Felejtsd el a körömlakkot - ezeket kerüld, ha gyereket szeretnél

A Crunchy Chicken bloggere összegyűjtött néhány tippet, hogy mit tegyél és ne tegyél, ha 5-6 hónap múlva teherbe szeretnél esni, és milyen mérgeket kerülj, hogy azok időben kiürüljenek a szervezetedből, és véletlenül se veszélyeztessék majd a babádat.

És gondold végig: bár a lista elsőre úgy hangzik, mintha a Greenpeace legvéresszájúbb aktivistája írta volna, a logika igaz: lakásunk és hűtőnk tele van veszélyes anyagokkal. Gondold át, melyiket érdemes szerinted mellőzni pár hónapig. Vagy tovább.

Íme a top 10 ötlet, amivel a legjobban felkészítheted a tested a gyermekáldásra:

1. Ne egyél semmi olyat, ami akár nyomokban tartalmazhat higanyt vagy arzént: tehát gyakorlatilag semmilyen halat.

2. Válassz minél több ételből biót: különösen húsból és tejtermékből. A "piszkos tizenkettő" elnevezésű csoportból, ami azokat a zöldségeket és gyümölcsöket jelenti, amiket legdurvábban permeteznek, szintén válts bióra. Ezek a barack, az alma, a kaliforniai paprika, a zeller, a nektarin, az eper, a cseresznye, a körte, az import szőlő, a spenót, a fejes saláta és a krumpli. Ne egyél semmi olyasmit, amit ételszínezékkel festettek.

3. Szűrd az ivóvized és a zuhanyzóba is szerelj fel vízszűrőt, hogy csökkentsd a belélegzett klór mennyiségét. Bár idehaza nincsenek riasztó adatok az ivóvízről, állítólag jó minőségű.

4. Ne vegyél gyanús eredetű cuccokat, különösen körömlakkot ne, bármilyen csábító is az olcsósága. Még akkor se vedd meg, ha nem tartalmaz dibutil-ftalátot, tuolént, és más, közismerten ártalmas összetevőket: mégiscsak műanyagról és oldószerekről van szó.

5. Kerüld a parabén tartalmú testápolási szereket, illetve azokat, amik illatosítottak.

6. Szabadulj meg minden olyasmitől a házban, ami tapadásmentes bevonatú vagy PVC, de ide tartoznak a gyűrhetetlen, foltnak ellenálló és vízhatlan anyagú ruhák is.

7. Igyekezz organikus anyagú babaruhákat és ágyneműt szerezni. Bár nem olcsó, de kutatások kimutatták, hogy sok kelengyében őrült mennyiségű formaldehid van, ami mosással sem távozik az anyagból. És akkor még azokról a vegyületekről nem is volt szó, amik ahhoz kellenek, hogy a babaruha ne gyulladjon meg könnyen.

8. Ha a csecsemő olyan szobába kerül, amit újra kell festeni, akkor válassz bababarát, nem-mérgező falfestéket, padlót, és lehetőleg az árnyékolás se műanyagból legyen.

9. Bútornak igazi fából készült darabokat vegyél, semmiképpen ne farostlemezből készült dolgokat, azokból ugyanis egy csomó illékony kemikália párolog ki.

10. Mikor megérkezik a kicsi, figyelj rá, hogy milyen babaápolási szereket használsz: sokszor még arra is ráírják, hogy "mentes" és természetes, ami egyáltalán nem az. Kerüld a puha műanyag játékokat is.

Még néhány extra megjegyzés: ha terhesség előtt fogyni szeretnél vagyméregteleníteni, vedd figyelembe, hogy ez mobilizálja a méreganyagokat a sejtjeidben, amik egy ideig még köröznek a testedben, mielőtt kiürülnének. Tehát mindenképpen adj időt a testednek arra, hogy feldolgozza az extra toxinlöketet a véredben, ahelyett, hogy a babádat bombáznád velük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek