Védd meg a gyereket a veszélyes UV-sugárzástól: ki ne tedd a lábad

Van olyan, hogy egészséges barna bőr? A szakértők egybehangzó véleménye szerint NINCS. A barnulás ugyanis már a bőr elváltozását jelzi. A Kanadai Dermatológiai Társaság felmérése szerint minden hetedik gyerek felnőtt korában valószínűleg bőrrákos lesz. A jó hír, hogy a bőrrák kivédhető.

Összeszedtük, melyek a legkomolyabb tévhitek és a legfontosabb tudnivalók a káros és ártatlan sugarakról.

Azt hiszed, mindent megtettél a gyerekeid védelmében: rendesen 50+ faktorszámú krémmel kened őket, nem engeded kint lenni 11 és 3 óra között, és még nem volt, hogy fájó vállal, főtt rákként jöttek volna haza a szórakozásból. Pedig sajnos rosszul tudod: a legújabb tanulmányok szerint a későbbi melanoma kialakulásban nem a vörösre égetett bőr számít, hanem az, összesen mennyit volt a gyerek a napon. Azért ne csüggedj, a fáradozás nem hatástalan: ha azok közé tartozol, akik komoly védelmet nyújtó, UVA- és UVB ellen is védő napkrémmel kenik be a gyerekeket, ha azok félóránál hosszabb időt töltenek a napon, a gyereked nagy valószínűséggel védve lesz a káros behatásoktól.

Sokat, sokszor

De figyelj oda: nem elég csak egy picit rákenni a drága naptejből a gyerekre. Rendszeresen, legalább kétóránként ismételni kell a kenegetést, ha pedig a gyerek vízbe megy vagy izzad, rögtön újra kell kenni. Így van ez akkor is, ha a krém vízhatlan, a víz és a törölköző ugyanis a krém nagy részét eltávolítja. A másik a mennyiség: mindenképpen alapos bekenésről beszélünk, a teljes kilógó testfelületen – ezek közül is a legfontosabb az arc és a nyak, mert ezt vagyunk a leghajlamosabbak kihagyni, holott 3 bőrrák esetből kettő ezeken a területeken fordul elő.

A szájamra is, Mami!

Mivel az alsó ajkakon is nagy a bőrrák kialakulásának kockázata, védjük UV-szűrős ajakbalzsammal a kicsiket is.

Akkor is, ha barna

És igen, bár a barna bőrt egészségesnek gondoljuk, a szakértők szerint bármely színváltozás (legyen az akármely aranybarna) a bőr problémáját jelzi.

Házon belül

Ne hidd, hogy a házban mindentől védett a gyerek! Az ablakon át bejövő fény is veszélyes lehet: az ablaküvegek jellemzően az UVB sugárzást tartják kívül, a káros UVB sugarak attól még bejönnek. Sőt, az igazi veszély az utakon leselkedik a gyerekekre: kend be a kicsik karját és más testrészeit, ha hosszabb autóútra mentek!

D-vitamin

Az Egyesült Államokban komoly kérdés volt, hogy vajon a napvédővel bekent gyerekek hozzájutnak-e elegendő D-vitaminhoz. A szakértők szerint igen.

Családi előzmények

Ha egy közeli családtagnál már előfordult melanoma, vigyázat! A gyereknek is 50% rá az esélye. Ilyen esetekben különösen oda kell figyelni a bőr védelmére.

Anyajegyek

Az anyajegyek nagy többsége nem más, mint a bőr a napsugárzásra adott válaszai. A legveszélyesebbnek tartott anyajegyek a születéskor meglévők (ezek ugye nem napreakciók), de minél több az anyajegy a gyerekünkön, annál valószínűbb, hogy később melanomája alakul ki.

Világos haj és bőr

A világos hajú és bőrű embereknek fokozottan kell ügyeniük a nap veszélyeire. Ők azok, akiknek kevés pigment, azaz melanin van a szervezetében, és ezért ők az UV-hatásoknak sokkal inkább ki vannak téve. Egy tanulmány szerint a vörös hajúaknak és a szőkéknek 2-4-szer annyi esélyük van a melanomák kialakulására, mint barna hajú társaiknak – még akkor is, ha amúgy nem megégnek, hanem lebarnulnak.

Sport és nyári játékok

Sportolás közben is kiemelten kell figyelni a bőr védelmére. Adjunk a gyerekre UV-szűrős ruházatot, ha lehet, és a kilógó részeket alaposan kenjük be!

11-től 4-ig

Igen, a klasszikus: kerüljük a direkt napfényt ezen időpontok között. Semmi nem lehet annyira fontos, hogy kitegyük a gyerekeket ekkora adag káros sugárzásnak.

Öltözék

A kicsiknek is ez a legjobb: széles karimájú kalap, laza, hosszú ujjú ing vagy póló, és lehetőleg hosszúnadrág. Korábban már írtunk a napszemüvegekről, azt sem ajánlott kihagyni elindulás előtt.

6 hónap alatt

Minden naptejet csak 6 hónapos kortól ajánlanak, nem is véletlenül: az egészen pici babákat még inkább óvni kell a napfénytől. Ne feledjük, a szűrt fény is fény, tehát a fák árnyékában is túl sok lehet a sugárzás, de a vízpartok még teljes árnyékban is túl erős lehet az UV-sugárzás.

Mivel a hat hónapnál fiatalabbak kutacsa még nyitott, nekik különösen fontos a sapka/kalap használata is.

Ha felhős az ég...

...attól még a gyerek megég. A káros sugarak 80%-a ugyanis akkor is átjut a vékony felhőzeten, ködön, kenjük hát a gyerekeket az ilyen napokon is.

Ahogy látható, veszélyes megfeledkezni a napsugarak elleni védekezésről – ha viszont odafigyelünk, hosszú távon tudunk vigyázni gyerekeinkre. Megéri.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek