SZÜLŐSÉG

Babanapló – Kicsi Lány és az anyósok

2011. július 12., kedd 07:42

Azt nagyon szeretem, amikor valaki, aki úgy harminc évvel ezelőtt szült és nevelt gyereket, megmondja nekem a tutit. Nem azzal van a baj, hogy mondja, hanem azzal, amikor csak és kizárólag az lehet a jó megoldás, amit ő mond. Pláne, ha ketten vannak.

(Babanapló, előző rész: névválasztás)

A hitvány anya

A minap a boltban, zöldségválogatás közben megtudtam, milyen a hitvány anya mintaképe. Két asszony beszélgetett egymással, valószínűleg az egyikük utált menye szülhetett, mert abban mindkét nő egyetértett, hogy Évike rossz szülő. Ott kezdődött a baj, hogy a hetedik hónapig dolgozott, ahelyett, hogy otthon maradt volna. Mint az összes vásárló megtudhatta, Évike szerint a terhesség nem betegség, és szerettek volna kicsit spórolni, mielőtt a baba érkezik. Pillanatok alatt kiderült az is, hogy Évike valójában nem is igazi nő, mert több mint egy nap vajúdás után képtelen volt megszülni a csecsemőt, császározni kellett. Ez persze visszavezethető arra, hogy robotolt az irodában, ahelyett, hogy terhestornára meg szüléselőkészítőre járt volna, mert akkor tudta volna, hogy mit kell tennie. Így viszont megfosztotta a gyermekét a születés élményétől, és a kisfiú semmiért nem fog tudni megküzdeni. Mert a császárral született gyerekek mind tutyimutyik, nebáncsvirágok, ami egy lány esetében sem túl szerencsés, no, de egy fiúnál tragédia. Ráadásul Évike nem tudja eleget szoptatni a gyereket, tápszert is ad neki. De bezzeg teáztatni nem hajlandó a kisfiút, aki így ki fog száradni, a szomszéd Marika is megmondta, ő meg már csak tudja, négy gyereket nevelt fel.

Az anyósnak még rosszindulat sem kell

Szegény Évikét nagyon sajnálom, hogy ilyen anyóssal verte meg az Isten. Aztán rádöbbentem, hogy a sor még nagyon hosszan folytatható. Évike valószínűleg hülye lesz, ha a gyerek nem kúszik időben, vagy éppen túl korán kezd el mozogni. Akkor sem dicsérik majd meg, ha nem ad bablevest a hat hónapos kisfiúnak. S akkor sem, ha bölcsődébe adja vagy éppen nem adja.

De mint arra rájöttem, nem kell ahhoz rosszindulatú anyós sem, hogy az ember megkapja a beosztását. Elég a játszótéren, játszóházba belehallgatni az anyukák beszélgetésébe. Én például azért voltam már leszidva, mert Lucát nem tudtam szoptatni, így tápszert kapott. Egy másik anyuka szerint viszont éppen az a jó, ha tápszert kap a gyerek, az anyatej összetétele ugyanis változó, míg a tápszeré állandó. Kaptam már azért, mert nem teázik a gyerek, sőt gyümölcslevet sem adok neki.  Volt, aki szerint én vagyok a hibás, mert a gyerek nyolc hónaposan felállt, holott nem tud mászni, csak kúszni. Más szerint viszont ez nagy szó, legyek rá büszke, hiszen azt mutatja, mennyit foglalkozok a gyerekkel. Mellesleg ilyen szempontból semennyit. Soha nem állítottam,  saját maga térdelt fel egy délután, és állt fel este, és ezt azóta is bőszen gyakorolja. Az IQ és a mozgásfejlődés között pedig az extrém esetektől eltekintve semmi összefüggés nincs. Van, aki szerint gonosz vagyok, mert kitettem a gyermekemet a születéssel járó fájdalomnak, ahelyett, hogy császárt kértem volna. (Kértem én a szülőágyon, de finoman kinevetett az orvos. Utólag megtudtam, már majdnem kint volt a gyerek feje, amikor eszembe jutott ez az alternatíva.) Más szerint a császár felelőtlenség, nagy hasi műtét, és különben is, ennek a gyereknek már megszületni is könnyű volt. Nehogy már előnnyel induljon az életben. Ne is...

Biztosan nem jól csinálod

Mózeskosaras babakocsit vettél? Minek, amikor csak öt-hat hónapig használja? Nem olyat nézel? Mit képzelsz, a gyerek hátának vízszintes ,,talaj" kell. Van légzésfigyelőd? Mekkora hülyeség erre több tízezret kiadni, úgysem tudod, mit kell tenned, ha a gyerek nem lélegzik! Nincs légzésfigyelőd? Bezzeg autót veszel több millióért, de a gyerekedre sajnálod a pénzt!

Van, aki szerint mekkora ökörség négyhónaposan elkezdeni a hozzátáplálást. Olyan véleményt is hallottam, hogy minél tovább kapjon (anya)tejet a gyerek, mert hároméves korában arra van leginkább szüksége. Nem szoptatom a játszótéren is? Majd jól hozzászokik a cumisüveghez és csak nézhetek! Szoptatom egy orvosi váróban is? Micsoda erkölcstelenség, mindenki bámulhatja a mellemet. (Nálunk ez a fejezet gyorsan lezárult, de erről már volt szó.) Gyógytornára vittem a gyereket, amikor öthónaposan még csak feküdt a hátán, és meg sem próbált megfordulni? Minek avatkozok bele az életébe, a fejébe be van programozva, mikor mit csináljon és mindennek eljön az ideje! Különben is, a gyógytorna úri hóbort. Csak öthónaposan vittem el? Hogy várhattam ilyen sokáig, visszafordíthatatlan károkat okoztam!

Tapasztalatom szerint a gyógytorna nem úri hóbort, fizetni sem kellett érte, mert állami rendelésen voltunk. Segített is, de azt nem kívánom senkinek, hogy hobbiból hallgassa végig azt a negyven-negyvenöt perc sírást.

Dönthető gyerekülést vettél? Burzsuj vagy, hogy ilyenre futja! Nekünk bezzeg még gyerekülésünk sem volt, mégis felnőttünk.

Nem dönthető a gyerekülésed? Magadra bezzeg költesz, de az, hogy a gyerek kényelmesen aludjon a kocsiban, az nem számít!

Használt cuccot vásároltál? Nooormááliiiis vagy? Amit más levetett, az neked jó?

Új ruhát, gyerekülést, etetőszéket veszel? Minek, amikor negyedéért kapsz alig használtat, ami ugyanolyan jó, mint a vadonatúj?

S ez még csak a kezdet... Sehol nem vagyunk még a bölcsődétől, óvodától, iskolától, egyetemtől, ahol mindenki megosztja veled kéretlen tanácsait. S amikor tutira hülye leszek, mert nem a legjobbat akarom a Kicsi Lánynak. De én ösztönösen cselekszem. Így is, úgy is hibázok.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.12 08:47:52draftpinkie

  Király volt!:-)

 • 2011.07.12 10:25:45Borstörő

  Na, ez egy igazán jó írás! :-DDD Tesóm szokott kiakadni, pedig ő pasi, itt a legutóbbi:[link]

 • 2011.07.12 10:51:07sony

  Hamar megtanulod majd, hogy a kéretlen jótanácsokat úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, ha te magad kezdesz kéretlen jótanácsokat osztogatni. És így már könnyebben érthető, miért osztogatnak annyian tanácsot :)

 • 2011.07.12 11:11:02Figyel Castro

  Az én anyukám, nem is az anyósom, kb. minden héten megkérdezi, hogy adok-e teát neki, és miért nem (nagyon szerencsés vagyok, a kórházból hazaérés perce óta ideáig elég a tej), csak mert képtelen elvonatkoztatni a 30 évvel ezelőtti dolgoktól. Az anyósomnak csak olyan kérdései vannak az igény szerint táplált két hónapos anyatejes babáról, hogy átalussza-e az éjszakát, meg hogy mikor kel. Melyik napszakban, nem?

 • 2011.07.12 13:48:19tündérborsó

  szerencsém van, anyám csak a túlaggódásával viszi ki a hajam, anyósom jófej, persze ő is kicsit aggódós, de nem szólnak bele semmibe. tiszteletben tartják, hogy ő az én gyerekem, úgy nevelem ahogy akarom.
  persze ha tanács kell, nyugodt szívvel tudok fordulni hozzájuk.

  az írás meg lehetne kicsit humorosabb

 • 2011.07.12 19:44:33Rabyn

  Ismerősöm kedvenc kérdése: És mikor lesz testvére? Olyan későn? Olyan korán?

 • 2011.07.13 10:23:16Macimami

  Ezt jó volt olvasni! Jót mosolyogtam:)
  Nap mint nap ezt lehet hallani... csak úgy zsong a fejem a sok kéretlen tanácstól.Remélem, majd nem fogom elfelejteni, mikor én is nagymama leszek, hogy ne erőltessek senkire semmit.

 • 2011.07.14 16:20:37mylittleboy

  :D összeteszem kezem-lábam, h anyósom csak segít, ha kérjük, imádja az unokáit, és soha semmiben nem próbált meg minket űberelni. Tudja milyen nehéz az elején, nem felejtette el, épp elég a saját kínlódása az embernek, nem hiányzik mindenfélr okosság..IMÁDOM! Mindenkinek csak ilyet kívánok!

 • 2011.07.16 19:30:03Lucza

  A legneccesebb dolgok szerintem, amivel az anyóssal/anyával összetűzésbe lehet keveredni:
  - szobatisztaság
  - tehéntej
  - igény szerinti szoptatás vs. 3 óránkénti (és szigorúan pár hónapos korig)
  - szoptatás 1 éves kor fölött

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta