SZÜLŐSÉG

Védd meg a gyereket a veszélyes UV-sugárzástól: ki ne tedd a lábad

2011. június 23., csütörtök 19:07

Van olyan, hogy egészséges barna bőr? A szakértők egybehangzó véleménye szerint NINCS. A barnulás ugyanis már a bőr elváltozását jelzi. A Kanadai Dermatológiai Társaság felmérése szerint minden hetedik gyerek felnőtt korában valószínűleg bőrrákos lesz. A jó hír, hogy a bőrrák kivédhető.

Összeszedtük, melyek a legkomolyabb tévhitek és a legfontosabb tudnivalók a káros és ártatlan sugarakról.

Azt hiszed, mindent megtettél a gyerekeid védelmében: rendesen 50+ faktorszámú krémmel kened őket, nem engeded kint lenni 11 és 3 óra között, és még nem volt, hogy fájó vállal, főtt rákként jöttek volna haza a szórakozásból. Pedig sajnos rosszul tudod: a legújabb tanulmányok szerint a későbbi melanoma kialakulásban nem a vörösre égetett bőr számít, hanem az, összesen mennyit volt a gyerek a napon. Azért ne csüggedj, a fáradozás nem hatástalan: ha azok közé tartozol, akik komoly védelmet nyújtó, UVA- és UVB ellen is védő napkrémmel kenik be a gyerekeket, ha azok félóránál hosszabb időt töltenek a napon, a gyereked nagy valószínűséggel védve lesz a káros behatásoktól.

Sokat, sokszor

De figyelj oda: nem elég csak egy picit rákenni a drága naptejből a gyerekre. Rendszeresen, legalább kétóránként ismételni kell a kenegetést, ha pedig a gyerek vízbe megy vagy izzad, rögtön újra kell kenni. Így van ez akkor is, ha a krém vízhatlan, a víz és a törölköző ugyanis a krém nagy részét eltávolítja. A másik a mennyiség: mindenképpen alapos bekenésről beszélünk, a teljes kilógó testfelületen – ezek közül is a legfontosabb az arc és a nyak, mert ezt vagyunk a leghajlamosabbak kihagyni, holott 3 bőrrák esetből kettő ezeken a területeken fordul elő.

A szájamra is, Mami!

Mivel az alsó ajkakon is nagy a bőrrák kialakulásának kockázata, védjük UV-szűrős ajakbalzsammal a kicsiket is.

Akkor is, ha barna

És igen, bár a barna bőrt egészségesnek gondoljuk, a szakértők szerint bármely színváltozás (legyen az akármely aranybarna) a bőr problémáját jelzi.

Házon belül

Ne hidd, hogy a házban mindentől védett a gyerek! Az ablakon át bejövő fény is veszélyes lehet: az ablaküvegek jellemzően az UVB sugárzást tartják kívül, a káros UVB sugarak attól még bejönnek. Sőt, az igazi veszély az utakon leselkedik a gyerekekre: kend be a kicsik karját és más testrészeit, ha hosszabb autóútra mentek!

D-vitamin

Az Egyesült Államokban komoly kérdés volt, hogy vajon a napvédővel bekent gyerekek hozzájutnak-e elegendő D-vitaminhoz. A szakértők szerint igen.

Családi előzmények

Ha egy közeli családtagnál már előfordult melanoma, vigyázat! A gyereknek is 50% rá az esélye. Ilyen esetekben különösen oda kell figyelni a bőr védelmére.

Anyajegyek

Az anyajegyek nagy többsége nem más, mint a bőr a napsugárzásra adott válaszai. A legveszélyesebbnek tartott anyajegyek a születéskor meglévők (ezek ugye nem napreakciók), de minél több az anyajegy a gyerekünkön, annál valószínűbb, hogy később melanomája alakul ki.

Világos haj és bőr

A világos hajú és bőrű embereknek fokozottan kell ügyeniük a nap veszélyeire. Ők azok, akiknek kevés pigment, azaz melanin van a szervezetében, és ezért ők az UV-hatásoknak sokkal inkább ki vannak téve. Egy tanulmány szerint a vörös hajúaknak és a szőkéknek 2-4-szer annyi esélyük van a melanomák kialakulására, mint barna hajú társaiknak – még akkor is, ha amúgy nem megégnek, hanem lebarnulnak.

Sport és nyári játékok

Sportolás közben is kiemelten kell figyelni a bőr védelmére. Adjunk a gyerekre UV-szűrős ruházatot, ha lehet, és a kilógó részeket alaposan kenjük be!

11-től 4-ig

Igen, a klasszikus: kerüljük a direkt napfényt ezen időpontok között. Semmi nem lehet annyira fontos, hogy kitegyük a gyerekeket ekkora adag káros sugárzásnak.

Öltözék

A kicsiknek is ez a legjobb: széles karimájú kalap, laza, hosszú ujjú ing vagy póló, és lehetőleg hosszúnadrág. Korábban már írtunk a napszemüvegekről, azt sem ajánlott kihagyni elindulás előtt.

6 hónap alatt

Minden naptejet csak 6 hónapos kortól ajánlanak, nem is véletlenül: az egészen pici babákat még inkább óvni kell a napfénytől. Ne feledjük, a szűrt fény is fény, tehát a fák árnyékában is túl sok lehet a sugárzás, de a vízpartok még teljes árnyékban is túl erős lehet az UV-sugárzás.

Mivel a hat hónapnál fiatalabbak kutacsa még nyitott, nekik különösen fontos a sapka/kalap használata is.

Ha felhős az ég...

...attól még a gyerek megég. A káros sugarak 80%-a ugyanis akkor is átjut a vékony felhőzeten, ködön, kenjük hát a gyerekeket az ilyen napokon is.

Ahogy látható, veszélyes megfeledkezni a napsugarak elleni védekezésről – ha viszont odafigyelünk, hosszú távon tudunk vigyázni gyerekeinkre. Megéri.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.23 22:45:13Dmilla

  ..legjobb, ha bemegyünk a föld alá egy betonbunkerba.
  Nem tudom, nincs egy egész picit túllihegve ez az UV-para?
  Oké, tudom, hogy ózonréteg-vékonyodás, meg minden, de azt nem hiszem el, hogy régen egy életet leéltek az emberek a napon mindenféle kence nélkül, most meg árnyékban is kenjük 50+-szal a gyereket, és adjunk rá UV-szűrős ruhát... (jó, hogy már nem páncélt).
  Oké, nyilván én sem viszem a gyerekemet délben a napra, és van napernyő a babakocsiján, de nem hinném, hogy olyan brutál mód károsodna a bőre akkor, amikor egyáltalán nem ég le.Régen nem létezett UV-B, vagy mi?
  Sőt, olyan merész vagyok, hogy ha este 6-kor viszem ki, akkor egyáltalán nem kenem be semmivel.
  A napszemüvegnek meg végképp nem látom, mi értelme lenne. Van olyan, hogy szemrák? Én még sose hallottam róla. Autóvezetésen kívül minek napszemüveg bárkinek is? A szemnek kell a fény! Gondolom, senki nem olyan hülye, hogy direkt a napba néz.

 • 2011.06.23 22:46:42Dmilla

  Azt meg külön megnézném, ki aszalja a gyerekét 40 fokban hosszú ujjú pólóban meg hosszúgatyában.

 • 2011.06.23 22:47:28Dmilla

  Könyörgöm, mondjátok, hogy ezt a cikket nem szponzorálta egyik naptej-gyártó sem...

 • 2011.06.23 23:03:51Dana*

  Dmilla
  Azt nem tudom, hogy a napszemüveg használ-e de az biztos, hogy a melanoma a szemben is megjelenhet. A szivárványhártya is pigmentekből áll. Ami nagyon veszélyes az a UVA a legújabb kutatások szerint és az még télen is jelen van sőt az autóban utazva is károsíthat. Ez a napfény már nem olyan mint nagyanyáink korában :(

 • 2011.06.24 06:54:12Dana*

  A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, ás 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll.

  Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, e sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben.

  Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságáról és a leégésről is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB-sugárzásnak vagyunk kitéve.

  A nap megégetheti a szemeit is. Az ultraibolya fény károsítja a retinát, a szemgolyó hátsó belső falán elhelyezkedő vékony látóideghártyát. A szemek égése károsíthatja a szemlencsét, a szem belsejében található átlátszó szerkezetet, amely alakját változtatva biztosítja, a tárgyak éles képét. Ez katarakta (szürkehályog) kialakulásához vezethet.

 • 2011.06.24 10:45:28csimpilimpi

  most akkor melyik sugarakat tartja távol az ablaküveg, és melyiket engedi be? nincs a cikkben ezügyben egy kis elírás?

 • 2011.06.24 12:29:22csuni

  Reggel induláskor +50-es naptejjel bevakolom a gyereket+magamat.Őt bölcsiben kimenetelkor is bekenik-sőt,az összes gyereket-és legkésőbb 11-kor beterelik őket.Van napszemüvege,ha akarja,használja.Főleg autózáskor.Nekem viszont kéne egy melós napszemüveg,mert a dioptriás vezetős szemüveggel picit bizonytalan vagyok gyalogláb (bezzeg ülve nem!).

  Dmilla,hogy miért nem csak autózáshoz kell napszemüveg? Próbáltál már létezni délidőben sík belváros főterén,ahol valami agytröszt tervei miatt hófehér,itt-ott csillogó térkővel van kirakva? Tapasztalatból mondom,2perc alatt kifolyik az ember szeme.

 • 2011.06.24 12:29:53csuni

  Dmilla,egyébként a hozzászólásod nagy részével egyetértek.

 • 2011.06.24 13:12:51Dana*

  ja eléggé elírták. Az UVA-t engedi át az üveg és ez hatol a legmélyebbre a bőrben. Én is 50+-os krémet használok sajna sok az anyajegyem :(
  Lurkóm még nincs de én tuti bevakolnám.

 • 2011.06.24 22:29:45akkorisajuditvoltam

  bocsánat, elírtam, Dana* köszi a kiegészítést! és nem, nem támogatta senki a cikket.

 • 2011.06.29 16:43:43AmiW

  akkorisajuditvoltam
  meg mindig nem jo: "az UVB sugárzást tartják kívül, a káros UVB sugarak attól még bejönnek."

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta