Sok a baj azokkal, akik tavasszal születnek

Már régóta sejtik, hogy bizonyos betegségek kockázata és a születés időpontja összefüggnek egymással. Korábbi kutatások azt állapították meg, hogy a tavasszal születettek körében nagyobb arányú a bipoláris zavar, a skizofrénia és a depresszió. A mostani tanulmány az étkezési rendellenességeket is ehhez a listához csatolta.

A közelmúlt egyik felmérése szerint azok a gyerekek, akik tavasszal születnek, hajlamosabbak anorexiára - írja a Daily Mail. Állítólag ez a téma eddigi legnagyobb kutatása, és a vizsgálat vezetőinek állítása szerint bombabiztos bizonyítékaik vannak arra, hogy a születés időpontja - összefüggésben a fogantatással - befolyásolja az étkezési rendellenesség kialakulásának esélyeit.

Anorexia: csak egy újabb tétel a listán

Már a hetvenes évek óta foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a fogantatás ideje és a fejlődés korai szakaszában történt behatások hogyan befolyásolják azt, hogy aztán később milyen nyavalyáktól szenvedünk majd.

Ezek a behatások lehetnek a magzatot érő vírus- és más fertőzések, de számít a napfény mennyisége és az is, hogy az anyának milyenek a táplálkozási szokásai.

Az anorexia a leghalálosabb pszichózis

A tanulmány megvizsgálta 1293 anorexiás beteg születési időpontját, azokat pedig összehasonlította a teljes népesség hasonló adataival. Ennek alapján az oxfordi egyetem kutatói azt állapították meg, hogy azok a leginkább esélyesek az anorexiára, akik március és június között születtek, míg a szeptemberiek és októberiek a legkevésbé.

Nagyjából 90 ezer brit szenved étkezési rendellenességtől. Ilyen kórok jellemzően a korai tizenéves korban kezdődnek. A lelki eredetű betegségek áldozatai közül az anorexiások és a bulimiások halnak meg a legtöbben akár öngyilkosság, akár tartós egészségromlás miatt.

A tanulmány négy születési idő-intervallumot vizsgált a brit anorexiások körében. Ezeket pedig összehasonlította az általános népesség 1950 és 1980 között született tagjainak az adataival.  A születési időpontok megoszlása nagyon más volt az általános népességnél és az anorexiások körében.

Még nem tudják, pontosan mi okozza az összefüggést

Habár már korábbi tanulmányok is feszegették a születési időpont és az étkezési rendellenességek kapcsolatát, a bevont betegek száma nem volt elegendő hiteles statisztikai mintához.

Dr Lahiru Handunnetthi, a kutatás vezetője azt nyilatkozta: "Már a korábbi kutatások is rávilágítottak, hogy a tavaszi születéshez jobban köthetők az olyan betegségek mint a skizofrénia, a bipoláris zavar és a depresszió, így aztán az anorexiával kapcsolatos megállapításunk nem is annyira meglepő." A kutató azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy ezzel csak a két dolog közötti kapcsolat bizonyított, de azt további kutatásoknak kell megállapítania, hogy pontosan milyen tényezők adják a kockázatot.

Hibás program

A kutatók úgy vélik, hogy a fogantatás és a terhesség alatti kedvezőtlen körülmények miatt a test és az agy funkciói hibásan programozódik be, és ezáltal megnőnek a betegségi kockázatok. Kedvezőtlen körülmények alatt ezeket értik: terhesség alatti fogyókúra, toxinok, a napos órák száma, az időjárás hatása és bizonyos hormonok befolyása.

"A napos órák számának (így a D-vitamin szintjének), a hőmérsékletnek, a terhesség alatti táplálkozásnak és a fertőzésveszélynek a szezonális változása mind kockázati tényező" - mondta Handunnetthi doktor -, "ezért fontos, hogy ezeket a tényezőket megismerjük, mert így betegségeket előzhetünk meg a jövőben."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek