SZÜLŐSÉG

A terhesség alatti láz és a diabétesz a gyerek autizmusához vezethet

2011. május 26., csütörtök 14:49

Az, hogy az anya a terhesség alatt influenzás, önmagában még nem növeli az újszülött autizmusra, illetve fejlődési rendellenességekre való hajlamát, a láz és a terhesség előtti elhízás viszont akár ezzel is járhat.

A terhesség előtti diabétesz, elhízás és a magas vérnyomás is kapcsolatba hozható az újszülött autizmusának kialakulásával – írja a USA Today. A rizikófaktorok kiszűrése érdekében végzett kutatások eredményét nemrég San Diegóban, az autizmuskutatás nemzetközi konferenciáján (International Meeting for Autism Research – IMFAR) hozták nyilvánosságra.

Az autizmus a szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely sokszor egész életen át tartó fogyatékos állapottal jár. A legújabb kutatások szerint egyre hatékonyabb módszerek vannak az autizmus jeleinek diagnosztizálására, ezzel együtt a betegség is egyre gyakoribb – mondják a szakértők. „Az autizmus egy elképesztően komplex rendellenesség, ami a gyerekek közel 1 %-át érinti” – mondta David Amaral, az IMFAR elnöke.

A láz a második trimeszterben a legveszélyesebb

Egy vizsgálat szerint azoknál az anyáknál, akiknek a gyereke autisztikus spektrum zavarban szenved, kétszer annyi esetben fordult elő láz a terhesség alatt, mint azoknál, akiknek teljesen egészséges gyerekük született – számolt be Irva Hertz-Picciotto, a Kaliforniai Egyetem fejlődési rendellenességekkel foglalkozó intézetének helyettes igazgatója. Mint kiderült, a kockázat még nagyobb volt, ha a láz a második trimeszterben lépett fel.

Egy másik tanulmány megállapította: azoknak a nőknek a gyerekeinél, akiknél a magas vérnyomás, diabétesz vagy a terhesség előtti túlsúly valamelyike fennállt, 60 %-kal nőtt az autizmus kockázata és 150%-kal nagyobb volt az esélyük a fejlődési zavarokra. A jó hír az, hogy a megelőzéssel ezek a kockázatok csökkenthetőek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.26 16:25:03szemlelodo

  Az gyakoribb előfordulás még nem ok-okozati összefüggés, vagyis az, hogy kétszer annyi esetben volt láza várandósan az autista gyermek anyukájának még nem jelenti azt, hogy a láz okozta az autizmust. Nem derül ki egyértelmű ok-okozati összefüggés a felmérésekből és ilyen kijelentések és cikkek meglehetősen ijesztőek, lélektanilag veszélyesek lehetnek a várandós anyukák számára...

 • 2011.05.26 17:00:47szemlelodo

  Lehet, hogy kétszer lesz, mert az előzőt elnyelte a blogmotor...

  Szóval:

  A gyakoribb előfordulás még nem jelent ok-okozati összefüggést. Az, hogy pl. egy diabéteszesek körében végzett vizsgálat kimutatja, hogy a betegségük kialakulása előtt kétszer annyi alkalommal mentek át a piros lámpán, mint a nem diabéteszesek, az nem jelenti azt, hogy a piros lámpán való áthajtás okozta a diabéteszt...

  Az ilyen következtetések és cikkek közlése komoly felelősséggel járnak, különösen, ha várandós anyákról van szó!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta