Milyen a gyerekkori reflux?

Bár a tapasztalatok szerint a gyerekek többsége 3-4 éves korára kinövi a betegséget, a kisgyermekkori refluxra érdemes odafigyelni.

A kis csecsemőknél gyakran észlelünk az első hónapokban bukást, esetleg egy-egy hányást. Ez többnyire magától elmúlik. Az egészséges csecsemők 40 százalékában előfordul táplálékvisszacsorgás, de amíg ez kis mértékű, és nem okoz súlygyarapodási zavart vagy légzési gondokat, nem igényel különösebb kivizsgálást. (Nagyobb, 6-8 hónapos babák esetében ha ez a bukás csak pár csepp, adjunk a kicsinek egy kekszet, javasolja Dr. Micskey Éva gasztroenterológus.)

Más a helyzet, ha tényleg refluxról beszélünk

A súlyosabb eseteknél a hányogató, bukós csecsemő rosszul gyarapszik, sírós, nyűgös, vérszegény lehet. Gyakori légúti hurutok jellemzőek, köhög, rekedt, félrenyelések alakulnak ki. Utóbbi miatt akár légzéskimaradás is felléphet. Időnként jellemző lehet a gyermek egy hátrafeszített nyakkal jellemezhető, bizarr testtartása is. A csecsemőkori reflux hátterében nagyon sokszor tehéntej-allergia áll: statisztikák szerint az esetek akár 43 százalékában is ez lehet a kiváltó ok.

Óvodáskorban a refluxos gyermekre a visszatérő hányások jellemzőek. Nagyobb gyermekek már panaszolják, hogy savas felböfögéseik vannak, gombócot éreznek a torkukban. Visszatérő, vagy állandósuló rekedtség, gyomortáji égő fájdalom lehet jelen, de gyakori az is, hogy mellkasi, a szegycsont mögötti fájdalmat panaszolnak.

A leggyakoribb tünetek

- Gyakori, ismétlődő hányás
- Gyakori, tartós köhögés
- A gyerek nem akar enni, vagy nehézsége van az evéssel (fulladozik vagy öklendezik etetésnél)
- A gyerek sír az etetésnél
- Gyomorégés, bélgáz, hasi fájdalom
  • - Visszatérő tüdőgyulladás

      Sok más tünetre is ráfogják, hogy a reflux okozza, de ezekre nincs bizonyíték. A leggyakoribb problémák, melyekért a refluxot hibáztatják a következők:

      - Kólika
      - Lassú növekedés
      - Légzési problémák

Reflux – komoly baj is lehet belőle!

Sokszor az első vizsgálat ilyenkor a szívvizsgálat – innen kerülnek a gyermekek a gasztroenterológiai szakrendelésre. További tünet a jellemzően bűzös lehellet, ha pedig nagyon súlyos a savas visszacsorgás a nyelőcső felé, annak falán akár vérző fekélyek is megjelenhetnek, ilyenkor véres hányással is találkozhatunk.

Hogyan ismerhető fel?

A panaszok összességének megismerése az első lépés, amiben nagy segítség a szülő pontos megfigyelése. Ezen kívül ultrahangvizsgálattal megfigyelhető a visszacsorgás a nyelőcső felé, ám ez inkább csak kicsiken alkalmazható módszer. Nagyobb gyermekeken a savelválasztást csökkentő gyógyszerek adásakor megfigyelt tünetmentesség diagnosztikus értékű lehet. Ha pontosabb diagnózishoz a szakember egy speciális, vékony szondát vezet a nyelőcső alsó szakaszára, melynek végén a savasságot mérő szerkezet van. Ezzel egyértelműen beazonosítható a betegség.

Szülői praktikák

Ha a gyermeknél refluxot állapítanak meg, a szülő apró praktikákkal és megfelelő táplálkozással tud segíteni.
- Csecsemő esetén célszerű átmenetileg tehéntej-mentes étrendet tartani, ha ez áll a probléma hátterében a panaszok 1-2 nap alatt csökkenni fognak. A tápszer vagy anyatej sűrítése is csökkentheti a refluxos tüneteket, és kaphatóak erre speciális tápszerek vagy anyatej-sűrítők is.
- Az adott állapotában a gyermeknek nem ajánlott a túl fűszeres vagy a gyomorsav termelését fokozó ételeket adni. Óvatosan, kis mennyiségben fogyasztható az alma, a mandarin, a narancs és a citrom, de a banántól nem kell tartani.
- Az innivalók közül tanácsos olyat választani, amely nyugtató hatású – ilyen például a kamillatea.
- Fektetéskor a bal oldalra fektessük a gyereket, és emeljük meg az ágyat a gyerek fejénél. A pihentető alvás érdekében érdemes a gyerekágy feji végét megemelni. Ez könnyen megoldható, ha néhány könyvet csúsztatnak az ágy lába alá, így alvás közben a gyomorsav kevésbé folyik vissza a nyelőcsőbe.
- Szükség esetén az orvos a sav szintjének csökkentése érdekében gyógyszert javasolhat.

Ami biztos: reflux gyanúja esetén gyereknek és felnőttnek egyaránt érdemes profi szakemberhez fordulni!

www.webbeteg.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek