Én vagyok az apád! - A halál és a fiúcska

A halál valami olyasminek tűnhet, amiről jobb lenne nem is beszélni. És hála az égnek semmiféle aktualitása nincs is a témának. De mégis foglalkozni kell vele. Mert Effet nagyon foglalkoztatja. És ilyen kérdéseket kell megválaszolnunk, hogy: Mikor halunk meg? Mi történik az emberrel, miután meghal?

(Én Vagyok az Apád! – a felnőttlét előnyeiről)

Mondjuk annyi azért történt az utóbbi időben, hogy Eff tavasszal ültetett egy kis kék nefelejcset, amelyik feladta a harcot a tetvek és a túlöntözés ellen, és a komposztálóban végezte. Ha úgy vesszük, akkor ez a reinkarnáció egy nemes formája. Effet pedig nem is viselte meg a dolog, és nem is ennek ürügyén került szóba a halál tematikája. Ráadásul nem is mostanában, hanem már egy jó ideje beszélgetünk erről. Néha talán sete-sután, néha még az is lehet, hogy jót mondunk. Igyekszünk nem titkolózni. Ha egy család mélyen vallásos, lehet, hogy könnyebb az egészet beilleszteni a rendszerbe. Nekünk nem.

Nincs tapasztalat

Legalábbis személyes. Én ugyebár még élek, és szerencsére igazán közeli embert vagy állatot sem veszítettek el a gyerekek. De gyakorlatilag minden nap találkoznak a halállal valamilyen formában. Egy csomó film és mese – még a legbájosabbak is – sokszor úgy kezdődnek vagy végződnek, hogy valaki meghal. Árván maradó gyerekek, mostohaszülők, szomorúság. De az, hogy addig éltek, amíg meg nem haltak, na, már az is magyarázatra szorul.

Praktikus oldal

Ez a leginkább tudni vágyott terület talán. Hogy mi is történik azzal, aki meghal? Hova kerül? Temetőben voltunk már együtt, megállapítottuk, hogy ott halottak vannak. Koporsóban fekszenek, a föld alatt, vagy elégetik és szétszórják, esetleg egy kis fakkba rendszerezik őket. De Eff azt még azért nem fogja fel, hogy ha valaki meghal, akkor az mit is jelent igaziból. Hogy az nincs többet.

Na és aztán az is gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor is halunk meg? Mindenki meghal? Azt szoktuk mondani, hogy az ember soha nem tudhatja, mikor hal meg. És már csak ezért sem érdemes összevesznünk egymással, meg gyorsan kibékülni, és élvezni az életet. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy Eff fel is fogja, de talán mégis. Vagy legalább majd később. És igen, mindenki meghal egyszer. Még a Télapó is. Csak ő valószínűleg nagyon sokára.

Érdekesség

Hogy tényleg van-e a gyerekeknek hatodik, hetedik, nyolcadik érzékük, azt nem tudom. Vagy azt, hogy tényleg érzékenyebbek-e. De: a házban volt egy idős bácsi, akiért az egyik este mentők jöttek. Eff is látta, ahogy hordágyon berakják a bácsit, és elviszik. Aztán másnap este kérdezte, hogy miért halt meg a bácsi? Mi meg mondtuk, hogy nem halt meg, csak kórházban van. Pedig Effnek volt igaza.

Az mindenesetre vigasztaló, hogy a nagybátyja gorillájánál persze nincs halál, soha nem hal meg senki. Szép lenne, ha igaz lenne.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek