Bárki szavazhat pedomacira a Médiatanácsnál

Új, a képernyőkre kikerülő karikával állt elő a Médiatanács. A gyerekbarát piktogram célja, hogy a gyerek és a szülő egyértelműen tudja, melyik a gyerekeknek szánt műsor. A karikákból a Médiatanács blogján lehet szavazni.

De érdekli egyáltalán manapság a szülőt, hogy mit néz a gyerek? Mert a gyereket tuti nem érdekli a karika.

Újabb mizé a képernyőn

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az elmúlt hónapokban kidolgozta a műsorszámok korhatár-besorolására vonatkozó részletszabályokat: a karikákat a képernyő jobb vagy bal sarkában. Ezek a kis grafikai elemeket szerintük érdemes komolyan venni, mert nemcsak iránymutatást adnak a nézőknek (szülőknek, gyerekeknek egyaránt), hanem meghatározzák azt is, hogy egyik vagy másik műsorszám mely időszakban sugározható.

Kérdés persze, hogy ha a választható három piktogram közül bármelyik is kikerül a tévére, az mire lesz jó: mert bár a Médiatanács szerint Nyugat-Európában bevett szokás a korhatáros besorolás, német, belga, holland, francia vagy éppen angol tévéélményeink alapján nem nagyon emlékezünk ilyen piktogramokra. Ez persze még lehet a mi hibánk (és akkor légyszi küldjetek képet vagy linket, hogy megtudjuk).

A szülőt érdekli?

A közleményből kiderült, a Médiatanács nem azon dolgozik, hogy az ordító, gyerekhülyítő reklámokat halkabbra vetesse, sokkal inkább a vizualitást szeretné dúsítani az újabb köröcskével. A nem reprezentatív felmérésünkben megkérdezett szülők többsége viszont azt mondja: ők nem figyelik a jelzéseket: a szigorúbbak csak dvd-t nézetnek a gyerekkel, mert az az ellenőrzött tartalom, a megengedőbbek pedig néha rá-ránéznek a képernyőre, és a Ben10 láttán elkapcsolnak a BabyTV-re.

Hatos karika

A korhatár-besorolási rendszer egyik újdonsága, hogy megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika, de egyelőre nem tudni, ha 16 éven aluliaknak sem ajánlott a műsor, akkor például két karika lesz-e – és van még megannyi más kérdés.

Ami a piktogramokat illeti

Lehet azon vitázni, hogy miért kisfiú- és miért nem kislányfej az első lehetőség, hogy mi köze a kutyának az egészhez, és hogy hasonlít-e a maci a pedofil medvére – de nem igazán érdemes.

Szavazzatok inkább (július 18-ig itt!), mert piktogram, az tuti lesz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra