SZÜLŐSÉG

Ingyen ruhát a várandós nőnek!

2011. június 8., szerda 07:35

Az ember elveszti a szoknyáihoz való hozzáférést, mert megnő a hasa, a valaga... és egyúttal belépést nyer egy egészen új birodalomba: az anyaszolidarítási mozgalom bőséges ruhaellátást biztosít erre a röpke 9 hónapra. Ha van hozzá képünk.

Elég nagy marhaság 6 hónapra komplett ruhatárat vásárolni. Az első három hónapban még kisebb trükkökkel hordhatóak a régi ruhák; a szülés után, ha az ember hasa lement, akkor meg rá se bír majd nézni a zsákcuccokra, amik csak a nagy hasán álltak jól. Én máris alig várom a csípőfarmereket (pedig még élvezem a várandóscuccokat).

Ugyanez még sokkal igazabb lesz majd a csecsemőholmikra.

Alapvetések

A gyerekvárós ruhatár két alapvető problémája a nadrág, és télen a kabát. (És persze a melltartó. Meg a harisnya. Meg a bandázs.) A felsőkről nem szólok bővebben, mert ez egy könnyen megoldható ügy. Én mindössze annyit tettem, hogy a gardróbszekrény legtávolabbi csücskébe száműztem a derékig érő, szűk, cicin passzentos pólókat, és főhelyre emeltem a fenékig érő, nyúlós cuccokat.

A nyári terhességeknél a kabáton lehet kicsit spórolni, de vigasztaljon mindenkit, aki hóban-fagyban lesz dupla, hogy mi, akik nyáron szülünk, rengeteg fűtésdíjat spórolunk meg pusztán azáltal, hogy a csecsemőnknek a kritikus első időszakban nem a gázszolgáltató, hanem az időjárás biztosítja majd a szükséges meleget.

Mások ruhája: idegeneké

rossz vásár voltBoldogok mindazok, akiknek van idejük és erejük végigböngészni a hazai turkálók végeláthatatlan ruhahalmait. Siker koronázza majd fáradozásaikat, mert egy-két nyúlós derekú nadrág mindig akad a kínálatban. A legfontosabb, hogy időben kezdjenek el keresni, és a vásárlást ne halasszák utazás előtti utolsó napra (ahogy én), mert akkor kényszerdöntéseket kell majd hozniuk.

Nálam ez sajnos nem játszott, mert annyira szarul voltam az elején, hogy nem bírtam rendesen végignézni még az utcánk sarkán lévő turi készleteit se; mostanában meg annyit dolgozom, hogy a lemaradásaimat behozzam, hogy amellett még annyi idő se marad ruházkodásra. Pedig biztos vagyok benne, hogy kabátot így kellett volna vásárolnom.

Intermezzo: a kötelező beszerzések

Szert tettem néhány bandázsra: ezek a derékmelegítőnek is hívott egyszerű textilcsövek betakarják az ember törzsét, és most egyébként is divatosak. (Lehet, hogy mindekire rátört a vesemedence-gyulladás?) Különösen alkalmasak arra, hogy az ember lánya egy ideig még a régi nadrágjaiban járkáljon.

szőrös anyai hasam
Íme anyai alhasam, amint épp nem fér bele

Én egy gumival rögzítettem a nadrágok sliccét és ráhúztam a bandázst, hogy ne látsszon, hogy már nem férek bele.

a bandázs csodája

De a bandázs csodája is csak három napig tart. Ez a logikus megoldás sajnos iszonyú kényelmetlen, a nadrág folyton le akar esni és anyukának azt az érzést kölcsönzi, hogy az ő alakja bizony abnormális.

Elsőre senkinek se sikerül

Sokáig vártam, hogy majdcsak befutnak a terhesruha-szállítmányok, de csak nem jöttek. Végül rászántam magam és elmentem vásárolni.

Az első nadrág, amit vettem, kriminálisan pocsék választásnak bizonyult. Először nagy volt, és úgy vitorláztak rajtam a nadrágszárak, hogy egy nagyobb szél elvitt volna benne a keleti partra. Anyósom hősiesen átalakította, de addigra nőtt a fenekem (nehéz felismerés!), és akkor meg csípőben szűk lett - de még mindig török szultánnak éreztem magam. Pedig épp arra vágytam, hogy legyen egy biztos nadrágom, ami pont olyan, mint amilyen én épp vagyok, és így a normalitás érzését kelti bennem.

Ezt is anyós pajtás oldotta meg: elvitt vásárolni egy nagy ruhabolt mamarészlegére (normális emberek között válogathatok ruhát!), és itt beleszerettem egy farmerbe. Ez a legjobb barátom most, afféle késői beteljesülés: imádom a mélyen szabott csípőfarmereket, de eszem ágában sincs kilógó valaggal rohangálni. Ez a nadrág mindkettőt tudja: csinos is, csípő is, és egy magas, nyúlékony derékban végződik, ami épp eltakarja az egész hasamat.

Mások ruhája 2: a barátnőké

Ahogy meglett az alapdarab, megnőtt a pofám és a kedves anyabarátnőknek elkezdtem újságolni, milyen boldog vagyok az új ruhatárammal (azzal az egy darab nadrággal). Erre mindenki észbe kapott és hirtelen befutott egy csomó ruha, szebbnél-szebbek. A bőség zavarában azt se tudom, melyikhez nyúljak.

A legtalálékonyabb Juliska volt, aki a távoli Dajcslandból postán küldte el a legszebb darabokat, ráadásul egy rajzot is mellékelt biztatásul:

gyerek a hasamban

A tanulság: szégyenkezés nélkül azt kell mondani a mostanában szült csajoknak: adjál nekem nadrágot! Kifizetem. Erre mind azt fogják mondani, hogy ne hülyéskedj, kölcsönadom, csak add vissza, hogy a következőt kihordhassam benne.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.08 12:15:55oliv08

  Nem kértem kölcsön, vettem mindent, és a mosás meg is látszott rajtuk. Kölcsönbe nem adom, max. örökbe. Mert ugye vagy visszakapom, vagy nem, vagy foltosan és szétmosottan vagy sehogy. Aki nem akar sokat rászánni, válogasson baba-mama bizományiból.

 • 2011.06.08 13:16:42tündérborsó

  egyetlen terhesnadrágot kaptam apósomtól, azt is kb. a hatodik hónaptól hordtam. az összes fölsőm, tunika jó volt. sőt, tavasszal boldogan flangáltam a lila bőrdzsekimben, begombolni nem tudtam, de marha lazának éreztem magam.hehe

  amugy a terhesruha kínálat siralmas, és kis méret szinte nincs is, nem tudom miért képzelik a gyártók, hogy mindenki bálnává hízik

 • 2011.06.08 13:37:50oliv08

  tündérborsó: én találtam kis méretet, csak nem olcsón. Mammystic, C&A, Brendon.

 • 2011.06.08 13:50:38tündérborsó

  oliv08: á, a pécsi C&A egy kalap szar.a brendon meg nekem túl drága.
  egy nagyon jó kis üzletben találtunk nadrágot, kismama módi, a tulaj tervezi és varrja a ruhákat, és megfizethető. ott találtam olyan nadrágot, aminek a szárát nem kellett fölvarrni!!! :D

 • 2011.06.08 19:13:44plussbirka

  osszes koltsegem terhessegenkent 2 db, pocakbandazsos nadrag 1 db C&A, a masik ilyen magyar gyartos bolt, Mini Mano babacentrum mellett, relative olcsok, szepek, nagy valasztek. tovabba 2 db. bandazsov, en csipogatya fole hasznaltam, amiket a poci alatt be tudtam gondolni. felsot nem vettem, kabatot nem vettem. bovebb felsoket hasznaltam, a kabatot pedig nem gomboltam be, inkabb alaoltoztem jobban. de az otlet, marmint elkerni masoket, az jo. de mondjuk nekem eleg kulonbozo meretuek es magassaguak a baratnoim.sajnos.

 • 2011.06.08 20:47:05oliv08

  plussbirka: biztos nem 55 kilóról híztál 70-re. Nekem nem volt bővebb felsőm, semmilyen kardigán és póló nem lett volna jó.

 • 2011.06.10 08:54:43indygogirl

  az első mondat elég primitívre sikeredett a cikkben, lehet, hogy a posztolónak VALAGA van, az én hátsómat mondjuk nem így nevezzük. Meg úgy általában a női hátsót sem. A kommenteket elolvastam ennek ellenére, mert kíváncsi voltam , hogy csak én szenvedek attól, hogy a kismamaruháimat 2 naponta mosom vagy sem. Nekem 2 hosszú és 1 rövid nacim van, amik közül csak a sorton nincs bandázs. Az összes csúszkál a hasamon,vagy inkább hátul. A rövidnadrág pedig a tágabb szára miatt néha felcsúszik. Ezeket mind használtan vettem, jó állapotúak voltak és még egy terhességet ki fognak bírni( márka H&M).Felül a régi pólóimban rohangálok itthon, ha el kell mennem valahova ( bolt - doki stb.) akkor valami kényelmes felsőt veszek fel, amit még terhesség előtt vásároltam,jó állapotú, de valamiért már vagy soha nem is szerettem. Alá szoktam venni egy pamut trikót( hosszabbat) vagy egy spagettipántost, arra az esetre ha egy - egy mozdulatnál felcsúszna a felsőm a derekamon vagy a hasamon. Így fedve marad a pocakom. És ugyanez van a hosszúujjúval is. Illetve kardigánt fölé. Hűvösebb időben pedig egy kendő védheti a mellkasodat és akkor nincs gáz, ha nem tudod a kardit begombolni.
  Ha valakinek nincs bővebb felsője, nem fontos szerintem kimondott kismamacuccot vásárolnia, valami olcsó, pár hónapot kibíró cucc is megfelel. Én inkább a gyerekre költöttem.

 • 2011.06.10 12:09:36oliv08

  "nem fontos szerintem kimondott kismamacuccot vásárolnia, valami olcsó, pár hónapot kibíró cucc is megfelel"-hát ha találsz valami bő felsőt, ami jó szabású, akkor nem kell. De a végén már hetente kell menni NST-re, védőnőhöz, orvoshoz és nem ugyanabban a ruhában állandóan. szerintem te még nem tudod, mekkora is lesz a hasad, azért írsz ilyeneket. Se melltartó, se a legbővebb pólóm, se a kardigánom nem volt jó, pedig a kórházban lesoványkismamáztak.

 • 2011.06.10 17:03:30indygogirl

  Kedves oliv08
  Próbáltam pár jónak tűnő tanáccsal szolgálni, van akinek bejön, van akinek nem. De Te honnan tudod, hogy mennyi idős terhes vagyok, hogy nem e csak pár hét? Mert van még 4 hetem, szóval kb. tudom mekkora lesz még a pocakom. Szerintem pedig, ha nem tudsz építő jelleggel hozzászólni egy ilyen cikkhez (mert úgy látom Te vagy az egyetlen) , akkor inkább ne írj semmit. Nem ismersz engem, talán nem kellene személyeskedni, hogy ki mit tud meg ki mit nem.
  Jó hétvégét!

 • 2011.06.10 18:53:22oliv08

  indygogirl: azt írok, amit akarok. egyébként az utolsó hetekben hidd el, hogy jobban nő a has, mint gondolnád. Te meg azt írtad, hogy elég a bő póló, nem kell kismamafelső, hát ez számomra hihetetlen.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta