SZÜLŐSÉG

Közel a csőd, ha a gyereknek gyógyszer kell

2011. június 15., szerda 08:05

Hamar meggyőződtem róla, igaz, amit mindenki mond: miszerint a legdrágább dolog az egészségen kívül a gyermekvállalás. Ráadásul ha a kettőt kombináljuk, az már tényleg a tervezett nyaralás rovására megy, sőt, ha különösen rossz idők járnak, még a családi költségvetés csődjét is eredményezheti. (Itt most nem tárgyaljuk a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos orvosi kiadásokat, bár ez jól felkészíti a kedves szülőket a későbbiekre.) A Medián közvéleménykutató friss felméréséből is ez derül ki: hogy az egészségvédelem nem csupán elvi, hanem anyagi kérdés is.

Nálunk

Az általunk is látogatott védőnői szolgálat lelkiismeretesen tájékoztatja a szülőket az összes lehetséges vitaminról, és a nem kötelező, de patikában kapható védőoltásokról a legkülönfélébb betegségek megelőzésére. Az információ mindenkihez kivétel nélkül eljut, legalábbis abban a budapesti kerületben, ahová mi tartozunk.

A védőnő itt nem csak a kismama egészségére figyel, hanem későbbi, a szoptatásnál felmerülő kérdésekben is naprakész. Emlékezetem szerint az első néhány alkalommal a terheseknek ajánlott vitamin, majd később az anyatej termelését segítő szer került szóba. A vitamint magunk közt, családilag csak „FB 6000”-nek hívtuk, bár nem ez volt a valódi neve, ám az ára sajnos igen. Olyan jaj de sokáig nem tartott egy doboz, a szoptatás 9 hónapja allatt ha kilenc nem is, de négy biztosan elfogyott belőle, a szervezetem pedig vadul elkezdett anyatejet termelni... Pláne amikor megtudta, hogy a legjobb anyatejserkentő szer pont ugyanennyibe kerül.

Money, money, money

A Medián felméréséből kiderült, hogy a 13 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőknek egy-egy alkalommal átlagosan 7-8000 forintjukba kerül gyermekük betegsége, de minden tizedik család esetében ezek a kiadások a 20 000 forintot is meghaladják. Emlékszem a gyermek első megfázására, és az ahhoz szükséges eszközök megvásárlására. Ebben a szettben szerepelt a fülhőmérő, az orrszívó, a doktornéni által ajánlott tengeri sót tartalmazó orrspray, valamint a fájdalom- és lázcsillapítós orvosság. Fel sem merült, hogy spóroljunk valamelyik terméken, „hisz jó lesz az később is”, de azért eléggé megroppanva távoztam a pénztártól.

Jó példa a Rota vírus elleni oltás is, amit a tévében is reklámoznak, a vakcina viszont elég drága, harmincezer forint. Erről a betegségről egyébként sok rémhírt hallani, de ha már a fele igaz, akkor nyilván mindenkinek érdeke lenne beadatni az oltást. Biztos, hogy sokan elgondolkodnak azon, felelőtlenség-e nem beadatni a valóban drága oltást. (Van persze olyan gyerekorvos, aki egyáltalán nem ajánlja, mondván a gyerek így is-úgy is elkap valami hasmenéses-hányós vírust, ezek közül a Rota csak egy, mind ellen pedig úgysincs védőoltás. Hát, ez megintcsak egy olyan kérdés, amelyben mindenki saját lelkiismerete szerint, egyedül kell döntsön.)

A felmérés további érdekes adatokat közöl. E szerint a magyarországi átlagkereset jelenleg nettó 139 700 forint, a táppénz napi összege az új szabályozás alapján legfeljebb kb. 5 000 forint. A magyar családok anyagi nehézségeire utal az, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint a 15 évnél fiatalabb gyermeket nevelő nők 53 százalékának jelenleg nincs munkahelye, 32 százalékuknak azért, mert a gyermek mellett nem tudják, vagy nem akarják vállalni a munkával járó kötelezettségeket.

És akkor még apu egészségét is védeni kéne, akár vitaminokkal, akár egészséges ételekkel, akár valami kis hétvégi kikapcsolódással, nehogy az egyszemélyes családfenntartó egyszer csak kidőljön a csatasorból, miután a temérdek pénzt előteremtette.

Na persze, a megelőzés

Ki ne szeretné mindenből a legjobbat adni a csemetéjének? Mindenki – aki megteheti. De nem elég felhívni a figyelmet a megelőzésre. Hiába hasznos és kerül kevesebbe, mint maga a gyógykezelés, ha ezen prevenciós eszközök állami támogatása nem megoldott. (Ez alól mondjuk kivételt képeznek a kötelező védőoltások, bár az ajánlottak között is van olyan, amit a védőnő és a gyermekorvos is feltétlen szükségesnek ítél.)

„A megkérdezett szülők háromnegyede prevenció-párti, szerintük a gyerekbetegségeket érdemesebb megelőzni, mint gyógyítani. A szülők alapvetően ismerik a lehetőségeket. 8-ból 10-en állítják, hogy foglalkoznak is a kérdéssel: háromnegyedük vitaminkészítményekkel, kiegyensúlyozott étrenddel és kötelező védőoltásokkal tesz gyermeke egészségének megőrzéséért.”

A megelőzés néhány egyszerű, ősi módszere persze nem pénz, inkább odafigyelés kérdése. A kiegyensúlyozott étrend és a sportos életmód inkább azon múlik, szánunk-e elég időt és energiát a megvalósításukra. Az, hogy mit eszik a gyerek, és van-e eleget a levegőn, ugrándozhat-e a játszótéren, a szülő döntése. Ha szűkösek az anyagi lehetőségek, nem drága sportfoglalkozásokra, hanem a kertbe, vagy a közeli kiserdőbe, focipályára, játszótérre lehet elvinni, és odafigyelni arra, hogy inkább ezeket az elfoglaltságokat kedveltessük meg vele a tévénézés helyett. Egyszerűnek és evidensnek tűnik ez a szabály, nem is annyira könnyű betartani, főleg, ha rossz idő van, és magunk is inkább otthon ücsörögnénk csipszet majszolva hétvégi kikapcsolódás címén.

Védettség: pénz és akarat kérdése. Na meg a szerencséé

„A szülők többségét kitevő alacsony jövedelműek, a legfeljebb szakmunkás végzettségűek, és a városban vagy falun élő családok közel fele egyáltalán nem, vagy csak a fontos dolgok rovására tudja kigazdálkodni gyermekének az ajánlott, térítéses védőoltások árát” – írja a közvéleménykutatás, amivel egy érdekes ellentmondásra világít rá. Gyanúm szerint ugyanis pont a tehetősebb réteg az, amelyik inkább elutasítja a klasszikus, „hagyományos”, kötelező, vagy ajánlott oltások egy részét, és bízik inkább a táplálékkiegészítő vitaminokban, bio megoldásokban, azok immunrendszert erősítő hatásában.

Az, hogy milyen forrásból jut a gyermek a védettséghez, nem csak anyagi kérdés, ám sokszor az egyszerűbbnek tűnő megoldás sokkal többe kerül. A biopiacon összevásárolt ebédnek való akár triplájába is kerülhet, mint egy mezei tyúkleves – és nem egyértelmű, melyiknek van a gyerek számára több haszna. Oltás nélkül is egészséges maradhat a gyerek, de elkaphat száz olyan betegséget, ami ellen senki mást sem oltanak be.

A meggyőződés sokat számít, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a szülői minta lesz a követendő a gyermeknek a későbbiekben. Ha legalább az egészséges életmód alapjait megtanulja elsajátítani, akkor lehet, hogy később maga sem fog mindent az orvosokra és a gyógyszerekre bízni, arról nem is beszélve, hogy jóban lesz a saját testével, és – ahogy kedvenc orvos ismerősöm mondani szokta – megtanul bízni a saját egészségében. Ez így rendben is volna, és lehetne követendő mindenki számára, anyagi helyzettől függetlenül. A tágabb mozgástér sajnos mégis azoknak jut, akiknek a pénzügyi lehetőségei ezt lehetővé teszik.

Bár a szakértők és sokan mások mind egyetértenek abban, hogy ezen kezdeményezések élére a kormányzatnak kellene állnia, én mégis úgy gondolom: a gondoskodás elsősorban mindenkinek saját felelőssége.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.15 12:42:11hinta-palinta

  "a legdrágább dolog az egészségen kívül a gyermekvállalás, az. Ráadásul ha a kettőt kombináljuk, az már tényleg a (netán tervezett) balatoni nyaralás rovására megy, "

  grat.

  "Olyan jaj de sokáig nem tartott egy doboz, ha kilenc nem, de mondjuk négy biztosan elfogyott belőle, a szervezetem pedig vadul elkezdett anyatejet termelni, amikor megtudta, hogy a legjobb anyatejserkentő szer pont ugyanennyibe kerül."

  képzavar?

  "Nem elég felhívni a figyelmet a megelőzésre, mondván, ez nem csak hasznos, de kevesebbe is kerül, mint maga a gyógykezelés, ha a prevenciós eszközök állami támogatása nem megoldott. Ez alól mondjuk kivételt képeznek a kötelező védőoltások, bár az ajánlottak között is van olyan, amit a védőnő és a gyermekorvos feltétlen szükségesnek ítél."

  pongyola, slendrián, összedobált dobált szavak

  "A biopiacon összevásárolt ebédnek való akár triplájába is kerülhet, mint egy mezei tyúkleves"

  a mezei tyúkleves a legjobb,mert pont azért mezei mert semmi szar maggi kocka nincs benne.

  Van több értelmetlen mondatfűzés is.

 • 2011.06.15 13:16:17ZaZie

  A cikkben jelzett eredeti problémára: Egészségpénztár.

 • 2011.06.15 16:34:28Fuckup_with_marmelade

  Na ja... aztán az egészségpénztár lenyúlja a maga részét és rájössz, hogy a befizetéseid után jó ha a töredékét kapod vissza a befizetett összegnek.

 • 2011.06.15 16:40:13Fuckup_with_marmelade

  Bárányhimló, 2 gyerek egymás után:

  Homeós bogyók - 6e körül (sokféle)
  Hűtőhab: talán 3500 - ez nem biztos, hogy ki fog tartani, úgyhogy simán lehet akár 7000Ft is a vége
  Púderek, olajok: 1500Ft
  Lefújt ebédek: 1000Ft

  És akkor még olcsón megúsztuk, mert nem számoltam táppénzzel és hasonlókkal...

 • 2011.06.15 18:28:59Almandin

  Sajnos nagyon igaz a cikk. Ma sok az olyan család, ahol a jövedelem éppen csak arra elég, hogy a rezsit kifizessék belőle, és olcsón egyenek. Ebben az esetben még a ruházkodás is gond lehet, hát még a gyógyszer. Ha egyébként is anyagi gondjaik vannak, még egy pár ezer forintos többletköltség is pénzügyi katasztrófát okozhat. A gyereknevelés ma sokkal nagyobb felelősséggel jár, mint pl. 100 éve. Akkoriban a szegény szülők többsége természetesnek vette, hogy potyognak a gyerekek (a fogamzásgátlás akkori módjairól nem is hallottak, meg valláserkölcsi okokból is ellenezték), és azt is, hogy a sok gyerekből jó pár meghal. Sajnos sok gyerek nem azért halt meg, mert olyan betegséget fogott ki, ami akkor még nem volt gyógyítható (bár ez is gyakori volt), hanem a táplálkozás hiányosságaiból fakadó betegségek kapcsán. Vagy pedig maradandó egészségkárosodással érte meg a felnőttkort, mert nem kapott rendes ételt gyerekként. Manapság a gyermekvédelem lépne közbe, ha egy gyereket úgy nevelnének, mint ahogyan az 100 éve az akkori szegényeknél általános volt.
  A másik riasztó tény pedig az, hogy a 15 év alatti gyereket nevelő nők felének nincs állása! Ez a magyar munkaerőpiac szégyene, mivel koloncnak tekintik a kisgyerekes anyát. Ez tovább csökkenti a szaporulatot, mert emiatt sok nő ma már egyáltalán nem mer szülni.

 • 2011.06.15 21:18:26efi

  Fuckup_with_marmelade

  Ha a semmit nem érő homeos placebókat elhagytad volna máris a felét megspóroltad volna.

 • 2011.06.15 21:33:16akkorisajuditvoltam

  hinta-palinta: bocsánat, részben technika, részben üvöltő gyerek, főleg pedig agyilag megfőtt szerkesztői szem, javítom, köszönöm.

 • 2011.06.15 22:08:41ZaZie

  @Fuckup_with_marmelade: Ekkora hülyeséget hogy lehet leírni?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta