Kórházfigyelő: a Szent Imre, Nitu és Vivien szerint

És még mindig nagyon pozitiv a kritika: Mira születése is csupa jó kórházi élményt hozott a figyelő írójának, Nitunak, aki emiatt még azt is megbocsájtotta a szigorú kórházszabályzatnak, hogy a férjeket nem engedik be a kórtermekbe, Vivien pedig elmeséli, külsősöknek is érdemes részt venni a szülésre felkészítő előadásokon.

(Szent Imre kórház, első rész)

Oszd meg velünk élményedet! Küldd be szülésed történetét a Porontyra, ha pedig kedved van, írj kórházfigyelőt, hogy segíts a kórházat kereső kismamáknak! Várjuk leveled a poronty@divany.hu címre.

Mikor szültél itt?

2007.12.23.

Általános tapasztalat

Egyértelműen pozitív, egy életre meghatározó élmény.

Terhesgondozás

Csak CTG-re jártam ide, de az itt dolgozó nővér normális. Általában nem kellett sokat várni.

Pontozás: 8/10

Szülőszoba

Nem volt konkrét elképzelésem a szülőszobára vonatkozóan, de mire sorra kerültem a vajúdás után (a vajúdás egyébként külön, többágyas szobában történik), addigra az összes "normál" szülőszoba foglalt lett, így teljesen véletlenül alternatív szülőszobába kerültem. Az alternatív szülőszoba nagyon jól felszerelt (sarokkád, bordásfal, labda), teljesen otthonos, kellemes hangulatú, abszolút nem kórházi belsőre emlékeztet, és nagyon jó, újszerű állapotban volt. Felszereltséget illetően itt semmilyen műszer nem található, csak a nőgyógyászom jött be néha a sztetoszkóppal:) Teljesen nyugodtan, apukával együtt folytathatja itt a vajúdást a leendő anyuka, a szülésznő és a nőgyógyász a vajúdás során csak ritkán "néztek be", később a szülésnél természetesen mindketten folyamatosan jelen voltak, a szülésznő a gátvédelemben segített, az orvos pedig sztetoszkóppal nézte a gyermek szívhangját. Miután a kislányom megszületett, rám fektették, és még jónéhány percig nem vágták el a köldökzsinórt. A csecsemő mosdatása nem itt történik, apukával együtt a szülésznő egy másik helységbe vitte fürdetni.

Pontozás: 10+/10

Gyermekágy

A csecsemősrészleg dolgozói általában kedvesek voltak és segítőkészek. Látogatók egyáltalán nem jöhettek be a szobába, amit a gyermekek érdekében meg is értek (mondjuk jó lett volna ha legalább a férjem bejöhetett volna). Az a szoba, ahol én voltam, kétágyas volt, így a másik anyukával felváltva rá tudtunk nézni a picikre, ha éppen valamelyikünk zuhanyozni, vagy wc-re ment. A kislányom végig, szülés utántól velem volt (a fürdetéseket és a vizsgálatokat kivéve), de bármikor "beadhattam" volna a csecsemősöknek, ha pl. rosszul érzem magam.

A picit minden anyuka alapvetően szoptatni akarta, de lehetett kérni sima vizet (cumisüveggel - pl. én sem vittem magammal cumisüveget, ott adtak), vagy tápszert.

Jól esett volna egy picivel több segítség a csecsemősök részéről az új feladatokat illetően (pl. hogy kell pelenkázni, stb.).

Alapvetően mindenhol tisztaság volt, és kulturált környezet.

Pontozás: 9/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

A kórház egésze nagyon kulturált, és szívesen ajánlom az orvosomat is minden kedves várandós anyuka figyelmébe! A jó orvos egy mondatával el tudja mulasztani a szülő nő minden fájdalmát, és erősíti a nők önmagukba vetett hitét. Aki csak mint "segéd" van jelen a szülési folyamatnál, nem akarja a gyermeket "kipréselni" az anyából, hanem figyeli a folyamatot, és csak pont akkor van jelen, amikor kell. Nem tudok nála jobbat elképzelni sem:)

Ajánlod más anyáknak?

Feltétlen. Én biztos itt fogom szülni a következőt is:)

Nitu

---------------------------------------------------------------------

Általános tapasztalat

Udvarias, kedves, kiválló szaktudású, felkészült orvosok és nővérek, jól felszerelt, tiszta környezet. Ha valaki olyan szerencsés, hogy területileg a Szt. Imréhez tartozik, vagy sikerül oda bejutnia terhesgondozásra, garantáltan jó kezekben van. Túlterheltek, ez tapasztalható is, de próbálják a kismamákkal nem éreztetni ezt.

Terhesgondozás

Pontozás:10/10

A szokásos rutin UH-ok és vizsgálatok rendelési időben, sorbanüléssel zajlottak. A kritikus UH-s méréseket, szűréseket erre minősített orvos végezte, egyéb esetkeben a szakképesített ultrahangos dolgozott. A laborban mosolygós,"aranykezű" nővérek vettek vért. Fájdalom, és lila foltok nélkül úsztam meg az összes vérvételt! A CTG-s vizsgálatok már időpontra mentek, különösebb késések nélkül. Minden esetben kielégítő választ kaptam a feltett kérdéseimre, egyszer sem tapasztaltam, hogy a "fejem fölött történik valami amiről tudnom kéne".

A Terhesgondozás előadássorozatot, és a Terhestornát mindenkinek ajánlom, annak is aki nem a Szt. Imrébe tartozik. Mind a kettő nagyon hasznos volt. Az előadássorozat terhesgondozás, szülés, gyerekágy témakörökben egy kezdő anyuka legtöbb kérdésére teljeskörű választ ad. Az előadásokat orvosok és nővérek tartották. A torna pedig minden héten enyhülést hozott fájós hátamnak és derekamnak, a remek társaságról már nem is beszélve.

Szülőszoba:

Tiszta, barátságos hangulatú, "nem kórházszagú", csendes, nyugodt a szülészet. A beérkezőket az ügyeletes orvos vizsgálja meg, majd értesítik a saját orvosdat. A vajúdás alatt rendszeres vizsgálat és felügylet van. Ha segítség kell, azonnal jönnek.

Többágyas vajúdó szobában, általában többedmagaddal várakozol az utolsó órákban. Jó volt másokkal beszélgetni, nevetgélni, könnyebben telt az idő. A vajúdóhoz külön Wc-zuhanyozó helyiség tartozik. A zuhany alatt például gumilabdán üldögélve tudsz lazítani. A közös vajúdószobákba a vendégeket nem engedik be, Neked kell kimenned a folyosóra. Lehetőség van "családi szoba" vagy "IKEA szoba" használatára, ahol kényelmesen a pároddal együtt tudtok lenni, hatalmas kádban tudsz lazítani, ebben a szobában szülni is lehet. Sajnos csak egy van belőle. A hagyományos szülőszobákban már egyedül vagy, ide már a párodat is beengedik műtősruhában, amelye helyben lehet megvásárolni. A szülőszobák az ágytól eltekintve, barátságos hálószobákra emlékeztetnek. A csecsemő mosdatása, mérése még a szülőszobán megtörténik. Komplikáció esetén azonnal átjön a gyerekágyról az ügyletes gyermekorvos és intézkedik.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A gyermekágyi osztály látogatók elől zárva van. Az osztályról gyermeket kivinni nem lehet, a családnak a folyosói ablakon keresztül lehet csodálnia a babát, csak az anya mehet ki a várótérbe. Nekem tetszik ez a rendszer, egyfelől a baba biztonságban van a baciktól egy pár napig, utána úgysem ússza meg, hogy a teljes rokonság végigtapogassa. Másodsorban többágyas szoba esetén kifelyezetten zavaró tud lenni, egy idő után, mások, vagy akár saját látogatóink ágyunkon üldögélő népes tábora. Több egyágyas (fizetős, önálló fürdőszobával) és többágyas szoba van az osztályon. Ha az anya és a baba állapota engedi, akár az első éjszakát is együtt tölthetik. Az osztályon makulátlan tisztaság és alapvetően nyugalom van. A szükséges vizsgálatokra a babákat vissza kell vinni a csecsemősökhöz. Kezdő kismamákkal kedvesek és segítőkészek, minden feltett kérdésre és aggodalomra válaszolnak. Külön szoptatós nővér segít.

A babák anyakönyveztetését ingyen intézik. Ha a baba állapota engedi, 3 nap után elengedik a mamát és a babát, részletes tájékoztatással a soron következő ügyintézések menetéről. A baba  betegsége esetén, vagy ennek gyanúja esetén is helyben intézkednek a baba további szakvizsgálatáról, orvosról, időpontról valamelyik gyermekorházban. Nekem nagy könnyebbséget jelentett.

Pontozás: 10/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Rossz tapasztalatom nem volt a két várandóság és az utána következő időszakokban. Kellő türelemmel, empátiával, udvariassággal nem csak a saját dolgunkat könnyítjük meg. Egyetértek Zsuzsával, aki a Bajcsy kórházról írt: egyszerűen csak kérni és kérdezni kell.

Ajánlod más anyáknak?

Igen.

Vivien

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek