SZÜLŐSÉG

Ha bezár az ovi...

2011. június 20., hétfő 07:46

Vége az iskolának, nemsokára az óvodák is becsuknak, Apánk pedig még mindig nem tudja, mi lesz a gyerekkel a szünidőben. Én Vagyok az Apád – nyár.

Tök jó, hogy itt a nyár

Bár persze a betegségekkel megjártuk az elejét, de azért akkor is kezdődik a vakáció. A gyerekeknek. De nekünk? Nincs ovi, nincs bölcsi. De valamit azért kezdeni kell a fiúkkal.

Illetve van ovi meg bölcsi, ha valaki nagyon akarja. Összevont csoportokkal majdnem lefedik az egész nyarat. Többé-kevésbé idegen gyerekekkel és óvónénikkel kellene megbarátkozni. Mivel Á most még nem dolgozik, nem szorulunk rá. De mi lesz jövőre? És ez nem kis probléma, mert több, mint 2 hónapról van szó! Eddig összesen egy olyan nyarunk volt, amit meg kellett oldani Effel. Sikerült. Mert szerencsére még vannak nagyszülők. De két gyereket már nekik sem olyan egyszerű pesztrálniuk.

Nincs megoldás?

Nagy lózungjaink sajnos nincsenek. Sőt, egyelőre csak próbálunk stratégiákat kidolgozni, hogy majd hogyan is kellene csinálni. Mert persze a szabadság időtartama erősen korlátozott. Mondjuk kiveszünk 2-2 hetet, és egyesével otthon maradunk a gyerekekkel? Akkor együtt nem is tudunk semmit csinálni, nem is lehet rendes nyaralást szervezni. Egy hetet átfedésben nyomunk? Az meg olyan kevéske. Két hét együtt? Az jó, csak akkor éppen marad még másfél hónap megoldandó idő. Szóval nem tudom, hogy lesz a végén. És ez meg még nem is az iskolás korszak, amikor meg aztán tényleg semmi nincs megoldva.

Amit csak lehet

A gyerekeket külön-külön lepasszolni egy-egy hétre a nagyikhoz, az mehet. Akár egy kicsit több időre is. Vagy együtt a két fiút, de az már komoly erőpróba. A gyerekeknek amúgy nem gond, mert jól elvannak velük. Nagybácsihoz, nagynénihez szintén mehetnek néhány napra. Na persze nem a Gorilla nagybácsihoz... Ha mindent bevetünk, még akkor is maradnak lyukak a nyárban. Ahhoz meg még Eff is kicsi, hogy bármilyen táborba menjen, és nem is olcsó mulatság a dolog. De jövőre talán már elképzelhető. Az mondjuk megint egy-két hét. És akkor mi van Jével? Ő még épphogy csak két éves lesz, mi meg addigra elvileg mind a ketten dolgozunk már.

Hogy csinálják mások?

Igaziból ezt szeretném tudni. Hogy azok mit tesznek, akik nem kőgazdagok, és nem tudnak valakit alkalmazni a gyerekek felügyeletére? Akiknek nincsenek kéznél a nagyszülők, rokonok? Nem is tudom elképzelni. Ráadásul pont ebben a pilanatban derült ki, hogy ezen a héten sem én nyertem meg a lottón a főnyereményt, pedig Eff is segített a számok kiválasztásában. Úgyhogy nagyon úgy néz ki, nekünk is szembe kell nézni a kihívással, és meg kell oldani a nyarat, bármilyen nyomasztóan hangik is ez így kimondva.

Az én gyerekkorom nyarai nem voltak problémásak. Anyám pedagógus volt, szabad volt a nyara. Két hétre azért én és a nővérem is el voltunk távolítva, mentünk vidékre a nagyszüleinkhez. Nade egy kicsit talán túlzottan előre is szaladtam, mert idén még minden sima ügy. Csak éppen az én idei szabadságom tűnik még nagyon messzinek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.20 11:10:21sony

  Ne parázz az összevont csoporttól, ha a gyerkőc talpraesett, nagy kalandként fogja megélni. Ha kicsit félénk, akkor is. Csak akkor ne kísérletezz vele, ha betegesen félénk a fiad. A gyerekek ilyenkor a vegyes csoportok előnyeit élvezhetik (a kicsit tanulnak a nagyoktól, a nagyok megélik, hogy vannak, akiknél már nagyobbak, és akiket pesztrálhatnak), a hátrányok nélkül (nem tudnak odafigyelni a korosztályuknak megfelelő fejlesztésre). A június jó levezetés az ovisoknak így év végén, amikor az oviban már nincsenek kötöttebb foglalkozások, csak játék. Én augusztusban még nem vittem őket, de az utolsó egy-két hét minden bizonnyal jó felvezetés lehet.
  Az óvónők persze néha ezt másképp kommunikálják :)

 • 2011.06.20 11:41:14rena55

  Az összevont csoport az egy dolog. A totális zárás, na azt hogyen lehet megoldani?

  Ahová a fiam jár, ott így alakul:
  "Tájékoztatjuk Önöket, hogy a nyári szünet ideje 2011. június 27-től július 22-ig tart. Nyitás július 25-én. "
  Ebből 1 hétre enged el a főnököm, 3 hét megőrzésért a fizetésem 80%-át kell kifizetnem valaki másnak. Annyira jó ez!

 • 2011.06.20 11:57:35Borcsika

  Amíg a mi óvónénink nem megy el szabadságra, addig megy az összevont csoportba, utána pedig anyukámék vigyáznak rá a szabadságig (teljes zárás). A zárás alatt 1 hetet lesz az apjával, egy hét a Nagyival (én szüleim), 1 hét a barátnőméknél, és egy hétig velem. Aztán vége is a totális zárásnak. Augusztus utolsó hetében meg már megint lesz az egyik óvónénink, és délelőttös lesz, ebéd után pedig elhozom őt.
  Csak a tavalyi balhé miatt nem akarom, hogy összevont csoportba járjon, mert az egyik óvónőnek nem szimpatikus a fiam (egyébként mindenki imásdja az oviban), és ez a dög tavaly beállította a gyereket ok nélkül a sarokba, és ott felejtette. 2 órát áll ott a gyerek a napon, étlen-szomjan. Sajnos akkor a fiam nem merte ezt elmondani nekem, csak az idén derült, ki, amikor a mi óvónőnknek ezt elmondta. Nem tudom bizonyítani sajna, így nem tehetek már semmit, de minden esetre próbálom távol tartani tőle a gyerkőcöt.

 • 2011.06.20 12:59:00fülemüle

  Az összevont csoport nem az ördögtől való. A fiam sokkal jobban élvezi ezt, mint amikor irányított foglalkozások vannak.
  Az ovinak van 8-10 db kerékpárja (kb. 200 gyerekre). Az én fiam nem egy könyöklős fajta, így év közben ritkán jut bicajhoz, ilyenkor válogathat :).
  Van egy kis pancsoló azt is szereti, meg a másik csoport játékait is élvezettel fedezi fel.
  Barát is akad mindig.....

  Öt hét zárást kell megoldanunk. Én idén kaptam három hetet egyben, a férjem kettőt. Egy hét átfedés van, így a mamáknak is marad egy hét.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta