SZÜLŐSÉG

Bébiételek: főzzek, vagy jó lesz az üveges?

2011. június 30., csütörtök 19:41

Örök kérdés. Hiszen ki ne érezne némi lelkiismeretfurdalást, mikor főzés felyett a gyereknek felbont egy konzervet? Most végre olvasóból lett szakértő-írónk, Bejo segít egy kicsit oszlatni a ködöt.

Hozzátáplálás A-Z

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

Rábeszélés helyett sorolom a szempontokat, az érveket és az ellenérveket ábécésorrendben. Mindenki harcoltassa őket ízlése szerint, remélem, a végén kijön a súlyozott átlag.

Minőség

A csecsemőélelmiszerek ún. speciális táplálkozási célú élelmiszerek, ezért külön minőségi szabályozás vonatkozik rájuk. Az üveges bébiételeket rendszeresen ellenőrzik, általában véve jó és állandó minőségűek, valamint garantáltan alacsony a káros anyag tartalmuk. Fokozottan igaz ez a bio bébiételekre.

Ha saját magunk főzünk, mindenképp gondoskodnunk kell róla, hogy az alapanyagok optimális frissességűek legyenek, és csak rövid ideig tároljuk őket hűtőszekrényben. Csak olyan alapanyagot vásároljunk, aminek beszerzési forrása ellenőrizhető. Ha valamely zöldségnél (pl. saláta, spenót, sárgarépa) fennáll a lehetőség, hogy magas a nitráttartalma, jobb, ha inkább üvegeset vásárolunk belőle (ezeket egyébként elkészítés után sem szabad sokáig tárolni). A legmegfelelőbbek a hazai, szezonális, szabadföldi termények, melyeket nem trágyáztak és permeteztek túl, betartották az élelmiszer-egészségügyi várakozási időt, majd egy szép napos órán leszüreteltek. Az ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat folyamatosan ellenőrzik.

Idő

Az üveges bébiétel gyorsan beszerezhető, nincs főzési idő és nagyon praktikus tud lenni útközben. Ha a gyermeknek speciális vagy nehezen beszerezhető élelmiszerre van szüksége, abból szerelkezzünk fel tartalékkal pl. nyaralás, kórházi tartózkodás idejére.

Egy csecsemő mellett az extra főzést megoldani nem egyszerű, a kis adagok miatt sokszor pepecs munkának tűnik. Segíthet, ha nagyobb mennyiséget főzünk egyszerre, és kis adagokban lefagyasztjuk (lásd Eltarthatóság). Mikor a baba 10-11 hónapos kora körül áttér a családi étrendre, kicsit egyszerűsödik a dolog. Fűszerezés előtt kivehetünk egy adagot a párolt húsból, párolt zöldségből, tésztából vagy megpróbálhatjuk az egész családot - amennyire engedik - visszaterelni a „jó útra”. Hiszitek-nem hiszitek, én ebben az időszakban tényleg leszoktam a sóról!

Pénz

Szó mi szó, az üveges bébiételek drágák. Persze léteznek különböző árkategóriájúak, mégis.
És a bio zöldség, gyümölcs és hús is drága. Vagy lehet, hogy inkább a bizonytalan körülmények között kényszertermelt, -érlelt, -tenyésztett növényeknek és állatoknak van kényszeredetten alacsony ára? Úgy is vehetjük, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termékek a minőségi áru reális árát tükrözik.

Az ökológiai gazdálkodás sok olyan mezőgazdasági technikát használ, ami „megdrágítja” a termelést és a tenyésztést. Cserébe garantált  és általában véve jobb minőséget kapunk. Mikor a fiammal hozzátáplálósdit játszottunk, egy Budapest környéki biogazdaságból rendeltem minden héten egy ún. „közösségi ládát”. Ebben volt 5 kiló zöldség és gyümölcs 2009-ben 2500 magyar forintért. Ekkora mennyiségből sokszor még mi is megebédeltünk.

Íztréning

Ha elsősorban a természetes ízeket szeretnénk gyermekünkkel megismertetni, akkor a főzés ideálisabb megoldás. A házi koszt illat és íztréningben részesítheti a csecsemőt. Az üveges bébiételeknek, hiába variálják az összetevőket, legtöbbször egyenízük van. 9 hónapos kortól tehetünk a főzelékbe friss fűszernövényeket (pl. petrezselyem, snidling, bazsalikom), így könnyen elkerülhetjük a fölösleges sózást, cukrozást. Ne használjunk azonban csípős fűszereket (pl. bors, erős paprika), mert ezek megterhelik a csecsemő veséjét.

Eltarthatóság

Az üveges bébiételek hosszú ideig eltarthatóak. Akár nagyobb mennyiségben bevásárolhatunk belőlük, a kamra- vagy szekrénypolcon vígan elvannak egy darabig. Ne tegyük viszont őket ki közvetlen hőnek (pl. radiátor) vagy napsugárzásnak! Kezdetben a csecsemő azonban még csak nagyon kis mennyiségeket eszik meg. Bár már kaphatók kisebb (125 g-os) kiszerelésű bébiételek is, eleinte ez is túl sok lehet. Mindig csak annyit melegítsünk fel külön edényben, amennyit a baba egyszerre megeszik! A fel nem melegített maradékot jól zárjuk vissza, hűtőben tárolva még 2 napig fogyasztható.

Ha magunk szeretnénk főzni, akkor sem kell mindig friss zöldséget, gyümölcsöt és húst vásárolni. Sok minden kis adagokban lefagyasztható (pl. jégkockatartó, zárható hűtőtasak), akár párolva és már pürésítve, hogy csak vízfürdőben fel kelljen melegíteni, akár alapanyagként a későbbi feldolgozáshoz. Ilyen módon legfeljebb 6 hónapig tároljuk az ételt! A fagyasztás húsok esetén különösen praktikus. Jó minőségű húst nem könnyű beszerezni, viszont a csecsemő hetente hatszor kell, hogy kapjon belőle. Pároljuk meg a kockára vágott húst, pürésítsük és fagyasszuk le! Egy főzelékbe kb. „jégkockányi” (30 g) mennyiséget számítsunk.

Összetétel

Bár a rengeteg logó, gyártók által kiemelt információ igyekszik megkönnyíteni a vásárlást, a bébiételek összetételét érdemes alaposan kitapasztalnunk. Előfordulhat, hogy a főzelékekben só, a gyümölcsökben és desszertekben tetemes mennyiségű cukor (a cukrok az -óz „kémiai” végződést viselik, olykor álneveken bukkannak fel, mint almalé sűrítmény), tejpor vagy egyéb nem kívánt összetevő (pl. citromsav) és ízesítő (pl. kakaó, vanília, fahéj) van. Az is megesik, hogy egy-egy főzelékből hiányzik az olaj vagy egyszerűen csak „fűszerek” vannak rajta feltüntetve, anélkül, hogy pontosabban meghatároznák, miről is van szó.

Allergiás hajlam esetén fokozottan résen kell lennünk! Ilyenkor egyszerűbb kontrollálni az összetevőket, ha mi magunk készítjük az ételt. Ha üvegeset vásárolunk, inkább egyszerű összetételűt válasszunk, akár a teljes első évben. Egy csecsemőnek nincsen kifejezett igénye a fűszeres, sós vagy túlzottan édes ízekre. Bár a magzatvízzel és az anyatejjel sok mindent „megkóstolt”, és ösztönösen vonzódik az édeshez, az ízpreferenciát alapvetően mi magunk alakítjuk ki benne a hozzátáplálás során!

Környezetvédelem

Az üveges bébiételek fölösleges szemetet termelnek. S bár sötétzöld vagyok, üssetek, sajnos nem tudok egyéb érvet egyik irányban sem felsorolni. S ti?

Vízminőség

Már a tápszerkészítésnél is alapvető fontosságú, hogy a felhasznált víz csecsemőknek megfelelő minőségű legyen. Főzésnél szintén nem mindegy, hogy mi folyik a csapból. Bár a vezetékes víz Magyarországon csecsemők ételeinek elkészítésére is alkalmas, néhány dologra érdemes figyelnünk.

Ha kerti fúrt kútból vesszük a vizet, felhasználás előtt mindig forraljuk fel! Jó ha már terhesen, de legkésőbb a baba megérkeztekor mindenképp rendszeresen ellenőriztessük a víz nitráttartalmát (ÁNTSZ, helyi vízművek), mivel a nitrát túl magas koncentrációban csecsemőnél ún. „kékkórt” okozhat, ami életveszélyes. A víz nitráttartalma nem lehet magasabb, mint 30 mg/liter.

Vezetékes víz esetén a nitráttartalom mellett fokozottan figyelni kell a csövek minőségére. Ne használjuk fel a régi ólomcsövekből, ill. a rézcsövekből származó vizet a csecsemő ételeinek elkészítéséhez, ha a víz pH-értéke < 7,3 és egyidejűleg nagyon kemény is (> 21 német keménységi fok). Általában hagyjuk a csapvizet kifolyni, amíg érezhetően hidegebb nem lesz, és a friss vizet használjuk fel a bébiételekhez.

Vásárolhatunk babáknak is adható szénsavmentes ásványvizet, ún. „babavizet” is.

Higiénia

Kezdő háziasszonyoknak szóló rész következik, elnézést! Szóval: Csak akkor főzzünk a babának, ha megfelelő higiéniás körülményeket tudunk teremteni a konyhában. Jó, ha a gyermeknek kezdetben külön edényt használunk, ha a húst nem ugyanazon a deszkán vágjuk, amin előzőleg a zöldséget szeleteltük. A konyharuhákat, törlőkendőket, mosogatószivacsot sűrűn cseréljük és mossuk, mivel ezek a baktériumok melegágyai! Az edényeket mindig azonnal tisztítsuk meg a maradéktól és záros határidőn belül mosogassuk el! Ha az ételkészítésnél nem megfelelőek a higiéniás feltételek, a csecsemő könnyen kaphat hasmenést.

A szöveg elkészítéséhez a következő könyveket is felhasználtam:
Ingeborg Hanreich - Britta Macho: Rezepte & Tipps für Babys Beikost. Verlag I. Hanreich: Wien, 2010
Ingeborg Hanreich: Essen und Trinken im Säuglingsalter. Verlag I. Hanreich: Wien, 2010

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.30 19:58:12oliv08

  Én adtam, amit megevett. A nagy 2 éves koráig bébiételt evett, a kicsi meg egyéves korától amit mi, vagy külön főztem/főzök a gyerekeknek. Egy gyerek mellett nehezebb volt főzni, mint kettő mellett.

 • 2011.06.30 20:16:14ohitika

  Javaslom a sokféle zöldségből és csirkemellből, valamint csont nélküli karajból főzött levest, amiből kihűlés után nagyon sokféle főzeléket készíthetünk egy kis olívaolajos vékony rántás, és csoportosítás, turmixolás segítségével. Még finomabb lesz az eredmény, ha a nyers zöldségeket gőzön megpároljuk, a húsféléket megfőzzük, és egy kis főtt bulgurral ezerféleképpen mixelhetjük. Jól záródó üvegcsékben mélyhűthető...Két órai munkával megvan 2 hétre való főzelék.

 • 2011.06.30 20:57:09oliv08

  ohitika: ja, minden bébiételben van: rizs, krumpli, répa. Ez az alap. Nekem valahogy nem sikerült variálni. De a fagyasztott zöldségmix a kedvenc rizzsel meg párolt hússal. Sőt a gyümölcs meg a tészta egyáltalán nem népszerű, csak a zöldséget szeretik, biztos a bébiételek miatt.

 • 2011.06.30 20:58:23oliv08

  A kép meg nagyon jó :)
  Én a borsófőzeléket is turmixolom, úgy imádják. A nagynak csak sűrítésképpen.

 • 2011.06.30 21:04:44tündérborsó

  az enyém nem volt hajlandó megenni a fagyasztott majd kiolvasztott kaját. csak a frissen főzött a jó. :) meg az üveges. bár már azt kezdi unni, örülök, hogy jobban ízlik neki amit én kotyvasztok. :)

 • 2011.06.30 21:58:08Édanyu

  Az ízélményről beszéltetek, de az kimaradt, hogy a konzerv bébikaja B-Ü-D-Ö-S.
  Nem leszólás, csak tény. Én is adtam volna alkalomszerűen, mikor úton voltunk, kényelmes lett volna, de elkényeztettem őket előtte a főzöttel (nem napi szinten, hanem fagyasztva), utána már esélyem nem volt. :DDD
  Néha tényleg jó lett volna pedig. Állandóra nem, mert nem akartam olyat adni neki, amit én magam ne tudnék undor nélkül megenni. :)

 • 2011.07.01 08:10:03Zsuzsi főz

  Az én lányom is csak a frisset ette meg. Snidlinget, petrezselymet, kaprot meg már 7 hónapos kortól lehet adni nyugodt lélekkel.

 • 2011.07.01 09:31:58bejo

  Édanyu: büdös :)
  Két meghatározó bébiétel élményem van, az egyik az üveges sütőtök, a másik a cukkinifőzelék, amibe tetemes mennyiségű rizskeményítőt raknak, és ettől valami hihetetlen állaga és kinézete lesz. Na, ezt a kettőt csak lapátoltam szegény gyerekbe. Nem is nagyon ette...
  A zöldfűszereket dietetikusok nem ajánlják 9 hónapos kor előtt, mert aromaanyagok, illóolajok vannak bennük, ami megterheli a vesét. Az ungarische protokoll egyszerűen így fogalmaz "nagyobb csecsemőknek". Köszi. Bár sok gyereknél éppen a fűszernövények gyógynövény mivoltuk miatt kedvezően hatnak pl. hasfájás, felfúvódás esetén.
  Üveges bébiételekben is csak a darabos "junior" ételekben vannak fűszerek.

 • 2011.07.01 09:37:45WhiteTara

  üveges bébiétel azért nem annyira környezetszennyező, csak hasznosítani kell a kis üvegcséket ;) fűszertartónak pl. tökéletesek, sőt, ha nagyon sok van, és valaki főz be lekvárt, annak is jók. pláne, ha cukormentes lekvárt készítünk, ami felbontás után csak hűtőben tartható el. egy bébiételüvegnyi lekvár meg el is fogy egy étkezés alatt ;)
  nálunk amúgy az vált be, hogy ugyanazt esszük a gyerekkel. így én is egészségesebben táplálkozom. úgyis az érdekli mindig a gyereket, ami az anyja tányérján van. néha megeszik egy-egy üveges kaját is ugyan, de minden nap nem lenne hajlandó.

 • 2011.07.01 09:39:13WhiteTara

  Édanyunak: nem minden üveges kaja büdi. Én csak bio bébikajákat illatoltam és kóstoltam meg eddig, de azoknak pont olyan az íze és az illata, mint amilyen a főtt zöldségnek, gyümölcsnek, párolt húsnak.

 • 2011.07.01 10:43:47kakaosbogre

  Bejo, nálunk meg pont a cukkini meg a sütőtök megy nagyon (sőt jó pár ismerősnél is). A zöldbabos viszont nagyon nem, mondjuk nem is csodálom, megkóstoltam, háááááát... Mikor én főztem, egyáltalán nem ette meg :-( Csak az általam készített gyümit fogadja el egyelőre, de remélem, hogy ez majd idővel megváltozik.
  Nekem eddig nem tűntek büdösnek a bébiételek, mondjuk még csak a 4hósakat ettük, most kezdjük a 6hósakat meg a husit, lehet ott már jobban lesznek szagok ;-)

 • 2011.07.01 11:03:30Próbafőző

  A gyári bébiétel nem csak attól környezetszennyező, mert az üres üveg ottmarad. Ez csak az a rész amit mi látunk. Egyrészt reneteg utazik az étel (az alapanyagok és csomagoló anyagok gyárba, a kész termék a gyárból ki tudja hány helyre utazik míg eljut a fogyasztóhoz). Plusz a gyártáshoz rengeteg vizet és energiát használnak. Ahhoz képest lófütty amit mi használunk főzésre és mosogatásra. Ja és persze az üveget, a kupakot a cimkét, a cimkéhez a ragasztót mind mind külön gyártási folyamat.
  Néha én is veszek bébipapit, de leginkább főzök. LEginkább azért, mert alig kapni bizonyos kor után olyat amibe ne lenne tejpor, só vagy más.

 • 2011.07.01 11:43:38oliv08

  Pont a bébiétel környezetszennyező? Ennyi erővel minden áru, ami be van csomagolva.

 • 2011.07.01 11:44:56bejo

  Próbafőző: tök igazad van! A helyi termelőktől vásárolt, szezonális zöldség-gyümölcs ilyen szempontból mindent visz.
  Hogy aztán az itt, bp-en "egyenárut" kínáló nagy piaci zöldségesek portékája honnan jött és mennyit utazott, és miben, az számomra már nem olyan egyértelmű...
  Nemrég beszélgettünk valakivel arról, hogy a nagy áruházláncoknak (gyároknak) gazdasági megfontolásból valószínűleg olyan erős, nagyon gazdaságosan működő logisztikai hálózata van, hogy a fuvarozgatás sokkal kisebb lábnyomot hagy, mint gondolnánk.
  A legjobb a saját kiskert (lenne) :)

 • 2011.07.01 12:08:00bejo

  Egyébként a saját érvem ellen is van egy másik érvem :)
  [link]

  Nekem a szívem a rengeteg műanyagtálcától fáj, amit a kaja-házhozszállítós cégek naponta kiszállítanak.

 • 2011.07.01 12:48:18Próbafőző

  @oliv08: ponotosan. Most ezzel senkit nem megkövezni akarok, hiszen az én hűtőmben is van mustár, tej stb. Csak arra akartam rávilágítani, hogy amikor környezetterhelésről beszélünk akkor nem csak a keletkező hulladékra kell gondolni, hanem arra, hogy az ipari termelés minden egyes mozzanata igenis környezetkárosító. Ja és még annyit pontosítanék, hogy nem a bébiétel környezetkárosító, hanem a gyártási folyamat (mint mondtam minden egyes elem legyártása, minden egyes anyag utaztatása) és az utánna keletkező szemét.

 • 2011.07.01 22:06:05akkorisajuditvoltam

  Én tegnap leturmixoltam az otthon sütött pizzát :)))
  (mielőtt megköveztek: leveles tészta alapon bio paradicsomszósz, cukkini, sonka és sajt voltak rajta, csak a gyereknek még mindig nincsen foga...)

 • 2011.07.02 00:10:49kapuka

  Nálam a nagy, egy éves koráig kizárólag csak az üvegest volt hajlandó megenni. Eleinte még próbálkoztam én a babakajával, direkt bio répát vettem hozzá, aztán meg fújta ki. Bezzeg az üvegest meg nyomatta befelé. Így aztán bio üvegest kapott.
  Viszont, miután betöltötte az 1 évet, soha többé nem volt hajlandó megenni az üvegest, adhattam el a felhalmozott készletet... :D

  Kíváncsi vagyok, hogy most a kicsinél majd mi lesz a tapasztalat.

 • 2011.07.02 12:15:32bejo

  Judit: az anyai leleménynek csak a...mi is?...szab határt! :)
  Fene válógatósak ezek a gyerekek!

 • 2011.07.03 21:30:08Dmilla

  Nekem eleinte mindent megevett, amit kotyvasztottam neki, aztán egy időben (amikor egyszerűen nem volt esélyem főzni, mert csak úgy volt hajlandó aludni, ha kivittem babakocsival) többször kapott bébiételt, most épp azon verejtékezem, hogy valahogy visszaszoktassam a házi kosztra...
  Amúgy szerintem fincsik a bébiételek, némelyiket még én is elkanalazgatnám. Ha meghagy valamit, azt meg is eszem mindig, kivéve a sütőtököset, azt én nem szeretem. De abból meg ő nem hagy sose, mert az a kedvence:)
  Sajnos én nem vagyok egy konyhatündér, és utálok is főzni, de azért igyekszem. Csak általában nem kell neki. Sokszor azért nem, mert tényleg ehetetlenül szar, amit alkotok...

 • 2012.09.12 16:12:42Szedli

  Próbafőző: Lehet hogy a gyári bébiételek előállítása környezetkárosító és ahhoz képest az otthoni főzőcske lófütty, viszont ha mindenki otthon főzőcskézne az még rosszabb, mert több energia és gáz megy el ha kisebb adagokban főzünk (relatíve a gyárihoz képest) többször többen, mint ott a gyárban a nagy kondérral.
  Most nem akarom egyiket sem preferálni, mindnek megvan a maga helye. Ha van idő meg ha valaki tud, főzzön ha nincs akkor nem kel félni az üvegestől sem... Egyébként ha veszel ha nem, a gyár legyártja...
  Az üvegeket pedig nagyon sok helyen hasznosíthatjuk. A védőnők mindig örülnek neki, mert a lefejt tejet tudják benne tárolni, meg óvodákba szokták vinni, hogy a gyerekek festhessenek rá, kis dísztárgyakat készítsenek belőlük, mécsest, vagy különböző méretű magvakkal fűszerekkel töltsék meg és így az nagyon szép lesz... csak az óvónénik fantáziáján múlik.
  Egyébként jómagam még nem tartok ott hogy hozzátápláljak, még van egy kis időnk odáig, de már most teszem el a barackot körtét télire amikor nem lesz. ÉS nekem is jó szolgálatot tesznek az üvegek, bár eddig sehol sem nagyon reklámozták inkább csak a fagyasztást, én bébiételes üvegbe teszem el a házi bébiételt, mint a lekvárt, csak tartósítószer és cukor nélkül... egy két üveggel megszívom mert nem zár jól és az a végén derül ki de még így is sokkal gazdaságosabban jön ki... a minap 3000 Forint értékű őszibarackból készítettem 32 üveggel, ebből 4 megpukkant de így is 107.-/üveg plusz a gáz amíg elkészült kb 20 ft :)

 • 2012.09.12 16:16:13Szedli

  és ezt legalább nem kell olvasztgatni, csak kinyitni, melegíteni egy kicsit és kész...

 • 2016.09.15 15:10:31Prednizon

  A legújabb kutatások szerint a bolti bébiétel egészségesebb:
  [link]

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta