anyagokból, bekerülési értékük: kb 40 eFt
  3: mosás: kétnaponta a többivel együtt (pedig nem vagyunk koszosak, de nálunk elég kétnaponta mosni, na jó néha becsúszik plusz mosás is) ez kb nyolc db pelust és 16 betétet jelent, mondjuk negyede-ötöde a mosásnak víz, energia költséget nem tudom, de a mosható pelenkának köszönhetően fedeztem fel a mosószódát és az epe szappant, no meg az ecettel öblítést, így a mosószeren is rengeteget spórolok
  4: pelus kezelése: ha kakis epeszappannal átdörzsölés, egyéb esetben vízzel átöblítés után mehet a pelusos vödörbe a mosásig, 40 fokon mosom

  + a plusz meg az, hogy múltkor megvettük a nagyobbnak a szülinapi ajándékot, ott lamentáltam rajta, mert 6 eFt mégiscsak 6 eFt, pár db legóért, viszont ennyit hagytam ott éveken keresztül havonta pelenkára!
  + nem használok se popsikrémet, se popsitörlőt, szintén pénz és védem a kicsi bőrét

  (ha esetleg hasmenése lenne arra való a papírbetét)

  Ildikó

 • 2011.07.17 20:50:05ildiko78

  még valami: azért nem használom popsikenőcsöt mert nincs rá szükség! a pelenka átvezeti a pisit a betétekbe, így csak onnan tudom, hogy cserélni kell, hogy nehéz a pelus
  a kakisat meg (ahogy az eldobhatónál is) azonnal kicserélem,

  már csak azt nem értem, miért vannak az eldobandó pelust használók a mosható pelenkát használók ellen és mi az a nagy ellenségeskedés.
  Kinek a pap kinek a papné. Személy szerint imádom a moshatózást, ami eldobhatót kaptam azt tovább is ajándékoztam. De azért még nem nézem le a szomszédot mert eldobható pelust vesz.

  (ugyanez vonatkozik azokra is akik hordoznak, mit nem adtam volna azért, ha babakocsi helyett hordozókendőt választok a Margitsziget megközelítésére. :-))

 • 2011.07.17 21:04:03SweetTrix

  Én vettem a fáradtságot, és pontosan kiszámoltam mennyibe is kerül a pelenkák mosása, ajánlom mindenkinek! A mosógép műszaki leírásában benne van szabvány 60 fokos pamutmosásnál mennyi vizet, energiát fogyasztunk. Beszoroztam az aktuális árakkal és ehhez hozzászámoltam a mosószer mennyiséget. Nekem egy évi pelenkamosás 12ezer! forintba kerül. Két gyerekre, még ha 3-3 évig pelenkásak is, a mosható pelenkák kerülnek max 140ezer forintba. 2 gyerekre ha szűken számolok eldobhatóst, és csak 7000 pelust veszek 40 forinttal, akkor is 280000 ezer forintot dobnék a kukába! Ez épp a duplája a mosható pelusok költségének! Itt van részletes számítás:[link]
  Ráadásul nem költünk sem popsitörlőre, sem popsikrémre, mert nincs rájuk szükségünk! (30 pamut popsitörlő kiszolgál minket, egy év alatt 2 csomag eldobható popsitörlőt fogyasztottunk csak el)
  Áztatni nem áztatunk, mosni a gép mos, ami plusz idő az a teregetés és leszedés, viszont nem kell hetente rohannunk a boltba pelenkáért. ÉS nem járunk naponta kétszer a kukához. Szerintem visszajön az az idő amit belefordítok.

 • 2011.07.17 21:17:54SweetTrix

  Foxhunter, a Gro-Viának van biológiailag lebomló természetbarát eldobható pelusa.

  Ami a vegyi anyagokat illeti, a pelusokban még mindig használt szuperabszorbens polimereket már a 80-as években kitiltották a tampongyártásból, mert bizonyítottan haláleseteket okoztak! És ki nem törölte már le a gyereke seggéről azokat a zselégolyócskákat, amik közvetlen kapcsolatba kerülnek a babák bőrével éveken keresztül. Egyszerűen nem tudják garantálni, hogy ez nem okoz hosszútávon egészségügyi problémákat.
  Az eldobhatókban ráadásul kb egy fokkal magasabb a hőmérséklet mint a moshatókban, ez kisfiúknál termékenységi problémákat okozhat. Nem véletlenül kaptak a herék a hasüregen kívül helyet, nem szeretik a meleget!

  Az eldobhatót sokan sokkal ritkábban cserélik a spórolás jegyében mint a moshatókat, erről japán orvosi vizsgálatok igazolták, hogy gyakoribbá váltak miatta gyerekeknél a hugyúti fertőzések. A pelenkakiütések ugrásszerű növekedéséről az eldobhatók elterjedése óta meg ne is beszéljünk.

  Nekem csak az fura, hogy annyira fontosnak tartjuk minden területen, hogy vegyszermentesen neveljük a babánkat, BPA-mentes ez, meg nátrium-lauryl-szulfát mentes az és etc, de a peluskérdésben hirtelen ezek már mind nem számítanak. Pedig szerintem fontos lenne.

 • 2011.07.18 12:00:48Dmilla

  SweetTrix:

  Azt hallottam, hogy ebben a kísérletben a textilpelusokhoz nem használtak vízzáró réteget - így még jó, hogy 1 fokkal hűvösebb volt bennük...

  Kisfiam nagyon érzékeny bőrű, csomószor van csalánkiütése, de a popsijának még soha semmi baja nem volt. Mondjuk nem is aloe-s/agyonillatosított Pampers-t és társait használjuk, az tény.
  Nyolc hónapos volt, mikor kipróbáltunk egy nagyon menő mosható pelust (Bambino Mio). Egyrészt alig bírtam rászuszakolni a 9 kilós gyerekre a 9-12 kilósoknak szánt pelust - iszonyú sok, szoros anyag - másrészt az első pisi után (ez a pelus feladása után kb. 20 perccel történt) üvölteni kezdett. Akkor levontam a következtetést, hogy ezzel a dologgal kicsit már elkéstünk.
  Furdal a lelkiismeret, meg minden; használunk Alanát is (akkor, ha épp nem gáz, ha átázik, mert azért az ökopelusok nem illeszkednek túl jó, ezért több velük a baleset), de a mosható pelusra nem bírtam rávenni magam.

 • 2011.07.18 12:14:51ildiko78

  Dmilla

  Nem is az a baj, hogy nem vált be, hiszen legalább megpróbáltad. A baj az, hogy most sokan levonják a következtetést, nem jó a mosható.

  A fiam kezdetektől (na jó a kórházban nem) egyméretű a legolcsóbb moshatót használja és igen az elején voltak balesetek de nem adtam fel. Remekül bevált és mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki. Megéri.

  Az Alana pedig nálunk bevált, a középsővel használtam, nem volt vele semmi gond.

  Azt sajnálom, hogy a moshatónak nincs olyan reklámja, mint az eldobhatónak, egyébként sokan kipróbálnák, most csak az a vélemény (amit anyutól is hallottam: macerás, mosni kell, teregetni, fertőtleníteni, sokkal több idő), pedig nem így van.
  Ráadásul igen vannak kísérletek, hogy a pelusból kiázó vegyszerek (sokat bírnak, tehát elég ritkán cserélni) váltják ki a rengeteg hiperaktív és figyelemzavaros gyerek tüneteit. (persze fogalmam sincs hol olvastam)

  Na jó befejezem.

 • 2011.07.18 13:21:01tündérborsó

  na ne hogy már a pelenkára fogjuk, ha hiperaktív a gyerek.

 • 2011.07.18 16:00:50bejo

  Az első gyermek beleszületett a nagy meleg nyárba, nagyon érzékeny bőrrel. Mosható pelenkával kezdtük a kaki/pisi-hadjáratot, lelkesen eceteztünk, mostunk, napon szárítottunk, mígnem a duszttól iszonyat gombás nem lett a feneke. Lehet, hogy a papírpelenka uezt a "hatást" váltotta volna ki. És akkor jött az abszolút bio/öko/ezo megoldás: a meztelen fenék. Kicsit rá kell készülni, mert ugye minden szoptatás közben/után terem valami, de ebben a dög melegben szerintem príma dolog (már ha nem légkodis a lakás).
  Már nem tudom mikor, a gyerek érzékeny bőrére és az én igen érzékeny kialvatlan idegrendszeremre való tekintettel valahol átváltottunk papírpelenkára (eleinte Alana, később a Rossmanos öko), ezek beváltak és nulla lelkifurdalásom van. Azt hiszem nem kisgyerekes szülőként fogom megmenteni a világot...
  Ketteskénél újra próbálkozunk (az apai "jaj, de miért?" felkiáltások ellenére). Ha nem válik be, majd meghírdetem itt a mosható pelusokat, kéri valaki? Előjegyzést felveszünk! ;)

 • 2011.07.18 20:05:41oliv08

  nem igazán érdekel a mosható pelenka. Főleg, hogy egyszerre pelenkásak, még örökölni sem tudják egymástól a cuccot.

 • 2011.07.18 22:06:18R2D2 & C3PO

  Oliv, ez pont nem igaz, mert a textilnél ugyanúgy vannak méretek, mint az eldobhatónál. Vagy a kicsi ugyanolyat hord, mint a nagy?

 • 2011.07.18 22:10:05R2D2 & C3PO

  Ettől függetlenül szerintem azoknak éri meg a mosható, akik maguk képesek előállítani azokat, pl turis túrakabátokból. ;-D

 • 2011.07.19 06:57:46SweetTrix

  Bejo, miért az ecet? Ma már a pelusgyártók sem ajánlják az ecetes tárolást. Az ecet tud rontani a gombás popsin, én úgy tudom.

  A legtöbb textilpelenka egyméretes, vagyis állítható méretű a teljes pelenkáskor alatt. Így nem kell mindig új méreteket megvenni, elég egy 20 darabos készlet, és kész.

 • 2011.07.19 07:05:39SweetTrix

  Egy Gro-Via cserélhető betétes egyméretes készlet már kijön kb 45 ezer forintból. Szerintem ez bőven alatta van az eldobhatóknak. És akár több részletben felépíthető a készlet, nem kell egyszerre kiadni a vagyont. És ez minőségi mosható pelus. Annyi lehetőség van ám, és sok olyan igazán jó minőségű pelus van, amiért nem kell bankot rabolni.

  Az eldobható pelus meg lehet hogy szuper vékonynak látszik ebben a nagy melegben, de ott a két papírréteg között igazi szemeteszacskó fólia van, nulla légáteresztéssel. Szóval abban tényleg dunsztolódik a babapopsi. A mi mosható pelusaink kicsit vastagabbnak tűnnek, az igaz, de nyoma sincs rajta befülledésnek, soha nem is volt. És a gyerek nem látott popsikrémet a fogzáson kívül soha. Mert a mosható pelusok spéci bevonata a levegőrészecskéket átengedi, de a nedvességet nem. Akár a hegymászós cuccoknál.

 • 2011.07.19 08:23:04Babzsizsi

  2500-4500 forint/darabba már az igencsak puccos mindenazegyben pelusok kerülnek. Ennél jóval olcsóbban is be lehet szerezni jó pelusokat és részletekben is meg lehet venni a készletet. De sok anyuka anyagi megfontolásbó maga varja. Szóval aki meg akarja oldani, megtudja. Nekünk nagyon bevált a mosható pelus. Sokkal kevesebb a meló vele, mint azt gondolják és minimális a balesetek száma. Szintén megerősíteni tudom, hogy minimális krémezés szükséges.

 • 2011.07.19 10:33:26Pici_Livi

  Kezdem azzal, hogy mi is mosható pelusozunk. Szeretjük is.
  Viszont az nagyon durva csúsztatás, hogy "akár százezer forintos beruházást is jelenthet - és ezzel vége is a pelusköltségnek."
  Egyáltalán nincs vége a költségnek - baromira nincs!
  Ugyanis a mosás igenis költség. Nem igaz, hogy nem kell többet mosni. Hát hogy ne kéne már! Hiszen ki kell mosni a pelenkákat, és azzal minimum többet mosol, mintha nem mosnád - ez azért könnyen belátható.

  Nekünk amúgy nem kellett krémezni, eszünkbe sem jutott.

 • 2011.07.19 10:57:54tündérborsó

  nem értem ezt a "nem krémezünk és törlőkendőt sem használunk" dolgot.
  akkor mivel törlitek le a szart? vizes ruha? macerás.
  és a krém? nálunk ha piros a feneke éjszakára sudocrem és reggelre gyönyörű lesz.

 • 2011.07.19 11:22:00Pici_Livi

  Tündérborsó, a Sudo gondolom paraffinos. :)
  Leírom, nálunk hogy van:
  két gyerek van, a második 5 hós, a nagyobbik korábbi textilpelusait használja. Éjszakára csak eldobhatót használunk, nekünk nem vált be a mosható éjjelre. Tulképp a papírpelust arra használjuk még, amire való, amire eredetileg kitalálták: ha utazunk. Ez ritka. :)
  Olyankor természetesen a törlőkendő is eldobható. Otthonra, még az éjszakai papírpelus mellé is tökéletesen megfelelnek törlésre azok a pici rongyok, amit két tetrapelenka felszabdalása után beszegtem. Mandulaolajos, teafás vízbe mártom, kinyomkodom és már törlök is. Ezeket ugyanúgy ki tudom mosni a mosható pelusokkal. Mi 3 naponta mosunk így, körny.barát mosószerekkel és ecettel öblítünk.
  Nem gondolom, hogy elvakult lennék, ahogy írtam is korábban, szerintem az ilyen cikkek elég félrevezetőek... :)
  Azt viszont őszintén nem értem: mi a fenétől lesz tele (vagy 3/4-ig) naponta 3x a mosógép???

 • 2011.07.19 11:41:53tündérborsó

  Pici_Livi: persze, hogy van benne. őszintén nem érdekel. ha varangyos béka nyála lenne benne sem érdekelne, ha használ. az én pattanásos bőrömre is jó, amire szintén kentem már mindent.
  bevallottan kence mániás vagyok, fél drogéria van a fürdőben. pedig már visszafogtam magam :)

  és három napig az áztatóban áznak a kakás törlők? hogyhogy nem lesz büdös?
  nálunk mikor még pötty volt és összeszarta a textilpelust is, meg úgy mindent, és ázott, másnapra rohadt szag terjengett az egész lakásban.
  én nem vagyok hajlandó heti egynél többet mosni :)

  úgyhogy én rohadtul nem vagyok ökoanyu, de úgysem lesz még egy gyerek, ő meg lassan kinövi pelusos kort :D

 • 2011.07.19 11:55:35Holabög Rém

  A cikk szerzőjének (aki vélhetően gyermektelen, sőt, talán férfi) gazdag gyermekáldást kívánok... mosható pelenkákkal.

 • 2011.07.19 12:13:19Babzsizsi

  Tündérborsó: én szárazon tárolok és nem vízben áztatva. Azaz kiöblítem, kicsavarom és megy egy dobozba, amire mostanába rá se teszem a fedőt és mégsem szaglik. A cikk csak egy alternatívát mutat be, ami sokaknak működik. Amikor én elkezdtem keresni a témában alig volt magyar nyelvű információ. A mosható pelenka egy lehetőség, előnyökkel és hátrányokkal. Ha valaki nem akarja ezt csinálni, akkor nem kell magyarázkodni. Aki viszont érdeklődik a téma iránt szerintem sok hasznos infót talál az ilyen írásokban.

 • 2011.07.19 12:21:19Babzsizsi

  Popsitörlő témában: amikor még nem volt hozzátáplálás akkor melegvizes ronggyal töröltem le vagy vittem a csap alá. Macerásabb volt, de egyszer megszagoltam a baba fenekét és parfümösszar szaga volt. Ma már ha olyan is lett a feneke WC papírral letöröm és kakifogóstól megy a WCbe. Utánna vagy popsitörlővel (nekem egy illatmentes vált be, mert nem tetszett egyiknek sem az illata) vagy vizes törlővel áttörlöm.

 • 2011.07.19 12:31:51bejo

  SweetTrix: kevés ecetet használok (ha egyáltalán használok) öblítő helyett. Semlegesíti a mosószer lúgját.
  Több, mint 3 éve volt, hogy mosható pelusoztunk, akkor még nem hallottam, hogy nem ajánlják az ecetes vizet áztatásra, lehet, hogy az is rontott a gombán :(
  Írtad Babzsizsi, hogy "szárazon" tárolod a használt pelenkát. Világosítsatok légyszi fel, mi a tudomány mai álláspontja ez ügyben! :))
  tündérborsó: igen, mi vízzel lemostuk, vizes pelenkabetéttel töröltük a fiam fenekét. Ezek is mentek a pelenka mellé... Tulajdonképpen én is kencemániás vagyok, csak kicsit másképp :) nálam az a szempont, hogy ne legyen illata.

 • 2011.07.19 13:07:29Pici_Livi

  Mi is szárazon tároljuk a pelust. Van egy fedeles műanyag dobozunk. Aljára 3-4 csepp teafa olaj, aztán mehetnek a pelusok. Nem büdös. A kakist kiöblítem dobozolás előtt, a pisist nem. Ugyanez igaz a törlő rongyikra. A rongyikat amúgy egy melltartóknak való mosóhálóban tartom és mosom. Kakifogót mi még nem használunk, a nagyobbik lányzóval nálunk az csak a szilárdabb kakikkal működött jól - a kisebbik pedig még csak 5 hónapos, így jó darabig még szopis baba lesz. :)

 • 2011.07.19 13:13:32tündérborsó

  én még mindig nem értem ezt a szárazon tárolást. a kiöblít-kicsavar számomra azt jelenti, hogy vizes marad, vagy nedves, de semmiképpen nem száraz.

  nálunk bevált a dm-es pelus és törlőkendő. és még a gyerek sem lett hiperaktív tőle. :)

  nem magyarázkodtam, csak valamiért engem bosszant ez a bio-okö divat manapság, mármint az a része, hogy iszonyú nagy üzlet lett.
  legalábbis amit látok magam körül. a külsőség lett a lényeg, bio cucc, meg bio pamut meg drága szirszarok, meg alternatív spirituális minden.
  közben meg elfejetünk a lényeggel foglalkozni. a gyerekkel.
  (kicsit érzékeny vagyok mostanában ezzel kapcsolatban, valszeg azért mert nemrég jutott a tudomásomra, hogy a pécsett működő dóri-ház (gyermek hospice) lakóinak szükségük lenne bébiételre. nekik talán mindegy, hogy bio vagy nem bio)

 • 2011.07.19 13:14:28Pici_Livi

  Ja, még egy: bébiétel...
  Véleményem szerint: Kit érdekel, hogy a bolti BÁRMELYIK bébiételnek rossz az íze??? Egye a gyerek a mama főztjét!
  Mi BLW-ztünk a nagyobbal, aki közben 2,5 évig szopizott is, és hasonlóan tervezzük a kicsivel is. Sose kellett bolti kaja. Egyszer vettünk, hogy kipróbáljuk, de mivel pépeset nem is evett soha, így el sem fogadta... ;)

 • 2011.07.19 13:43:35bejo

  tündérborsó: amit írsz, az tényleg gáz. De ezen a "vissza a természethez" alapon tényleg egy csomó minden olcsóbb is lehet! Egyszerűen azért, mert pl. egy csomó fölösleges cuccot nem veszel meg.
  Mondjuk én a biokaját csecsemőkorban nem érzem luxusnak (foglalkozási ártalom, amúgy jellemzően nem eszünk azt). Ismeretségi körömön végignézve a környezetvédelem gyakran párosul szociális érzékenységgel, talán valahol kompenzálódik az a néhány üveg bio-bébiétel ;)

 • 2011.07.19 13:44:14Pici_Livi

  tündérborsó: tök igazad van! A legfontosabb a gyerekkel való foglalkozás lenne. (Lemerjem írni: mi együtt is alszunk...)
  Én is sok olyan anyukát látok, ha bemegyünk Bp-re, aki fixen a legdrágább holmikba öltöztet, minden "menő" cucc megvan, csak épp ő inkább a látszattal foglalkozik.
  Egy biztos: jó eséllyel nem kezdtem volna ökologikusabban gondolkodni, ha 3,5 éve nem futok bele egy mosható pelusos fórumba. Vagy ha igen, sokkal később, más miatt.
  Eldobható törlőkendőnek mi is a dm-est használjuk, illetve használtuk az Alana pelusukat is egy darabig. Aztán változtattak rajta, a csomagoláson már csak magát a csomagolást írták lebomlónak és mi leálltunk.
  Szárazon tárolás: azért hívják így, mert bár a cucc nedves, ezen kívül még sem használsz semmit. Ellentéte pl. az ecetes lében tárolás. :)

 • 2011.07.19 13:59:05tündérborsó

  aha, értem. ma is tanultam valamit :D

  persze, mi sem vagyunk antizöldek, szelektíven gyűjtjük a szemetet sat. és én is megveszem a biokaját (is), de nem ez dominál. hanem az ár. sajnos vagy nem. és persze a minőség.
  nekem meg mákom volt, hogy sokáig szopizott, szal ette a tutit. (persze ha kukacoskodni akarok, mivel kentem magam mindenfélével, úgy s mint tusfürdő, testápoló biztos a bőrömön keresztül beszivárgott az anyatejbe...) jó, nem leszek cinikus...

 • 2011.07.19 14:12:42bejo

  na jó, de hogy lehet élni cinizmus nélkül!!

 • 2011.07.19 14:30:49Babzsizsi

  tündérborsó: tök igazad van ami a gyerekre figyelést illeti. És abban is, hogy nem csak mosható pelenkával lehet zöld az ember. Egy csomó más dologgal tehetsz, hogy zöldebb legyen a környezeted. Én is sokmindenben próbálok környezettudatos lenni, de azért én sem vagyok szent.

 • 2011.07.19 15:12:32tündérborsó

  bejo: lehetne, de minek? :)
  á, imádjuk egymást, én és a cinizmusom. persze a páromtól mindig megkapom,hogy vegyek már vissza...

  babzsizsi: erről eszembe jutott egy régi mondás: "védd a fákat, egyél hódot"

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta