SZÜLŐSÉG

A jó párkapcsolatunkért anyánknak legyünk hálásak

2011. június 3., péntek 14:29

Úgy tűnik, már gyermekkorban kiderül, hogy kik azok, akik képesek valóban elkötelezetten viselkedni egy párkapcsolatban.

Psychological Science júniusi számában publikálják annak a kutatásnak az eredményeit, melyben 20-21 éves heteroszexuális párok elkötelezettségét vizsgálták. A résztvevők olyan alanyok voltak, akikről már 2-16 éves koruk óta gyűjtöttek adatokat. Korábban esetükben azt vizsgálták, mennyire volt szerető, figyelmes az anyjuk, illetve hogy miként kezelték a konfliktusokat tinédzserkorukban.

A kutatók arra jutottak, hogy azok, akikkel az anyjuk jól bánt kiskorukban, és akik jól kezelték a problémákat tini éveik alatt, jóval elkötelezettebbnek mutatkoztak fiatal felnőttként társaiknál.

Ezek nem annyira meglepő következtetések, ugyanakkor érdekes, hogy ha a pár két tagja más mértékben volt elkötelezett, az erősebb adta be a derekát a kevésbé elszánt pár igényeit illetően.

A kutatók szerint a vizsgálat fő tanulsága, hogy rálátást nyerhetünk arra, hogy az emberek hogyan tanulnak meg szeretni.

"Gyermekként megtanulod összehangolni a saját igényeidet azokéival, akik fontosak számodra" - mondta M. Minda Orina, a St. Olaf College kutatója.  "Megtanulod, hogy előállhatsz-e egy problémával, illete hogy mit várhatsz el egy másik embertől. Ahogy azt is, hogy hogyan tedd mindezt úgy, hogy mindenki jól jöjjön ki belőle."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.06.04 11:23:20magnesito

    ebben semmi meglepő nincs, nem kell expertnek lenni, hogy tudjuk nagyon korai hatások befolyásolják a személyiségünket és akár a párválasztásunkat is (sajnos)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta