SZÜLŐSÉG

Oltásellenesség német módra

2011. június 4., szombat 16:51

Míg Magyarországon a védőoltások előnyeiről hírlevelekben, szórólapokon, plakátokon jellemzően kielégítő „hivatalos” tájékoztatást kapunk, úgy érzem, a jogos szkepticizmus egy kézlegyintéssel el van intézve. Ezért is örültem, amikor a Német Egészségügyi Felvilágosító Központ gyermekegészségügyi kérdésekkel foglalkozó weboldalán egy olyan összefoglalóra akadtam, ami ugyan a védőoltások fontosságát hangsúlyozza, és a szkeptikuson ellenérveit cáfolni igyekszik, de az ellenérzéseket komolyan veszi. A (vélt vagy valós) káros hatásairól rengeteg információ kering az interneten és a játszótereken, azok konkrét kritikáját eddig még sehol sem láttam így összegyűjtve.

Németországban nem kötelező egy védőoltás sem, ennek ellenére csak a szülők 3-5%-a utasítja el teljesen, hogy gyermekét beoltassa. Az elutasítás mögött a legkülönbözőbb okok bújnak meg (pl. vallás, a homeopátiával való összeférhetetlenség, antropozófiai világnézet, a gyógyszeripar anyagi érdekeltsége). Az ott ajánlott védőoltások listája - a BCG kivételével, amit töröltek róla - gyakorlatilag megegyezik a Magyarországon is elérhető részben kötelező, részben költségtérítés ellenében választható oltásokéval (persze a „márkák” nem feleltethetők meg egy az egyben egymásnak). A szabadság ára, hogy a szülőknek joguk és kötelességük a tájékozódás, az oltási rendszer fenntartóinak pedig az átfogó tájékoztatás. Így a bizonytalanok táborába tartozóknak  lehetőségük van, hogy mérlegeljék az érveket és ellenérveket, a védőoltás be nem adásának kockázatát a mellékhatások kockázatával szemben, és meghozhassák a gyermekük számára legjobb döntést.

1. A védőoltások és bizonyos betegségek fellépése között nem bizonyítható az összefüggés

A védőoltások ellenzői újra és újra  összefüggéseket vélnek felfedezni az oltások és a sclerosis mulitplex, az 1-es típusú diabetes mellitus vagy az autizmus között. A számos tanulmányban, melyet ennek a kérdésnek szenteltek, nem találtak összefüggést az oltások és a betegségek kialakulása között. Az oltóanyaggyártók azonban azon iparkodnak,  hogy folyamatosan javítsák vakcináikat, elsősorban úgy, hogy az adalékanyagokat (kísérőanyagokat) csökkentik. Utóbbit nem azért teszik, mert a jelenlegi vakcinák veszélyesek, céljuk inkább az, hogy az emberekben kialakult bizonytalanságnak elejét vegyék.
Jó például szolgálnak erre az oltóanyagokban konzerválószerként jelen lévő higanyvegyületek (tiomersal). Ismeretes, hogy a higanyvegyületek bizonyos koncentrációban károsíthatják az idegrendszert. A védőoltások ellenzői állítják, hogy összefüggés van az autizmus kialakulása és a vakcinákban található higanyvegyületek között. Kivétel nélkül az összes Európában és Amerikában végzett tanulmány egyhangúan arra az eredményre jutott, hogy az oltóanyagokban szokásosan alkalmazott koncentrációban a higanyvegyületek és az autizmus kialakulása között nincs kapcsolat.
Andrew Wakefield brit orvost, annak a tanulmánynak a fő szerzőjét, amely 1998-ban az összefüggést  „felfedezni” és bizonyítani vélte, 2010 májusában Nagy-Britanniában eltiltották hivatásától. A brit orvosi kamara ezt megelőzően bizonyítékokat talált rá, hogy az orvos etikátlan kutatási módszereket alkalmazott. A kutatási eredmények bemutatását többek között a „félrevezetőnek”, „erkölcstelennek” és „felelőtlennek” ítélték. Az elismert „The Lancet” szakfolyóirat, amely annak idején a tanulmányt megjelentette, 2010 februárjában teljes terjedelmében visszavonta azt.
Egészségügyi szempontból tehát egyáltalán nem volt szükség az oltóanyagok összetételének megváltoztatására. Ennek ellenére javasolták, hogy a gyártók ne használjanak a gyermekoltóanyagokban tiomersalt, így szerették volna elejét venni, hogy a szülők esetleg bizonytalanságból ne oltassák be gyermekeiket. A ma (Németországban) kapható gyermekoltóanyagok nem tartalmaznak higanyvegyületeket.

2. A súlyos betegségek megterhelik a gyermek szervezetét

Az oltások ellenzői gyakran hangoztatják, hogy a betegségekre a gyermeknek bizonyos érési folyamatok miatt szüksége van. Mivel az oltások megakadályozzák a betegség kialakulását, az elmélet képviselői a fejlődést gátló tényezőként tekintenek a vakcinációra. Elsősorban az antropozófiai világnézetű emberek vannak ezen az állásponton.
Abból indulnak ki, hogy az a gyermek, aki természetes közegben nő fel és optimális táplálékot kap, védelmet élvez a súlyos megbetegedésekkel szemben. Nézetük részét képezi az a meggyőződés is, hogy a betegségeket pusztán természetgyógyászati módszerekkel lehet kezelni, így a kezelésből származó káros hatások kiküszöbölhetők.

3. Az oltottak csak igen kis részénél nem alakul ki a várt immunvédelem

Az emberek valamivel több mint 5 %-a nem reagál az oltóanyagokra kielégítő antitest képződéssel, ezért náluk nem alakul ki védőhatás. Ennek különböző okai lehetnek.  Pl. a nem megfelelő tárolás vagy szállítás  ronthatják az oltóanyag minőségét. Hasonlóképpen néhány betegség (pl. immungyengeség) is megakadályozhatja a kielégítő immunválaszt. Így hát előfordulhat, hogy bizonyos kórokozók ellen oltott emberek megbetegszenek az adott kórokozótól. Ebből nem szerencsés azt a következtetést levonni, hogy a védőoltások általában véve hatástalanok. Az embereknek csak nagyon kis részénél nem alakul ki a oltás után a kívánt védettség.

4. Számos súlyos fertőző betegség terjedését csak a védőoltások bevezetése akadályozta meg

Az oltások ellenzői gyakran felvetik, hogy bizonyos fertőző betegségek még az védőoltás bevezetése előtt visszahúzódtak. Az oltások kritikusai az okot mindenek előtt a higiéniás körülmények javulásában látják.
A higiéniás körülmények valóban kulcsszerepet játszanak bizonyos fertőző betegségek terjedésében. Jó példája ennek a fertőző májgyulladás (hepatitis A), amely jellemzően tisztítatlan ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel terjed. A higiéniás helyzet javulása ebben az esetben valóban a fertőzések számának csökkenését jelentette Németországban. Egyéb betegségek, mint a kanyaró, a mumpsz vagy a szamárköhögés terjedése azonban még gondos higiéniás intézkedések mellett sem akadályozható meg.

5. A homeopátia és a védőoltás nem összeegyeztethetetlen fogalmak

A 19. század elején Samuel Hahnemann által alapított homeopátia Németországban az alternatív gyógyászati módszerek között állandó helyet kapott. Vannak olyan, a védőoltásokkal szemben kritikus szülők , akik az oltást a homeopátiával való összeférhetetlensége miatt utasítják el. Egy felmérés azonban kimutatta, hogy a homeopátiás orvosoknak is csak szűken egynegyede utasítja el teljesen a védőoltásokat.
Saumel Hahnemannt rendszeresen összefüggésbe hozzák a védőoltások kritikájával, alaptalanul. Ez az 1925-ből származó idézet épp erre mutat rá: "Vajon mit ártottak a káros ellenérvek a tehénhimlő elleni oltásnak? Semmit, de semmit! Inkább hozzájárultak, hogy őkelmét még alaposabban megvizsgáljuk és megértsük." (P. Lehrke, Impfkonzepte in der Homöopathie. 1998). A kritikus hozzáállás tulajdonképpen Hahnemann egyik tanítványára, Constantin Heringre (1800-1880) vezethető vissza. Ő hivatkozott a himlő elleni védőoltásokra, melyek a kifejlesztés kezdeti időszakában gyakran súlyos mellékhatásokat okoztak. Az elutasító magatartás azzal is magyarázható, hogy törekedtek a homeopátiás oltóanyagok létrehozására, ill. a betegegek tisztán homeopátiás módszerekkel akarták gyógyítani.

A német Homeopátiás Orvosok Egyesületének állásfoglalása

A homeopátiás orvosok egyesülete 2001. október 1-jei állásfoglalásában kifejezetten óva int attól, hogy a szükséges védőoltásokat homeopátiás szerek bevételével helyettesítsük. Éppen ilyen világosan utalnak rá, hogy nem léteznek homeopátiás védőoltások, és a homeopátiás szerek alkalmazásakor nem jön létre kimutatható immunizáció.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.04 18:59:39retinax

  Ez egy nagyon hasznos cikk.
  Ugyanakkor engem a végsőkig felháborít azoknak a szülőknek a viselkedése, akik bármilyen érv alapján nem adatják be a kötelező védőoltást, mondván, a gyerek úgysem kapja meg a betegséget, mert körülöttük mindenki más be van oltva. Szóval a védőoltás jó, az előnyöket belátja és élvezi, de a kockázatokban nem hajlandó osztozni. Gusztustalan.
  Aki meg a gyógyszercégek profitjával jön, az még nem látott Heine-medines, vastüdőhöz kötött embereket. Emellett kit érdekel bárki jómódja?

 • 2011.06.04 21:17:48Loren69

  Akik ellenzik a védőoltást, remélem gyalog, maximum lóval közlekednek és a saját maguk által termelt nyersanyagból saját maguk készítette ételt fogyasztanak. Mindemelett nincs mikrohullámú sütő, rádiótelefon, bolti tisztítószer és a végtelenségig sorolhatnám mi minden otthon. Tiszteleben tartom mások nézeteit, de akik a védőoltások ellen propagálnak szerintem felelőtlenek. Amikor felfekszünk egy műtőasztalra számos gyógyszercég termékével "találkozunk", mégsem hiszem, hogy emiatt valaki pl. egy vakbél kivételt elutastana

 • 2011.06.05 13:15:10lyesmith

  A védőoltások bevezetése előtt az emberek 50-60%-a ma már megelőzhető járványokban halt meg. Azokat nem is említve akik "csupán" megvakultak, megsüketültek, megbénultak a fertőző betegségek következtében. Ráadásul a feketehimlő kivételével, még mindegyik betegség valós veszélyt jelent ma is.

 • 2011.06.30 01:13:45Szaruszerű Lány

  Nekem egyetlen gondom van. Miért lett kötelező olyan oltás, ami abszolút elvislehető betegségek ellen ad védettséget? Akár okoz autizmust, akár nem, hadd döntsem már el, akarom-e az MMR-t beadatni. Én voltam mumpszos, voltam rózsahimlős is. Kanyaróról nem tudok. Szar volt. Nem akarom olyan állapotban látni a gyerekem. De ettől az oltástól ódzkodom. Másik, hogy ebben miért nem a nyugat a követendő példa?

 • 2012.10.04 13:36:48pfekete101

  En ismertem/ismerek olyan embereket, akiknek a gyereke a vedooltastol lett epilepszias ill. autista.
  Az orvosok erre azt szoktak mondani, hogy 100.000-bol egy gyerek az nem olyan rossz arany.
  Hat igen (sohaj).
  Ergo: ha nem a Te gyereked lesz beteg, akkor tenyleg _jo_ a vedooltas. De ha a Tied lesz az, akkor vajon hogyan fogsz velekedni kedves olvaso?

 • 2013.10.25 23:35:45Ismeretlen Ismerős

  Loren69
  Megmondanád hol van ez a hely? Én mennék oda szívesen. Természetesen Magyarországra gondolok, nem külföldre.Ha nem tudnál ilyen helyet mondani, az nem a véletlen műve. Látod, nincs választási lehetőségünk. Szerinted ez fair? Szerintem nem!

 • 2016.09.02 02:07:22Barát Csaba

  Nagyon sok évtizedig ólmozott benzint használtak, főleg usában. Az emberiség több ezer éve tudta hogy az ólom mérgező, ennek ellenére mégis használták, pedig már az elején sokan megírták, hogy ez mérgező, és számtalan mérgezés is volt. Mindezek ellenére a legmagasabb körök évtizedekig azt hazudták az embereknek, hogy az ólmozott benzin és a megbetegedések között nincsen összefüggés. Ugyanez a hazugság megy most az oltásoknál is. Gyakorlatban is látjuk több ezerszer hogy ártalmas, mégis azt hazudják hogy nincsenek összefüggések.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta