Most aludjak együtt a gyerekemmel vagy ne?

Sok szülő részben kényelemből, részben meggyőződésből egy ágyban alszik csecsemőjével. Azt mondják, így az etetés is szinte automatikus és a kettejük közti kötelék erősítését is szolgálja. Mások viszont nagyon kockázatosnak tartják az együttalvást. Azt mondják, egy öntudatlan rossz mozdulat, a csecsemő a párnák közé szorul és megfullad.

Az egyik oldalon a minél tovább tartó szoptatás hívei állnak. Ők azt mondják, hogy az a jó abban, ha csecsemőjüket alvás közben maguk mellett tartják, hogy amikor eljön a szoptatás ideje, nem kell emiatt felkelniük. A pólyás mocorog egy kicsit, és hamar hozzájut az anyatejhez, illetve az anyák is kevésbé lesznek nyúzottak a sok ébrenlét miatt. Szervezetük - merthogy ilyen is van - tagjai úgy vélik, hogyha a baba egy ágyban alszik velük, nem csak a szoptatást könnyíti számukra, de erősíti közöttük a köteléket is - írja a USA Today.

Álom alatti gyilkosság

A Delaware állambeli gyermekhalandósági és halvaszületési bizottság nem ért egyet velük. Ez az a szervezet, amit az állam vezetése megbízott azzal, hogy nyilvántartson minden gyermekhalálozási esetet. Adataik alapján azt állítják, az együttalvás végzetes is lehet. Ugyanis a csecsemő meghalhat, ha a szülő álmában rágördül a gyermek testére. A halál oka nemcsak a szülő súlyos teste lehet, hanem az is, hogy a gyermek az ágyneműbe fúródva nem jut levegőhöz.

Számos ilyen haláleset miatt a bizottság úgy döntött, hogy büntetőjogilag is fellép az olyan szülők ellen, akiknek azért hal meg a gyereke, mert együtt aludtak és álmában agyonnyomta őt.

A szervezet vezetője, Anne Pedrick így nyilatkozott:

- Ez a most a bizottság feladatkörébe tartozó legfontosabb közegészségügyi kérdés. Néha érzékeljük az ellenállást törekvésünkkel szemben, de le kell szögeznem: nem vagyunk szoptatás-ellenesek, mi gyermekfulladás-ellenesek vagyunk. Ezek az esetek pedig megelőzhetők - mondta határozottan.

Szoptatás alatt nem alszik mélyen a kisgyerek

Az ellentábor szakértői viszont azt mondják, hogy a szoptatás ideje alatt a gyermek kevésbé alszik mélyen, mert jobban ráhangolódik anyja illatára, a testének hőjére, az érintésére és hangjára, mint egy átlagos esetben. James McKenna, az indianai Notre Dame Egyetem Anya-Gyermek Alvásvizsgálati Laboratóriumának vezetője viszont azt is hangsúlyozza, hogy ez az állapot csak akkor érvényes, amikor az anyában tényleg megvan a szándék a szoptatásra.

- A biztonságos környezet kiindulópontja a szoptató anya jelenléte - magyarázza.

Könnyen kényes, faji kérdéssé válhat a probléma

McKenna szerint a legtöbb ilyen haláleset a nem szoptató anyák esetében történik. Azt is hozzáteszi, hogy tudományos helyett egyre inkább politikai kérdéssé kezd válni ez az ügy.

- A szegény afroamerikaiak közt a leggyakoribbak az ilyen halálesetek. Ez egy fura helyzet a hivatalnokok számára, mert nem akarják, hogy úgy látsszon, hogy a fehér gyerekek aludhatnak a mamájukkal, a feketék nem.

A professzor a delaware-i bizottság törekvését, miszerint megbüntetné az ilyen szerencsétlenül járt anyákat, teljesen abnormálisnak tartja.

- Ez olyan, mintha magát a szülés tiltanánk be - nyilatkozta felháborodottan.

Mindkét oldalon kevés a bizonyíték

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szintén az együtt alvás ellenzőit erősíti, míg azBreastfeeding Medicine akadémia azt állítja, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy ellenjavalják ezt a gyakorlatot. Mindekét szervezet viszont egyetért abban, hogy a kutatás nem bizonyította, hogy a szoptatás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál lehetőségét.

- Én nagy híve vagyok a szoptatásnak - mondja Dr. Kate Cronan gyermekgyógyász -, de ha ágyban szoptatunk, könnyen elálmosodhatunk és elaludhatunk úgy, hogy közben rádőlünk a gyerekünkre.

Bár itthon ilyen felmérésről nem tudunk, sok anya szeret együtt aludni gyerekével, legyen szó akár kényelemről, akár kedvtelésről. Te együtt alszol/aludtál a gyerekkel?

Oszd meg másokkal is!
Mustra