SZÜLŐSÉG

Most aludjak együtt a gyerekemmel vagy ne?

2011. június 1., szerda 18:18

Sok szülő részben kényelemből, részben meggyőződésből egy ágyban alszik csecsemőjével. Azt mondják, így az etetés is szinte automatikus és a kettejük közti kötelék erősítését is szolgálja. Mások viszont nagyon kockázatosnak tartják az együttalvást. Azt mondják, egy öntudatlan rossz mozdulat, a csecsemő a párnák közé szorul és megfullad.

Az egyik oldalon a minél tovább tartó szoptatás hívei állnak. Ők azt mondják, hogy az a jó abban, ha csecsemőjüket alvás közben maguk mellett tartják, hogy amikor eljön a szoptatás ideje, nem kell emiatt felkelniük. A pólyás mocorog egy kicsit, és hamar hozzájut az anyatejhez, illetve az anyák is kevésbé lesznek nyúzottak a sok ébrenlét miatt. Szervezetük - merthogy ilyen is van - tagjai úgy vélik, hogyha a baba egy ágyban alszik velük, nem csak a szoptatást könnyíti számukra, de erősíti közöttük a köteléket is - írja a USA Today.

Álom alatti gyilkosság

A Delaware állambeli gyermekhalandósági és halvaszületési bizottság nem ért egyet velük. Ez az a szervezet, amit az állam vezetése megbízott azzal, hogy nyilvántartson minden gyermekhalálozási esetet. Adataik alapján azt állítják, az együttalvás végzetes is lehet. Ugyanis a csecsemő meghalhat, ha a szülő álmában rágördül a gyermek testére. A halál oka nemcsak a szülő súlyos teste lehet, hanem az is, hogy a gyermek az ágyneműbe fúródva nem jut levegőhöz.

Számos ilyen haláleset miatt a bizottság úgy döntött, hogy büntetőjogilag is fellép az olyan szülők ellen, akiknek azért hal meg a gyereke, mert együtt aludtak és álmában agyonnyomta őt.

A szervezet vezetője, Anne Pedrick így nyilatkozott:

- Ez a most a bizottság feladatkörébe tartozó legfontosabb közegészségügyi kérdés. Néha érzékeljük az ellenállást törekvésünkkel szemben, de le kell szögeznem: nem vagyunk szoptatás-ellenesek, mi gyermekfulladás-ellenesek vagyunk. Ezek az esetek pedig megelőzhetők - mondta határozottan.

Szoptatás alatt nem alszik mélyen a kisgyerek

Az ellentábor szakértői viszont azt mondják, hogy a szoptatás ideje alatt a gyermek kevésbé alszik mélyen, mert jobban ráhangolódik anyja illatára, a testének hőjére, az érintésére és hangjára, mint egy átlagos esetben. James McKenna, az indianai Notre Dame Egyetem Anya-Gyermek Alvásvizsgálati Laboratóriumának vezetője viszont azt is hangsúlyozza, hogy ez az állapot csak akkor érvényes, amikor az anyában tényleg megvan a szándék a szoptatásra.

- A biztonságos környezet kiindulópontja a szoptató anya jelenléte - magyarázza.

Könnyen kényes, faji kérdéssé válhat a probléma

McKenna szerint a legtöbb ilyen haláleset a nem szoptató anyák esetében történik. Azt is hozzáteszi, hogy tudományos helyett egyre inkább politikai kérdéssé kezd válni ez az ügy.

- A szegény afroamerikaiak közt a leggyakoribbak az ilyen halálesetek. Ez egy fura helyzet a hivatalnokok számára, mert nem akarják, hogy úgy látsszon, hogy a fehér gyerekek aludhatnak a mamájukkal, a feketék nem.

A professzor a delaware-i bizottság törekvését, miszerint megbüntetné az ilyen szerencsétlenül járt anyákat, teljesen abnormálisnak tartja.

- Ez olyan, mintha magát a szülés tiltanánk be - nyilatkozta felháborodottan.

Mindkét oldalon kevés a bizonyíték

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szintén az együtt alvás ellenzőit erősíti, míg azBreastfeeding Medicine akadémia azt állítja, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy ellenjavalják ezt a gyakorlatot. Mindekét szervezet viszont egyetért abban, hogy a kutatás nem bizonyította, hogy a szoptatás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál lehetőségét.

- Én nagy híve vagyok a szoptatásnak - mondja Dr. Kate Cronan gyermekgyógyász -, de ha ágyban szoptatunk, könnyen elálmosodhatunk és elaludhatunk úgy, hogy közben rádőlünk a gyerekünkre.

Bár itthon ilyen felmérésről nem tudunk, sok anya szeret együtt aludni gyerekével, legyen szó akár kényelemről, akár kedvtelésről. Te együtt alszol/aludtál a gyerekkel?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.01 18:55:11bejo

  omg! "ha ágyban szoptatunk, könnyen elálmosodhatunk és elaludhatunk úgy, hogy közben rádőlünk a gyerekünkre"
  Persze karosszékben ülve sosem fordulhat elő velünk, hogy bebólintunk.
  A legbiztonságosabb, ha a gyereket lerakjuk a szőnyegre, mi négykézláb fölétérdelünk, így tuti nem alszunk el, ő meg nem pottyan sehová.

 • 2011.06.01 20:57:31tündérborsó

  és ha négykézláb alszol el és agyonnyomod a gyereket? :)
  én mikor három óránként szoptattam éjjel-nappal állva el tudtam volna aludni, mint a lovak :)
  a legbiztonságosabb ha nincs gyerekünk

 • 2011.06.01 21:40:33Paramami

  Múltkor egy repülőülésben szoptatott egy anya és úgy fojtotta meg a gyerekét. Pont a Porontyon olvastam:

  [link]

  Ült! Szoptatott! Együtt! Közben elaludt! Mit képzel az ilyen??? Miért nem gondolta, hogy baj lesz??? Egyáltalán, mi a fenének utazgat valaki négy hetes babával? Ráadásul repül? Ja nem, utóbbi biztos jó, mert modern, bocs. Minden esetre az ő hibája, hogy meghalt a baba, nem egy abuszurd, szörnyű tragédia, remélem, minimum életfogytot kapott!

  Szerintem a szoptatást ÉS az alvást, mint ősi, avítt módszereket kellene betiltani, a futkározással (elesik! kitörik a foga! autó elé fut!), biciklizéssel (betörik a feje!), fára mászással (kitöri a nyakát! meghal!) és a szüléssel (soroljam??? agyrém az egész) együtt.

 • 2011.06.01 21:42:22Paramami

  Tündérborsó, maximálisan egyetértek, micsoda dolog már szaporodni? Egyébként az internetes szexen kívül is mindent be kéne tiltani (AIDS, gombák, egyéb nemi betegségek, meg egyébként is, gusztustalan az egész), akkor gyerek se lenne, meg lenne oldva a dolog szépen!

 • 2011.06.02 09:04:46caixa

  hát, nem veszélytelen a dolog, ez így van

  első kislányomnál erre nagyon figyeltem, a másodiknál már úgy általánosan kimerültebb voltam, ő sokszot ott is maradt, ragadt az ágyunkban
  párnát ekkor éppen ezért egyáltalán nem használtunk és takarót is csak derékig felhúzva

  egyszer azonban valamiért nem kettőnk közé, hanem kívülre került a pár hónapos pici, és már kicsit forgolódott...leesett az ágyról a földre

  rettenetes volt erre felriadni, de szerencsére nekünk egy kihúzható kanapénk van, amelynek a fekvőfelülete a földtől csak kb 20 cm magasságra van

  így is nagyon aggódtam, és persze a baba rettenetesen sírt, nem tudni, mit üthetett meg...mázli, hogy nem lett baja

  szóval utána még jobban ráparáztam a dologra és valamelyikünk (férjem vagy én) a szoptatás után szigorúan visszavitte a kiságyba

 • 2011.06.02 09:19:56bejo

  Na jó, viccet félretéve, tényleg vigyázni kell, takaró meg párna baba közelébe nem való, de én pl. annyira éberen aludtam eleinte, hogy nagyon nehezen tudom elképzelni a ráfekvést. Nálunk erősen játszik az alomeffektus, még most is (mindjárt 3 éves)...
  Viszont volt, hogy bebólintottam az ágyban ülve bébivel a kezemben, és mikor felriadtam, igazából ugyanúgy tartottam a karomban, csak baromira megijedtem.
  Legurulás nálunk kis megvolt :( Fényes nappal, a kanapéról, szintén 20-30 centi magasról, mindenki szívrohamot kapott, végül a doki nyugtatott meg (rohantunk oda), hogy "anyuka, most mondjam azt, hogy ez bárkivel előforulhat?".
  Meg azon kívül, hogy szegény afroamerikaiak babáival történik a fulladás általában, nem túl mélyenszántó összefüggés... Mégis miért? Mert sokan egy ágyban? Vagy fél lityó pálinka, ezmegaz után?

 • 2011.06.02 12:03:02plussbirka

  van olyan baba, aki fel eves kora es egyeves kora kozott nem gurult le az agyrol vagy kanaperol? legfeljebb a termeszeti nepeknel, ahol nincs agy meg kanape! le az aggyal es a kanapeval!

 • 2011.06.02 13:34:20tündérborsó

  hehe, sztem nincs. az enyém akkor esett a legnagyobbakat, mikor ott voltam mellette. egy fél másodperc alatt. csak úgy huppant a szőnyegen. :)

  viszont csöpp babával semmiképpen nem aludnék egy ágyban.
  nálunk kb. egy hónapja alszik velünk néha, mióta beteg volt, sokszor csak úgy nyugszik meg, üvöltve ébred hajnal 4kor, szal közöttünk durmol reggelig. és már ő fekszik rám, sőt, kitúr az ágyból :D

 • 2011.06.02 19:35:44Bambano

  A gyerekkel együttalvás tutti jegy a váláshoz.

 • 2011.06.03 08:54:37plasztikcsirke

  A babával való együttalvásról megkérdeznék pár apukát is. Pl. hogy milyen lehet úgy munkába menni,h egész éjszaka nem pihent rendesen,nem aludt mélyen, nehogy ráfeküdjön. Amúgy meg egy csomó nő csinálja azt, hogy amikor már el kellene kezdeni újra a szexuális életet a szülés után, akkor beszokatja a franciaágyba maguk közé a kicsit, hogy a pasi ne közeledjen. És a gyerek ott is marad vagy 10 éves koráig. A babának van rácsos ágya, neki ott kell megtanulnia egyedül aludni, külön szobában. Ja, hát igen, így fel kell kelni hozzá, ha sír. Nekem megér ennyit a kapcsolatom.

 • 2011.06.03 09:02:48Puszpanya

  Nálunk olyan széles az ágy, h hárman simán elfértünk. A gyerek igényelte egy ideig, h együtt aludjunk. Aztán jelezte, mikor saját ágyat akar, majd azt is, amikor saját szobájában akart aludni. Elég korán lekerült a rács az ágyáról. Semmivel soha nem élt vissza.

 • 2011.06.03 09:39:51Matykoka

  Nekünk faltól falig ágyunk van, egy gyerkőc sem esett le a háromból. Együtt alszom velük, a kicsi még szopik, a házasság is megvan.

  Kelljen fel 12x az éjszaka akinek nincs jobb szórakozása. (lányom óránként ébredt éjjelente fogzáskor)
  Szexelni meg nem csak a hálószobában lehet.
  Ha valakinek van éjjel befulladós gyereke, nem biztos, hogy átteszi a másik szobába, hogy ne zavarja őt az éjszakai alvásban.

 • 2011.06.03 10:35:08caixa

  most a kicsi (3 múlt) minden hajnalban megjelenik babástul-takaróstul...nem rúgjuk ki, imádom a meleg babatalpakat érezni :)

  hajnalig csak kettőnké az ágy :)

  ez egy hülyeség, hogy valaki azért altatja maga mellett a gyerekét, hogy a saját férjével ne kelljen szexelni...ott nyilván komoly párkapcsolati gondok vannak

 • 2011.06.03 13:47:30bejo

  Az igény szerinti (akár hosszan tartó) szoptatás egy műfaj. Általában csak akkor sikerül, ha azt a család összes tagja nyitott rá és mellszélességgel támogatja. Apuci is, teljes mellkasával. Ezért nem gondolom, hogy egy nőnek, aki így dönt, izgulni kellene, hogy jujj, most tönkremegy a házasságom, meg a férjem karrierje.
  Még nem láttam nőt dacból, meg kicseszési vágyból szoptatni...
  És ezt csak azért mondom, mert itt a cikkben is együtt van említve az együttalvás és a szoptatás.

 • 2011.06.03 14:13:37tündérborsó

  az igény szerinti szoptatáshoz, meg ehhez az együtt alvás dologhoz csak némi EQ szükséges. mindkét részről persze, ahogy bejo is mondta.
  ha valakinek ettől tönkre megy a házassága, azt tudom sajnálni. és ha a gyerekre fogja, hogy nincs ideje, kedve, lehetősége a szexhez, hát akkor már a gyerek előtt is gondok lehettek. el kell kezdeni a szexuális életet? mi ez, kötelesség?
  pedig a jó kapcsolat alapja a jó szex. a szerelem elmúlik.
  úgyhogy tessék élvezni a szexet! :)
  meg szoptatni! meg aludni, így vagy úgy :D
  ámen

 • 2011.06.03 18:53:05plasztikcsirke

  tündérborsó

  Igen, el kell kezdeni, mivel a szülés után 6 hétig nem lehet. Meg előtte ki tudja mennyi ideig. És igen, KELL, mert nem biztos, hogy egy pár hónapja szült nő libidója a régi,nem biztos, hogy elemi erővel tör majd rá a vágy, szóval tudatosan kell visszaállni a régi rendre. Már ha ez fontos.

 • 2011.06.04 09:33:50tündérborsó

  plasztikcsirke: én úgy vélem, hogy sokan túl nagy ügyet csinálnak a szexből.

  mi szeretkeztünk a terhességem kb. 35. hetéig, majd szülés után két héttel már marhára vágytam rá, csak fizikálisan nem voltam még olyan állapotban. nem kellett rá tudatosan készülni.
  az én libidómat nem szülés tette a béka segge alá, hanem a bogyó, amit a szoptatás alatt szedtem. landolt is a kukában
  de mások vagyunk, ok.

 • 2011.06.07 13:25:06mosomasa

  [link]

  Mi imádtunk a babánkkal aludni, de csak 2 és fél hónapos koráig tehettük ezt, amíg el nem kezdett forgolódni. Onnantól a kiságyban alszik a mi ágyunk mellett, mert féltünk, hogy leesik az ágyról. Pedig körbepárnáztuk, de sosem lehet tudni.
  A terhességem alatt mindketten azt vallottuk, mindenki aludjon a saját ágyában, mi a miénkben, a baba meg majd a kiságyban. Kicsit el is ítéltem azokat, akik együtt alszanak a babával. De amint hazajöttünk a kórházból, a kisfiam nem volt hajlandó a kiságyban aludni, csak mellettünk tudott megnyugodni. Egy újszülött még olyan védtelen és kiszolgáltatott, számunkra egyértelmű volt, hogy alkalmazkodunk az igényeihez. Most 3 hónapos, imádja a kiságyat, nézegeti a játékait, sokszor csendben magától elalszik. Megalapoztuk a bizalmat, így már nélkülünk is tud nyugodtan aludni. (és végigalussza az éjszakát!)
  A házaséletet pedig valóban nem csak a hálószobában lehet gyakorolni. :)

 • 2011.06.07 13:42:39Dmilla

  6 hét után el KELL kezdeni a szexet? Mi vaaaan?
  Mi nem 6 hét, hanem 8 HÓNAP után kezdtük el. Akkor volt itt az ideje számomra. A férjem pedig türelmes volt. És szerintem nem bánta meg.
  Vagy jobb lett volna a kapcsolatunknak, ha kényszerítem rá magam, amikor hormonálisan is meg pszichésen is képtelen vagyok ráhangolódni a dologra?

 • 2011.06.07 13:47:18Dmilla

  Egyébként nem aludtunk a babával egy ágyban sose. Én sokáig egy szobában aludtam a babával, de nem egy ágyban, nem mertem volna.
  Aztán mikor már sokszor átaludta az éjszakát (7-8 hónaposan), akkor visszaköltöztem férjem mellé a hálóba.
  Nekem nyilván az lett volna (és most is az lenne) a legjobb, ha mindhárman egy szobában alhatnánk, de férjem elég rossz alvó, és valakinek dolgozni is kell mennie reggel...

 • 2011.06.07 14:21:26tündérborsó

  dmilla: 8 hónap??????? gyerekek, itt csak én vagyok nimfomán? (hehehe)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta