SZÜLŐSÉG

Búcsú a Vidámparktól

2011. május 27., péntek 21:18

Persze nem ennyire szó szerint, de a főpolgármester-helyettes legutóbbi tájékoztatása szerint 2-3 év múlva valóban bezár a Vidámpark, ahogyan mi ismertük. Érdemes tehát még egyszer végigmenni a látnivalókon.

A száz éves körhinta
A száz éves körhinta

Pénz és költözés

A Vidámpark a főváros 100%-os tulajdonában lévő, profitorientált, azaz költségvetési támogatással nem rendelkező társaság. Ennélfogva árkiegészítésben sem részesül, azaz nem kap olyan támogatást, amelynek segítségével olcsóbb jegyárakat tudna biztosítani látogatóinak. A meglehetőst borsos belépődíjakat a társaság  különböző kedvezményekkel próbálja megfizethetővé tenni (a lista a cikk végén részletesen megtekinthető).

A Vidámpark költöztetése sem újkeletű probléma: a rendszerváltás óta időről-időre felmerül a költözés kérdése. Legutóbb a zuglói polgármester jelezte, a rákosrendezői pályaudvaron szívesen helyet adna a helyét kinőtt Vidámparknak. Sajtótájékoztatóján Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kijelentette, az önkormányzati ciklus végéig biztosan nem lesz szó költözésről. 2014 egyelőre messze van – addig pedig marad a Park és maradnak a játékok.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Tréfás Dzsungel Vasúton
Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Tréfás Dzsungel Vasúton

Retro feeling

Én a Vidámparkban a legjobban az ottani életérzést szerettem. Valami laza időtlenség lengi be a helyszínt, erre persze ráerősít az, hogy a ma gyerekével odatévedő harmincas éppen azokat a játékokat látja, mint amikor legutóbb a nagypapájával itt járt. Sőt, a Barlangvasútban például ugyanazon a dobozhangon szólal meg Sinkovits Imre, és ugyanazokat a gipsz-szobrokat lehet megcsodálni a János Vitéz meséje alatt (és valószínűleg a retro feelinget erősítendő tették a Vidámpark oldalán a vasutat bemutató videó alá zeneként Harry Nilsson '69-es slágerét). A velem tartó hároméves fiatalúr, Dani rögtön a dodzsemmel ébredt szerelemre: a kisdodzsemben a harmadik körben már azt is tudta, hogyan kell nyomni a gázpedált. Csak az újabb kalandok felemlegetésével tudtam onnan elcsalogatni.

Kisvidámpark

Azok pedig a kisvidámparkban találhatóak. Abban, amelyik régen külön bejárattal bírt a "nagy" és az Állatkert között, és amikor mi jártunk, még minden 2 ft-volt. Most Dzsungel Meseparknak hívják, benne pár jó ötlettel és némi kedvlohasztó veteránnal. A legizgalmasabb Daninak a kisvonat volt, amelyen két újdonsült haverjával majd' egy órán keresztül ment körbe-körbe:

Tekerős kisvonat

Izgalmasabb volt, mint bármely másik játék – kivált, hogy egy ilyen kicsi gyerek számára nincs sok élvezet: a kisvidámpark fő attrakciója, a Tréfás Dzsungel Vasúton alig bírtam terelni, hogy "nézd, milyen vidámak a majmok!" ahelyett, hogy az ijesztő fluoreszkáló denevérszemeket nézte volna a rángatós sötétbe vesző sínpályán. Tréfa nem volt sok, a búcsúzóul kapott trópusi vihar pedig kifejezetten rosszat tett Dani lelkivilágának.

Át is ültünk a körhintára

Aztán leszálltunk, nagyjából a második körben. A dzsungeljáró autók nem voltak nagy kaland Daninak, pláne nem úgy, hogy egyedül pörgött körbe-körbe. Nem volt úgy túll nagy buli a tűzoltó sem, és bár a dodzsem nagy siker volt, a vízi dodzsemről ki kellett húzni. Még szerencse, hogy a kedves és fiatal parkőrök fel vannak készülve az ilyen esetekre.

Minden jó, ha a vége jó

Minden ilyen látványosságnak az a vége, hogy a gyerek nem akar távozni. Még egy dodzsem, még egy hernyós hullámvasút... vagy egy parkzáró fagyi. És akkor tényleg minden jó – még akkor is, ha a mi örömünk is csak fagyival felhőtlen.

Dani és a záró fagyi
Dani és a záró fagyi

Akciók

Délután 4-től csak egy pénztár van nyitva: itt viszont a jegyek délután 4 és 5 között 40%-os kedvezménnyel kaphatóak.

Június 15-30. között hétköznapokon 40%-os kedvezményt ad a Vidámpark a jegyárakból.

A Vidámpark Facebook-kampányt is indított: diákjegy bevezetéséért lehet kampányolni a közösségi oldalon. Ha el akarjuk érni, hogy legyen külön diákjegy, el kell érni a 10.000 lájkolót.

Óvodai kedvezménye: tízfős óvodás csoport esetén csupán 1500 forintért vehetik igénybe a park szolgáltatásait.

Iskolások esetében legalább húszfős csoport harminc százalék, harmincfős csoport pedig negyven százalék kedvezményt kap a jegy árából.

Vidámpark éjszaka is? Júniusban, júliusban és augusztusban pénteken és szombaton, szeptembertől pedig szombaton hajnali fél 2-ig lesz nyitva a Vidámpark kedvezményes, 2.900 ft-os belépőért.

Teljes árú jegy: 140 cm magasság felett.

Kedvezményes árú jegy: 90-140 cm magasság között, illetve 62 év felett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.28 07:31:40Puszpanya

  Imádom a Vidámparkot. Csak drága. Még úgy is, h bevezették a karszalagot. Remélem, h sikerül a hangulatából megőrizni valamit.

 • 2011.05.28 22:55:27sony

  Juhéé! A 40%-os akcióval egy két(kis)gyerekes család már 9600 Ft-ért el tud menni! Egyébként 16000 Ft lenne. Akkor is, ha a szülők nem akarnak felülni sehova (pl. mert az anyuka terhes, az apuka szédülős). Akkor is, ha a 90 cm-es hároméves a legtöbb játékhoz kicsi, ráadásul egy órán belül kifárad.
  A gyönyörű Vidámpark a helyén maradhatott volna, ha valamivel több empátia szorult volna a tulajdonosokba, és értelmesebben képezték volna az áraikat.

  Az a gyanúm, hogy a 100 éves körhintát és a barlangvasutat még úgyis használhatjuk majd a az Állatkert látogatása során.

 • 2011.05.30 12:46:11badabum

  A vidámpark 1 kalap fos.....bár a helyi búcsúnál különb és áraiban is azonos ...szóval évi 1x inkább a vidámpark mint a búcsú.
  Ebben 1eztem meg a kölkeimmel:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta