Véget ért a Gyerek Sziget, de vannak új programok a nyári hétvégékre

Közel három mázsa játék gyűlt össze a Gyerek Sziget négy hétvégéje alatt a Sziget által meghirdetett Hozd el megunt játékodat akció keretében. A programokra látogatókat ugyanis arra kérték a szervezők, hogy megunt, de jó állapotú játékaikat hozzák el, ezzel is segítve a beteg gyerekeket. A játékokat tegnap adták át a Kórházpedagógusok Egyesületének, egyben ez volt idén a sziget záróeseménye.

Ha viszont ez véget ért, mihez kezdjünk a forró nyári hétvégéken?

Tegnap véget ért az első nagy nyári gyerekprogram-sorozat. A Gyerek Sziget június minden hétvégéjén várta a kicsiket és nagyokat. A felhőtlen szórakozára garancia volt az elmúlt tíz év, hiszen idén éppen tizedszere rendezték meg a gyerekfesztivált. Valószínűleg a szervezők sem gondolták volna az első Gyerek Sziget tervezésekor, hogy tizedik szülinapján hétvégenként 40--45 ezer embert lát majd vendégül a Hajógyári Sziget.

A Gyerek Sziget különlegességét egyrészt az adta, hogy a támogatók jóvoltából minden program ingyenes volt, másrészt pedig az, hogy mennyire kiemelten figyeltek a szervezők arra, hogy az eseménysorozat szemléletformáló hatással is bírjon. Így a programok között kiemelten volt fontos a környezettudatosság: hétvégenkén többezer gyerek tanult az ivóvizek tisztaságának megőrzéséről, a hulladékhasznosításáról és például az energiatakarékosságról – mindezt ráadásul úgy, hogy közben fel sem merült bennük, hogy ők éppen akkor tanultak valamit.

Na de akkor mit csináljak hétvégén a gyerekkel?

Napközben sajnos kénytelenek vagyunk kerülni a strandokat, mert túl meleg van. Így ilyenkor lehet érdekes múzeumba vagy kiállításra vinni a gyerekeket: a kisebbeket mondjuk a Közlekedési Múzeumba, nagyobbaknak izgalmas program lehet a Szépművészeti Múzeum ötnapos programsorozata (június 27-július 1. illetve július 25-29 között), a Vakáció az ókorban.

Ha az ember nagyvárosban él, és nem vágyik városi strandolásra, akkor is érdemes elindulni: egészen biztos, hogy vonattal elérhető közelségben lesz mondjuk a Velencei-tó vagy a Balaton. Pici gyerekkel strandolóknak érdemes utánanézni, hol várja őket ingyenes vagy fizetős gyerekstrand: olyan hely, ahol a víz fokozatosan mélyül, így lehetősége nyílik a gyerekeknek a sekély vízben játszani. Az egyik legjobb ilyen (szabadstrand) lehetőség a déli part közepén Balatonszemes, de van gyerekstrand Lellén és például Vonyarcvashegyen is. A Győr-környékiek külön szerencsések, őket várja augusztus 18-ig a Minimax Kölyökstrand a Rába Quelle fürdőben.

De a koncert kedvelőknek sem kell otthon kuksolni. Egyik kedvencünk a nyáresti koncertek a Szent István parkban, amely minden második héten vasárnap, este 7 órától van, előtte gyerekprogramokkal várják a látogatókat. A következő alkalom július 10, a Fellegi Multikulti Session együttes koncertje lesz, előtte 18.00 órától interaktív játékos foglalkozás, meseírás és játék gyerekeknek. Július 24-én pedig Klezmer est lesz, Gerendás Péter és barátainak műsora, azt megelőzően pedig délután fél hattól mesedélután lesz népek meséiből. Akinek ez sem elég, látogasson el a Millenárisra, ahol a Barátságos Játszótér rengeteg programja közül választhat.

További tennivalókra vágysz? 100 dolog, amit nyáron megtehetsz a gyerekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek