SZÜLŐSÉG

Ajajj, édesszájú a gyerek..

2011. június 14., kedd 18:38

Hároméves kisfiam imádja a csokit. Nem akartuk tiltani tőle, gondolván, hogy akkor majd kevésbé kell neki, de nem jött be: a csoki télapó óta bebuktuk az édességkerülést. A nagyszülőknek hiába mondom, hogy ne adjon Dénesnek csokitojást, nápolyit, valahogy mindig ott kötnek ki, hogy csokis a gyerek szája (a legjobban a bolti kakaós tejet utálom).

De mit lehet ilyenkor tenni? Ha hiába mondom a nagyinak, mert ő csak abban gondolkodik, neked sem lett ebből semmi bajod lányom, hogyan értessemmeg vele, hogy ő valószínűleg ugyanúgy nem háromévesen kezdte belém tömni a csokit?! Hiszen akkor jó volt, ha nagy ritkán hozzájutottunk valami ilyen finomsághoz (nem gondoltam volna, hogy valaha is visszasírom a Kádár-korszakot:).

Nevelési tanácsadó nagyiknak

Jó lenne, ha ezt minél több nagyszülő olvasná. Hiszen anyaként (és persze apaként) biztosak lehetünk abban, hogy a nagyszülő csak a legjobbat akarja a gyereknek. Ebbéli igyekezete miatt van pont az, hogy elfelejti, ami a legjobb a gyereknek a gyerek szerint az nem feltétlen a legjobb számára.

Ha édesítőszert vagy cukorpótlót adnak egy termékhez, a címkén fel kell tüntetni jelenlétüket.

A mesterséges édesítőszerek

A Táplálkozástudományi Akadémia hírlevele szerint a mesterséges édesítőszerek jó alternatívát jelentenek: energiaértékük elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek, nem befolyásolják a vércukorszintet, így jól alkalmazhatóak cukorbetegek diétájában is. A leggyakoribb mesterséges édesítőszerek a szacharin, az aszpartám, a ciklamát és az aceszulfám-K: ezekből állnak a boltokban kapható, fantázianevekkel ellátott termékek, amelyeket tabletta, folyadék vagy por formájában lehet megvásárolni.

Elsőként a szacharin került előállításra 1879-ben Constantin Fahlberg orosz születésű kémikus által. Édesítő hatása 300-szor nagyobb a répacukorénál. Ha a szacharinnal édesített ételt forraljuk, kesernyés, fémes utóíz keletkezik. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által javasolt napi beviteli maximuma (ADI = Acceptable Daily Intake) 5 mg /testtömegkilogramm.

A ciklamátot 1940-ben fedezték fel, 30-szor édesebb a répacukornál. Mivel hőstabil, bátran használható ételkészítéshez, befőzéshez. Napi javasolt beviteli maximuma 11 mg/ testtömegkilogramm.

Az aszpartám édesítő ereje 200-szor nagyobb a répacukorénál, hőérzékeny, így főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére szolgál. Mivel a szervezetben hasznosuló két aminosavból áll, energiát is szolgáltat. E körül az édesítőszer körül folyik a legnagyobb vita: a szakemberek egy része szerint ártalmatlan, mások szerint rákos megbetegedéseket, koraszülést okoz. Az aszpartám egyike a legalaposabban bevizsgált élelmiszer-összetevőknek, melynek biztonságos fogyasztását nagyszámú tanulmány támasztja alá. Az EU-ban szabadon forgalmazható.

Az aceszulfám-K édes íze szempontjából hasonló az aszpartámhoz, hőstabil és nincs mellékíze. ADI-je 15 mg/ testtömegkilogramm.

A cukorpótlók

A cukorpótlók vagy cukorhelyettesítő anyagok energiaértéke azonos a cukoréval, de előnyük, hogy a szacharóznál kisebb mértékben, viszont elhúzódóbban emelik a vércukorszintet. Ezek a készítmények jól alkalmazhatóak azoknál a termékeknél, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen, mint pl.: piskótákban, lekvárokban, csokoládékban. Fontos tudni, hogy ezeknek a termékeknek is közel azonos az energiaértéke, mint a hagyományos készítményeké, ezért főként normál testsúlyú embereknek javasolt a fogyasztásuk, kis mennyiségben. Mivel a cukorpótlók szénhidrátok, a cukorbeteg diétába be kell számítani az elfogyasztott mennyiséget. Édesítő erejük 0,4-1-szeres a répacukorhoz képest, így a hasonló édesítő hatás eléréséhez van, hogy kétszer annyi szükséges belőle.

A két legismertebb cukorhelyettesítő a fruktóz és a szorbit.

A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor 30-50%-kal édesebb a répacukornál, naponta maximum 50 g fogyasztható belőle.

A szorbit édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a, napi maximális adagja 30-50g. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat.

Napjainkban vált ismertté szélesebb körben a xilit vagy nyírfacukor. A nyírfacukor a xilánból származó cukoralkohol, amelyből hidrogénezés útján álltják elő a xilitet. Nem csupán a nyírfa kérgében, de a kukoricacsőben, a szalmában és a mandula héjában is megtalálható. Édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán kétharmada. Sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően adagolható. Túlzott fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki az arra érzékeny egyéneknél. Szénhidrát beszámítással a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.14 19:41:05ZaZie

  Ez mi ez a cikk? :DDD Ne egyen a gyerek édességet, de egyen mindenféle szar mesterséges cuccot? Kész!

 • 2011.06.14 20:18:30félértelmiségi

  hát, én jobban örülnék, ha inkább egy szelet oldszkúl sütit ennének a nagyinál xilitek és szorbitok helyett. Itthon meg úgyis csak annyi édesség van, amennyi, heti egy kényeztetés a nagyiknál belefér.

 • 2011.06.14 22:27:03Almandin

  Én is csokolista vagyok, ha a nem létező gyerekem is az lenne, nem fognám fel tragédiaként. Egyedül a túlcukrozott csokoládékból nem jó sokat enni, egyébként a csokoládé és a kakaó kifejezetten egészséges táplálék. Pl. a memóriára nagyon jó hatással van.

 • 2011.06.14 23:43:47kockpit

  Szerintem nem a süti a nagyinál a probléma, hanem az, hogy a nagyi mindenféle édességet megvesz a boltban, tejbevonós csokit és társait, mert a mennyiségre megy, nem a minőségre. Vagy kanállal eszik a kristálycukrot, mert ő megengedi. És ha szólok érte, akkor szájhúzogatás van.

 • 2011.06.15 01:44:39Rabyn

  Adjatok a gyereknek GYÜMÖLCSÖT!!! Ha nagyon nem akarja megenni akkor lehet olyat is csinálni, hogy csokifondüztök és az még élvezetes is. Igaz így is enni fog csokit, de gyümölcsöt is!

 • 2011.06.15 08:01:26bejo

  Öööö, biztos, hogy az az MDOSZ hírlevél gyermektáplálkozásról szólt (költői kérdés)?
  Mielőtt cukor helyett édesítőszerrel vagy cukor (szacharóz) helyett cukorral készítitek el a napi több liter limonádét a gyereknek, szerintem érdemes a következőket megfontolni:
  - Bár egészségügyi kockázata az édesítőszereknek valóban nincs, naponta csak bizonyos mennyiségben ajánlott a fogyasztásuk. A max. mennyiséget a testtömeg alapján kell kiszámítani, márpedig egy hároméves kb. 15 kiló, tehát jóval kisebb, mint egy felnőtt. Táblázat itt:[link]
  - Édesítőszerek használatát kisgyermekeknek még elhízás esetén sem ajánlják, mérsékelt mennyiségű cukor még mindig jobb, mint az édesítőszerek, ill. a fosatós alternatívák.
  - A gyermekek anyagcseréje sokkal intenzívebb, gyorsabb, mint a felnőtteké, ezátal érzékenyebbek is. Sokkal hamarabb elérik a "kritikus" határt.
  - Egy izgő-mozgó óvodással alkalmilag fogyasztott, sok édesség esetén jellemzően az történhet, hogy a temérdek mennyiségű hirtelen jött energia felpörgeti és ezért egy ideig extrém aktív. Utána meg megint hamar éhes lesz... Egy hároméves még nem tesped a tévé meg a monitor előtt. Bár valóban nem szerencsés főétkezés helyett tortát enni, de egy kis desszertet nagyon hamar ledolgoz a szervezetük.
  - A lelkiismeret megnyugtatására: kifejezetten jó és kifejezetten rossz élelmiszer nem létezik...

 • 2011.06.21 06:29:37Makronauta

  Mindig aktuális témát vet fel ez a cikk, a hozzászólások is figyelemre méltók. Reagálásom "Édességek - természetesen" címmel a makronauta.blog.hu oldalon olvasható

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta