SZÜLŐSÉG

Elhunyt Czigány Zoltán szerkesztő, rendező, író

2011. május 31., kedd 19:12

Életének 46. évében, hétfő este elhunyt Czigány Zoltán szerkesztő, rendező, író, a Magyar Televízió Művelődési Szerkesztőségének korábbi vezetője, a Duna Televízió Filmműhelyének munkatársa – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Televízió. Czigány Zoltán halálhírét felesége jelentette be a Facebook-on.

Fotó: csodaceruza.hu
Fotó: csodaceruza.hu

Czigány Zoltán 1965-ben született Zebegényben. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán tanult, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakán folytatta tanulmányait. A Magyar Televízióban 1985-ben kezdte pályáját rendezőasszisztensként. Első dokumentumfilmjét, az erdélyi Helikonról szóló, Nagycsütörtök című filmet 1990-ben forgatta. Külsős rendezőként dolgozott időközben a Duna Televízióban és az RTL Klubnál is. Televíziós munkáit többször díjazták a Kamera Hungárián, illetve határon inneni és túli dokumentumfilmes mustrákon. Írói munkásságát 2002-ben Berzsenyi-díjjal, 2008-ban IBBY-díjjal ismerték el. Csoda és Kósza című mesekönyve 2007-ben az év gyermekkönyve lett.

Televíziós munkája során több műfajban is tevékenykedett: rendezett dzsesszkoncerteket, készített komolyzenei műsorokat, rendezett népzenei portrékat és ifjúsági műsorokat. Irodalmi sorozatai közt található a Könyvvilág, a Helikon és a Vers mindenkinek. 2001-es koncertfilmje, a Cantata profana után rendezőként és forgatókönyvíróként is debütált: az Ecseri tekercsek című, '56-os áldokumentumfilmje például jelentős visszhangot váltott ki. Személyes érdeklődése elsősorban az irodalom területéhez kötötte. 2002 szeptemberétől a Magyar Televízió irodalmi rovatvezetője, 2003 decemberétől művészeti főszerkesztője volt, ezekben az években mutatta be az Alkotóház, a Mit akar egy író?, a Literatúra, a Verssor az utcazajban, az Allegro és a Könyveskép című sorozatokat – utóbbi, kortárs magyar irodalmi adaptációkat bemutató sorozatban láthattuk a saját forgatókönyve alapján rendezett, A rendőrség ismét nyomoz Lavina professzor ügyében című munkáját.  2006 őszétől a Művészeti Szerkesztőség vezetője lett, a közmédiarendszer átalakulása óta Hajnal Gergellyel közösen vezette a Duna Televízió Filmműhelyét. Czigány Zoltánt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap saját halottjának tekinti.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta