SZÜLŐSÉG

Babanapló: A Gyerek Aki Átalussza Az Éjszakát

2011. június 7., kedd 08:20

Bizony-bizony. Lucababa tud ám aludni....

Babanaplónk folytatódik: kiderül, tényleg van olyan, hogy jól alvó gyerek, de az is, hogy mi a különbség az éhes ébredés és a kolbászosszendvics-ébredés között, és az is, anya szerint van-e értelme egy héthónapos gyereknek mesét olvasni. (Nincs.) (De jó érzés.)

(előző rész: mindent a hawaii csirkéről)

Lehet utálkozni vagy irigykedni, de valóban létezik olyan gyerek, aki átalussza az éjszakát. Az enyém legalábbis durmol. A régi szép időkben este héttől reggel hétig ki sem nyitotta a szemét és akkor is csak diszkrét nyöszörgéssel jelezte, hogy korog a pocakja. Türelmesen várt, hogy kivegyük az ágyából, amint viszont a magasba emelkedett a habteste, azon nyomban kaját követelt. Ha nem kapta meg záros határidőn, azaz egy másodpercen belül, ordított. Ez most sem változott, igaz, Kicsi Lány már ,,csak" este nyolctól reggel hatig alszik. Egyszer-egyszer fél ötkor jelez. Akkor morcos vagyok. Nem kicsit. Nem vagyok én ehhez hozzászokva.

Persze a kötelező éjszakázásból mi sem maradtunk ki, de ez részben a saját hülyeségünk volt. Mert az első nyolc hétben a gyerek kelt hajnal kettőkor és ötkor. Én meg minden moccanására ugrottam, nehogy sírni kezdjen és felverje az apját is. Megtöltötte a hasát és büfi közben visszaaludt. Nyolc hetes volt, amikor áttettük a saját, részben a mi hálónkból nyíló szobájába. Majdnem belehaltam, hogy nem hallom majd a szuszogását. De hallottam, pedig nagyrészt süket vagyok. Úgy látszik, ilyen az anyai szervezet. Ha apa szeretne kolbászos szendvicset, azt nem mindig hallom meg, ha a gyerek nyöszörög, azonnal ugrok. Még. Lassan már nem mindig, mert kezd manipulálni a hisztijével és akkor a kolbászos szendvics-szindróma támadja meg a fülemet. Szóval áttettük a másik szobába, ötkor nyöszörgés. Győzködtem magam, hogy menjek már, de húztam az időt, hogy még fél perc és pattanok. Fél hétkor ébredtem arra, hogy úristen, Kicsi Lány éhen halt, mert a gonosz anyja nem adott neki enni. De nem halt éhen, nem is fogyott le, édesen aludt. Én meg rájöttem, hogy attól, hogy megmoccan, nem mindig éhes. Sőt. Azóta arra is rájöttem, hogy szinte soha nem éhes, de ez más kérdés.

Kicsi Lány valószínűleg nem lett volna túl életképes gyerek a vadonban. Ugyanis a babák állítólag azért ébrednek, mert bekapcsol az életjelző ösztönük, ha túl messzire gurulnak az anyjuktól és így védtelenek a vadakkal szemben vagy nem riadnak fel időről-időre, hogy egyenek. Tudom, ez nem nyugtatja meg az ismerőseimet, akik már mindent megpróbáltak, hogy legyen egy nyugodt éjjelük. Volt, aki kitette a gyereket a szobából, mondván biztos a szülők mocorgására ébred fel. Volt, aki éppen hogy bevitte, hátha a szülők hiányoznak a babának. Volt, aki hagyta a gyereket ordítani egész éjszaka. Furcsa módszer, nem tudom, hogy bírták. Az első nyolc hétben Kicsi Lány is sírdogálva aludt el. Ha kivehettem és ringattam, akkor egyenesen ordított, enni nem akart, melege nem volt, nem fázott. Így tudott elaludni. Én meg kint azt mantráztam, hogy ugye, nem vagyok rossz szülő, ugye, ezért nem utál majd meg? Nekem ezek a húsz percek is iszonyúan hosszúnak tűntek, nemhogy egy egész éjjel. De nem szólok bele, mert én a szerencsés szülő kategóriába tartozom. Volt, aki jó sokat játszott a gyerekkel elalvás előtt, szinte birkóztak, hogy elfáradjon a kicsi. Az pedig ahelyett, hogy kimerült volna, jól felpörgött. Nálunk, amikor nehezen ment az alvás, a pólós módszer jött be. Ott hagytam nála az aznap hordott, anyaillatú pólót. S ezért vagy sem, de elaludt.

Most meg mesét olvasok. Tudom, hogy hét hónaposan vajmi keveset ért meg belőle, de megnyugtatja. Játszik fél órát az ágyában, míg beszélek hozzá, aztán öt perc hátsimogatás, ekkor rájön, hogy aludni kellene, majd újra olvasás, míg hallom a folyamatos szuszogást. Én meg végigmondom a mesét. Immár magamnak. Most Andersennél tartunk. Jó, hogy nem érti, nekem rémálmaim vannak tőle.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.07 11:42:00eddiebaby

  Ez a pólós módszer jó, majd kipróbáljuk!

 • 2011.06.07 12:37:40oliv08

  Én aztán rakosgathattam a pólót, a gyereket egyik szobából a másikba, tőlünk a mózesbe és a kiságyba, csak felébredt mindig. Nagyon sírós kölyök, mióta megvan, azóta romlik a viszony a szomszédokkal.

 • 2011.06.07 12:44:49supernat

  az enyém is alszik 4 hónapos kora óta, este 8tól reggel 6-8ig. előtte meg még 11kor kivettem megetetni, és ugyanúgy aludt reggelig, általában persze, nem mindig. aztán 4 hónapos kora körül nem kért már a 11es etetésből. jahh de persze az első 6-8 hétben nem aludt semmit. nem sírt, nem nyöszörgött, bem volt éhes csak nem aludt.Volt h 3 nap alatt ÖSSZESEN 20 db órát sikerült. fantasztikus időszak volt, de mostmeg mennyország. Igaz nappal szinte semmit nem alszik, csak 10 perceket, de amúgy jó baba nincs vele gond így se. Hálás vagyok neki az éjszakákért :)

 • 2011.06.07 13:02:16mosomasa

  A kisfiam 2 és fél hónapos kora óta végigalussza az éjszakát. Csak az elalvás nem mindig zökkenőmentes. De legközelebb kipróbálom én is az anyaszagú póló módszert. :) Egyébként ringatás, mese (nagyon figyel rá, még ha nem is érti)használ ilyenkor, végső esetben cici.
  Egyébként én is minden rezdülésére felébredek, de én is megtanultam már, hogy ilyenkor hagyni kell, úgyis visszaalszik.

 • 2011.06.07 13:55:34Dmilla

  Hát, az enyém talán volt már 6 hónapos, mikor több éjszakát aludt át, mint ahányat nem. De a nehézségek ellenére nem bántam, mert így legalább sokáig tudtam szoptatni (az éjszakai szoptatás állítólag fontos ehhez - hogy ne maradjon ki túl sok óra).

 • 2011.06.07 13:59:35Dmilla

  Nálunk az ún. késő esti etetés maradt el legkorábban - valszeg azért, mert nappal mindig is elég keveset aludt, és így estére eléggé ki szokott fáradni.
  Igazából éjjel sem alszik túl sokat...mondjuk este 3/4 9-től reggel 6-ig, ha nincs hajnali szopi, ha pedig van, akkor is max. reggel 7-ig.
  Napközben meg kb. 2 órát összesen.

 • 2011.06.07 14:00:46Dmilla

  Ja, most 10 hónapos.
  De 4 hónaposan sem aludt sokkal többet.

 • 2011.06.08 23:31:59pdo

  nos, akkor sok éjszakát átalvós anyuka, erre adjatok választ.
  Az én kisfiam 11 hónapos, és kb fél éves kora óta hajnali három körül megébred. régebben etettem (de nem volt éhes, mert kis nyammogás után elaludt) , most teát kap, két korty és visszaalszik. de sehogy se tudom kiiktatni az ébredést (volt hagyjuk sírni próba, csak jobban felpörgött és amikor kivettük totál éber volt, és elkezdett dumálni meg játszani), anyaillat se működött...szóval ötlet? cumi nincs, ujjszopás van.

 • 2011.06.09 11:19:56tündérborsó

  véleményem szerint az, hogy egy gyerek átalussza az éjszakát nem azt jelenti, hogy kómában tölti azt a 8-10 órát, mozdulatlanul az ágyában, ahogy este lerakod. ez baromság. te is felébredsz egy éjjel, max nem emlékszel rá.
  utána lehet nézni az alvás fázisainak, remek dolog az internet :)

  ha felébred valami miatt, akármi miatt, ki tudja? vissza kell altatni, ha még nem képes magától.
  a legnagyobb marhaság ha hagyod üvölteni.

 • 2011.06.19 08:12:29Bajaikriszta

  Az én kisfiam 3 éves és mostanában alussza át az éjszakát. Az első fiam is 3 évesen tette először ugyanezt. Pont ez az egyik legfőbb oka, hogy olyan nagy a korkülönbség a tesók között. Nem akartam még egyszer ezt a 3 év állanadó éjszakázást. De megint ezt dobta a gép........

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta