SZÜLŐSÉG

Bárki szavazhat pedomacira a Médiatanácsnál

2011. július 13., szerda 11:30

Új, a képernyőkre kikerülő karikával állt elő a Médiatanács. A gyerekbarát piktogram célja, hogy a gyerek és a szülő egyértelműen tudja, melyik a gyerekeknek szánt műsor. A karikákból a Médiatanács blogján lehet szavazni.

De érdekli egyáltalán manapság a szülőt, hogy mit néz a gyerek? Mert a gyereket tuti nem érdekli a karika.

Újabb mizé a képernyőn

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az elmúlt hónapokban kidolgozta a műsorszámok korhatár-besorolására vonatkozó részletszabályokat: a karikákat a képernyő jobb vagy bal sarkában. Ezek a kis grafikai elemeket szerintük érdemes komolyan venni, mert nemcsak iránymutatást adnak a nézőknek (szülőknek, gyerekeknek egyaránt), hanem meghatározzák azt is, hogy egyik vagy másik műsorszám mely időszakban sugározható.

Kérdés persze, hogy ha a választható három piktogram közül bármelyik is kikerül a tévére, az mire lesz jó: mert bár a Médiatanács szerint Nyugat-Európában bevett szokás a korhatáros besorolás, német, belga, holland, francia vagy éppen angol tévéélményeink alapján nem nagyon emlékezünk ilyen piktogramokra. Ez persze még lehet a mi hibánk (és akkor légyszi küldjetek képet vagy linket, hogy megtudjuk).

A szülőt érdekli?

A közleményből kiderült, a Médiatanács nem azon dolgozik, hogy az ordító, gyerekhülyítő reklámokat halkabbra vetesse, sokkal inkább a vizualitást szeretné dúsítani az újabb köröcskével. A nem reprezentatív felmérésünkben megkérdezett szülők többsége viszont azt mondja: ők nem figyelik a jelzéseket: a szigorúbbak csak dvd-t nézetnek a gyerekkel, mert az az ellenőrzött tartalom, a megengedőbbek pedig néha rá-ránéznek a képernyőre, és a Ben10 láttán elkapcsolnak a BabyTV-re.

Hatos karika

A korhatár-besorolási rendszer egyik újdonsága, hogy megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika, de egyelőre nem tudni, ha 16 éven aluliaknak sem ajánlott a műsor, akkor például két karika lesz-e – és van még megannyi más kérdés.

Ami a piktogramokat illeti

Lehet azon vitázni, hogy miért kisfiú- és miért nem kislányfej az első lehetőség, hogy mi köze a kutyának az egészhez, és hogy hasonlít-e a maci a pedofil medvére – de nem igazán érdemes.

Szavazzatok inkább (július 18-ig itt!), mert piktogram, az tuti lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.13 11:43:55Borstörő

  Tényleg ez a legfontosabb? Azért van ott szülő, hogy nevelje a gyerekét! Bakker megáll az eszem...

 • 2011.07.13 12:17:18oliv08

  szóval kinn lesz egyik sarokban a macifej, másikban a hatos karika, harmadikban, hogy tv2, negyedikben meg felúszik, hogy valóvilág 6 este 10kor, ugye? ha szerencsém van, látom a mesét is.

 • 2011.07.13 12:32:04akkorisajuditvoltam

  @oliv08: valahogy úgy:)

 • 2011.07.13 15:34:41bejo

  a kutyát inkább olyan műsorokra kellen kitenni, amit a kutya se néz, hátha így kedvet kap hozzá...
  legyen inkább nyalóka!

 • 2011.07.14 09:18:43TiaMina

  Összességében tényleg túlfeliratozzák már a képernyőt, na de ilyen gyenge bejegyzés rég került már fel a Porontyra...
  - Tudtommal a Médiatanács nagyon is dolgozik azon, hogy kevesebb legyen a hangos reklám.. Az indexen is megjelent a Humanoidos hír.
  [link]
  - Ha 16 alatt nem ajánlott valami, logikus, hogy 6 alatt sem, miért lenne akkor két karika?
  - Miért pont kisfiú, és miért nem kislányfej? Ez kb. olyan kelekótya kérdés, mint hogy a gyalogátkelőhelyet jelző táblán miért pasi van.. Meg ez a gender hozzáállás amúgy is kiment már a divatból..
  - Pedomaci? Na ja, ha valaki rosszat akar belelátni, az belelátja.

 • 2011.07.14 10:05:17heki.kutya

  az nem "pedomaci" hanem Szexuáliszaklatás Panda
  :)
  Southpark

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta