A kávé csökkenti a nők teherbeesési esélyeit

Teljes az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a várandós nőknek nem ajánlott túl sok koffeint fogyasztaniuk. De évtizedek teltek el anélkül, hogy a tudósok ezt az állítást részleteznék: pontosan mennyi koffeint szabad fogyasztani a terhesség alatt? Most egy újabb vizsgálat igyekszik eltántorítani a kávéfüggőket kedvenc italuktól: már a teherbeesés is nehezebb lesz, ha kávézol.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a petevezeték működését megzavarhatja a rendszeres koffeinfogyasztás, ami hátrányosan befolyásolja a termékenységet - írja a Medical News Today. Sikeres megtermékenyüléskor a mikroszkopikus női ivarsejtnek a méhbe kell jutnia. Nem tudják, hogy pontosan milyen módon kerül a petesejt a petevezetékből a méhbe, de a szakértők úgy gondolják, a petevezeték belső oldalát borító csillószőrök és a vezeték izom-összehúzódásai juttatják el lassan a méhbe.

"Egyelőre csak állatkísérleteket végeztük, de a kapott eredmények megmagyarázhatják, hogy a koffeines italok fogyasztása miért csökkenti a nők teherbe esésének esélyét" - mondta a kutatást vezető Sean Ward. Ward csapata megállapította, hogy az izomösszehúzódás szabályozásáért felelős sejtek aktivitása csökken mikor a kísérleti egerek koffeint kaptak.

Az izomösszehúzódás hatása sokkal lényegesebb mint a csillók szerepe. "Ez érdekes magyarázatul szolgálhat arra a jelenségre, hogy a rendszeresen kávét fogyasztó nők miért esnek nehezebben teherbe, mint azok, akik nem isznak kávét" - mondta Ward, majd hozzátette: "Azon kívül, hogy az eredményeink segíthetnek azokon a nőkön, akik nehezen termékenyülnek meg, a petevezeték működésének megismerése előnyös lehet a kismedencei gyulladások és a nemi úton terjedő betegségek kezelésénél." A kutatók remélik, hogy a méhen kívüli terhesség okainak megértéséhez is közelebb jutottak.

Élelmiszerek koffeintartalma (forrás: wikipédia)

Fontos megjegyezni, hogy koffein nem csak a kávéban és a teában, de különbözô üdítőitalokban, energaitalokan és gyógyteákban is előfordul. A lenti mennyiségek átlagos koffeintartalmat jeleznek, de a pontos számokat befolyásolja a bevitt étel- és italmennyiség, kávé esetében még a pörkölés minősége is.

Étel, ital[mg/100ml]
Mountain Dew 18,5
Coca-Cola 13,5
Coca-Cola light 13,5
Pepsi Cola 11
Pepsi light 10,5
egyéb szénsavas üdítőitalok 0
kávé (amerikai, hosszú) 40-80
presszókávé 50-175
instant kávé (elkészítve) 30-50
koffeinmentes kávé 1,5-2
tea 15-20
instant tea 20
Ice tea 2-3
csokoládé (főző, ét) 70-80
csokoládé (édes, ét) 62-65
csokoládé (tej) 20-30
csokoládészirup 14
kakaóital (elkészítve) 2,5
kakaópor (holland) 78
energiaitalok 12-80
Red Bull 32
Oszd meg másokkal is!
Mustra