SZÜLŐSÉG

Heti pszicho – tolakodó pótszülők

2011. június 5., vasárnap 09:57

Különösen az első gyermekes szülők réme a villamoson okoskodó utazó, aki kéretlenül is megosztja tanácsait azzal kapcsolatban, hogyan kellene jobban bánni az éppen hisztiző csemetével. A tolakodó ismeretlen felbukkanhat bárhol: a játszótéren, lehet ő a szomszéd, vagy rosszabb esetben egy barátunk is túlzásba viheti jó tanácsainak osztogatását. Mindennél egy rosszabb: ha az illető rokon, például anyós vagy após. Ilyen helyzetben az ember keze meg van kötve, nem válaszolhat bármilyen replikával.

Nem arra biztatom a szülőket, hogy vesszenek össze egész környezetükkel, de arra igen, legyenek tisztában szerepükkel: azzal, hogy ők nevelik a gyermeket, és abba másoknak az ő kérésük nélkül nincs joga beavatkozni. (Természetesen kivételt képeznek a szélsőséges, veszélyeztető helyzetek.) Paradox módon, aki ezzel a belső tartással, magabiztossággal rendelkezik, éppen ő fogja az ésszerű javaslatokat meghallani, megfontolni, és ha úgy látja jónak, beépíteni. Hiszen nem minden ostobaság, amit a környezet mond, a végső döntés azonban a szülőé azzal kapcsolatban, milyen elvek, nézetek szerint neveli a csemetét.

Sokak számára a saját kismamaságukat idézi, ha megoszthatják tapasztalataikat, illetve a saját kompetenciájuk megélése is fontos motiváció. A rokon, barát úgy érzi, valami olyan tudást adhat át, amit ő már megtapasztalt, és sokan élvezik a tanítói szerepet. Ezzel nincs is baj, amíg a vélemény megosztására kölcsönös az igény, és nem lendül át a rábeszélés, kioktatás szférájába. Sajnos az esetek többségében ezzel inkább ártanak a szülőnek, aki legalábbis ingerültté válik, rosszabb esetben elbizonytalanodik saját képességeiben.

Jellemző feszültségforrás a vendégség, mikor a rokonság egyszer csak elkezdi nevelni a gyermeket. Amíg ez megerősíti a szülőt, és csupán azoknak a szabályoknak jóváhagyásáról van szó, amelyek a szülőtől származnak, nincs probléma. Azonban előfordul, hogy a gyermek szülei és nagyszülei közt rejtett versengés alakul ki, ahol a tét annak bizonyítása, ki ért jobban a gyermekneveléshez. A legjobb, amit a szülő ilyen helyzetben tehet, hogy nem veszi fel a kesztyűt, és nem is kezdi magyarázni, mit miért éppen úgy csinál, csak nyugodt hangon például azt mondja „nálunk ez a szokás”.

Bonyolultabb a helyzet, ha a gyermek a hétvégét, nyári szünetet a nagyszüleinél tölti. Ilyenkor tudomásul kell venni, hogy a felügyelettel együtt a kontroll egy részét is átadja a szülő. Ha hetekig a nagyszülőnél lakik a gyermek, nem lehet távirányítással megszabni, mikor mit egyen, hánykor feküdjön le aludni, nézhet-e TV-t. Persze a nagyszülők jellemzően engedékenyebbek, hiszen a nevelés felelőssége nem rájuk hárul. Nehéz a gonosz szerepét elfogadni, mikor a kicsi visszatér a vakációról, és amiatt méltatlankodik, hogy bezzeg a nagyi ezt és azt is megengedte. Ilyenkor ahelyett, hogy ingerülten azt felelnénk „de itt azt csinálod, amit mi mondunk”, elmagyarázhatjuk, hogy vannak olyan időszakok, például egy ünnepnap vagy egy nyaralás, mikor nem minden szabályt kell betartani. Mondhatunk konkrét példát is, például hogy nem baj, ha az ember néha megeszik egy szelet tortát, de ha minden nap enne, az ártana neki. Nem fogja ezt azonnal érteni, de legalább nekünk megnyugtató, hogy olyan választ adtunk, amivel magunkat kimentettük a kőszívű szülő szerepéből. Ettől még persze feszegetni fogja a határokat, de a következetes választ előbb-utóbb elfogadja.

Előfordul, hogy egy váratlan helyzetben alig van időnk valamilyen választ kitalálni. Olykor idősebb hölgyek-urak az utcán, közlekedési eszközökön kapnak kedvet, hogy kommentárt fűzzenek gyermekünk viselkedéséhez. Ki-ki legjobb, ha kitapasztalja, számára mi a legmegnyugtatóbb reakció. Választhatjuk, hogy úgy teszünk, mintha meg sem hallottuk volna a megjegyzést, de ha jobban esik, reagálhatunk is. A legnagyobb meglepetést valószínűleg az váltja ki, ha megköszönjük, hogy megosztotta velünk véleményét (majd ő eldönti, ironikus volt-e a mondat).

Ugyancsak zavaró lehet bizonyos mértéken túl, ha az érdeklődő utasok kedvtelve bámulják csemetéinket, illetve a kis családot, hogy milyen aranyosak-bájosak (van, aki még grimaszol, gügyög is)  - amit gyermek nélkül bizonyára nem tennének meg egy másik idegennel. Ezt valahogy meg kell szokni, nem érdemes csupán ennek kivédésére mufurc álarcot húzni. Persze egy fárasztó nap végén nem esik jól a fokozott figyelem, de jó, ha azzal nyugtatjuk magunkat, ez nem nekünk szól, a kicsiket pedig általában nem érdekli, hiszen észre sem veszik.

Bujdosó Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.05 12:41:42oliv08

  Nem a segítő szándékú emberekkel van gond, hanem a rosszindulatúan beszólogatókkal. Ha pl. közlik a kétévessel, hogy anyád nem nevelt meg, holott éppen fáradt meg dackorszakos meg szomjas meg kitudjamégmi.

 • 2011.06.05 16:53:13Figyel Castro

  Én biztos ''használati'' utasítással együtt adom át a gyereket a nagyszülőnek is. Bizonyos kor után el fogja mondani, ha valami nem úgy ment. Nem nagy dologra gondolok, de nem szeretném, ha rendszeresen édességgel tömnék, és hajlamosak rá. Egyszer-egyszer rendben van, de már most kindertojást kapott, és tegnap volt hat hetes.

 • 2011.06.05 17:18:02oliv08

  Figyel Castro: edd meg a tojást. A bizonyos kor jó sokára lesz. Nagymama meg cinkosan összekacsint a gyerekkel, hogy a mi titkunk, és a gyerek nem mondja el, te meg nem tudsz róla, hogyan kérdezed meg?

 • 2011.06.06 08:17:15mylittleboy

  Nálunk anyóssomék jófejek,megbeszéltük, mik az alapszabályok amik kőbe vannak vésve, azon kívül minden rájuk van bízva. Betartják, mindenki boldog, elégedett:)

 • 2011.06.06 11:37:29Figyel Castro

  oliv08: kb úgy, mint ahogy a tesóm hazajött egyszer: Úgyse mondom meg, hogy apa megivott egy fröccsöt :)

 • 2011.06.07 12:13:11oliv08

  vágtázó halottkém: á, mindenki a másik gyerekének tudja jobban, mi a jó, jobban, mint az anyja.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta