A terhesség alatti láz és a diabétesz a gyerek autizmusához vezethet

Az, hogy az anya a terhesség alatt influenzás, önmagában még nem növeli az újszülött autizmusra, illetve fejlődési rendellenességekre való hajlamát, a láz és a terhesség előtti elhízás viszont akár ezzel is járhat.

A terhesség előtti diabétesz, elhízás és a magas vérnyomás is kapcsolatba hozható az újszülött autizmusának kialakulásával – írja a USA Today. A rizikófaktorok kiszűrése érdekében végzett kutatások eredményét nemrég San Diegóban, az autizmuskutatás nemzetközi konferenciáján (International Meeting for Autism Research – IMFAR) hozták nyilvánosságra.

Az autizmus a szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely sokszor egész életen át tartó fogyatékos állapottal jár. A legújabb kutatások szerint egyre hatékonyabb módszerek vannak az autizmus jeleinek diagnosztizálására, ezzel együtt a betegség is egyre gyakoribb – mondják a szakértők. „Az autizmus egy elképesztően komplex rendellenesség, ami a gyerekek közel 1 %-át érinti” – mondta David Amaral, az IMFAR elnöke.

A láz a második trimeszterben a legveszélyesebb

Egy vizsgálat szerint azoknál az anyáknál, akiknek a gyereke autisztikus spektrum zavarban szenved, kétszer annyi esetben fordult elő láz a terhesség alatt, mint azoknál, akiknek teljesen egészséges gyerekük született – számolt be Irva Hertz-Picciotto, a Kaliforniai Egyetem fejlődési rendellenességekkel foglalkozó intézetének helyettes igazgatója. Mint kiderült, a kockázat még nagyobb volt, ha a láz a második trimeszterben lépett fel.

Egy másik tanulmány megállapította: azoknak a nőknek a gyerekeinél, akiknél a magas vérnyomás, diabétesz vagy a terhesség előtti túlsúly valamelyike fennállt, 60 %-kal nőtt az autizmus kockázata és 150%-kal nagyobb volt az esélyük a fejlődési zavarokra. A jó hír az, hogy a megelőzéssel ezek a kockázatok csökkenthetőek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek