SZÜLŐSÉG

Hogyan válassz nyári tábort?

2011. június 8., szerda 14:21

11 hét. Ez olyan családoknál, ahol mindkét szülő tanár, 11 hét boldogságot jelent. Az összes többinél (vagyis szinte mindenkinél) 11 hét problémát – hogy vajon mi is legyen a gyerekkel, ha a szülő dolgozik?

Funside.hu

Mert persze manapság a nagyszülők is elfoglaltak. Dolgoznak még, vagy csak dolguk van, egyre megy: ennyi időre kevesen vannak, akik be tudnak vállalni egy vagy több gyereket. Mi akkor a megoldás? Marad a tábor.

A táborok alapvetően jó dolgok: hasonló korú gyerekek, hasonló érdeklődési körrel, nincs unalom és még vigyáznak is arra, hogy nagy baj ne legyen. (Jó esetben. Rossz esetben életre szóló lelki gyötrődés, de ez azért szerencsére tényleg ritka.) Az iskolai táborok esetében tudjuk, mire számíthatunk (ha meg nem, írtunk erről a közelmúltban), ha az ismert sportkör vagy klub szervez sporttábort, szintúgy. De mi a helyzet a többivel?

A nyári táborokban a felnőtt-gyermek arány a minőséget egyik leginkább meghatározó tényező: ez szavatolja a biztonságot, a programok profi lebonyolítását és azt, hogy minden gyermek kellő figyelmet kapjon a táborozás teljes ideje alatt. A négy éve működő Funside-nál például alapszabály, hogy egy felnőttre mindig hat vagy kevesebb gyerek vagy fiatal jusson.

A táborokat meghatározó legfontosabb tényező természetesen mindenhol a programválaszték. Ezekről nyújt részletes információt és keresési lehetőséget a Nyári Tábor oldal, vagy éppen a Táborkereső.hu. A már említett Funside-nál a szülők összesen 22 különböző programból válogathatnak két budai és egy balatoni helyszínen. „A fonyódi táborunkban például angol, német, magyar, sport, tenisz és lovaglás, sőt még ezek kombinációi is választhatóak, az órák után pedig olyan színes programokat kínálunk, mint egy délután a Zamárdi Kalandparkban, saját szervezésű sportágválasztó, lézercsata, fellépő, Ki-mit-tud, rengeteg sport és persze sok-sok strandolás,” mondta el Farkas Eszter, a cég táborvezetője.

Akad más különlegesség is a táborok között. Ezek közül egyik kedvencünk a Pécs melletti indiántábor. Öregmedve és Nagymedve, a Pepecs és a Pirokéz indiánok törzsfőnökei immár huszadik éve költöznek Sasrétre, a dél-zselici dombok völgyébe. A Kincskereső és Indiántábor idén is 4 héten keresztül várja a kalandra, romantikára vágyó gyermekeket – sőt a szüleiket is. A táborban a kisindiánok a fafaragás vagy az íjkészítés mellett megannyi más kézműves foglalkozásban merülhetnek el, esténként a tábortűz mellett a táborlakók a parázsba bámulva hallgathatják meg Öregmedve és Nagymedve régi és legújabb meséit, felelevenítik és gazdagítják az indián nótáik repertoárját, majd éjszakai felderítésre indulnak, hogy meglessék, nem fenyegeti-e valami ellenséges indián törzs vagy sápadt arcúak hada a táborunkat. Ahogyan a táboralapító Nagymedve (azaz Ölbei László) elmondta: "a törzs aprótalpú, kezdő indiánjait is arra tanítjuk, hogy barátságban, békében, a természetet tisztelve töltsük egymás mellett ezt a feledhetetlen hetet. Egy lépés a mesébe, egy a valóságba..."

Másik nagy kedvencünk a cukorbeteg gyerekeknek és szüleiknek szóló nyári tábor. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége által minden évben megrendezett tábor olyan gyerekeket vár szüleikkel a tábor egy hetére, akik még csak ismerkednek a cukorbetegséggel. A szabadidős programok mellett szórakozva tanulható a helyes diéta, az inzulinadagolás, a hibaelhárítás és az, milyen mozgást végezhet. A cukorbetegség életforma – de ezt vidáman is meg lehet élni. A legfontosabb pedig, hogy itt a gyerekek megtanulhatják, nincsenek egyedül. Ráadásul nem csak a táborlakók, de a tábor összes nevelője maga is cukorbeteg, vagy legalábbis közelről ismeri a betegséget.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.08 14:47:50superedi

  www.due.hu
  Kommunikációs és Média Szaktábor kicsit nagyobbacskáknak....:)

 • 2011.06.08 19:27:39Rabyn

  [link]

  Gyűrűk Ura alaptémájú tábor kb. 12 éves kortól. 11 nap.

 • 2011.06.09 07:41:09korg

  El kell küldteni valami jó kis edzőtáborba: egy hét alatt a nulláig leépül, újabb két hétig még egészen normális.

 • 2011.06.09 09:49:56warrant officer

  Katonai tábor - túlélőtanfolyam, szintén kicsit nagyobbaknak 13-14 éves kortól és persze érdeklődéstől függően.
  Ez a régi ZMNE Túlélőtábor folytatása.
  Idén nyáron már vízparton, a Tisza-tónál

  www.tulelotabor.com

 • 2011.06.16 00:37:03Bogiboszi

  Nálunk a családban ide mennek a gyerekek:
  [link]

  Nagyon ajánlom, szuper foglalkozások és táborfajták közül lehet választani!
  Most még akció is van, megéri böngészni!

 • 2011.06.27 18:25:16ketyu

  Szerintem nézzétek meg a következő linket,mi ide megyünk nagyon rugalmas ,sok variáció közül lehet választani ,nem kell egész hetet igényelni, egy -két napra is lehet menni.

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta