SZÜLŐSÉG

A gyerek meztelen fotóit ne tedd a Facebookra!

2011. június 5., vasárnap 19:22

"Szerintem sem csak a kukis-puncis képek frusztrálóak, hanem a véres újszülöttfotók is"- mondja egy gyerekorvos. Egyre gyakoribb, hogy az újdonsült szülők a gyerekfotókat nem szétküldik a barátoknak, hanem egyenesen felrakják a Facebookra, illetve más közösségi oldalakra. Amellett, hogy ezeket a képeket olyanok is láthatják, akiknek nem feltétlen címezzük őket, nem biztos, hogy a kéretlen kukidömpingnek örülnek az ismerősök. Vasárnapi szubjektív.

Sokan azért nem posztolnak gyerekképeket az internetre, mert attól tartanak, hogy a fotókat pedofilek fogják - khm - használni. "Szoktam képeket feltenni a hálóra, de arra mindig vigyázok, hogy semmilyen intim zónájuk ne látsszon – ahhoz ugyanis senkinek semmi köze" – mondta el a biológus Zsuzsi (32).

Még a nagyszülők sem láthatják

Van, aki még ennél is tovább megy. Adrienn (29) például még a nagyszülőknek sem mutat kukis képet: "Balázs négy éves, és ha készítettünk is olyan fotót róla, amelyiken a kukija látszik, azt rajtunk kívül senkinek nem mutattuk meg. Még a nagymamáknak sem. Azt gondolom, ez Bazsi magánügye, és én ezt tiszteletben tartom" – mondta el Adrienn.

"Én nem vagyok kíváncsi senki fütyijére, szerintem se jó, ha kiposztolják a kis törpék intim zónáit. A világháló csurig van beteg emberekkel, soha nem lehet tudni." Ezt már Csongor (34) mondta a barátai által Facebookon posztolt gyerekfotók láttán. És való igaz.

Bár a The New York Times egy 2009-es cikkében egy szakértő azt írta, kicsi az esély arra, hogy valóban beteg emberek töltsék le gyermekeink fotóit. A szakértő elmondása szerint a pedofilek jellemzően online ismerkednek, és nem fognak egy fotó után eredni.

Illetéktelen kezekben

Az már sokkal valószínűbb, hogy a fotó illetéktelen kézbe kerülve egészen máshol végzi. Ilyen volt az a szintén 2009-ben nagy port kavart eset, amikor egy amerikai család karácsonyi képeslapja egy prágai bolt házhozszállítási hirdetéseként vált ismertté. "Ismerve, hogy főleg kisebb cégek, emberek hogyan jutnak fotókhoz amelyeket azután hirdetésekben vagy más anyagaikban használnak, hát, én sem szívesen posztolnám majd a gyerekem és a családom képeit nyilvánosan –  de legalábbis tennék rá vízjelet" – mondja el Gábor (38), reklámgrafikus.

Már egy következő lépés, amikor a gyerekről olyan kép jelenik meg, amelyik számára később ciki lesz. Az úgynevezett cyberbullying igen sok gyereket érint: és az ugratásokból hamar komoly pszichés probléma lehet.

A cyberbullying vajon mi?

A bully ige jelentése erőszakoskodik, megfélemlít, zsarnokoskodik, kínoz. A szóösszetétel a meghatározott személyek ellen irányuló internetes zaklatásokra, rágalmazásokra, becsületsértésekre vonatkozik. A kifejezés egy amerikai felmérés nyomán terjedt el, amelyik szerint az egyesült államokbeli fiatalkorú fiúk 37, a lányok 51 százalékát érte már el a neten a személyük ellen irányuló lejárató hazugságkampány.

"A gyerekek sokat bántják egymást – és ők aztán nem ismerik a határokat, sem azt, mekkora fájdalmat okozhat egy-egy szavuk. Az interneten a szülők/családtagok által posztolt képek között gyakran találni olyat, amelyik a gyereket vicces helyzetben ábrázolják. De ezek nem feltétlenül viccesek a gyereknek, és végképp nem feltétlen azok az ő barátainak " – említi példaként a két tizenéves gyereket egyedül nevelő Csilla (41).

Két dolgot utálok: fürdőkádas és az újszülöttről készült fotót

Hiába hisszük tehát, hogy olyan nagyon vicces azon a fotón a gyerek, a későbbiekben a mi kis önző hülye poénunk miatt pont az szenvedhet, akit oly büszkén mutogatunk.

"Kétfajta fotót utálok kifejezetten a Facebookon és a többi oldalon: a fürdőkádasat és az újszülött gyerekekről készülteket. Nem azért borít ki, mert nem szeretem a gyerekeket, vagy később ne szeretnék én magam is egyet-kettőt, hanem azért, mert vizuálisan nem túl attraktív a dolog" – jegyzi meg Zsolt (29).

"Nem bírom, amikor véres újszülött-fotókat tárnak elém a közeli vagy távoli ismerősök. Szerintem sem csak a kukis-puncis képek frusztrálóak, hanem a véres újszülöttfotók is. Tudom-tudom, a születés csodája meg minden, mámoros apukák fényképezőgéppel, de ez szerintem nem tartozik senkire sem rajtuk kívül" – zárta le a témát Annamari (33, gyerekorvos).

Akinek nincs gyereke, úgysem fogja megérteni a szülők elvakult lelkesedését csemetéjük iránt. Akinek van, nos, az meg jobban teszi, ha kétszer is meggondolja, kinek is akarja megmutatni azt a királyi hátsót.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.05 19:33:48harmincas

  Én két kisgyerekes apuka vagyok (3 éves lány, 7 éves fiú). Szerintem itt is van egy ésszerű arany középút: véres-magzatmázos fotót nem küldtünk senkinek és nem tettünk fel a netre, de a fiunkról van fenn hathónapos korában készült kép (bár körbe nem küldtük), amin látszik a kukija. Ésszerű, egészséges ember belátja, hogy a csecsemők nemi szervének még semmi köze a szexualitáshoz, és szégyenleni sem kell.

 • 2011.06.05 19:37:17max val birca man

  Engem 15 éve letiltott egy honlap pedofília miatt, mert a saját egyhónapos meztelen képemet töltöttem fel. Aztán 3 nap alapos vizsgálat után újraaktiváltak, úgy döntöttek, hogy a kép mégsem pedofil.

 • 2011.06.05 20:04:44tejcsokoládé

  egyáltalán nem értem, hogy felnőtt, esetenként 100as IQfeletti emberek miért gondolják, hogy bármit is meg kell osztaniuk a MAGÁNéletükből a facebook-on, vagy bármi más hasoló helyen. hogy nem veszik észre, hogy merre tarta a világ, hogy mennyi hülye, aberrált ember nézelődik a hálón, vagy egyszerűen csak vadidegenek, akiknek az ég világon semmi köze az életükhöz, és főleg nem a gyerekükéhez.
  informatikával foglalkozom, tudom, hogy ami egyszer felkerült a netre, az már ott is marad, és nyilván tudja ezt rajtam kívül mindenki, mégis micsoda hülyék az emberek.
  a magánélet szó épp azt jelenti, ami nem tartozik másra, épp ezt az intim szférát veszítik el...
  a gyerekről már nem is beszélek, elképzelni nem tudom miért hiszi néhány szülők, hogy ország-világ kíváncsi a gyerekükre. van 4 ember, akit őszintén érdekel, nekik el lehet küldeni email-ben, vagy úgyis eljönnek látogatóba... a többire meg nem tartozik oszt csókolom.

 • 2011.06.05 20:30:55Yatzo

  Még egy ilyen felesleges, ócska, szenzációhajhász, sz** cikket!

 • 2011.06.05 20:37:22Advanced Flight

  harmincas: "Én két kisgyerekes apuka vagyok"

  A skizofrénia elég szar dolog, de gyógyszerekkel kordában lehet tartani :-)

  Viccen kívül: mi a ráknak kell ilyen közösségi oldalakon bohóckodni? Jó, divat, meg minden, de miért kell minden hülyeséget azonnal majmolni?

 • 2011.06.05 20:39:41phoboss

  Bírom ezt a "nincs gyereked, tehát úgysem érted" dumát, ez ma már unalmas.
  A harmadik hozzászólóval egyetértek, az internet nyilvánosságának semmi köze a gyereked nemi szervéhez. Na és mi van, ha pont egyik "kedves" osztálytársa találja meg, és aztán gúnyt űznek belőle, cikizik? Gondolom, magadról sem tennél fel az internetre ilyen képet.

 • 2011.06.05 20:45:01penelope garcia

  Valóban probléma ez, hiszen a szülők gyakran annyira saját "gyártmánynak" ergo tulajdonnak tekintik a gyereküket, hogy eszükbe sem jut, hogy esetleg kellemetlenséget okozhatnak neki egy fotóval, egy nyilvános összepuszilgatással, vagy leszidással.
  Nekem is eltartott egy darabig, mire ráébredtem, hogy a gyerekem dolgai (test, lélek, tárgyak, történetek) nem az én dolgaim, következésképpen nem én rendelkezem felettük.

 • 2011.06.05 21:30:31harmincas

  Nem fejeztem ki elég világosan magam: nem közösségi oldalon van fenn a fiamról a féléves korában készült meztelen kép, hanem az online fotógalériámban. És csak azért van fenn, mert mint fotót jónak tartom.

 • 2011.06.05 21:35:41Martian

  tejcsokoládé: egyrészt közös élményeket jelentő normális képeket (ebbe nem sorolnám be a különféle pucér képeket) miért ne osszon meg az ember a barátaival... másrészt ha - véletlenül szélesebb nyilvánosság elé kerülve - ezeken egy aberrált idegen megakad, az már legyen az ő problémája...

 • 2011.06.05 21:36:26harmincas

  Pelenope (és a többiek): mihelyt a fiam azt mondja, hogy az a fotó a galériámban kellemetlen számára, törölni fogom. Addig fent marad, mert egyikünket sem zavarja.

 • 2011.06.05 21:55:19ColT

  " Egyre gyakoribb, hogy az újdonsült szülők a gyerekfotókat nem szétküldik a barátoknak, hanem egyenesen felrakják a Facebookra"
  Mondjuk ezek azért idióták... mondjuk OK, 1 kép, valami kis röhögős, OK, de az első perces képeket...

  Másik, hogy a kádas képek nemtom miért zavarnak bárkit is. Amúgy meg, a FB-n sem kötelező mindent megnézni, ahogy felrakni sem.

 • 2011.06.05 22:33:26Aggie

  Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy a heavy facebook usereknek kezd ez a FB egy olyan pszeudo-napló lenni, amit mindenki olvashatna, de senki sem kivancsi rá.... szöveg/ kép/ linkekek egyremegy

 • 2011.06.05 22:56:53rejtjel

  Meztelen fotókat tényleg nem teszek fel, a cikkben említett okokból. De az újszülöttes fotókat nem értem. Mi velük a gond? Nekem a facebookon az ismerőseim, akik az üzenőfalamat látják, tényleg az ismerőseim, a barátaim, rokonaim, kollégáim. Érdekli őket, ha gyerekem születik, és engem is, ha nekik. Gondolom ez inkább azokról szól, akik olyan ismerős-gyűjteménnyel rendelkeznek, akik nagy részével életükben egyszer, ha beszéltek...

 • 2011.06.05 23:45:08wowerman

  rejtjel: kiírod az üzifalra hogy "gyerekem született". ennyi, vége. ennyi erővel rakj fel olyan képet amikor a gyerek feje kilóg a punciból

 • 2011.06.06 07:35:31nagy lebowski

  ha magadba nézel, nem érdekel más pistikéje a szülinapi tortával
  pont ez kell eszedbe jusson, mikor valakit le akarsz nyűgözni a hétvégi 2500 jól sikerült gyerekfotóval

 • 2011.06.06 07:35:51kisbetyár

  Szerintem sem normális az, akinek egy kisgyerek nemi szerve láttán a szex jut eszébe. Viszont a szülőknek sem kéne olyan képet csinálni még saját "használatra" sem, ahol látszik a gyerek kukija, vagy puncija.

 • 2011.06.06 07:52:19korg

  Pedo-paradicsom! :)

 • 2011.06.06 10:07:28Momina

  Szerintem ehhez nincs sok köze a szexualitásnak. Mint ahogy magunkról sem rakunk fel a férjemmel meztelen fotót, így a gyerekről sem fogunk. Nem azért mert szégyellnivaló vagy nem, hanem egyszerűen NEM. Mivel egyéb intim családi pillanatot (gyász, meghatottság, eufória, stb) sem rakunk fel.

 • 2011.06.06 12:26:17suzildi

  Senki kommentjét nem olvasom VÉGIG, mert rögtön akarok erről véleményt alkotni.
  Igenis, egy kisbaba nagyon szép, ártatlan, szűzies, festmény szinte... és aki fel teszi az internetre a baba képét, csak büszkélkedni akar, és jelképezni az új életet, frissességet, ártatlanságot. Egy baba képével milyen visszaélést lehet csinálni? Bár, tudom sok kisgyermek arcképével visszaélnek... de hogyan is?
  És igen, semmi köze sincs a szexualitáshoz egy meztelen pólyás baba képe!!!
  (az már más dolog, hogy vannak: PERVERZ állatok!!!)

 • 2011.06.06 13:02:54Szarazinda

  "Még a nagymamáknak sem. Azt gondolom, ez Bazsi magánügye, és én ezt tiszteletben tartom" – mondta el Adrienn."

  Hát kedves Adrienn, veled meg elszaladt a píszí ló, de nem kicsit.

  A legtöbb dologban egyetértek a cikkben foglaltakkal, de azért az nem kis túlzás, hogy a Bazsi nemi szerve Bazsi magánügye és még a "nagyi sem láthatja". Ki én sem posztolnám a facebookon a nyilvánosság számára, de, hogy a gyerek nagyanyja miért ne láthatná, amikor 2-3 éves gyerekek simán meztelenül strandolnak, és ezzel nincs is semmi baj, azt nem értem.

  Tényleg van az az életkor, amikor a nemi szerveknek, egészséges kontextusban, még nincs szexuális jelentőségük (ahogy azt itt többen meg is jegyezték), szóval a nagyitól még nem fog sérülni a hároméves Bazsika intim szférája.

 • 2011.06.06 13:12:47tündérborsó

  nem kell fönt lenni a fészbúkon, oszt ennyi :D

 • 2011.06.06 13:13:22oliv08

  Semmilyen meztelen fotót nem rakok fel a gyerekről sehová, még a nem pucérat is csak az ismerősök láthatják. Nagymamának el szoktuk küldeni levélben a képeket, nem 100-as sorozatot kap úgysem, belefér a borítékba.
  Szerintem a szülőszobás képek is túl intimek meg a magzatmázasak is.

 • 2011.06.06 13:53:12plussbirka

  haho! a facebookon pl. be lehet allitani, hogy ki lathassa a fotokat. es ugyis csak az nezi meg, akit tenyleg erdekel is. vagy tenyleg nem kell font lenni ilyenen, aki annyira paras, hogy elhiszi, majd maradando lelki seruleseket okoz a gyerekenek, mert a szulei felraktak rola egy furdokadas fotot egyhonaposan. ugyse nezi meg senki, nem?
  ergo:

  "Yatzo
  Még egy ilyen felesleges, ócska, szenzációhajhász, sz** cikket!"

 • 2011.06.06 14:34:52tejcsokoládé

  Martian: mert ha valaki a barátaival akar megosztani valakit, akkor nekik küldje el, ne az egész világnak.
  óriási tévedés hinni abban, hogy eldönthetitek kivel akarjátok megosztani. aki akarja megkapja. ha benneteket nem zavar, hogy a gyerek fotója innen kezdve bárki játékszere, amivel bárki bármikor kicsi rosszindulattal vissza tud élni, lelketek rajta.
  hány gyereket rabolnak el évente, vagy hányat zaklatnak neten, utcán bárhol. nem kell teret adni ennek oszt kész.

 • 2011.06.06 22:03:01FAQlyás Menyét

  Először is a Facebook-ra senki ne tegyen fel meztelen képet, de még olyat se, amin női mell látszik, mert nem szabad. Hülye amerikaiak, akik keverik az emberi bőrt a szexualitással, de ahogy regisztrál valaki, elfogadja az értelmetlen szabályokat is. Különben meg jó az, ha esetleg később törlik a képeket vagy az egész regisztrációt?
  De még ruhás képet is nagyon megválogatva, ritkán érdemes, mert így mindenkinél megjelenik (akinél a beállítások engedik) attól függetlenül, hogy érdekli -e.

  Azonban erre vannak a fényképmegosztó oldalak, s több közülük ruhátlan képet is enged feltenni, pl. a photobasic.net. De a Tumblr mikroblogszolgáltató is. Arra pakoljátok fel! Semmi gond nincs a meztelen test dokumentálásával és a képek megosztásával, annak önmagában semmi köze a szexualitáshoz, pornográfiához - mindegy, hány éves az alany a képen (csecsemőtől az aggastyánig).
  Azonban az is megfontolandó, amit pár hozzászóló említett, hogy a gyerek társai esetleg bánthatják - akár később - bizonyos képek láttán (pl. számukra hülye ruhában van), szóval csak óvatosan.
  De a cikkel és néhány hozzászólóval ellentétben nem szabad koncentrálni a kuki, punci mutatására/elrejtésére (kivéve ahol tiltva van, mint pl Fb), az egész testet a maga természetességében kell ábrázolni - mentesen minden kiemeléstől de direkt takargatástól is!

 • 2011.06.09 10:13:02Farkasokkal táncoló

  Fene tudja, engem sokkal jobban irritálnak az olyan fotók, ahol áll a másfél éves gyerek a tengerben és pancsol meztelenül, és ki van kockázva a kukija, mint ha az valami szörnyű bűnös dolog lenne.

  Ma már úgy viselkedik mindenki, mintha a világ kizárólag pedofilokból állna.

 • 2011.06.09 13:24:03oliv08

  Nekem ismerős mondta, hogy lementette a képeimet a netről és kinyomtatta. Ok, hogy csak a távoli rokonságnak mutogatja, de azért meglepett a dolog.

 • 2011.06.09 16:04:18Fuckup_with_marmelade

  Én sem rakok ki pucér képeket. A legdurvább kép amit eddig kiraktam az volt, hogy a gyerekek egy szál pelenkában épp a jövendőbeli szobájuk falát festik - a szabad testfelületeik pedig jó festékesek. Bevallom olyan állatul nézett ki ez a kép, hogy ki kellett raknom. Egyébként kínosan ügyelek, hogy semmi ne látszódjon belőlük ami később rájuk nézve kellemetlen lehet. Plusz ezt sem rakom ki mindenki által elérhető helyre.

 • 2011.06.10 10:24:22Tecica

  A baráti körömben elég sok baba születik mostanában és a facebook-os oldalam belépés után gyakorlatilag folyamatosan újszülött fotókkal van tele... úgy látom, hogy ezt meg lehet oldani ízlésesen is (jó látni az első meghitt pillanatokat a kórházban), meg úgy is, hogy gyakorlatilag oda sem mersz nézni. A véres képek nálam is leverik a biztosítékot, pedig bírom az ilyet.
  A másik kedvencem a napi 100 képet feltöltő "látjátokmilyencukigyerekemvan" típusú ismerősök...
  Akik ilyeneket töltenek fel gondolhatnának arra is, hogy esetleg valamelyik ismerősnek (akinek nem jön össze, akinek problémás ez a téma vagy nem "tökéletes" a gyerek) fájdalmat okoznak. Szerintem.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta